Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denen besmet met gemuteerde versie van coronavirus

  •  
06-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4ffd8a6f1edd688a094a64e24ebd-1608796
In Denemarken zijn zeker 214 mensen besmet geraakt met een gemuteerde vorm van het coronavirus. Dat meldt RTL Nieuws. Het virus werd in juni ontdekt, maar leek alleen bij nertsen voor te komen. Op zo’n 216 fokkerijen in Denemarken is de nieuwe variant van het virus aangetroffen, deze week werd daarom besloten alle nertsen in het land preventief te ruimen.
Het gaat om een zogenaamd cluster 5-virus dat van dier op mens kan worden overgedragen. Zoals het er nu uitziet is de mutatie niet per se gevaarlijker dan het nu bekende coronavirus, maar de mutatie kan er wel voor zorgen dat de vele vaccins waaraan gewerkt wordt weinig of minder effect hebben.
Bron: RTL Nieuws / cc-foto: pxhere
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander6 nov. 2020 - 15:48

Virusdemocratie voor sukkels Lockdown, intelligente lockdown... The show must go on! Alle nertsen geruimd , het zijn tenslotte maar dieren. Over twee jaar maar weer opnieuw proberen. De KLM blijft in de lucht, soja blijft Rotterdam binnenstromen, de Amazone oerwouden naar de knoppen, de plasticsoep blijft groeien en de biodiversiteit loopt in de hele wereld terug. Welvaart, is welzijn, is economisch groeien totdat we van de boulimia kotsend uit elkaar knappen. Oh, ja doe nog wat kerncentrales. Eerst maar een paar kleintjes ontwikkeld door Urenco. Absoluut veilig naar eigen zeggen. Doe er een ENCO rapportje bij en denk verder niet na waar de uraniumerts vandaan komt of waarna het wordt afgevoerd. En huppiekees II Minister Wiebes uw weet wel die van partij met de meeste integriteitsschendingen zegt tegen de Kamerleden dat ze maar even de Wob verzoeken af moeten wachten. https://www.laka.org/nieuws/2020/wiebes-verschuilt-zich-achter-wob-om-kamer-niet-tijdig-te-informeren-over-kernenergierapport-14128 Oh,ja leg nog even die stroomkabel dwars door de Waddenzee. Ondertussen laat de Covra laat de ziekenhuizen wel de rekening van afvaltransport van Dodewaard naar Rusland betalen. En in Tietjerksteradiel vindt een VVD raadslid en een boerenpartijtje dat kerncentrales een goede oplossing zijn. We rollen er even een tonnetje Covra afval naartoe, scheelt weer in de ziekenhuiskosten. Oh, pas op een wolf bij Appelscha. We (VVD en FvD) hadden toch gezegd dat er een hek om Fryslân moet komen. Wie beschermd er nu de schaapjes? Preventie tegen corona? Doe maar een vaccin. De klimaatverandering moet maar even wachten. Zie daar in de verte al weer wat verstikstoffende FDF extremisten in de verte: "Oh, koning u kunt ons vast wel helpen". De democratie van de duurzaam dom te houden sukkels. De nertsen toch maar ook hier even ruimen.Straks misschien voor iedere sukkel een eigen vrijgekomen kooitje. De technocraten bepalen wanneer het deurtje open mag en wanneer dicht. Niemand meer op straat. Muziekje dan maar. 'The earth is a world, the world is a ball A ball in a game with no rules at all And just as I wonder at the beauty of it all You go and drop it and it breaks and falls' (The Game- Echo and the Bunnymen) https://www.youtube.com/watch?v=LMqD1w7cSY8

7 Reacties
webmaatje
webmaatje7 nov. 2020 - 10:58

Vergeleken met andere landen heeft Nederland heel weinig media die over de werkelijke ernstige mate van milieuvervuiling en klimaatopwarming berichten. Gisteren meldde meteoloog en noordpooldeskundige Peter Kuipers Munneke in het journaal dat het ijs in de noordpool niet bijdraagt aan de zeespiegelstijging. Dat geldt voor het ijs onder water, maar toch niet voor al het ijs dat erboven drijf?t. Maar dat zei hij er niet bij. De COVRA hoeft geen kernafval naar Rusland te brengen als de Duitse regering het Emsland als definitieve opslagplaats voor zwaar radioactief kernafval kiest. De regio staat op een lijst van 90 mogelijke opaLaGplaatsen nu Gorleben definitief als tussenopslagplaats gaat sluiten. Het Emsland grenst aan Drenthe en is dus heel dichtbij.

