Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Demonstratie in Breda tegen Zwarte én Grijze Piet

  •  
14-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Protest Kick Out Zwarte Piet

© ROTTERDAM - Buttons van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voor de ingang van Ahoy. ANP BART MAAT

In Breda wordt zaterdag gedemonstreerd tegen Zwarte én Grijze Piet. Volgens Omroep Brabant hebben zo’n honderd demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zich in de buurt van het centrum verzameld voor een vreedzame protestactie. Op de demonstratie is ook een handjevol pro-Pieters afgekomen. Op afstand gehouden door politie riepen ze racistische leuzen en bedreigingen naar de demonstranten van KOZP.
Breda heeft net als veel andere gemeenten inmiddels afscheid genomen van de racistische figuur Zwarte Piet. Maar behalve roetveegpieten is er ook gekozen voor grijze pieten. Onacceptabel, zegt KOZP, want: “Er is geen middenweg tussen racisme en geen racisme. Grijs als fictieve huidskleur doet geen afstand van de blackface traditie.”
Zaterdag was de landelijke intocht van Sinterklaas. Vanwege het coronavirus was die dit jaar in het verzonnen dorp Zwalk en alleen te zien via televisie of livestream. De gebruikte locatie voor de intocht is door de NTR geheim gehouden. Naast Breda hebben ook Dordrecht, Den Helder, Leeuwarden en Venlo gekozen voor een Grijze Piet. De landelijke intocht maakt volledig gebruik van roetveegpieten, net als inmiddels de meeste lokale intochten.
Het gebruik van de racistische karikatuur Zwarte Piet is inmiddels vrijwel uit het publieke domein verdwenen. Nadat eerder dit jaar onder meer de grote webwinkels de Zwarte Piet al in de ban deden, werd afgelopen week bekend dat die ook niet meer terug te vinden is in de bibliotheken.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (93)

Ryan2
Ryan216 nov. 2020 - 11:30

Grijze Piet is representatief voor een land van grijze muizen.

Djennica
Djennica15 nov. 2020 - 21:29

Hoe is een grijze piet precies blackface? Vanaf welke RAL-kleur-piet is KOZP tevreden?

2 Reacties
Libertain
Libertain16 nov. 2020 - 10:13

Zelf dacht ik aan een ultravioleet Piet, wat jij?

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 11:24

Blank!

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2020 - 18:13

Ik denk dat die twee pieten aan de deur van Akwasie het 'kinderfeest'-argument behoorlijk gediskwalificeerd hebben.

2 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen16 nov. 2020 - 13:39

Ze hadden door de schoorsteen naar binnen moeten gaan, zoals dat een ware piet betaamt.

MichelD
MichelD17 nov. 2020 - 7:58

@stokkickhuysen Je maakt een klassieke denkfout. Acties van enkelingen zullen er altijd zijn. Uitspraken van Akwasi zijn dat ook, kunnen we daaruit dan concluderen dat de protestbeweging tegen ZP zijn geweldloze karakter is kwijtgeraakt?

De Nieuwe Realist
De Nieuwe Realist15 nov. 2020 - 13:56

Sinds een paar jaar worden inwoners van Nederland moedwillig tegen elkaar opgezet door een kleine groep fanatici. Het gemoedelijke is er inmiddels wel uit, ik ben bang dat de spanningen straks zo hoog op gaan lopen, dat er slachtoffers gaan vallen. Dan krijgen we, net als in Afrika, stammenoorlogen. Is dat wat we willen?

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen15 nov. 2020 - 18:11

Nice, a little threatening never hurt anybody. Nou heb je twee redenen om binnen te blijven.

Libertain
Libertain16 nov. 2020 - 10:17

@ De Nieuwe, (" Is dat wat we willen?") Tja, anno 2021 een slavernij-fetisj als grootste nationale tresor te blijven vieren lijkt met voer voor psychologen.

brandhout2
brandhout215 nov. 2020 - 12:58

'Breda heeft net als veel andere gemeenten inmiddels afscheid genomen van de racistische figuur Zwarte Piet.' Hoe een onschuldig kinderfeestje uiteindelijk wordt geafficheerd als een racistische bijeenkomst. En hoe een mening  ('racistische figuur') als waarheid wordt verkondigd. Treurig.

