© ANP / Lex van Lieshout
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
https://www.bol.com/nl/nl/f/roofstaat-compact/9200000071824940/ Wat iedere Nederlander moet weten.....
Ik heb hier al veel eerder over geschreven en ik ben echt geen jongere! Sommige mensen denken dat iets waarheid is zodra zij het neerschrijven omdat zij het neerschrijven. Ben benieuwd of er onderzoek is gedaan of dat het is wat het is, aannames'.
https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2019/nationale-ombudsman-en-kinderombudsman-onderzoeken-armoede-onder-jongvolwassenen-in
https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/Rapport%20Het%20maakt%20uit%20waar%20je%20wieg%20heeft%20gestaan_0.pdf Rapport n.a.v. onderzoek door zowel de ombudsman als de kinderombudsman Er zijn meer rapporten gemaakt of in de maak n.a.v. verschillende onderzoeken en leeftijdscategorieën inwoners.
https://www.nationaleombudsman.nl/system/files/bijlage/Rapport%20Het%20maakt%20uit%20waar%20je%20wieg%20heeft%20gestaan_0.pdf
En weer het 'narratief' dat het eerst deze jonge generatie is, die niet langer wegkijkt voor het onrecht dat Caribisch Nederland wordt aangedaan ... alsof de eilandelijke samenlevingen altijd al als makke schapen hun lot (ver)dragen ... dat lijkt mij een 'racistisch narratief dat voortkomt uit het slavernijverleden', waarvan de schrijver zelf meent waardoor Knops zich laat leiden. Eilanders als puppets on a string ... machteloos worden zij naar de slachtbank geleid.
Aart Net als rijkdom is armoede dus een keuze? De samenleving staat daar volkomen buiten? Er zijn geen daders en slachtoffers. Er bestaan mensen die er iets van maken voor zichzelf en mensen die dat niet doen. Over 'narratief' gesproken. Is dat er dan ook één?
Ja er zijn mensen, die er iets van maken voor zichzelf en mensen, die dat niet doen. Die eersten zijn vaak blank en verkeren in een positie, dat ze dat heel gemakkelijk kunnen doen ... van ons belastinggeld!!!
Bijzondere gemeente tja. Klinkt als een baggeroplossing en volgens mij en de auteur is dat het dus ook. Is het niet beter hen deze keuze te geven volledig deel uit te maken van Nederland of een status apart net als Curacao, Aruba en Sint Maarten. Begrijp het nut van deze halfoplossing ook niet. Het Franse La Reunion bijvoorbeeld valt gewoon binnen de EU en de Eurozone. Is het niet beter om Bonaire (en ook Saba en Sint-Eustatius) 100% van de rechten en plichten te geven die de rest van de Nederlanders ook hebben?
@recht door zee Een eigen keuze, goed idee, dat niemand daar eerder opgekomen is. Zoiets? https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Bonairiaans_staatkundig_referendum_2010 Dan moeten de mensen op Bonaire het wel interesseren, gaan stemmen en er iets mee doen.
Moeilijk verhaal, volgens mij was corruptie daar een groot probleem. Tegelijkertijd wordt er getwijfeld over hard ingrijpen vanwege het 'koloniale plaatje'. Ik vrees dat het nod de nodige generaties gaat duren voordat de mensen zich op een goede manier gaan zelf besturen. Tot die tijd heb je deze vreemde wisselwerking tussen NL en de bijzondere gemeenten. Niet mooi, maar ook niet de slechtste optie.
JasDon Wat is er zo moeilijk aan dat verhaal. Is Nederland dan niet verantwoordelijk een land onder zijn bewind en voor de mensen die er wonen?
Omdat verantwoordelijk geven kan worden geïnterpreteerd als over laten aan het lot en verantwoordelijkheid nemen kan worden geïnterpreteerd als kolonialisme. Voor lange tijd corruptie accepteren en geld in het eiland blijven steken is natuurlijk ook een optie, maar electoraal onhandig.
