Joop

Denemarken compenseert 30-jarige vrouw voor schade na vaccinatie met AstraZeneca

  •  
29-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
316 keer bekeken
  •  
DENMARK - HEALTH - VIRUS - VACCINE

© Medical personnel prepares a syringe for vaccination with the AstraZeneca vaccine at the Region Hovedstaden's vaccine center in Bella Center in Copenhagen on February 11, 2021, amid the ongoi

In Denemarken ontvangt een 30-jarige vrouw compensatie voor de bijwerkingen van het AstraZeneca vaccin.  De vrouw kreeg na toediening van het middel last van zeldzame bloedpropjes die bekend staan als VITT (vaccine-induced immune thrombotic thrombocytopenia) . De medische raad Patienterstatningen, die over compensatie oordeelt, stelt tegenover dagblad Politiken dat er na het bekijken van het medisch dossier van de vrouw geen twijfel bestaat over het directe verband tussen het vaccin en haar complicaties.
De vrouw kreeg enkele dagen na toediening van het vaccin last van zeer zware hoofdpijnen en belandde in het ziekenhuis. “ Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. De dokter vroeg me hoe erg het was op een schaal van 1 tot 10. Ik zou liever sterven,” zegt ze in Ekstra Bladet.
Er werden bloedpropjes in haar hersenen en lever aangetroffen. Volgens de Patienterstatningen is het verband met het vaccin ook duidelijk omdat de effecten zo zeldzaam zijn.  De compensatie bestaat vooralsnog uit het vergoeden van de dagen dat ze ziekteverlof moet opnemen. Mocht ze langer last houden van de bijverschijnselen dan kan er mogelijk meer compensatie volgen. Aangezien de vrouw het vaccin moest nemen vanwege haar werk in het onderwijs kan ze mogelijk ook aanspraak maken op vergoeding wegens een arbeidsongeval.
Bij de Patienterstatningen zijn tot nu toe 158 aanvragen ingediend voor compensatie als gevolg van bijwerkingen van vaccins. In 115 gevallen gaat het om AstraZeneca, 38 van Pfizer en 5 na Moderna. De raad stelt dat het niet ongebruikelijk is dat er compensatieverzoeken worden ingediend na vaccinatie, bijvoorbeeld na inentingen tegen griep of kinderziekten. “Het is zeer onaangenaam voor de betrokkenen en daarom is het goed dat er een compensatiemogelijkheid bestaat.”
De onderwijsassistente kampt nog steeds met de gevolgen van de vaccinatie in januari. Inmiddels is ze weer voorzichtig aan het werk, voor 12 uur per week.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Lem
Lem30 mei 2021 - 14:20

Ik herinner mij Dhr. Paternoster in een kamerdebat van een week of 2 geleden. Vol trots verkondigde hij dat hij al 2 mensen had overgehaald voor een vaccin AZ, nadat ze twijfels hadden. Je moet er toch niet aan denken dat deze mensen ernstige bijwerkingen krijgen!

LaBou
LaBou 29 mei 2021 - 16:26

Ik verwacht ook hier een stortvloed aan reacties met de oproep het Deense voorbeeld te volgen. Dat gebeurde tenslotte ook toen het om het vluchtelingenbeleid van de Denen ging. Ik ben echter bang dat het nu stil blijft want een dergelijk beleid kost natuurlijk wel geld.