1 Reactie
MichelD
MichelD15 nov. 2020 - 14:13

ik treur met je mee.

Leontrotsky
Leontrotsky15 nov. 2020 - 12:46

We moeten net zolang doorgaan tot Zwarte Piet helemaal verdwenen is. Of het nu grijze piet is of de regenboogpiet doet hierbij niet terzake. Een Piet is een Piet en elke Piet blijft een referentie naar een inktzwart Nederlands verleden en kan groepen met een andere culturele achtergrond heel erg pijn doen. Als we nu overgaan op bijvoorbeeld grijze of regenboogpieten dan kan er in de volgende jaren steeds langzaam weer worden opgeschoven naar steeds zwartere pieten, totdat deze racistische kariktatuur weer terug is. Het is dus beter om het Sinterklaasfeest in de afvalbak van de geschiedenis te deponeren waar hij thuishoort. Er zijn legio handvaten om nieuwe multiculturele feesten in de toekomst te houden. We zouden bijvoorbeeld een opvolger van het sinterklaasfeest kunnen bedenken met elementen van alle culturen in Nederland zodat iedere cultuur zich thuisvoelt bij dit nieuwe feest en dit nieuwe feest een onderdeel kan gaan vormen van een inclusief Nederland, een Nederland waarin liefde, respect, tolerantie, verdraagzaamheid en vrede voorop gaan staan. Het sinterklaasfeest heeft die elementen nadrukkelijk niet. Het is een feest dat uitsluit, stigmatiseert, discrimineert en haat veroorzaakt.

3 Reacties
Biokat
Biokat16 nov. 2020 - 17:01

Dit is ironisch bedoeld toch?

o u wisbaar
o u wisbaar18 nov. 2020 - 13:16

@Biokat De extremistische reacties van LeonTrotsky kennende ben ik bang van niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 nov. 2020 - 0:23

Trots maakt geen grappen.

Joop den Uil
Joop den Uil15 nov. 2020 - 11:34

Eigenlijk maak ik zelf wel uit wat ik moet en mag denken.

Fredje3
Fredje315 nov. 2020 - 6:10

De reden waarom Zwarte Piet, die overigens door een hele kleine groep racistisch wordt genoemd, aan het verdwijnen is, is niet omdat men vind dat deze racistisch is, maar dit komt door intimidatie, agressie en angst. Al is men er zo trots op, is de ondersteuning van Zwarte Piet gedaald omdat met het zat is om elk jaar weer gezeur te hebben omwille van Zwarte Piet, bang om door een aantal hele boze mensen aangesproken te worden als je met je kind staat te wachten op Sinterklaas en Zwarte Piet. Angst dat als je kind als Zwarte Piet verkleed is dat deze bedreigd wordt en angst dat je als ondernemer bezoekjes krijgt van bedreigers of dreigbrieven. Het is dus uit angst dat mensen langzaam maar zeker niet meer achter Zwarte Piet staan en als dat de maatschappij is waarin wij willen leven dan is het einde van de beschaving dichterbij dan dat we denken.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...14 nov. 2020 - 20:01

"Het gebruik van de racistische karikatuur Zwarte Piet" ZP kán als racistisch worden ervaren, dat is iets totaal anders. Grijze Piet vind ik een geniaal compromis. De motivering van de grieven van KOZP tegen GP is niet bijster sterk, ZP heeft namelijk nul komma nul met racisme en met de Amerikaanse blackface traditie te maken. Het lijkt erop dat hun "verdienmodel" door de introductie van GP wordt bedreigd.

4 Reacties
The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 21:27

Een zwarte Sinterklaas met witte pieten lijkt me een veel mooier compromis

Satya
Satya14 nov. 2020 - 22:26

"ZP heeft namelijk nul komma nul met racisme" Dat is natuurlijk niet waar. De intentie van veel zwarte pieten is niet racistisch. Het uitschelden van Afrikaanse mensen voor ZP natuurlijk wel. Iets wat veel te veel gebeurd om die zaken te kunnen scheiden. Er zijn veel te veel verhalen van kinderen die dit als zeer traumatisch ervaren. Het is jammer dat KOZP de discussie op de manier voert die zij doen, niet constructief.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2020 - 10:16

Roetmoppen ook verbieden dan want die zijn racistisch? Of zullen we alle geslachtsdelen verbieden omdat zoveel mensen daar voor uitgemaakt worden?

