Joop

Den Haag wacht met spanning op Irak-onderzoek

  •    •  
11-01-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
saddam-hoessein-irak-300px.jpg
Wat worden de uitkomsten en gevolgen van de commissie-Davids?
Bijna een jaar werkte de commissie-Davids in stilte aan het onderzoek naar de omstreden Nederlandse politieke steun aan de Irak-oorlog. Dinsdag presenteert de commissie alle resultaten. Wat is er te verwachten?
Opmerkelijk is dat er, geheel tegen Haagse tradities in, niets is uitgelekt uit het langverwachte rapport. NRC zet de vijf vermoedelijk belangrijke punten op een rij: 
* Het volkenrecht , het hart van de argumentatie van het demissionaire kabinet-Balkenende I om de oorlog politiek te steunen. Daar waar de Amerikanen en Britten aanvielen omdat Irak een bedreiging voor de wereld was en massavernietigingswapens zou bezitten, was de officiële Nederlandse reden een andere: het voortdurend negeren van VN-resoluties door Saddam Hoessein.
* Hoewel de kern van de Nederlandse steun een juridische was, heeft het toenmalige kabinet gezegd dat er óók een ‘ eigenstandige afweging ‘ is gemaakt over het Iraakse dreigingsbeeld. In de VS en Groot-Brittannië is gebleken dat de inlichtingendiensten op dat punt faalden. Hoe opereerden de Nederlandse diensten?
* De bondgenoten : hoe goed werd Den Haag door Londen en Washington geïnformeerd over de achterliggende redenen voor de inval in Irak? Daarover bestaan veel twijfels.
* Eventuele militaire betrokkenheid . De afgelopen jaren zijn er vermoedens geweest dat Nederland, ondanks expliciete ontkenningen, tóch stiekem actief zou hebben meegedaan aan de oorlog.
* Wat worden de politieke gevolgen ? Balkenende was en is natuurlijk hoofdverantoordelijk, maar de Irak-oorlog begon toen zijn eerste kabinet demissionair was. Achter de schermen speelde een – later mislukte – formatie tussen CDA en PvdA, dat de formatie niet wilde laten sneuvelen op haar tegenstand tegen Irak.
Dinsdag wordt duidelijk hoe het werkelijk zit en wat de gevolgen zullen zijn. Tot die tijd is het een kwestie van speculeren. Of niet, zoals vice-premier Rouvoet (ChristenUnie) die maandag in De Wereld Draait Door zijn kaken stijf op elkaar hield. Hij geloofde in een goede afloop en had ook zijn collega Balkenende niet zien zenuwpezen. Eens kijken of dat dinsdag anders is.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

doeidoei
doeidoei11 jan. 2010 - 18:25

Heb de Champagne onder handbereik, evenals het Rode potlood.

pjansen_1
pjansen_111 jan. 2010 - 18:25

Al belast het onderzoek naar Balkenende c.s. hen nog zo zwaar, hoewel ik daar aan twijfel i.v.b. met de 'objectiviteit' der commissie. Er gebeurt/ veranderd m.i. aan de positie van hen niets. Gevangen zitten de 2e kamerleden van de P vd A, in hun onmogelijke politieke pact met CDA en Christenunie wat zij hebben gesloten onder de noemer van een 'regeerakkoord'. Onze premier gaat maar door met blunderen, zoals recent ook inzake milieuafspraken, zonder dat hij daar zijn eigen minister op dat terrein vooraf over heeft geïnformeerd. Geen wonder dat recent niemand van zijn z.g. Europese 'vrienden' hem zag zitten als de baas van Europa. Zijn opportunisme breekt hem op. Zijn persoonlijke expiratiedatum is m.i. allang verlopen. Zelf opstappen is een optie. wim jansen , Zaandam op 11-01-2010,

Yggdrasil
Yggdrasil11 jan. 2010 - 18:25

Volkerenrecht ? Stel dat Iran geheel onverwachts Israel binnenvalt, doet Nederland dan ook mee omdat de absolute kampioen niet uitvoeren VN-resoluties Israel is.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa11 jan. 2010 - 18:25

Ik ben alleen benieuwd wat zou ze vóór en tijdens de aanval op Irak hebben onderling gezecht als ze elkaar tegen komen. Twee broers en Twee hoogheden: De heer Balkenende en zijn Broer Roland Balkeende die in Amerika werkzaam bij een olieboer. Ik ga vanuit dat Ronald tegen onze premier zei: laat gewoon die arme Saddam met rust, hij heeft niets. Ja! maar Bush zag en zit het, dus het moet gezien worden ook als ik anders zie. zegt Balkeende. Ronald: Doe het maar dan...