Op Bonaire lopen 32.000 geiten rond, in wilde en halfwilde toestand, ze vreten alles kaal en zorgen voor ernstige erosie zodat er niets meer groeit behalve de waaibomen. Dat was vroeger anders, toen er nog rasters en hekwerken waren die de aloe plantages afperkten, er is nu nog een geitenhoudster die het wel goed voor elkaar heeft, ze voert de geiten bij, heeft afrastering, melkt ze en maakt er kaas van, de meeste nederlanders kennen haar van Boer zoekt Vrouw, maar waarom is dat nu weer een nederlandse? Waarom geen Bonairiaan of Bonairiaanse? En maar klagen over dit en dat en veel te weinig zus en zo. Laat maar waaien ja, het makkelijkste by far, alleen de waaibomen varen er wel bij (als ze niet gekapt worden voor houtskool tenminste, gebeurt ook massaal).
Ik lees net dat de aloe vera plantages, sinds tijden ingestort en verlaten, weer nieuw leven ingeblazen zijn door.....een NLs echtpaar, apothekers, die hun plantage ONIMA met duur hekwerk tegen de geiten hebben moeten omheinen. God allemachtig, alweer NLers? What's wrong over there??
Als de kosten voor levensonderhoud lager zijn kan ik lagere uitkeringen billijken. Het NIBUD heeft echter uitgerekend dat de hoogte van de uitkeringen op Bonaire nu dramatisch te laag is en dat er massale armoede heerst. Dat is duidelijk onrechtvaardig. Maar waarom dat racistisch is is me niet meteen duidelijk. Caribische Nederlanders worden 'bestempeld' als lui enz., door wie dan? Europese Nederlanders zijn rijker: wat zijn de oorzaken? Dit is allemaal wat weinig onderbouwd.
Stel, ergens ligt eilandje, vroeger kolonie, inmiddels gekozen niet voor dekolonisatie, maar een gemeente geworden van Europees land (ik meen dar Reunion er zoeen is, Frans gebied dus, Franse rechten). Zouden ze daar dan een bijstandsuitkering of AOW moeten krijgen standaard moederland? Ander afrikaans eiland(je) in de buurt moet het met bijv. 2 euro per dag doen (alleen als ze ook werken, anders niets). Wat krijg je dan?? Zelfde als in fort Europa, dat trekt de minder bedeelden aan als een fakkel de motten, hoe houden we die armoedzaaiers in Godes naam op afstand? En dat leidt uiteindelijk natuurlijk weer tot vele drenkelingen, kan niet anders.
Uit de berekeningen van het Nibud blijkt nu juist, dat de uitkeringen zo laag zijn dat ze tot dikke armoe leiden.
Pater 3 augustus 2021 at 19:25 is het leven er extra duur? en zo ja waarom?
Geen antwoord van Pater, helaas, ik zou het ook graag van hem horen, uitkeringen te laag? Spullen te duur? Waarom, wat kan daar achter zitten dan? In de Romeinse tijd had je brood en spelen voor de proles, mensen die niets bijdroegen aan het rijk (zoals al die soldaten overal en de boeren op de velden) maar die je ook niet kon laten creperen want waren stadsgenoten. Ik las net dat Henni Huisman zijn villaatje voor 2,7 miljoen heeft verkocht, aan wie? Wie gaat daar nu in plaats van hem aan het zwembadje liggen na een voorspoedige vlucht vanuit het moederland? Wordt dan allemaal weer in het racistische getrokken, vandaag las ik in de Telegraaf, Rob's column, een dag zonder racisme, is een dag niet geleefd.....
