Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Denemarken stampt 'Oekraïne-dorpen' uit de grond voor opvang vluchtelingen

  •  
08-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2605 keer bekeken
  •  
ANP-445619264

Denemarken gaat speciale dorpen bouwen waar Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen. In de nooddorpen wordt onderwijs in het Oekraïens gegeven, onder meer door gevluchte Oekraïense leerkrachten. Mattias Tesfaye, minister voor Immigratie en Intergratie, wijst er op dat het betekent dat delen van Denemarken te maken gaan krijgen met grote Oekraïense gemeenschappen die samenleven als Oekraïeners.

Volgens de minister gaat het om een handvol dorpen die opgetrokken worden rond leegstaande fabrieken, kazernes of andere grote complexen. De 'Oekraïne dorpen' zullen eerder honderden dan duizenden inwoners tellen, zegt hij in een interview met de krant Berlingske.

Denemarken schat dat het aantal Oekraïense vluchtelingen op kan lopen tot 100.000. De regering wil er voor waken dat door de plotselinge toestroom de verzorgingsstaat ontregeld wordt en kiest daarom voor een soort parallelle opvang. Om de dorpen te realiseren moet de wet op een aantal punten gewijzigd worden. Zo zijn scholen nu nog verplicht in het Deens onderwijs te geven en moeten volwassen werklozen aan allerlei regels voldoen om voor steun in aanmerking te komen.

De sociaaldemocraat Tesfaye, hierboven in een interview eind maart, staat net als zijn partij bekend om zijn weerstand tegen immigratie. Eerder heeft hij verklaard er naar te streven dat het aantal asielaanvragen tot nul gereduceerd zou worden. Toen ging het nog voornamelijk om Syrische vluchtelingen. Inmiddels hebben bijna 20.000 Oekraïners het Deense staatsburgerschap aangevraagd. In 2600 gevallen is dat reeds toegewezen.

In de Belgische steden Antwerpen en Mechelen worden ook vluchtelingendorpen opgetrokken. In ieder van die dorpen moeten zo'n 600 mensen ondergebracht worden. Een van die bouwplaatsen werd eerder deze week al beklad met Russische propaganda. In Nederland wordt de bouw van dergelijke dorpen ook als mogelijkheid gezien. De stichting Vluchtelingenwerk is er tegen omdat dergelijke opvang de integratie van vluchtelingen in de samenleving tegenwerkt, schreef NRC eerder. Nederland schat dat er mogelijk 150.000 Oekraïense vluchtelingen moeten worden opgevangen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.