Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Den Haag, help ons in de strijd tegen de lange arm van Rabat

  •  
22-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
674 keer bekeken
  •  
vlagmarokko

© cc-foto: cuivie

Marokko heeft al te lang geprofiteerd van de Nederlandse argeloosheid.
Op 22 november debatteert de Tweede Kamer over ongewenste inmenging en buitenlandse financiering. In de notitie  Stop de Lange Arm van Rabat , aangeboden aan de Vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, roept een groep Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond de politiek op in actie te komen. Zij willen, net als andere Nederlandse burgers, gevrijwaard blijven van Marokkaanse inmenging in hun privé- en professionele leven.
De notitie is het resultaat van onderzoek naar de lange arm van Rabat in Nederland. Hoewel Nederland al veel maatregelen heeft getroffen om ongewenste beïnvloeding van onder meer China, Rusland, Iran en Turkije tegen te gaan, blijft de lange arm van Rabat steeds weer buiten beeld. In de onze omringende landen en in het Europees Parlement is men inmiddels wel wakker. Daar is doorgedrongen hoe Rabat Europese politici en instituties met migratie probeert te chanteren omwille van de Westelijke Sahara. En hoe daarbij de diaspora wordt ingezet en opgezet tegen de belangen van Europa.
Ondermijning, intimidatie en vervreemding Marokkaanse beïnvloeding en inmenging gebeurt heimelijk en het gebrek aan transparantie maakt dat praktijken niet of moeilijk navolgbaar en controleerbaar zijn. Het ogenschijnlijk onschuldige karakter van de lange arm van Rabat maakt dat de gemiddelde Nederlander de Marokkaanse inmenging niet als problematisch erkent, terwijl de AIVD in 2008  waarschuwde voor Marokko’s infiltratie en beïnvloeding.
Marokkaanse Nederlanders die last hebben van die lange arm stuiten nogal eens op een muur van onbegrip. Marokko opereert veel subtieler dan Iran of Turkije. Toch worden Nederlandse instituties ook geïnfiltreerd door de Marokkaanse overheid en worden Marokkaanse Nederlanders op sleutelposities voor het Marokkaanse karretje gespannen.
Spionage en intimidatie via moskeeën, het opzettelijk vervreemden van Marokkaans-Nederlandse jongeren in Nederland door de Nederlandse politiek en media als vijand te framen en het inlijven van overheidsfunctionarissen met een Marokkaanse achtergrond: dit is slechts een greep uit de schadelijke en ondermijnende praktijken van de Marokkaanse staat in Nederland.
Haast geboden met ferme maatregelen Niet alleen is de naïeve en besluiteloze houding van de Nederlandse regering zorgelijk, de inmenging vanuit Marokko en de verplichte Marokkaanse nationaliteit heeft op den duur ook gevolgen voor de verbondenheid met Nederland. Het regime zet sociale media in om de jongere generaties Marokkaanse Nederlanders aan te sporen zich tegen de Nederlandse belangen en waarden te keren. Dat leidt tot ressentiment, gevoelens van uitsluiting en vervreemding, beïnvloedt hun identiteitsvorming en vergroot de polarisatie.
Het is een kerntaak van de overheid op te komen voor de vrijheid van álle Nederlandse burgers en hen te beschermen tegen ongewenste buitenlandse beïnvloeding. Dat een deel van de Nederlanders wordt beperkt in hun vrijheid, bespioneerd en geïntimideerd door een buitenlandse macht moet genoeg reden zijn om in te grijpen. De lange arm van Rabat is niet alleen een zaak van Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, maar gaat het de hele samenleving aan. Hij ondermijnt belangrijke waarden als vrijheid, democratie en gelijkwaardigheid.
Dus Den Haag, kom op voor het burgerschap en de weerbaarheid van Marokkaanse Nederlanders, bescherm de eigen instituties, verricht jaarlijks onderzoek naar de werkwijze en impact van de lange arm van Rabat en eis meer transparantie over religieuze en politieke aansturing vanuit Marokko en bied steun en bescherming aan iedereen die zich geïntimideerd of bedreigd voelt door de Marokkaanse staat en haar actoren hier in Nederland.

