Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demonstreren tegen koningshuis mag weer niet

  •  
30-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
antimonarchie300.jpg
Politie pakt anti-monarchist op ... Demonstrant hield bij het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan de Utrechtse wijk Lombok een bordje omhoog met 'weg met de monarchie!' 
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezochten donderdag Utrecht als onderdeel van een tour door Nederland. Hierbij werd een anti-monarchist, die demonstreerde tegen de monarchie, onterecht opgepakt. De 29-jarige man moest mee naar het politiebureau, alwaar de officier van justitie oordeelde dat hij onterecht was opgepakt. De politie bracht hem daarna weer terug naar de plek waar hij demonstreerde.
De man hield een bordje omhoog met de tekst “Weg met de monarchie!” Volgens NOS reageerden omstanders op zijn protest, waarbij werd geduwd en gescholden. NRC meldt dat verschillende omstanders het een schande vonden dat de man werd aangehouden, omdat hij niets deed wat storend was, maar alleen met een bord stond. De winkeleigenaar van de zaak waar hij voor stond, ergerde zich wel aan de 29-jarige demonstrant. Toen agenten de man om zijn identiteitsbewijs vroegen, weigerde hij zich bekend te maken. Daarop is hij aangehouden en meegenomen naar het bureau.
De politie heeft inmiddels excuses aangeboden en de procedure uitgelegd om een klacht in te dienen.
Republikein Joanna werd eerder twee maal opgepakt toen zij protesteerde tegen de monarchie, waaronder eenmaal tijdens de inhuldiging van de koning en koningin. Lees daarover op Joop: Politie arresteert ‘per ongeluk’ republikeinse demonstranten
cc-foto: NOS

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2013 - 18:14

Nederland is een politiestaat geworden.

reporter2
reporter230 mei 2013 - 18:14

Ik dacht eerst dat dit Jiskefet of iets dergelijks was, maar het blijkt dus gewoon echt waar te zijn. Was het niet koning Willem Alexander die niet zo lang geleden zei dat er ook plaats moet zijn voor mensen die demonstreren (of woorden van gelijke strekking)? Ik zou het niet meer dan billijk vinden dat de nieuwe koning hier nu in het openbaar ook iets over gaat zeggen, want dat hij is hij in mijn ogen wel verplicht, aan "zijn volk".

dirkzeeman
dirkzeeman30 mei 2013 - 18:14

Ik weet nog dat we vroeger schande spraken van landen als de USSR en Oost-Duitsland waar de politie zo opzichtig tegenstanders van het regime treiterde. Gelukkig waren zij de slechten wij de goeien en woonden wij in het vrije westen ....

ikbenhork
ikbenhork30 mei 2013 - 18:14

De legitimatieplicht is nooit ingevoerd met de bedoeling de politie de gelegenheid te geven om mensen die, alleen staand, door een stuk karton hun niet-beledigende mening uiten, te vorderen hun paspoort te tonen. Dat is misbruik van bevoegdheid. Goed dat de man op zijn recht stond, ook al trok hij aan het kortste eind.

BertF2
BertF230 mei 2013 - 18:14

Hat gaat zorgelijke trekjes krijgen: het gemak en de onverschilligheid waarmee de politie tewerk gaat als een antimonarchist demonstreert in aanwezigheid van leden van het koningshuis. Aanhouden, arresteren, opsluiten, niks doen, loslaten en sorry zeggen. Het kost de dienaren van kroon en rechtstaat geen enkele moeite.

BertF2
BertF230 mei 2013 - 18:14

En Henk van Wingerden: je bent alleen verplicht je ID-bewijs te tonen als de politie je daarom vraagt op grond van gerede aanleiding. Zwaaien met een bordje is dat niet, uitgezonderd in dictaturen.

FreekBlauwhof
FreekBlauwhof30 mei 2013 - 18:14

Je rechten uitoefenen is de enige manier om te weten hoeveel je er in werkelijkheid hebt. Dit is trouwens geen uitzondering, maar de regel in Europa. De rechtsstaat is in werkelijkheit altijd al ten minste ten dele een ideologisch sprookje geweest.

FritzFriebl
FritzFriebl30 mei 2013 - 18:14

Vrijheid van meningsuiting geldt hier alleen als figuren als Juul Romijn, Geert Wilders en A. Moskovitsch. Populisten als deze republikein, en gelukszoekers als Dimitri Dolmatov moeten de cel in!

