Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Demonstratiesfeer slaat over naar Wisconsin

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Wisconsinprotest_01.jpg
Parlement Wisconsin al 10 dagen bezet door 80.000 betogers als protest tegen doodsteek van overheidsvakbonden
In de Amerikaanse staat Winsconin lijkt het ‘alsof Cairo naar Madison is verhuisd’, zei de Republikeinse politicus Paul Ryan. Al meer dan een week bezetten betogers in Wisconsin het parlement omdat Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin de macht van de overheidsvakbonden wil inperken. Volgens de demonstranten een ernstige aanval op de democratie.
Net als Egypte ground zero was van de strijd voor rechtvaardigheid in het Midden-Oosten, zo is Wisconsin ground zero in de strijd voor economische rechtvaardigheid in heel Amerika”, zei de Amerikaanse mensenrechtenactivist Jesse Jackson die een bezoek bracht aan de betogers, aldus De Morgen.
Het Parlement in Wisconsin wordt nu al meer dan een week bezet door 80.000 betogers. Ze willen de Walker zijn plannen intrekt. De republikein is geen lieveling in Wisconin. Hij kwam in 2010 aan de macht dankzij de steun van de broers Koch, twee multimiljonairs die ook de rechts-conservatieve Tea Party groot maakte. Walker wil er voor zorgen dat de overheidsvakbonden geen collectieve overeenkomsten meer kunnen sluiten en moeilijk lidmaatschapsgeld kunnen innen. De maatregelen blijven alleen de politievakbond en de brandweer bespaard.
Nobelprijswinnaar Paul Krugman vindt de maatregels van Walker een aanval op de democratie. Vakbonden zijn volgens hem de belangrijkste krachten tegenover grote geldschieters. Economieprofessor Jeffrey Keefe denkt ook dat er politieke motieven achter de maatregel schuilen. “De Republikeinen gebruiken hun overwinning in de voorbije verkiezingen om de laatste resten van de vakbonden te vernietigen. Door de vakbonden uit te schakelen hopen ze op een permanente meerderheid.” De Morgen: Arabisch protest slaat over naar vs parlement wisconin

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HugoSpanje
HugoSpanje24 feb. 2011 - 8:27

"Demonstratiesfeer slaat over naar Wisconsin" ...... ja, en President Ombama vlucht naar Volendam om daar vervolgens politiek asyl aan te vragen.

rgeurtsen
rgeurtsen24 feb. 2011 - 8:27

beetje overdreven Joop.nl, of gewoon hartstikke fout? De demonstratie van afgelopen weekeinde omvatte ongeveer 80.000 deelnemers. Het aantal mensen dat zich tot en met maandag in het parlement bevond is minder dan een paar honderd.

keroman
keroman24 feb. 2011 - 8:27

Beetje tendentieus artikel maar dat ben ik op Joop wel gewend, je leest er haast overheen. Er wordt hier een beeld geschetst dat wel erg zwart/wit is; vakbonden=goed, grote geldschieters=slecht. De macht van de vakbonden was bijvoorbeeld in GB dusdanig dat het land totaal stagneerde en als reactie daarop kwam Thatcher aan de macht wat de zaak nog erger maakte. Het protest in de Arabische wereld heeft een geheel andere achtergrond; daar betaan überhaupt geen vrije vakbonden!

2 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland24 feb. 2011 - 8:27

( Het protest in de Arabische wereld heeft een geheel andere achtergrond; daar bestaan überhaupt geen vrije vakbonden!) Dat is nu precies de reden waarom die 80.000 mensen hardnekkig demonstreren. Ze weten dat je zonder vakbonden in 'arabische toestanden' beland en dat willen ze voorkomen. Goed idee lijkt me.

kevin2
kevin224 feb. 2011 - 8:27

"Beetje tendentieus artikel maar dat ben ik op Joop wel gewend, je leest er haast overheen. Er wordt hier een beeld geschetst dat wel erg zwart/wit is; vakbonden=goed, grote geldschieters=slecht. De macht van de vakbonden was bijvoorbeeld in GB dusdanig dat het land totaal stagneerde en als reactie daarop kwam Thatcher aan de macht wat de zaak nog erger maakte. " Tendentieus? Overheen lezen? Je leest dingen die er niet zijn; vakbonden zijn goed, grote geldschieters slecht. Maar dat is niet wat er staat. Het zijn 2 machtsblokken, en als er 1 wegvalt, dan is dát slecht. Dat is wat er staat. En we weten allemaal hoe het er in het Engeland na Tatcher aan toe gaat, de rijken worden superrijk, de armen superarm. God verhoede ons om ook hier in NEderland deze 'Amerikaanse weg' in te slaan. Als het allemaal nog wat extremer dreigt te worden daar bij die losgeslagen yanks, dan is het logisch dat er een aantal Amerikanen (80000 in dit geval) in opstand komen.