Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken voert broeikasgasbelasting in voor veehouders

  •  
27-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2449 keer bekeken
  •  
koedenemarken

In de strijd tegen de klimaatcrisis voert Denemarken een nieuwe belasting in voor veehouders. Koeien, varkens en schapen zijn een belangrijke bron van broeikasgassen, zoals methaan. Vanaf 2030 moeten de boeren 300 kronen (40 euro) betalen per ton CO2-equivalenten. In 2035 moet de belasting zijn opgelopen naar 750 kronen (100 euro), meldt persbureau Associated Press.

Via een belastingteruggave krijgen de boeren het grootste deel overigens weer terug. De centrumrechtse Deense regering onderhandelde al sinds december met de boeren over het plan. Boerenleider Søren Søndergaard spreekt van “lange en moeilijke onderhandelingen”, maar toont zich tevreden met het resultaat. Dat geldt ook voor de Deense Maatschappij voor Natuurbescherming.

Vee is verantwoordelijk voor 32 procent van de door mensen veroorzaakte methaanuitstoot. Methaan is een zeer krachtig broeikasgas. Het houdt de warmte in de atmosfeer 80 keer zo goed vast als CO2. Methaan verdwijnt wel een stuk sneller dan koolstofdioxide.

Eerder nam Nieuw-Zeeland een vergelijkbare belasting aan die al in 2025 zou moeten ingaan. Deze week haalde de nieuwe rechtse regering echter een streep door de maatregel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.