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 mei 2013 - 18:14

Nederland bestaat niet alleen uit drie schreeuwers, maar uit 16 miljoen mensen. Lang leve de Koning.

elise1964
elise196430 mei 2013 - 18:14

Ach jullie willen een monarchie, dan krijg je die toch. Met alles wat daar bij hoort.

denmol
denmol30 mei 2013 - 18:14

Ik hoor Maxima nog zeggen: "Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem." Hier aan denkend vraag ik mij af of zij het regime dat gevoerd wordt waarbij mensen die hun misnoegen aangaande de monarchie uiten bij gelegenheden waarbij zij aanwezig is, weggevoerd en opgesloten worden al is het maar voor even, ook een verkeerd regime noemt. Ik vraag me af wat ze hier van vindt en wat ze er tegen doet of denkt ze dat dit soort zaken alleen in bananenrepublieken voorkomen en niet in een moderne Europese monarchie anno 2013.

msj_meijerink
msj_meijerink30 mei 2013 - 18:14

Wellicht moet zo iemand eerst door de omstanders worden afgetuigd, voordat er grond voor aanhouding ontstaat (= de lynchende massa). Beetje dom om te protesteren bij een evenement waar 99,9% van het publiek Oranjegezind is.

JoopSchouten
JoopSchouten30 mei 2013 - 18:14

Paralellen tussen Nederlands & Belgisch politieoptreden.: 'Een moeder van vijf op uitstap in Antwerpen werd samen met twee van haar kinderen opgepakt door de politie terwijl zij inkopen deed op de Groenplaats en kreeg eveneens een GAS-boete, omdat ze stond te kijken wat er gaande was. Zij is verontwaardigd over zoveel willekeur.' Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2013/05/30/shame-you-mijnheer-de-wever-shame-you

geila
geila30 mei 2013 - 18:14

Goh - -alweer- een vergissing dat is even toevallig Rechtse Rotbeleid

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2013 - 18:14

Ik stond zonder ID bewijs met een bordje "lang leve de koning" ik had gelukkig nergens last van. Wel even een heel angstig moment beleefd natuurlijk. Tsja.

1 Reactie
boeie
boeie30 mei 2013 - 18:14

u brengt me op een goed idee: Dat ga ik de volgende keer doen bij een demonstratie tegen de monarchie (al die 5 mensen).. samen met mijn 50 vrienden..

hvwrd
hvwrd30 mei 2013 - 18:14

We hebben in Nederland een ID-plicht. Als je vervolgens weigert om een ID te tonen als de politie dat vraagt is het logische gevolg dat je meegenomen wordt. Dit wist deze 'demonstrant' natuurlijk ook, dus ging hij met zijn bord tussen de mensen staan, veroorzaakte onrust, werd aangesproken door de politie en werd er naar een ID gevraagd. Uiteraard weigerde hij dit, in de wetenschap dat hij dan meegenomen zou worden. Nu heeft hij zijn zin, en kan hij roepen dat hij als anti-monarchist 'onterecht' aangehouden is. Gelukkig zijn Pauw en Witteman met zomerreces, dus daar zien we deze aandachttrekkende kleuter niet terug.

4 Reacties
reporter2
reporter230 mei 2013 - 18:14

Uw eigen scenario, hoe u het gedaan zou hebben, dat hoeft natuurlijk niet van toepassing te zijn op deze demonstrant. Bovendien is aandacht trekken, als het kan m.b.v. de media, juist het doel van een demonstrant.

JandeBoer2
JandeBoer230 mei 2013 - 18:14

Beste Henk, waarom denk je dat de politie hun excuus heeft aangeboden? Omdat er geen enkele aanleiding of vermoeden was op waarvan de politie om de ID-kaart van deze persoon te vragen. We leven gelukkig niet in een politiestaat waarvan jij blijk geeft die normaal te vinden.

Tom Meijer
Tom Meijer30 mei 2013 - 18:14

"Als je vervolgens weigert om een ID te tonen als de politie dat vraagt is het logische gevolg dat je meegenomen wordt." Nee, dat is helemaal niet logisch. Dat kan alleen als er verdenking van een strafbaar feit is. Een bord omhoog houden met een onschuldige tekst, is zeer beslist geen strafbaar feit. Het is trouwens eigenlijk te zot voor woorden dat die ID plicht er is maar dat is een ander verhaal. Nederlanders zijn makke schapen geworden zonder historisch besef.

lembeck
lembeck30 mei 2013 - 18:14

Weet u wat ik zo angstig vind? Dat u niet in kunt zien - dat u niet KUNT zien, welke glijdende schaal hier gehanteerd wordt door de orde handhavers. Deze meneer had het simpele RECHT om dit te doen. En u bent het niet eens met wat hij doet. Tot zover prima. Niets mis mee. Het wordt wel erg, als u deze meneer zijn RECHT om te protesteren, c.q. demonstreren wilt ontzeggen. En dán, mijn waarde, zijn we bij de Politiestaat aangeland. Ik weet niet wat uw leeftijd is, maar u hebt misschien te weinig meegekregen van hoe er in het Oostblok werd (en wordt!) omgegaan met andersdenkenden. En dat is heel erg jammer. Het had u breder kunnen vormen.