Ben er zelf maar achteraan gegaan, want wel nieuwsgierig.Ik sta paf.... Prijspeil ca 40% hoger dan in supers in NL en minimumloon iets minder dan 50% van dat in NL. Uien bijvoorbeeld kosten bij AH in NL, 1,34/kg, bij chinees daar 2,76, dus veel meer dan 40% in dit geval. Maar wat me meest verbaasde bij het checken van de budgeteringen vh Nibud: men gaat er kennelijk vanuit dat men in dat kleine tropische eilandje (dat dan wel NLse gemeente is, maar toch) ongeveer zelfde voorzieningen, eten, spulletjes en dingetjes nodig heeft als bij ons, nooit bij stil gestaan eigenlijk. Vergeleken bij de NLers die soms of voor langere tijd aan komen waaien is het leven daar dus stuk rianter en welvarender, dat lijkt me nu ook weer niet zo gek, maar nog veel gekker: in het naburige Venezuela met vergelijkbaar klimaat en grond (maar niet historie), is het levensniveau net zo belabberd of nog veel erger dan in de rest van Zd Amerika, dus de Bonairianen zitten daarmee vergeleken op rozen, niet te vergelijken. Het scheelt dus nogal waar je wiegje staat, en niet zo'n klein beetje ook. Ik wist hier niets van, hoe is het mogelijk dat nog iemand daar zelfs maar even peinst over zelfstandigheid (zoals de Venezolanen dat 200 jr geleden hebben bevochten), die is maf, mesjokke, niet goed bij het hoofd........Inderdaad, Suriname indertijd wilde ook helemaal geen zelfstandigheid (niemand daar, behalve wat intellectuelen en journalisten), maar onze Den Uyl wel, dus nu daar met gebakken peren, en de laatste suikeronderneming een overgroeide ruine (zag ik op foto in mijn krant.....).
Nog wat zitten uitzoeken over die andere eilndjes in de buurt, ten Oosten van Bonaire, Venezolaans grondgebied. Tortuga was ook ooit van NL(lucratieve zoutwinning), tot 1840 of zo, toen ze er door de Venezolanen uitgegooid werden. San Roque klaagt over de hoge prijzen van PAN harina, soort maizena, waarvan ze de dagelijkse tortillas maken, geen luxegoederen dus. Venzuela heeft de grenzen met Curacao gesloten, dus de vissers van het eiland (waarom zo weinig in Bonaire?) kunnen hun vis daar niet meer afzetten tegen goede prijzen, op hun eigen eiland krijgen ze er bijna niets voor. Er is enig toerisme, net als op Bonaire hebben gepensioneerden uit Europa er een hotelletje of een BB opgezet, het moet dus wel van verre komen daar. Al met al prijst men er zich gelukkig dat de crisis van Venezuela (lange rijen voor elementaire levensmiddelen, honger, geen medicamenten) er minder hard heeft toegeslagen, waarschijnlijk door de door toeristen binnengebrachte dollars, want de Bolivar is elke week minder waard (300.000 bolivar voor een pak maismeel). Al met al, Bonaire een paradijsje vergeleken met deze eilandjes (vooral voor de continentale gepensioneerden en artiesten natuurlijk, dat weer wel).
Nog mooier, echtpaar de Boer van de Librije heeft ook een restaurant op Bonaire (met als vaste gasten natuurlijk de mensen hierboven genoemd), je kunt er ganzenlever met oesters krijgen, maar geen stoba di iguana (leguanenstoofpotje) meer, want dat dier is nu beschermd (al wordt het door de bevolking nog wel druk bejaagd, met windbuks, en bij hun wel in de stoofpot gestopt).
Foutje gemaakt met de meelprijzen, dat waren oude prijzen van 2019, inmiddels kost een kg harina (maismeel) 3 miljoen bolivar, ohohohoh wat zit je op rozen als je toevallig niet bij Venezuela hoort (zoals bv. gebeurd met nabij gelegen Tortuga eiland dat op de NLse overheid werd veroverd) maar nog gewoon wel bij het koninkrijk Nederland....
Toen Suriname een republiek werd,in 1975 gebeurde dat niet omdat de mensen in Paramaribo dat allemaal zo graag wilden. Maar meer omdat Nederland dat beter vond.. Het gebeurde tijdens de regering Den Uyl. Joop den Uyl deed dat vanwege de mensenrechten. Dekolonisering was de mode. Maar de helft van de Surinaamse bevolking naar de wijk naar Nederland. Op zeker moment zat drie kwart van de elite niet meer in Zuid Amerika. Suriname en de Antillen zijn van elders naar hier gekomen. Ze lieten de corruptie achter in Zuid Amerika. Bouters is het voorbeeld, maar ook op de Antillen is veel corruptie. Toen ze nog in het Koninkrijk zaten waren die landen beter af. gezien de toekomst. Net als de Libanon, eens een Frans mandaatgebied, nu een geteisterd en diep beproefd land. Overigens, het buurland van Suriname is nog steeds een Frans departement overzee.
