Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Demonstratie op de Dam wel of niet? Dat is de verkeerde vraag

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
PHOTO-2020-06-01-17-35-24
Er was hier in Nederland alle ruimte en tijd geweest om fantastische demo's te organiseren, die geen gezondheidsrisico's geven en geen levens in gevaar brengen.
Een demonstratie op de Dam met veel meer demonstranten dan was voorzien. Mocht dat of had de burgemeester, gemeente, politie die moeten afblazen?
Dat is de verkeerde vraag. De afgelopen twee maanden heeft Nederland zich niet alleen bereidwillig getoond door thuis te blijven, maar bleken bovenal enorm creatief in doorleven en -werken. Het Eurosongfestival verscheen in hokjesgezang op de buis, in zorginstellingen werden knuffelhuisjes in de tuin gezet, banken, overheden, scholen ging en masse en razendsnel online, de Eerste Kamer werd verbouwd, restaurants werden thuisbezorgservices, artsen deden ingewikkelde patiëntconsulten met behulp van beeldbellen, kunstenaars gaven ons prachtige virtuele shows.
De vraag die nu gesteld wordt, is of het doel, het demonstratierecht zo belangrijk is, dat dat het middel, samenkomen met veel mensen op de Dam, heiligt. De beelden uit de Verenigde Staten hebben ons met afschuw vervuld. We zijn geschrokken en vol van medeleven. Dat medeleven willen mensen betuigen en zich uitspreken tegen deze vorm van rauw geweld. Dat is een belangrijk doel, evenals het vrije recht op demonstratie.
Het totale gebrek aan creativiteit en strak crisimanagement begrijp ik echter niet. Er is geen acute paniek zoals in de Verenigde Staten. Er was hier in Nederland alle ruimte en tijd geweest om fantastische demo’s te organiseren, die geen gezondheidsrisico’s geven en geen levens in gevaar brengen.
We hadden, net als op 4 mei, allemaal voor ons huis kunnen gaan staan met grote borden. We hadden het verkeer stil kunnen leggen. Balkongezangen kunnen houden. Onze woede op filmpjes uiten. Online kunnen zingen. Onze muren beschilderen en dat met drones filmen. De burgemeester en organisatie had demonstranten kunnen spreiden over alle parken van Amsterdam. Whatsapp-slingers kunnen vormen.
De stad Amsterdam en de organisatie Kick Out Zwarte Piet hadden de polarisatie die achteraf is ontstaan kunnen voorkomen. Maar al eerder zagen we dat polarisatie juist een strategie van KOZP is.
De vraag die gesteld moet worden is niet of de gemeente Amsterdam en de burgemeester de goede beslissing hebben genomen. De vraag is niet óf er gedemonstreerd mag worden. Ja dat mag. Maar net als met álle levensterreinen moet dat op een wijze die past binnen een pandemie. Het doel en recht staat helemaal niet ter discussie. De vorm vraagt echter aanpassing.
Het resultaat is nu dat ook hier de polarisatie is begonnen, terwijl demonstranten een vreedzaam geluid wilden laten horen. Trapped in een set up die niet nodig was.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

JaapBo
JaapBo2 jun. 2020 - 17:34

De suggestie dat KOZP met opzet de regels overtrad lijkt mij van de zotte! Toch hebben zij en Halsema de boel fout ingeschat, waardoor een mooi en noodzakelijk protest verworden is tot een controversieel gebeuren, en waardoor de aandacht is afgeleid van waar juist aandacht voor gevraagd werd.

frankie48
frankie482 jun. 2020 - 10:27

Met een bord in de rondte lopen waarop staat dat je niet mag zwijgen als je misstanden ziet, en dan als blanke terugkeren naar je koopwoning die in het recente verleden nog een sociale huurwoning is geweest, waar mensen met een achterstandspositie door neoliberaal beleid uit verdreven zijn!

ton14024
ton140242 jun. 2020 - 9:03

De corporate antropoloog verdedigt de BV Nederland. Wat zou ze in de VS verdedigen? Trump of Floyd? Zeker 10.000 mensen waren op de Dam. Mensen die hun gezondheid in de waagschaal stelden voor een groter goed.

5 Reacties
Pensionada2
Pensionada22 jun. 2020 - 9:51

Wat Corona ons heeft geleerd dat deze 10000 mensen niet alleen hun eigen gezondheid maar ook de gezondheid van hun gezinsleden, kennissen, buren op het spel hebben gezet.