Meer over:

marokko, opinie, aivd
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

OlavM
OlavM24 nov. 2021 - 1:29

"Lange armen" van autoritaire regiems in landen waar vluchtelingen en migranten in Nederland vandaan komen, hebben een al lange geschiedenis. Vanuit die regiems werden mensen hier te lande gepositioneerd of aangesteld om hun landgenoten te bespioneren en intimideren. In Utrecht werd in 1977 het bureau van de "Amicales" door een actiegroep bezet. (Deze organisatie opereerde in diverse landen tijdens koning Hassan II. Ik weet niet of die nog onder deze naam bestaat). Daar werden bewijzen van hun activiteiten gevonden, en in een brochure gepubliceerd. Iets dergelijks gebeurde, tijdens de fascistische dictatuur in Griekenland, met het Griekse arbeidsbureau in Utrecht, naar aanleiding van de opstand van studenten in dat land in november 1973. En in september 1975 werd het Spaanse Huis in Utrecht bezet, kort voor de dood van dictator Franco, toen vijf verzetsstrijders werden geëxecuteerd. (Deze keer niet meer met behulp van de beruchte "garrottes"(wurgpalen)). Helaas dus niets nieuws onder de zon. Degenen die in Nederland worden lastig gevallen door de regiems elders verdienen steun.

1 Reactie
OlavM
OlavM24 nov. 2021 - 1:32

Naar aanleiding van de acties werden het Griekse "arbeidsbureau" en het kantoor van de "Amicales" gesloten. Het Spaanse Huis ging na het overlijden van Franco (november 1975) over in de handen van de nieuwe regering.

DaanOuwens
DaanOuwens22 nov. 2021 - 15:25

Ik vind dit een merkwaardig verhaal. Ik heb ook nog even de artikelen in Trouw en het Parool die rond 2019 verschenen zijn gelezen. Dat ging over een verplichte lijst van namen voor baby's die de Marokkaanse nationaliteit moesten krijgen. De Nederlandse dienst burgerzaken overhandigde de kersverse ouders een lijst met namen die Marokko accepteert, namen die verwant zijn aan het Rif-gebied worden niet geaccepteerd. Mij lijkt het dan logisch dat de ouders dan kiezen voor namen als Jan-Willem of Willem-Jan of desnoods Diederik voor de meiden Berta of Willemijn en Madelief. Maar misschien zie ik het verkeerd. Ik had ook al grote moeite om te snappen waarom Turkse Nederlanders werden aangehouden in Turkije omdat ze in Nederland hadden gezegd dat Erdogan een fascist is. Erdogan is namelijk een fascist en zij deden dus een correcte bewering. Ook het beleid in Marokko valt veel slechts te melden. Als je dus op vakantie gaat, ga dan niet naar Turkije. Of Marokko. Ik snap ook niet hoe Nederlanders die een achtergrond hebben als vluchteling uit Afghanistan vast konden zitten in Afghanistan. Ik snap dat contact met familie best belangrijk is maar vast niet belangrijk genoeg om je vakantie te vieren in een totalitair land waarvan de overheid de pik op je heeft. Normandië is leuk, het Zwarte Woud ook als je 65 plus bent. De Spaanse Costa-s als je 25 min bent. En er is nog een hele wereld verder te ontdekken. Volgens mij doen immigranten en vluchtelingen er verstandig aan wat rigoureuzer de schaar te zetten met het land van herkomst. Hou contact met familieleden in de eerste graad en zoek hier verder uit hoe je zelf je leven wil inrichten. En vergeet de buren daar. Als het toch een nauwe band met het land van herkomst moet zijn is dat ook prima. Maar klaag dan niet over de regels die gelden in het land dat je zelf hebt verlaten of ontvlucht bent.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 nov. 2021 - 17:49

[ Volgens mij doen immigranten en vluchtelingen er verstandig aan .... ] Het is een verstandig advies dat door veel migranten niet wordt opgevolgd. Berta is afraadbaar als naam, teveel agrarische connotaties, maar met bv Sophie, Julia en Lotte zit je wel goed. Voor jongens is "Daan" ook weer terug in de Top-5.