Gun het eiland zijn zelfstandigheid. Dan kunnen de mensen het zelf gaan aanpakken. Dit werkt op de andere eilanden immers ook goed, toch?
NL heeft vroeger dik geprofiteerd van het eiland. Nu is het een arm eiland en moet er geld heen. Lulliger dan zelfstandigheid "gunnen" kan bijna niet. Dat wil Bonaire trouwens ook niet. En geen enkel eiland van de voormalige Ned. Antillen is trouwens zelfstandig.
Caribisch Nederland is een onbekende voor de meeste Nederlanders. Het wordt hoog tijd dat autochtone Nederlanders en de Overzeese Gebiedsdelen eens een maatschappelijk gesprek met elkaar aangaan over hoe samen verder. Ik heb geen behoefte aan culturele ondernemers die het eiland eens bezoeken om ons de les te lezen. Ik wil dat het de eilanden daar net zo goed gaat als hier en dat het grote vasteland dat regelt op die speldenpuntjes in de oceaan. Het publiek moet er bij betrokken worden, net als bij de Toeslagenaffaire. Bidonvilles horen niet op ons grondgebied.
Ik heb nooit het nut van die bijzondere gemeenten ingezien. Kan dat niet op een andere manier georganiseerd worden? De problemen met de sociale zekerheid kunnen worden opgelost door overal binnen het Koninkrijk dezelfde bedragen te hanteren. De huidige bedragen in USD zijn lager dan in Nederland. Tevens moet er gezorgd worden voor betaalbare huisvesting. Alle Caribische Nederlanders moeten de mogelijkheid hebben om zich vrij in Nederland te vestigen, met dezelfde rechten en plichten als de "Europese" Nederlanders. https://entrepreneurcaribbean.com/2018/07/17/bonaire-bouwen-voor-de-bevolking/ https://www.rijksdienstcn.com/sociale-zaken-werk/documenten/brochures/sociale-zaken/sociale-verzekeringen/sociale-verzekering-bedragen-2021/index
Alweer een jaar of 20 geleden had ik een fotoshoot geregeld voor een fotograaf met BN-er die ook een huis heeft op Curaçao. Hij vertelde doodleuk over alle rijke Nederlanders die daar in grote weelde wonen in hun zeer riante villa's terwijl de lokale bevolking armoede lijdt. Ik had hem tot dan toe hoog zitten maar dat was hierna meteen voorbij. Ik kan gewoon niet geloven dat BN-ers en rijker Nederlanders daar wonen en die armoede gewoon niet willen zien. En verder zou ik absoluut niet op vakantie kunnen gaan naar zo'n eiland, dat vind ik echt niet kunnen. Maar ja ik ga dan ook altijd met mijn motor op vakantie en rij door de rijke en arme gebieden heen en sluit mijn ogen niet zoals veel andere toeristen wel doen.
U rijdt door zo'n gebied heen en draagt dus niks bij aan de economie van een arm gebied. Die BN er met zijn villa betaalt er belasting, huurt bedrijven in voor onderhoud, gaat er uit eten, doet boodschappen, neemt een taxi, etc. Zulke uitgaven dragen wel bij aan de lokale economie.
@Hank Nozemans: Ach de dooddoener des dooddoeners hoor. Als ik een verre motorreis heb gemaakt dan schrijf ik daarover op verschillende blogs. Dergelijke verhalen lees je nooit in de MSM want die komen niet in de gebieden waar ik doorheen zoals Kazachstan en Kirgizië in 2019. Je weet dus totaal niet waar je over praat, je schrijft maar wat op terwijl je mij totaal niet kent. En nee die BN-er met zijn villa draagt niet bij aan de lokale economie waarom is er in die 20 jaar waar ik het over heb dan helemaal niets veranderd en is er nog steeds extreme armoede op de Cariben beste Hank? Graag een uitgebreid en goed onderbouwd antwoord van u.