Fredje3
Fredje315 nov. 2020 - 11:19

@Satya, mijn vrouw is ooit uitgescholden voor roetmop. Gaan we roet nu ook aanpakken? Het meest grappige is dat dit racisme vooral naar boven gekomen is door de protesten van KOZP en hun medestanders. Pas sindsdien ervaren we veel meer grappen over ZP en dat soort zaken. Toen mijn kinderen klein waren, nog nooit gehoord, maar nu met mijn kleinkinderen is het allemaal wat vervelender geworden. Niet alleen aan de kant van de Pro Pieten, maar ook van KOZP, die het lef hadden mijn kleinkinderen die als Piet gekleed waren aan te spreken. Terwijl mijn kleinkinderen niet eens geschminkt hoefden te worden. En dan lopen diezelfde idioten te huilen als ze zelf worden aangesproken. Nederland is al descennia niet zo gesegregeerd geweest dan door deze groep racisten. Houdt dat maar goed in je achterhoofd.

Rs75
Rs7514 nov. 2020 - 19:08

Het is echt te bizar voor woorden dat een grijze Piet ook niet goed is. Het moet gaan zoals KOZP het voor zich ziet en anders niet. Er wordt geprofiteerd van het feit dat iedereen helemaal klaar is met het gezeur, en dan doen we er gewoon nog een schepje bovenop.

Buitenstaander
Buitenstaander14 nov. 2020 - 19:05

Tegen elke Piet dus binnenkort. Dus door niet meer zwart te zijn, mag de rest ook niet meer. Binnenkort Sinterklaas? Je moet toch wat als KOZP, stel dat je niets meer te protesten hebt, en je eindelijk gewoon een baan moet zoeken....

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 nov. 2020 - 18:24

Noem een grijze Piet gewoon een Zilveren Piet. Hoeft KOZP hun afkorting ook niet te veranderen.

MichelD
MichelD14 nov. 2020 - 17:46

"het gaat dus niet aan om het grote gros van de Sinterklaasvierders weg te zetten als racisten vanwege de Zwarte Piet. Wie dat doet zoals KOZP is net zo racistisch geobsedeerd als diegenen die zwarte mensen racistisch uitmaken voor Zwarte Piet." Amen.

OlavM
OlavM14 nov. 2020 - 17:36

Defensie heeft Zwarte Piet al vreedzaam afgeschoten.Heel verstandig, Wat is nu vrolijker en logischer dan Pieten in alle kleuren van de regenboog? Kennelijk bestaan nog steeds mensen die achterhoedegevechten willen leveren.

9 Reacties
Sailor2
Sailor214 nov. 2020 - 18:00

Agree, regenboog pieten zien er vrolijk en niet bedreigend uit. Bovendien kan piet dan weer wat meer incognito. Gekleurde pieten zouden zelfs voor de deur van Akwasi geen deuk meer in een pakje boter slaan.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij14 nov. 2020 - 18:28

[ Wat is nu ... logischer dan Pieten in alle kleuren van de regenboog ] Piet is niet "logisch", dus alle kleuren van de regenboog al helemaal niet. Zwarte Piet had ten minste nog een beetje logica met de oorsprong van de zwarte duivel aan het eind van het jaar zoals die in heel Europa en zelfs daarbuiten voorkomt. Daar zat nooit een regenboog bij.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 nov. 2020 - 8:57

OlavM 14 november 2020 at 18:36 [ Wat is nu vrolijker en logischer dan Pieten in alle kleuren van de regenboog? ] Afschaffen van de kleur zwart is w.m.b. fait accompli. Maar wat er dan ' logisch ' zou zijn aan regenboogkleuren? Dan maak je er een soort Ronald McDonald meets carnaval van - iets compleet anders dan het Sinterklaasfeest in elk geval. Schmink die Pieten zilver, grijs, goud voor mijn part - maar in elk geval wel effen tinten. Hun kleding is al kleurrijk genoeg. For the record: is wmb puur een esthetische kwestie. Ik vind het er gewoon niet uitzien, die clowneske regenboogpietvarianten die de afgelopen jaren de revue hebben gepasseerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2020 - 15:25