DaanOuwens
DaanOuwens23 nov. 2021 - 20:35

@ DanielleDefoe Dat moet jou ook opgevallen zijn. Ik ben opgegroeid met mijn vader Daan, mijn buurmeisje Danielle en haar vader Daan. Een soort plaag van Daanen. In de achtertuin hard Daan roepen leidde tot verwarring. Maar verder mijn hele leven slechts een enkele Daan tegengekomen. Totdat inderdaad ineens mijn naam terug was in de Top 10 van baby namen. Ik vind het een prima naam maar ik snap nog steeds niet waarom zoveel ouders ineens hun kind Daan gingen noemen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 nov. 2021 - 22:22

Naamgeving is in de linguistiek een serieus onderzoeksobject. Gerrit Bloothooft van de UU (emeritus) was er in gespecialiseerd. Het verbaasde mij ook enigszins dat Daan terug was. Momenteel zijn ultra korte namen de trend, daar past Daan wel in, maar waarom Noah op nummer 1 staat zou ik niet weten. Was er vroeger een duidelijk regioverschil, nu is het eerder SES.

DaanOuwens
DaanOuwens24 nov. 2021 - 9:29

@ DanielleDefoe Dat van Noah snap ik ook niet. Daniel en Danielle komt natuurlijk uit bijbelse hoek. Daniel in de leeuwenkuil. Een onprettige omgeving lijkt mij. Of moet ik Noah ook in bijbelse context plaatsen? Ik vind Danielle overigens mooier dan Daan. Ik heb mijn ex tijdens de zwangerschap voorgesteld om mijn dochter Danielle te noemen. Leek mij wel leuk. Maar zij vond dat geen goed plan. Ik heb een nichtje dat als tweede naam Danielle heeft. Verstandige meid dus. Maar ik denk inderdaad dat de keuze voor namen in een specifieke sociaal culturele omgeving tot stand komt. Ik ga er toch eens meer opletten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 nov. 2021 - 12:30

Het Meertensinstituut houdt een databestand bij met oa. populariteitscijfers van voornamen. David Onland & Gerrit Bloothooft publiceerden in 2008 een vermakelijk artikel waarin ze oa. schreven : "Naamkeuzen worden – vaak minder bewust - sterk gevormd door de culturele, etnische en linguïstische (CEL) achtergrond en de sociaal-economische situatie van de ouders." Dat zal ook in 2021 nog wel het geval zijn. Roderick & Liselotte waren typische elitenamen. Het artikel bevat ook een informatieve naamgroepenkaart uit 2004. http://www.gerritbloothooft.nl/Publications/SKOrapport-voornamen.pdf

Markzelluf
Markzelluf22 nov. 2021 - 14:25

Vanzelfsprekend heb je als Nederlander het recht dat andere landen/overheden etc. zich niet met jouw leven bemoeien als je hier bent. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk (belastingen, misdrijven etc.., daarvoor kunnen ze je aanslaan, vervolgen en dergelijke, maar altijd via de geëigende weg). Voor Marokkaanse Nederlanders geldt dat natuurlijk ook. Maar omdat die inmenging en dergelijke erg subtiel gebeurt, begrijp ik van je, is dat voor de Nederlandse overheid best lastig te realiseren. Het meest logische is dus: stel concrete maatregelen voor: wat moet er gebeuren? Ik ben trouwens heel benieuwd naar concrete vormen van ongewenste bemoeienis (begreep naamgeving kinderen, toch?) en jullie oplossingen, want inderdaad, als er gebeurt wat jullie stellen dat is dat schandelijk.

Arthur Mastenbroek
Arthur Mastenbroek22 nov. 2021 - 12:14

Komt hier zo te zien binnen als een hete aardappel, wordt gebagatelliseerd, en krijgt ook veelbetekenend weinig reacties. Dat is net zo als dat het over de lange arm van Ankara gaat. Het gaat om de grootste minderheden in Nederland die onder een onaanvaardbaar dwingende invloed staan van deze regimes, die daarbij ook vaak intimiderend zijn, en wanneer nodig via aanpak van familie in herkomstlanden.

