Joop

Denemarken schaft vrijdag alle coronaregels af

  •  
09-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
DENMARK - HEALTH - VIRUS

© Nightlife guests stand in front of the "La Boucherie" cocktail-nightclub on Vestergade street in Copenhagen during the night between September 2 and 3, 2021, as Denmark lifted restrictions am

Vanaf vrijdag 10 september zijn er in Denemarken geen coronabeperkingen meer. De anderhalve meter geldt niet langer en een coronapas is niet meer nodig, schrijft het AD. Eerder waren de discotheken alweer opengegaan en werd het mondkapje in het openbaar vervoer afgeschaft.
Volgens het Deense ministerie van Volksgezondheid vormt het coronavirus dankzij de hoge vaccinatiegraad niet langer een bedreiging voor de samenleving. “De epidemie is onder controle”, verklaarde minister Magnus Heunicke eind vorige maand al. De bewindsman voor Volksgezondheid hield wel een slag om de arm: als de pandemie weer ernstig oplaait, zal de regering niet terugdeinzen om opnieuw maatregelen in te voeren.
Volgens Our World In Data behoort Denemarken tot de vaccinatiewereldtop. Ruim 73 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd, nog eens 3 procent is gedeeltelijk ingeënt. Volgens hetzelfde overzicht is 63 procent van de Nederlandse bevolking gevaccineerd. Voor de vaccinatiegraad kijkt Our World In Data naar de volledige bevolking, dus inclusief kinderen.
Het AD wijst erop dat de Denen al vanaf het begin van de pandemie vooroplopen in Europa.
"Ze waren in maart 2020 een van de eerste Europese landen die een zware lockdown afkondigde en daardoor het eerste land dat er (in mei 2020) weer langzaam uit kon. Inmiddels zijn de Denen koplopers op vaccinatiegebied en gooien ze vrijdag ook, als een van de allereerste landen, de allerlaatste coronamaatregelen overboord."
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (27)

Break on through
Break on through10 sep. 2021 - 9:14

Aanloop van toeristen is ook minder vrees ik en zo´n open land als Nederland is het ook niet echt. Maar goed, een mooi experiment misschien waaraan je kunt zien of wij het ook ooit ergens voor elkaar krijgen.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 9:40

Een relatief korte grens over land met Duitsland een brug met Zweden en verder veerboten. Relatief kleine luchthavens. Voor Denemarken was het uitvoerbaar om de grensovergangen met Duitsland te sluiten en dat gebeurde ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 9:49

https://duitslandinstituut.nl/artikel/42451/denemarken-sluit-grensovergangen-na-uitbraak-in-flensburg

Thuiszitter
Thuiszitter10 sep. 2021 - 10:43

Tsja maar de Denen zelf gaan wel op vakantie natuurlijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 13:33

Gelukkig zijn er maar 6 miljoen Denen en die gaan niet allemaal op vakantie in de herfst.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 sep. 2021 - 8:37

Danielle, toch een positief bericht. Ik moet er volgende week heen dus geen intensieve controles met neusbloedingen tot gevolg, nee gewoon aankomen. Ik zag er tegen op maar dit helpt. Laten we hopen dat in ons land ook spoedig de grens bereikt wordt zodat we weer normaal kunnen doen. En uiteraard zijn er mensen die melden dat er misschien een volgende golf komt. Die mensen kan ik melden dat er met dezelfde waarschijnlijkheid ergens een oorlog komt met veel ernstiger gevolgen.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman10 sep. 2021 - 9:44

Ik heb nog even de sterftecijfers van het CBS bekeken. De laatste week positief, gedaald en zeker niet boven het verwachte aantal. Ik zou willen dat die kwezels er iets mee deden. Trouwens, mijn ziekenhuis heeft te weinig personeel. Veel medewerkers werden zelfstandig en kunnen alleen tegen veel hogere kosten ingehuurd worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 13:26

Nederlanders kunnen voorlopig maar beter thuis blijven en geen besmettingen in Denemarken importeren.

Frans Kwakman
Frans Kwakman10 sep. 2021 - 15:28

O, jee, danielle, heel Nederland is dit jaar in Frankrijk, Spanje, Griekenland geweest en nu zou ik thuis moeten blijven? Geen denken aan. Ik ga lekker naar Kopenhagen en trek mij jouw ongetwijfeld goed bedoelde raad, niets aan. Mocht ik nu naar Noorwegen dan lag het anders. Ik ga nog wel even naar Zweden.