The Apple
The Apple7 nov. 2020 - 15:56

Sjoerd Bonnema - Het gaat over corona. Tegen de tijd dat duidelijk is hoeveel er van ons overblijven maak ik me wel eens weer druk over het milieu

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander7 nov. 2020 - 17:26

@The Apple, Je snapt dus net als zovelen niet wat echte preventie tegen corona is en waardoor coronavirussen zich kunnen verspreiden. Dat ziet Rutte graag. Mensen domhouden blijkt te werken. Milieu komt later wel. Zucht!

The Apple
The Apple8 nov. 2020 - 15:36

Sjoerd Bonnema - Nee, ik begrijp niet wat jij denkt echte preventie tegen corona is en waardoor coronavirussen zich kunnen verspreiden.

Mandy Eggerding
Mandy Eggerding9 nov. 2020 - 10:55

????????

Mandy Eggerding
Mandy Eggerding9 nov. 2020 - 10:57

Dank je Sjoerd. Goed verwoord

Kuifje3
Kuifje39 nov. 2020 - 22:14

@Webmaatje: ijs op zee dat smelt zorgt niet voor verhoging van de zeespiegel. U kunt dat eenvoudig zelf thuis testen met een bak water en flink wat ijsblokjes daarin. Na het smelten is het niveau hetzelfde als daarvoor. Smeltend ijs op land is uiteraard wel een mogelijke veroorzaker van de verhoging van de zeespiegel. Bijvoorbeeld het vele ijs op Groenland of de Zuidpool. Nou smelt de Zuidpool gelukkig niet zo hard, maar op Groenland al wel een tijd. Iets anders is het gewicht van het ijs. Doordat ijs smelt wordt de druk op de bodem plaatselijk minder en zal het effect lijken dat de zeebodem daar zelfs wat daalt. Zo ook in Groenland of Noorwegen. Elders zal dan de bodem juist wel en zelfs wat harder dalen wanneer een land zich op eenzelfde plat bevindt als een gebied waar het ijs smelt. Denk daarbij aan ons land waar de bodem dan juist daalt omdat we op dezelfde korst zitten als Noorwegen. Bij ons stijgt de zeespiegel dus juist wat harder. Een lastig verhaal, maar hopelijk duidelijk? Overigens gaat dit topic daar niet over toch?

The Apple
The Apple6 nov. 2020 - 15:22

Een reden temeer om over te gaan op containement.

Dave Velzen
Dave Velzen6 nov. 2020 - 14:45

Nu maar hopen dat dit niet gaat gebeuren in de schapensector en varkenssector en in het Midden Oosten waar nog pockets MERS zijn. MERS-COV ook wel de dromedarissen ziekte genoemd en 25% dodelijk.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 nov. 2020 - 14:37

ok Denemarken op slot

Leontrotsky
Leontrotsky6 nov. 2020 - 13:28

Het preventief euthaniseren van alle nertsen vanwege het feit dat deze corona zouden kunnen overdragen vind ik als dierenliefhebber geheel moreel onverdraagzaam. Ik geloof best dat dit nodig is en dat dit moet etc, maar dit kan een precedent gaan scheppen om straks alle dieren (ja ook de wilde) preventief te gaan ombrengen omdat ze misschien corona zouden kunnen overdragen. Misschien sta ik alleen in deze, en dat accepteer ik dan ten volle maar ik ben er diep op tegen.