Ook roetvegen vormen een esthetisch dieptepunt.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 nov. 2020 - 18:40

DanielleDefoe 15 november 2020 at 16:25 [ Ook roetvegen vormen een esthetisch dieptepunt. ] Ja, maar daarmee probeerden ze tenminste nog wel aan te sluiten bij (een deel van) de traditie. Het grootste probleem daarmee was het gebrek aan onherkenbaarheid van de met roetvegen geschminkten. En het zag er niet half zo triest uit als - dieptepunt der dieptepunten - de StroopwafelPiet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 nov. 2020 - 20:43

die stroopwafels zijn ook heel erg, daar wil ik niet eens aan denken

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 11:33

DanielleDefoe Toetveegpieten mogen zo dadelijk ook niet meer, is al besproken. Veel of weinig roetvegen maakt uiteindelijk ook niets meer uit. Het probleem is overigens de herkenbaarheid van pieten. Die behoort er niet te zijn. Ik denk dat we ons de moeite kunnen besparen. Ik heb al gelezen dat niets goed is dus het feest gewoon weg moet. Lees NRC. Dan krijgen we coca-cola kerstman, bespaar me die a.u.b. Met de toppers natuurlijk voor de broodnodige begeleiding, de jingle bells etc.. Hoop dat me dat dit jaar bespaard blijft.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 11:36

Roetveeg-pieten....

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 nov. 2020 - 14:53

Minoes, de herkenbaarheid van roetpiet leek mij ook een probleem al sluit hij aan bij oudere tradities wat die M&M geschminkte pieten niet doen. Ik volg het niet op de voet, maar mijn indruk was ook dat de Sint allereerst al zijn personeel diende te ontslaan. Wellicht wordt de Sint ook geacht daarna zelf de aftocht te blazen. Een bischop, ook al is hij nep, is natuurlijk ook niet inclusief.

badgast
badgast14 nov. 2020 - 17:13

Ik vind m dapper. KOZP gelijk stellen aan BLM. Zou dat zijn om extra duidelijk te maken dat dat de demonstranten ver buiten de werkelijkheid zijn getreden?

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander14 nov. 2020 - 17:00

Vele sinterklaas comités doen moeilijk- waarom eigenlijk- en houden het liefst de zwarte piet. Het argument om grijs te kiezen is halfslachtig en onnozel. Als roetveegpiet zouden sommige pieten door kinderen namelijk herkent kunnen worden. Dan begrijp je dus echt niets van de leefwereld van een kind tot zo ongeveer 6 jaar. Kinderen zijn namelijk geen volwassen en leven nog in een magische wereld. En aangezien het een feest voor iedereen moet zijn dus ook voor de ouders van de kinderen is het kiezen voor een grijze piet dus echt moeilijk doen. Nou kom maar op.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 nov. 2020 - 17:23

@Sjoerd Ik vind die Grijze Piet wel een vondst. Geen ZP, wel GP. Of komt er ook nog een KOGP?

OlavM
OlavM14 nov. 2020 - 17:33

@ Sjoerd Bonnema: Een basisschoolleerkracht heeft me eens verteld, dat ze zich voor de ogen van de klas omkleedde in een Piet, en dat ze haar vervolgens volledig zagen als een "echte" Piet! Inderdaad: jonge kinderen denken magisch, en voor hen doet de kleur totaal niet ter zake. Endsan heb je van die ouders die fel Zwarte Piet willen behouden....."ten behoeve van hun kinderen".....

OlavM
OlavM14 nov. 2020 - 17:48

Herstel een-na-laatste regel: Endsan = En dan.....

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 16:31

Mokker: “Dat het bestrijden van Zwarte Piet ooit tot minder racisme zal leiden is zeer onwaarschijnlijk” Dat het racisme onder de verdedigers van zwarte piet zeer hardnekkig is, dat ben ik met hem eens.