fjacobse
fjacobse11 jan. 2010 - 18:25

Persoonlijk ben ik niet zo gek benieuwd naar de uitkomsten van de commissie Davids. De hele waarheid krijg je per definitie niet te horen, want staatsbelang o.i.d. De laatste jaren is in de media allang een redelijk helder beeld geschetst van wat er allemaal mis is gegaan. We wisten vooraf dat er geen juridische basis was voor een oorlog (smoking gun : het befaamde memo wat zogenaamd niet op het bord van de Hoop Scheffer terecht was gekomen omdat de een of andere ambtenaar besloten had dat het beter in de onderste bureaulade kon blijven liggen). Daarom is er geen (bijna geen moet ik zeggen) militaire steun verleend. Maar we wilde ook weer niet onze historische bondgenoot Amerika in de kou laten staan en hebben daarom politieke steun verleend. Tot zover de grote lijnen, de rest is bijzaak in mijn ogen. Wat in mijn ogen veel belangrijker is, is de politieke dynamiek van het debat. Krijgen we weer een Pechtold die net als bij de Algemene Beschouwingen 2 dagen lang staat in te hakken op het Kabinet, om aan het eind van het debat vrolijk zijn vertrouwen uit te spreken. Halsema van Groen Links, zie Pechtold. Op wie gaat Wilders zijn pijlen richten? Gaat Rutte ook deze keer weer de inhoudelijke show stelen? Hoe boos is Agnes Kant? Hoeveel meter zicht is er nog na het te voorspellen mistige betoog van van Geel? Hoeveel woorden heeft Balkenende deze keer nodig om niets te zeggen? Komt Thieme uberhaupt opdagen, en zo ja, waar moet ze het hemelsnaam over hebben. Die befaamde kreupele, halfblinde leeuw in de dierentuin in Bagdad? En last but not least, wat draagt Mariet Hamer deze keer? Kortom, ik zit aan de buis gekluisterd.

3 Reacties
Klaas2
Klaas211 jan. 2010 - 18:25

----"Op wie gaat Wilders zijn pijlen richten?"--- Hij zal of een kansloze motie indienen, of toch weer weglopen met medeneming van de gehoorzame fractie.

Klaas2
Klaas211 jan. 2010 - 18:25

Ik hoorde al roepen om een parlementaire enquête, zijn we weer een jaar verder.

Klaas2
Klaas211 jan. 2010 - 18:25

----"Die befaamde kreupele, halfblinde leeuw in de dierentuin in Bagdad?"--- Zal Grauss komen? Die olifant in de greppel in Emmen? http://www.pvv.nl/index.php?option=com_deeppockets&task=contShow&id=2141&Itemid=48

[verwijderd]
[verwijderd]11 jan. 2010 - 18:25

Joh, laten we ons niet gek maken. Het resultaat zal een mooie opgepoetste drol zijn, iemand zal de schuld krijgen dat zullen of de VS zijn of de inlichtingendiensten. Misschien zal men de strikt juridische route kiezen, namelijk dat er een VN-resolutie lag die toestond geweld te gebruiken als Irak zich niet aan de regels hield (en irak hield zich daar niet aan want de bio en chemische wapens die Irak wel had moesten onder VN-toezicht vernietigd worden. Denkt iemand nu werkelijk dat Balkenende, de man die alle landmijnen ontweken heeft zich zo simpel laat vangen, wat er besproken is is ongedocumenteerd, zonder ambtenaren of zo verstopt onder geheim dat we het nooit zullen weten

1 Reactie
Kappasnor
Kappasnor11 jan. 2010 - 18:25

"Misschien zal men de strikt juridische route kiezen, namelijk dat er een VN-resolutie lag die toestond geweld te gebruiken als Irak zich niet aan de regels hield" Die resolutie lag er niet. Logischerwijs niet omdat Rusland en China de NAVO heus niet 'zomaar' de vrije hand geven. En feitelijk niet, omdat betreffende resoluties door de VN uiteraard ook gepubliceerd worden, en de (meest) relevante resolutie 1284 uit 1999 keurig vermeldt: "Reiterating the commitment of all Member States to the sovereignty, territorial integrity and political independence of Kuwait, Iraq and the neighbouring States," Zie: http://www.un.org/documents/scres.htm