Fredje3
Fredje32 jun. 2020 - 10:18

Ging het maar om hun eigen gezondheid, maar het is een virus, dus het gaat om hun gezondheid en de gezondheid van velen waar zij uiteindelijk direct of indirect mee in aanraking komen. Als deze 10000 mensen elk 1 persoon infecteren, dan praten we (met de huidige percentages aan sterfgevallen van geteste personen (ongeveer 11% in Nederland)) over ongeveer 110 doden van mensen die niets met de demonstratie te maken hadden. Die levens zijn dus ook in de waagschaal gesteld.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander2 jun. 2020 - 13:08

@Ton14024 Jongen, trek je niks aan van de andere brave witte burger reacties en hun wonderbaarlijke rekenpartijen. Ja straks moet het laatste restje mensen dat hier in Nederland nog nadenkt en protesteer tegen ongelijkheid, racisme, fascisme en ecologisch asociaal gedrag heel erg een schuld gevoel hebben. De fredje-coranapensionada-kolder ten top.

ton14024
ton140242 jun. 2020 - 15:01

Ja Sjoerd, zo denkt Fredje waarschijnlijk dat 17 miljoen Nederlanders die niet op de Dam waren niets met de demonstratie te maken hadden. Eng hè.

Fredje3
Fredje33 jun. 2020 - 4:25

@Ton14024, het meest enge in dit geval is dat mensen zichzelf het recht toekennen anderen in gevaar te brengen en andere mensen die daar wat tegenin brengen proberen te framen.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander2 jun. 2020 - 8:10

Schorem en politici 'De stad Amsterdam en de organisatie Kick Out Zwarte Piet hadden de polarisatie die achteraf is ontstaan kunnen voorkomen. Maar al eerder zagen we dat polarisatie juist een strategie van KOZP is.' Hoor ik hier bij Braun niet de antropologische inslag en suprematie van Wilders en Baudet, c.q. het FvD? En ja dan gaat met dit soort onzin de discussie niet meer over racisme(die gaan we het liefst uit de weg) en sociale ongelijkheid maar over 1,5 m. Dijkhoff, Rutte en Trump ze ontlopen elkaar echt niet zoveel. En dan heb ik het nog niet eens over het schorem, de voormannen van de PVV en FvD. De vragen moet volgens mij zijn: Hoe lang mag institutioneel racisme, sociale ongelijkheid en witte overheersing doorwoekeren? En: Zijn de gekozen lockdownmaatregelen niet buitenproportioneel en op wetenschappelijk drijfzand gebaseerd? (Ik ben het zelden met Maurice de Hond eens, maar hij had toch een behoorlijk punt op het gebied van aerosolen en de verspreiding van het virus. En dan plotseling toch maar weer mondkapjes in de bus!)

gimli55
gimli552 jun. 2020 - 7:39

De polarisatie is ingezet door blanke mannen, die in verschillende praatprogramna's eenzijdig hun verhaal konden vertellen en hun hypocriete afschuw konden uitspreken over het gebrek aan verantwoordelijkheid van de organisatoren De minister die een allochtone, een van velen, laat vertrekken, maar die de Marokanen verdelgers in dienst houdt. Het CDA kamerlid die harde woorden spreekt, terwijl er al heel lang erg weinig wordt gedaan aan de werkgelegenheid en de afstand die allochtonen hebben tot de arbeidsmarkt. Ik heb de organisatie gemist, het hoor en wederhoor. Waarschijnlijk zijn zij ook overvallen door de opkomst, maar dat is een veronderstelling. Net als de veronderstelling van de schrijfster, wat als feit wordt geopperd dat het de strategie van KOZP is. Het is het kapen van een legitieme demonstratie door over de vorm of aantal te discussieren. Alles wat de aandacht wegneemt van het onderwerp. Het minimaliseren van de demonstratie is al weer aan de gang, heel veel herrie om het wezenlijke probleem te marginaliseren. Complimenten aan M, daar werd ten minste een inhoudelijke discussie gevoerd met ook ruimte voor twijfels.

nikita72
nikita722 jun. 2020 - 7:38

Ik houd het bij de analyse van Han van der Horst op joop.nl: Er waren gewoon veel meer demonstranten dan verwacht. Gewoonlijk trekt een demonstratie tegen buitenlands onrecht een paar honderd demonstranten. Blijkbaar raakt racisme bij veel mensen een gevoelige snaar. Dat zal een reden hebben.

1 Reactie
gimli55
gimli552 jun. 2020 - 13:17

Bedankt

P Haan
P Haan2 jun. 2020 - 6:44

De oproep om alle aanwezigen in zelfquarantaine te laten gaan zal wel niet landen, ben ik bang. In Amsterdam is de handhaving al niet bestaand, dus dit is volledig in lijn met de machteloosheid van Halsema. Voor mij persoonlijk is het gebeurde ideaal. Dit laat zien of het volgend jaar veilig is voor mij om naar een festival te gaan.