1 Reactie
Mokker
Mokker14 nov. 2020 - 21:48

Ik vind het niet correct om verdedigers van zwarte piet met racisme te associëren. De associatie van zwarte piet met racisme is gepromoot door activisten die op deze manier aandacht (of moet ik zeggen subsidie?) hopen te krijgen. Inmiddels is het grootste deel van Nederland nu wel klaar met het jaarlijkse gezeur.

Jerry Bidet
Jerry Bidet14 nov. 2020 - 16:21

Goed zo, lekker demonstreren. Steeds meer mensen zien de daadwerkelijke agenda, dus ga zo door KOZP!

3 Reacties
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander14 nov. 2020 - 16:48

Leg uit. Wat is die agenda volgens jou.

Jerry Bidet
Jerry Bidet14 nov. 2020 - 17:05

Sjoerd Subsidie.

EricDonkaew
EricDonkaew15 nov. 2020 - 6:13

@Jerry Bidet: Subsidie ----------------------------- En de verveling verdrijven.

Sarajlija
Sarajlija14 nov. 2020 - 16:05

Dat begint belachelijk te worden KOZP. Grijze mensen bestaan niet en jullie wanbeelden zijn zorgelijk. Kan iemand mij overtuigen dat ik ongelijk heb en dat ergens op deze planeet grijze mensen leven? Dan neem ik mijn uitspraak terug,

4 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 16:56

@Sarajlija "dat ergens op deze planeet grijze mensen leven?" Retorische vraag, maar goed... Wat dacht je van de grijze massa? (Geeft meteen aan waarom een grijze Piet niet leuk is. Piet moet juist - kleurrijk! - afsteken tegen de massa.)

Sarajlija
Sarajlija14 nov. 2020 - 18:43

@ Eric, Over welke grijze massa heb jij? Die uit onze hoofden of die uit Another brick of the wall?

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 20:29

@Sarajlija Die van die brick is leuk gevonden. @Fidelio Komop man, een beetje fantasie kan geen kwaad, of hoor je zelf tot de grijze massa?

Sarajlija
Sarajlija15 nov. 2020 - 9:30

@ Eric Minnens, Dank je

Aart van de aap
Aart van de aap14 nov. 2020 - 16:02

Van mij mogen ze demonstreren hiertegen. ( alles mag ) De vraag is alleen inderdaad. Neemt het racisme daadwerkelijk af, als ZP weg is ? Als ZP weg is, worden zwarte mensen dan sneller aangenomen, bij bedrijven ? Doen agenten dan niet meer aan profilering ? Dat moet de praktijk ook maar uitwijzen. Niemand weet dat. Een racist laat zich niet tegenhouden, door wel/geen ZP Dat men tegen grijze piet demonstreert, vind ik wel echt gejank. Dat grijs ziet er heel, heel anders uit dan zwart. https://www.google.com/search?q=grijze+piet&safe=active&client=firefox-b-d&sxsrf=ALeKk00KSTadGNqnXpAupELsoqW9eRI5Zg:1605369628133&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjD1qvzs4LtAhXGCOwKHYDLCL4Q_AUoAXoECAsQAw&biw=1199&bih=723#imgrc=ACCT8u4l-6-HWM Niemand ziet er toch zo uit ? Grijs lijkt mij een prima oplossing. Doe ze dan ook een grijze pruik op, ofzo. Ergens heb ik zoiets van, geef ze allemaal voortaan alleen maar roetveeg huidjes. Dan zijn we van het hele gedonder af. Of is dat ook racistisch ? Roetveeg ?

9 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 16:35

@Aart Oneens. Zwart is een karikatuur van Piet. Grijs is een karikatuur van zwart. Een dubbele karikatuur dus. Een roetveeg is trouwens ook een karikatuur. Al weet niemand meer waarvan. Kindertjes zullen vragen? Waarom grijs? Of: Wat is een schoorsteen? De mooiste oplossing volgens mij is Pieten in alle kleuren. Kindertjes mogen dan op het feest zelf ook hun eigen gezicht schminken in hun lievelingskleur. Sinterklaas als kleurenfeest in donkere dagen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2020 - 16:52

ja en KOZP is een karikatuur van de boze burger Deze lui houden niet op - grijs ook niet goed of roetveeg - nee nee , binnenkort zullen ze wel tekeer gaan tegen iedereen die Piet héet . idiote is dat mensen er ook nog in mee gaan met die club intolerante zindrammers

Aart van de aap
Aart van de aap14 nov. 2020 - 16:53

Een roetveeg is best wel discriminerend naar schoorstenen toe. Ik bedoel, alsof er altijd allemaal mensen zomaar door je heen roetsjen. Dat gebeurt toch ook niet in het echt !