dirkzeeman
dirkzeeman30 mei 2013 - 18:14

First they came for the communists, and I didn't speak out because I wasn't a communist. Then they came for the socialists, and I didn't speak out because I wasn't a socialist. Then they came for the trade unionists, and I didn't speak out because I wasn't a trade unionist. Then they came for the Jews, and I didn't speak out because I wasn't a Jew. Then they came for the Catholics, and I didn't speak out because I wasn't a Catholic. Then they came for me, and there was no one left to speak for me.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-230 mei 2013 - 18:14

Natuurlijk is protesteren tegen de monarchie van een heel andere orde dan het rediculiseren van andermans profeet, en is de vrijheid van meningsuiting hier natuurlijk niet (of beperkter) van toepassing ;) Wim, bij het gedoe van nekschot steigerde je. Waarom nu niet? Was het je eigen feestje?

[verwijderd]
[verwijderd]30 mei 2013 - 18:14

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
PeterDraman
PeterDraman30 mei 2013 - 18:14

Wat is de reden om deze man naar zijn identiteit te vragen als hij niks anders doet dan een bord met een tekst daarop omhoog houden. Waarom niet de omstanders die geduwd en gescholden hebben kalmeren? Weigeren je te identificeren kan reden zijn om je mee te nemen naar het bureau, maar ze moeten ook een goede reden hebben, immers als hij weigert en ze nemen hem mee om na afloop te constateren dat het niet nodig was is er tijd verspilt die door gemeenschapsgeld wordt gefinancieerd. En afgaand op het artikel heeft de demonstrant niks anders gedaan dan dat bord omhoog houden. Overigens stond er iemand vlakbij met een bord die maxima complimenteerde op haar achterwerk en daar werd niet door de politie tegen opgetreden? http://www.geenstijl.nl/archives/images/maximakontjegroot.html

dino_radja
dino_radja30 mei 2013 - 18:14

De politie stuurt gewoon aan op onderdrukking, zodat de voorstanders van vrijheid van meningsuiting zich gedwongen voelen zich te verdedigen tegen geweld van de politie. En dan wordt er geroepen 'zie je wel, al die antimonarchisten worden terecht beperkt in hun meningsuiting! stelletje aggressievelingen!'.

1 Reactie
lembeck
lembeck30 mei 2013 - 18:14

Waar en niet waar. Waar, omdat de politiestaat bijna een voldongen feit is. Niet waar dat die nog helemaal in de maak is. Hij IS er al. Compleet met repressie aan toe.

RonaldMokens
RonaldMokens30 mei 2013 - 18:14

Weet die gast niet dat demonstreren slecht op je CV staat. Openbaar bestuur voor een non-profit organisatie, dat is hoe de stoere rebellen van vandaag het doen. Tweet.

1 Reactie
denmol
denmol30 mei 2013 - 18:14

"Weet die gast niet dat demonstreren slecht op je CV staat." Ik wist niet dat je dit op je cv moet zetten maar dat zou ik niet doen of denk je dat hij stiekem op een lijst is geplaatst voor een beroepsverbod?

jannie11
jannie1130 mei 2013 - 18:14

Dit komt mede doordat de gewone politieagent in Nederland van een zeer laag denkniveau is. Dat is ook logisch met dat verschrikkelijke lage salaris wat de gewone diender krijgt. Je ziet op het filmpje dat die politie agent het juiste argument van de demonstrant gewoon niet begrijpt. Beter betalen die mensen en minimaal VWO ook voor de gewone politie agent. Meer opgeloste misdrijven, minder miscommunicatie met burgers etc. die investering betaalt zich automatisch terug.

1 Reactie
ValsPlat
ValsPlat30 mei 2013 - 18:14

Van betere beloning wordt een domme agent niet slimmer.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard30 mei 2013 - 18:14

citaat: "Volgens Wolfsen ging het om een beslissing van een individuele agent. Direct daarna kwam de korpsleiding zelf al tot de conclusie dat dit niet had mogen gebeuren omdat het hier ging om de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van demonstratie." http://www.destadutrecht.nl/politiek/nieuws/4961/wolfsen-arrestatie-anti-monarchiste-inschattingsfout Dat is een regelrechte leugen. Op het filmpje is duidelijk te zien dat het om meer agenten gaat en dat één via een oortje met zijn meerdere communiceert. Bovendien belt hij daarna ook nog met zijn mobieltje om instructies. Een leugen dus. Om zoiets simpels. Hoe kleinzielig.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja30 mei 2013 - 18:14

Elke keer dat iemand zijn mening uit tegen de monarchie wordt deze opgepakt. ELKE keer. Dat is geen toeval meer, dat is kwade wil.