Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Den Helder krijgt dierenombudsman

  •  
03-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kissthedog_300.jpg
UPDATE: Animal cops publiciteitsstunt PVV. Ministers: 'Er is geen geld voor opvang en verzorging van mishandelde dieren'
De animal cops die net geslaagd zijn voor hun diploma, moeten mogelijk gaan concurreren met de dierenombudsman: een bemiddelaar die juist mishandeling van dieren en conflicten probeert te voorkomen. Den Helder heeft maandag de eerste ombudsman voor dieren gepresenteerd die wordt vervuld door meerdere mensen. Zij geven voorlichting over dierenwelzijn en behandelen klachten over dierenoverlast.
We zijn de eerste gemeente in Nederland met een ombudsman voor dieren”, vertelt voorlopig coördinatrice Aafke Langedijk van de gemeente. “De universiteit van Wageningen heeft inmiddels al contact met ons gezocht omdat ze willen onderzoeken of dit werkt”, vertelt Langedijk aan het Noord Hollands Dagblad.
De ombudsman voor dieren doet denken aan de animal cops. Een initiatief van de PVV die dierenmishandeling moet aanpakken, maar de dierenombudsman probeert juist te voorkomen dat buren elkaar in de haren vliegen vanwege lastige huisdieren. Ook staat de deur van de ombudsman open voor mensen die advies willen over de opvoeding van hun huisdier. Dat voorkomt onhandelbare situaties en verwaarlozing. “Veelal werken eigen gevonden oplossingen beter dan opgelegde beslissingen. De gemeente heeft als bestuursorgaan alleen wet- en regelgeving tot haar beschikking om op te treden bij conflicten”, meldt de ombudsman op haar website.
De dierenombudsman is opgezet door de gemeente Den Helder, dierentehuis ’t Schuthok, de Helderse dierenambulance en vogelasiel De Paddenstoel en wordt vervuld door inwoners van de stad zelf. De coördinatrice van de website ombudsmanvoordieren.nl heeft goede hoop dat het project slaagt. “We kijken het sowieso een jaar aan, zodat we alle seizoenen meemaken. Dierenoverlast is namelijk erg seizoensgebonden.”
Update 13.45
Frank Dales, directeur van de dierenbescherming vreest dat de 500 ‘animal cops’ van de PVV maar een publiciteitsstunt is. “De ministers hebben in hun plan al aangegeven dat er verder geen geld is voor de opvang en verzorging van de dieren.” De animal cops worden opgeleid en betaald, maar voor de slachtoffers, de dieren, is er niets geregeld, zegt Dales tegen Radio 1. Hij verwacht dat door het initiatief van de PVV meer mishandelde dieren opgevangen moeten worden.
cc-foto: Bert mb

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.