@ Zeeman, ik ben gespecialiseerd in property management. Ik weet uit ervaring dat een Villa van meer dan 200 m2 met zwembad en grote tuin, minimaal een paar duizend euro per jaar aan onderhoud kost. Daar komen de lokale belastingen nog bovenop. Bij de hele grote villas gaat dit meestal om minimaal 10.000 euro. Dat geld gaat naar lokale timmermannen, loodgieters, tegelzetters, tuinmannen, schoonmakers, property managers, etc. In de periodes dat de eigenaar er niet is, wordt zo'n villa vaak verhuurd aan toeristen, die op hun beurt ook geld uitgeven en toeristenbelasting betalen. Dat is dus geld dat van buitenaf komt en in de lokale economie wordt gepompt. Ik kan daar bijvoorbeeld van leven, mijn kinderen naar school sturen en mijn verdiende geld uitgeven in de lokale economie. U schrijft een blog. Daar koop je nog geen droog brood van.
Het is eigenlijk gewoon totaal idioot. Het is een apartheidssamenleving. Het zijn mensen binnen het Koninkrijk maar ze mogen niet zomaar naar Nederland komen. Zijn er veel van? Nee... wat is het dan? Nou.. ze hebben wel eens een ander kleurtje. Nou dat is al genoeg voor boze Henken om op de bres te springen met wat goed gescheld en getier. Gewoon toestaan dat Caribische Nederlanders naar Nederland/EU komen (vol EU paspoort) en ook toestaan dat oudere Nederlanders daar weer met pensioen gaan en hun centjes er naar toe brengen. Heb er zelf met veel plezier mogen wonen voor een tijdje. Midden in het Arubaanse Oranjestad :), klein kamertje met een bromfiets voor de deur.
Inwoners van Bonaire zijn Nederlanders en kunnen naast NL bij mijn weten ook alle EU-landen in.
Wat een aantal van de Caraïbische voormalige en huidige rijksdelen aangaat is het wat er gebeurt , recent, momenteel, en in de nabije toekomst, en dan dus nadrukkelijk in negatieve zin, het veel meer een interne eigen verantwoordelijkheid dan men zelf wil weten nadrukkelijk verbonden met een verslaafdheid aan slachtofferdenken met als gedoodverfde boze rol voor Nederland.
Zo ik me, het artikel lezende, schaam voor Nederland en de houding van dit kabinet, vind ik dit ook een beschamende reactie. Die, helaas, de eerste schaamte enorm bevestigt.
@Han De kop spreekt in tegenwoordige tijd met "het onrecht dat Caribisch Nederland wordt aangedaan". Dat kan alleen betrekking hebben op recente keuzes die de Nederlandse overheid deed met ingrepen of juist nalaten van haar bemoeienis. En dat was dan in de vorm van steun of toezeggingen onder voorwaarden. Dat hing allemaal nadrukkelijk af van tekortkomingen, nalatigheid, of andere veel kwalijker eigen keuzes onder verantwoordelijkheid van bestuur van deze Caraïbische Koninksrijksdelen of voormalige.
Durk Steun en toezeggingen onder voorwaarden? En over welke voorwaarden heeft u het dan zo al? Denkt u dat er ook voorwaarden gesteld kunnen worden aan hoe Nederland zijn verantwoordelijkheid t.o.v. z'n burgers vorm geeft? Stel dat de provincie Groningen toezeggingen gedaan worden en steun krijgt onder bepaalde voorwaarden en die provincie maakt er zooitje van, is dan Nederland niet langer verantwoordelijk voor de gevolgen voor de inwoners van Groningen?
Ik ben het met de schrijver eens dat we af moeten van bijzondere gemeenten.
Ik ben het met de schrijver eens dat we vooral HIER vanaf moeten: " De tweedeling tussen Europese Nederlanders en Caribische Nederlanders is op z’n minst gezegd confronterend: de Europese Nederlanders bekleden de hoge(re) posities op het eiland, veelal met royale bijkomstigheden. Bovenop het normale salaris een gratis huis, auto, en allerlei bonussen waar je u tegen zegt. Dit terwijl Caribische Nederlanders worden bestempeld als lui, incompetent en het welbekende ‘corrupt’. Een racistisch narratief dat voortkomt uit het slavernijverleden.". Wel of niet in de vorm van 'bijzondere gemeente'.
Ik heb niet de indruk dat het probleem de status van het eiland is, wel de invulling daarvan door NL.