7 Reacties
NoahAmber
NoahAmber6 nov. 2020 - 16:24

@Leontrotsky 6 november 2020 at 14:28 Het preventief euthaniseren van alle nertsen vanwege het feit dat deze corona zouden kunnen overdragen vind ik als dierenliefhebber geheel moreel onverdraagzaam. Moreel misschien wel. Maar praktisch gezien een erg goed plan

Marinus Calamari
Marinus Calamari6 nov. 2020 - 18:18

De kans dat wilde dieren op deze manier een virus overbrengen is heel erg klein, omdat wilde dieren mensen uit de weg gaan, zodat de kans op overdracht nihil is. Het wordt pas problematisch als mensen op wilde ieren gaan jagen, of ze met duizenden ik kooien gaat houden. Verder benader je het probleem verkeerd denk ik. De nertsen hadden nooit geruimd moeten worden, omdat er simpelweg geen nertsenfarms hadden moeten zijn. Tenslotte is het denk ik niet heel erg voor de nertsen, als in, beter dood dan als redelijk intelligent dier en super actief dier je hele (korte) leven in zo'n klein kutkooitje te zitten.

Bert de Vries
Bert de Vries7 nov. 2020 - 9:30

Trotsky, zou in dit geval mensen preventief euthaniseren een beter alternatief zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 10:11

Trost weet vast niets van de natuurlijke leefomgeving van nertsen. Het leven in een draadkooitje moet een marteling zijn waar nu wat sneller een toch onvermijdelijk einde aan komt.

webmaatje
webmaatje7 nov. 2020 - 11:16

Marinus Calamari IJSberen vallen bij gebrek aan voedsel wel degelijk mensen aan of trekken dorpen binnen. Ook doen beren dat nu hun leefgebied steeds kleiner wordt.Heb daarvan op tv beelden gezien. Het hek tussen Denemarken en Duitsland heeft de verspreiding van fr Afrikaanse varkenspest niet tegen kunnen houden evenmin als het hek dat aan de Poolse grens is geplaatst.. In het oosten van Duitsland heerst nu o.a. vogelgriep, Afrikaanse varkenspest en corona tegelijk, Wie weet welk virus uit deze mix ontstaat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 15:59

Webmaatje het zou aanbeveling verdienen Novaja Zemlja terug te geven aan de natuur. De Soviets hadden de schaarrse oorspronkelijke bevolking (Nenets) toch al gedeporteerd.

webmaatje
webmaatje8 nov. 2020 - 10:25

DanielleDefoe, Van mij mogen veel meer gebieden als Novaja Zemlja aan de natuur teruggegeven worden. In vele heeft de mens alleen maar schade aangericht. Hopelijk kan er dan herstel plaats vinden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 nov. 2020 - 13:06

Denemarken heeft nu een goede aanleiding om ook voorgoed te stoppen met deze moreel verwerpelijke en overbodige industrie.

2 Reacties
1503010
15030106 nov. 2020 - 13:07

Niet alleen voor Denemarken

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen6 nov. 2020 - 14:00

De Denen hebben naar mijn weten geen plannen de nertsenfok te verbieden of te stoppen.

Bouwman2
Bouwman26 nov. 2020 - 13:01

Een virus muteert, denk maar aan het groepvirus. Dus dat Covid muteert is logisch. Merkwaardig is wel dat op het Afrikaanse continent waar toch veel inder welvaart is en de mensen heel dicht op elkaar leven wel veel maar toch beduidend minder bemettelingen voorkomen dan o.a. t dan in België. Dat is een van de raadselen die mettertijd opgelost gaan worden. Waarom is er in de Volksrepubliek geen verwoestende tweede golf van besmetting. Ligt dat aan presient Chi? I dat een magiër? Het ziet er naar uit dat Covid niet zo zeer kwaadaardiger wordt qua gevolgen, maar wel meer besmettelijk. Dat zal de toekomst leren. In elk geval is het HIV virus van een dodelijke aandoening nu een nare maar chronische ziekte geworden. Dat zegt iets over de mens: hij is niet ten prooi aan allerhand gevaren ,maar in staat gebleken daar zich tegen te kunnen verweren. De redelijkheid blijft intussen in conflict met de emotie. Wie van beide tot winnaar wordt uitgeroepen kan snel zijn maar plaudiberler is dat de proclamatie nog eeuwen op zich laat wachten.