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 17:17

@Griezel "Deze lui houden niet op" Nee, dat komt, de oplossingen zijn ook zo halfzacht. Ze zouden het aan kunstenaars moeten overlaten, i.p.v. aan stoffige dorknopers. Mensen met een grote fantasie, iemand als Ai Weiwei bijvoorbeeld. Laat het dus niet aan de grijze massa zelf over. Waar je niks beters uit kunt krijgen dan wat je erin stopt.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2020 - 19:13

Deze radicalen willen echt niet aan mooie Pieten die willen dooie Pieten Geen compromispieten meer hoor gewoon weer zwart. Deze lui willen toch niet ophouden.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 20:49

@Griezel "Deze lui willen toch niet ophouden." Klopt, maar zo te zien, wil ook jij niet ophouden. En ik begrijp je frustratie. Want tot nu hebben zij, beetje bij beetje, ieder jaar iets meer gewonnen. En ik zie geen reden om te veronderstellen dat ze daarin de komende jaren minder succesvol zullen zijn. Je gaat het verliezen, Griezel, het is vechten tegen de bierkaai. Jammer voor jou, maar helaas.

Aart van de aap
Aart van de aap14 nov. 2020 - 21:24

Eric, je maakt een grapje ? Grijs is een karikatuur van zwart ? Wat ? hahaha Wie heeft je dat verteld ? Groen is een karikatuur van geel ? En ik begrijp je frustratie. Want tot nu hebben zij, beetje bij beetje, ieder jaar iets meer gewonnen. ( zeg je ) Alsof iemand het ook maar iets kan schelen allemaal.... Ja, ok, doe maar grijs, of roetvegen, ofzo. Denk je nou echt dat mij dat iets kan schelen. Ik ben al een onverschillig persoon van mijzelf. Snap je ?

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland14 nov. 2020 - 23:52

Ach als mensen inzien wat ze werkelijk zijn dan zal dat ook nog wel meevallen We hebben nu eenmaal veel last van die uit Amerika overgewaaide waanzin gaat ook wel weer weg

Eric Minnens
Eric Minnens15 nov. 2020 - 16:14

@Aart "Wie heeft je dat verteld ?" Ik laat mij dat niet vertellen. Ik bedenk zoiets zelf.

Robert Follon
Robert Follon14 nov. 2020 - 16:00

Logisch toch, de samenleving vergrijst. Horen we al jaren.

1 Reactie
OlavM
OlavM14 nov. 2020 - 17:38

Maar moeten dan vooral al die oudjes optreden als Pieten?

MaxMax2
MaxMax214 nov. 2020 - 15:54

' “Er is geen middenweg tussen racisme en geen racisme. Grijs als fictieve huidskleur doet geen afstand van de blackface traditie.”' Rupsje nooitgenoeg.

RaymondenJoop
RaymondenJoop14 nov. 2020 - 15:41

Worden die lui niet moe van zichzelf?

Cave Canem
Cave Canem14 nov. 2020 - 15:36

Elke dag nog duizenden besmetten, bijna honderd doden en honderden ziekenhuisopnamen. Naast dramatische economische problemen voor menigeen vanwege de maatregelen. Desondanks nog aanleiding voor heetgebakerde enkelingen om zich met voorrang op te winden over een paar geschminkte individuen. Zonderlinge voorkeur voor hetgeen menselijk en maatschappelijk relevant wordt gevonden.

2 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap14 nov. 2020 - 21:25

Dan zie je ook meteen wie er het echte privilege heeft.

LaBou
LaBou 15 nov. 2020 - 6:48

En jij windt je dan weer op over die "enkelingen", dus wat nou zonderlinge voorkeur voor hetgeen menselijk en maatschappelijk relevant wordt gevonden."?

tinekea2
tinekea214 nov. 2020 - 15:15

En wat als we het nou Sinterklaas en zijn schandknaapjes noemen?