Martijn Spin
Martijn Spin10 sep. 2021 - 8:37

In Denemarken zijn ze blij dat ze van de 1,5 meter nu naar de 4 meter van voor de pandemie terug gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 19:22

Wat belangrijk details: Denen zeuren minder. Er wordt veel getest, het percentage positieve tests is laag en positief geteste Denen blijven thuis.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗9 sep. 2021 - 21:31

Hier in dorpje ook Danielle. Zaterdag doen we openlucht bibliotheek en een locale schrijfster legt haar boek uit en signeert. Iedereen is vrijwillig voorzichtig Hier zou je de regels ook af kunnen schaffen, maar in Nice, ik hou mijn hart vast.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 22:51

Het merendeel van de Denen woont ook in een handjevol steden. Naar verluidt deed iedereen al "gewoon" sinds mei.

Nina4
Nina49 sep. 2021 - 17:43

Goed van ze; dat ze hun grenzen altijd zo goed weten te bewaken. Maakt ze in mijn ogen niet sympathieker. China heeft het ook goed gedaan. Daar zijn ze net zo onvriendelijk voor alles wat niet eigen is als de Denen.

5 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers9 sep. 2021 - 23:41

Heeft Denen nog kolonien waar ze eigendom culureel en politiek zuiveren en stelen zoals China in Tibet, Turkestan en Mongolie? Wist ik niet. Ook 1 miljoen mensen in een gulag door het rijk heen en in slavernij en met politieke agenten gefirceert in huis en de gevngenis in voor je familie als je met iemand praat in het buitenland? Dat net zo is niet net zo net zo.

Nina4
Nina410 sep. 2021 - 7:52

"Paul Spijkers" Google translate gebruikt? Het is allemaal een beetje verwarrend.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 9:41

De Denen hebben Groenland maar dat bedoeld Nina vast niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 sep. 2021 - 11:08

bedoelde

Paul Spijkers
Paul Spijkers11 sep. 2021 - 5:07

Ad hominem. Het gaat niet over je mening. Zeker niet over de boodschapper. Het gaat over waarover het gaat. Een muis is geen kudde tyrannosaurusen. Denemarken is niet het Chineese rijk.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine9 sep. 2021 - 17:25

Mooi vooruitzicht. Als ze nou in de randstad en de grote steden een beetje doorprikken, dan kunnen we hier in de provincie ook weer snel terug naar het oude normaal.

2 Reacties
gimli55
gimli5510 sep. 2021 - 7:46

@A little bit of sunshine Dat is het hier al een tijdje, we houden ons allen aan de noodzakelijke regels en maken ons de pis niet lauw. De meeste mensen oordelen niet en maken zich niet druk.

rvb2
rvb210 sep. 2021 - 8:01

Als provinciaaltje kan ik Urk niet echt een grote stad noemen.

Joop den Uil
Joop den Uil9 sep. 2021 - 16:22

Nou scheelt het dat er minder inwoners in Denemarken zijn dan hier en dat het er altijd waait als probaat middel om aerosolen de lucht in te blazen... maar toch ... die Denen hebben het goed voor elkaar. Wanneer wij ? of moeten we De Jonge op cursus sturen naar Arhus. (zonder schoenen lijkt ie al aardig op een Viking - ook qua taal)

4 Reacties
lmgikke
lmgikke9 sep. 2021 - 17:17

Laten we niet te vroeg juichen. Of ze het goed voor elkaar hebben zal de geschiedenis gaan uitwijzen. Het is nog niet over.

Me, myself and I2
Me, myself and I29 sep. 2021 - 21:29

Maar wat nou als er helemaal niets gebeurd? Als ze gewoon gelijk hebben en het echte probleem allang niet meer speelt. Je kan natuurlijk heel paniekerig blijven doen over gemeten besmetting, maar als er bijna niemand meer dood gaat en de ziekenhuizen niet uitpuilen, dan is dat een beetje zinloos, toch? Natuurlijk wijten een berg mensen dat aan die 10% extra vaccinaties. Maar persoonlijk denk ik dat de mensen in het noorden gewoon wat sterker zijn en wat minder bang. Het zijn tenslotte Vikingen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 sep. 2021 - 21:37

[Het is nog niet over. ] dat zeggen ze daar ook niet maar wel dat covid op weg is een "gewone" ziekte te worden waar je net als aan vele andere ziekten ook dood aan kunt gaan.

gimli55
gimli5510 sep. 2021 - 7:49

@Me, myself and I Het aantal besmettingen zijn eigenlijk positieve testen, het aantal patiënten in het ziekenhuis en op de IC ligt al tijden constant. Maar wel elke keer weer nieuwe redenen bedenken om paniek te zaaien en de paniek te rechtvaardigen. Dan is het de winter, dan is het de griep, dan is het RS, zonder enige bewijs en erg veel veronderstellingen gebracht als feiten.