2 Reacties
Satya
Satya22 nov. 2021 - 14:22

Jij beslist niet wat onaanvaardbaar is. Wie denk je te zijn Lego? Marokko beinvloed geen belastingstelsels in andere landen. Is geen onderdeel van de grootste terreur organisatie

Bouwman2
Bouwman222 nov. 2021 - 14:25

Er bestaat aanzienlijk erschil in lengte tussen de armen van Rabat en Ankara. Volgens mij is de laatste een stuk langer.

Bouwman2
Bouwman222 nov. 2021 - 9:32

De Staat is er niet per sé voor jouw individuele bescherming. en welbevinden. Dat is een algemeen verbreid misverstand. Er besrtaat al heel lang een conflict tussen de Staat Marocco en de Berbers, en daar komt de naam Barnarije vandaan. Berbers woonden langs de hele kust van Noord Afrika, van Tripolis tot aan Tunis. De Republiek had er in de 17e eeuw veel mee te stellen, want ze beoefenden de kaapvaart. Dat is allemaal voorbij, maar tot een eigen staat is het nooit gekomen. Maar de opstadigheid is nog wel te merken. De oppostie is nooit helemaal verdwenen. En dat vindt men in Rabat niet zo aangenaam. Het zou prettiger zijn als dat beperkt zou blijven tot Marocco. Dat conflicten uit Noord Afrika hier niet geïmporteerd worden.

spelregeltoerist
spelregeltoerist22 nov. 2021 - 9:12

Klopt als een bus, heb alleen nog een aanvulling. Een andere reden voor dit rabiate gedrag van de Marokkaanse overheid is natuurlijk ook geld. Heb een kennis die bij een niet nader te noemen overheidsinstantie werkt en volgens hem gaat er per jaar tussen de vier en vijf miljard Euro van in Nederland residerende mensen met een Marokkaans paspoort naar Marokko. De stroom geld de andere kant op is bijkans nul.

8 Reacties
Bouwman2
Bouwman222 nov. 2021 - 9:42

Ja wat dacht je nou anders? Geld vloeit nu eenmaal ook altijd van boven naar beneden en niet anders om. Nederland heeft geen nood aan ontwikkelinshulp, Hoogit een beetje assistentie bij het in toom houden van uit de hand gelopen ideeën .

Satya
Satya22 nov. 2021 - 15:38

"De stroom geld de andere kant op is bijkans nul." Marokko heeft een groot probleem met kapitaalvlucht.

LaBou
LaBou 22 nov. 2021 - 17:32

"Geld vloeit nu eenmaal ook altijd van boven naar beneden en niet anders om." Bewijs dat eens!

Wieowie
Wieowie22 nov. 2021 - 19:47

Labou: tussen landen stroomt het geld vaak van de eerste naar de derde wereld (in rangorde van boven naar beneden). Net als water. Er zijn echter ook structuren waar geld naar boven stroomt. Echter, het ging nu in context tussen landen. Ik zal je de nuances besparen, want dat is ingewikkelder dan het verband tussen COVID en giro555. Je vroeg wat dat verband was. Zie het al? We zijn hier ook om elkaar te helpen.

LaBou
LaBou 23 nov. 2021 - 8:00

Kouwe drukte weet duidelijk niet waarover hij het heeft. En bewijzen doet hij al helemaal niets. Overigens, weet jij al waarom de meest waarschijnlijke coalitie in duitsland "ampel-coalition" wordt genoemd?

Wieowie
Wieowie23 nov. 2021 - 12:45

Labou: over je ampel: Kees waarschuwde voor een rot rot grun coalitie. Die optie vond hij niet wenselijk. Zie ook hier: www.stern.de/amp/politik/ein-buendnis-aus-rot-rot-gruen-ist-realistisch---und-besorgniserregend-30731866.html https://www.faz.net/aktuell/politik/thema/rot-rot-gruen Toen zei jij “gek stoplicht heeft Kees”. Kees had het niet over een stoplicht. Waarom begon jij over een ampel? Het ging toch over de mogelijkheid van rot rot grun? Over dat geld (“als water”) Naar beneden stroomt, zie je vaak tussen landen uit de eerste wereld (bovenaan) naar de derde wereld. De VN heeft exacte getallen en dan zie je dat er weinig geld van onder naar boven gaat. Bij sommige kapitalistische structuren zie je overigens wel. Zie je het verband tussen giro555 en COVID overigens al?