6 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans6 nov. 2020 - 16:08

Laat ik het raadsel voor u oplossen. 1 De bevolking is gemiddeld erg jong, dus niet vatbaar 2 Ze hebben geen geld voor testen, dus ze weten het niet. 3 Niemand telt het aantal positieve gevallen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 nov. 2020 - 16:14

'Merkwaardig is wel dat op het Afrikaanse continent waar toch veel inder welvaart is en de mensen heel dicht op elkaar leven wel veel maar toch beduidend minder bemettelingen voorkomen dan o.a. t dan in België.' Dat vindt ik een goede en terechte vraag. Het lijkt er inderdaad op dat het virus meer kansen heeft in welvarende landen. Dat kan mogelijk komen omdat het in Afrika warmer is en omdat de bevolking gemiddeld niet zo oud is en dus niet zo ziek wordt. Mensen reizen minder, waardoor het virus zich moeilijker verplaatst. Helaas zullen veel besmettingen niet worden vastgesteld omdat het testsysteem vermoedelijk minder grondig is dan in welvarende landen, maar het belangrijkste is volgens mij dat Afrika meer ervaring heeft met besmettelijke ziekten zoals Ebola. Veel Afrikaanse landen zijn direct in lockdown gegaan, soms zelfs voordat er sprake was van besmettingen.

MB19
MB196 nov. 2020 - 23:25

Beste Bouwman, de wetenschap is daar inderdaad mee bezig en volgens de eerste onderzoeken heeft het met een bepaald gen te maken. Ik heb de link toegevoegd, eventueel interessant en leuk om te lezen. Goed weekend!! https://www.scientias.nl/genvarianten-van-neanderthalers-vergroten-de-kans-op-ernstige-vorm-van-covid-19/

Bouwman2
Bouwman27 nov. 2020 - 8:01

Dank je mevrouw Veenstra. Maar de vraag blijft staan, en je twijfelt zelf ook. Ik vind dat heel verstandig en heel bescheiden. Terwijl Nozemans het antwoord geeft. Ik vind dat significant voor hen die gebruik maken van de mogelijkheden die de Joop biedt. Je kunt ze verdelen in zij die weten en zij die twijfelen en vragen stellen. De laatste groep is verre in de minderheid.

Bert de Vries
Bert de Vries7 nov. 2020 - 9:33

Bouwman, de steekhoudende verklaring is al gegeven. Hun weerstand tegen infecties is groter door de omstandigheden waarin ze leven. Vaak geinfecteerd door leven in slechte hygiënische omstandigheden, dus veel weerstand opgebouwd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 nov. 2020 - 10:16

en nog steeds ook de gemiddelde lage leeftijd. In een land als Ghana is 3% 65 en ouder en de helft onder de 15.

vdbemt
vdbemt6 nov. 2020 - 12:57

Hier moet eerst nog even verdiend worden, voordat er preventief het resterende deel bij de nertsenfokkers geruimd wordt. Ze hebben nog maar 1 of 2 jaar voordat ze definitief moeten stoppen. Dan is het voor corona niet de moeite dat moment naar voren te halen (Of juist wél.....)

korheiden2
korheiden26 nov. 2020 - 12:32

Alle reden om meteen alle nertsen in ons land te vergassen en niet te wachten tot maart volgend jaar. Maar ja, daadkracht....

JoostdeV
JoostdeV6 nov. 2020 - 12:06

In Nederland is gemuteerd virus van nertsen ook bij mensen teruggevonden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 nov. 2020 - 12:02

Volgens mij wil Schouten dit niet weten want dan zou ze wel eens moeten gaan optreden en daar houdt ze niet van.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 nov. 2020 - 12:37

Inderdaad!