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 14:57

Het grootste probleem van Sinterklaas is, dat hij niet zonder knechten kan. Zelfs de vraag of die wel het minimumloon krijgen en hoe hoog het is wordt niet gesteld. Misschien zijn het wel slaven.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 nov. 2020 - 19:00

@The Apple Maar dan wel parttime slaven. Normaliter liggen ze 11 maanden per jaar aan de Spaanse Costa's, bezoeken ze allerlei cultureel erfgoed, shoppen ze op de Ramblas of skiën ze in de Pyreneeën.

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 19:48

GoudenBergen heeft nog meer magische fantasieën dan een kind van 3 jaar.

GoudenBergen
GoudenBergen14 nov. 2020 - 21:12

@The Apple Zonder fantasie geen literatuur, geen beeldende kunst, geen architectuur, geen muziek, geen fotografie, geen ballet, geen drama, geen... Zonder fantasie rest slecht een wereld van Droogstoppels die in koffi handelen vanuit hun grachtenpandjes: "Sedert jaren vraag ik mij af, waartoe zulke dingen dienen, en ik sta verbaasd over de onbeschaamdheid, waarmee een dichter of romanverteller u iets op de mouw durft spelden, dat nooit gebeurd is, en meestal niet gebeuren kan. Als ik in mijn vak -- ik ben makelaar in koffie, en woon op de Lauriergracht No 37 -- aan een principaal -- een principaal is iemand die koffie verkoopt -- een opgave deed, waarin maar een klein gedeelte der onwaarheden voorkwam, die in gedichten en romans de hoofdzaak uitmaken, zou hij terstond Busselinck & Waterman nemen." Kinderen hebben van zichzelf een rijke fantasie. Tijdens het opgroeien wordt de geest gevuld met nuttige (?) kennis zodat er steeds minder ruimte overblijft voor fantasie en creativiteit. Een enkeling ontsnapt aan dit droevig lot en wordt kunstenaar of muzikant, de overgrote meerderheid slijt zijn of haar Droogstoppelleven achter een beeldscherm.

Mokker
Mokker14 nov. 2020 - 13:54

Dat het bestrijden van Zwarte Piet ooit tot minder racisme zal leiden is zeer onwaarschijnlijk; wel is duidelijk dat het meer polarisatie tot gevolg heeft. Die figuren die bij elke situatie als eerste kijken naar de huidskleur, en dan hun vooringenomen mening er met veel agressie door proberen te drammen, dragen vooral bij aan de segregatie van de maatschappij.

16 Reacties
vdbemt
vdbemt14 nov. 2020 - 14:19

Het kiezen voor een volledig grijze piet werkt verbindend? Wat voor achtergrond heeft in hemelsnaam een grijze piet? Niet anders dan dat je eigenlijk helemaal zwart niet los wil laten, maar met grijs een toenadering doet? Belachelijk.

Frans Kwakman
Frans Kwakman14 nov. 2020 - 14:33

De lieden van die knokploeg kijken vooral naar kleur. De rest van Nederland, inclusief de kleine kinderen deden dat nooit. Dat is nu veranderd. Of dat het ideaal van die onopgevoede knaap is? Ik weet het niet.

LBNB
LBNB14 nov. 2020 - 15:02

@mokker Die figuren moet je gewoon negeren, die hebben te veel naar de USA gekeken. Zij creëeren door dit soort protesten alleen maar meer haat. Gelukkig kunnen wij in onze streek nog gewoon zelf kiezen of we een zwarte Piet door de straat laten lopen zonder dat wokies boos worden. Wokies hebben alleen macht in de randstad.

Sarajlija
Sarajlija14 nov. 2020 - 15:19

@ Vdbemt, Grijze mensen bestaan niet mocht je dat niet weten. Welke reden is om dat te willen verbieden?

The Apple
The Apple14 nov. 2020 - 16:30

Mokker: "Dat het bestrijden van Zwarte Piet ooit tot minder racisme zal leiden is zeer onwaarschijnlijk" Dat het racisme onder de verdedigers van zwarte piet zeer hardnekkig is, dat ben ik met je eens.