LaBou
LaBou 23 nov. 2021 - 17:06

Beetje vastgeluld, kouwe drukte? Oheb je dat stern-artikel wel gelezen? Zo, ja dan wordt het tijd wat aan je duits te doen. Oerigens heb je nog niet bewezen dat geld van hoog naar laag oftewel van rijk naar arm stroomt.

Wieowie
Wieowie23 nov. 2021 - 18:35

Hoi labou, Kees schreef eerder “ Kees scheef “ Rot-Rot-Grün’, heet het nieuwe schrikbeeld”. Ook de media ziet rot rot grun als schrikbeeld. Oa: “ Rot-Rot-Grün kommt? Dann droht Deutschland der perfekte Sturm” http://www.merkur.de/politik/koalition-bundestagswahl-rot-rot-gruen-r2g-scholz-spd-linke-fdp-kommentar-90994761.amp.html Waarom zei jij op de comment van Kees, dat hij een gek ampel heeft? Niemand heeft het toch over een ampel? Het ging er toch over dat rot rot grun een schrikbeeld zou zijn? Wat heeft dat met een ampel te maken? Overigens denk jij dat dat de derde wereld meer geld geeft aan de eerste werelden, tenzij je bewijs krijgt? Grappig. Kijk even naar de cijfers over ontwikkelingshulp. Financieel gaat het van boven naar beneden tussen landen.

Joop den Uil
Joop den Uil22 nov. 2021 - 8:44

Als die ''lange arm'' helpt bij integratie in Nederland kun je daar toch niet tegen zijn ? Dat moedigt dan alleen nog maar polarisatie aan. Wordt het een goed gebruik om werkelijk alles aan onderzoek te onderwerpen ? Kost tijd en verhardt alleen nog maar de posities.

JohnVKR
JohnVKR22 nov. 2021 - 8:41

Ik ben bereid het gelijk van de auteur aan te nemen, maar het wordt in dit artikel alleen weinig concreet. Op welke wijze Marokkaanse Nederlanders voor het karretje van de Marokkaanse overheid wordt gespannen omwille van de Westelijke Sahara blijft in dit artikel volstrekt onduidelijk. Om heel eerlijk te zijn hoor ik Marokkanen in Nederland eigenlijk nooit over de Westelijke Sahara. Wat je daar ook van mag vinden, voor de meesten van hen is het een non-issue. Dit artikel blijft in vaagheden hangen, daardoor kan niemand hier iets mee.

JJP2
JJP222 nov. 2021 - 8:09

Oprecht benieuwd: hoe werkt dat dan? Marokkaanse inmenging in hun privé- en professionele leven. Ik kan me er niets bij voorstellen. Staat er dan iemand van de ambassade aan deur om je de les te lezen hoe je je in Nederland moet gedragen? Of is het bv een brief van de Marokkaanse overheid dat je zaken in Marokko niet geregeld hebt.

1 Reactie
Robert Follon
Robert Follon22 nov. 2021 - 8:42

Voorbeeld (uit de eerste hand): er zijn echt zat mensen wiens ouders een Marokkaanse achtergrond hebben (eerste of tweede generatie) maar zelf niet zitten te wachten op ongevraagd een extra Marokkaans paspoort (en alle 'plichten' daarbij). Wanneer ze dat niet ophalen dan belt de ambassade gewoon naar hun familie, of schrijft hun ouders aan (die en die haalt haar/zijn Marokkaanse paspoort niet op) gericht op groepsdruk ('wil je niet langer bij ons horen?').

Robert Follon
Robert Follon22 nov. 2021 - 8:09

Zolang het staand Nederlands beleid is dat al bij aangifte van nieuwgeborenen met een (vaag) Marokkaanse achtergrond, de ouders een lijstje door de ambtenaar krijgen toegeschoven met 'acceptabele' Marokkaanse namen (het arme kind zou toch eens zijn aanspraak kunnen verliezen op een lapje dorre grond) hoef je van de Nederlandse overheid hierin weinig te verwachten vrees ik....