Eric Minnens
Eric Minnens14 nov. 2020 - 21:58

@Sarajlija "Welke reden is om dat te willen verbieden?" Dat heeft vdbemt nu juist precies uitgelegd. Lees zijn reactie er nog maar eens op na. Grijs is teveel een compromis. En we hebben geen compromis nodig, maar iets NIEUWS. Waarom niet rood, geel of blauw? Dan heeft niemand meer een vage herinnering aan wit versus zwart, maar betreden we een nieuw tijdperk. Is dat nou zo moeilijk?

Satya
Satya14 nov. 2020 - 22:34

Eric Als je zwart en wit mengt krijg je grijs. Ik vind trouwens de kleur die de natuur aan gemixte mensen geeft mooier al ben ik het met jou eens maak er een kleurenspektakel van. Ik zie eigenlijk alleen maar volwassenen die een kinderfeestje kapot maken. Het is jammer dat KOZP voor schreeuwerig activisme heeft gekozen ipv zorgen dat je erg veel aandacht krijgt met vertellen over je ervaringen met pesterijen in talkshows en dergelijk activisme.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2020 - 8:58

Eric Minnens vdBemt heeft helemaal niets uitgelegd, het is pure en persoonlijke interpretatie, invulling niets meer dan dat. Leg jij nog maar eens een keer uit dat er steeds beweerd wordt/werd dat mensen die om zwarte piet en Sinterklaas gaven geen racisten genoemd werden en worden, hier gebeurt nl. niets anders. De aap komt onverholen uit de spreekwoordelijke mouw. Nee zeiden ze dan; Dat zeggen we niet, we zeggen enkel dat Piet een racistische cq. karikaturale figuur is en komen vervolgens steeds met andere uitleg. Hier is klaar en duidelijk dat mensen wel degelijk puur als racisten weggezet werden en nog steeds worden. Zeg nog maar eens een keer dat je dat niet bedoeld hebt. Die mensen hebben dat echter vanaf het begin haarfijn aangevoeld. Of het werkelijk zo was, of het werkelijk racisten waren deed en doet er niet toe. Over mensen wegzetten gesproken! Over racisme gesproken? Lang heb ik niet meer op dit Item gereageerd, dit is dan ook de laatste keer. Ik was het eens met vd, Horst. Dat uitspreken maakte van mij per direct een racist. Wat ik in mijn lange leven gedaan heb tegen racisme, wat voor misstanden ik ook aangekaart heb hieromtrent,hoe en wie ik ook was en ben in mijn lange dagelijkse leven, het deed er allemaal niet meer toe. Mag ik zeggen dat ik me nog nooit zo diep geraakt heb gevoeld? Ach ja, ik begrijp, je hebt geen recht op niet gekwetst worden, soms niet, soms wel, bepaalde mensen niet, anderen wel neem ik aan? Je hebt geen recht op de werkelijkheid. Wat ik het ergste hieraan vond en vind, was en is de leugenachtigheid hieromtrent, de hypocrisie. Het maakt niet uit wie of wat je bent, wat je doet dansel nalaat in je leven, het maakt vooral uit hoe je je voordoet. Dit is dan ook het laatste wat ik hierover schrijf. Ik heb genoeg van cirkelredenaties, van leugenachtigheid, van hypocrisie. De leugenachtigheid en hypocrisie, de zogenaamde goede bedoelingen nl. druipen er van af. zelden zo'n hypocriet zooitje meegemaakt. En inderdaad, het is nooit genoeg. Als je werkelijke polarisatie wil ga je gang, als je dan zover wil gaan zelf te discrimineren, ga je gang. Als de werkelijkheid er niet meer toe doet houdt alles op. Mij zul je hier verder niet meer over horen. Ik weet nu wel dat ik een RACIST BEN. Er is mij wel iets duidelijk geworden. Als de werkelijkheid er niet meer toe doet, als het niet meer gaat om wie je bent door wat je doet en het enkel nog maar gaat om winnen zullen er alleen maar verliezers zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 nov. 2020 - 10:36

https://www.ed.nl/eindhoven/nieuwe-eindhovense-piet-verenigt-oud-en-nieuw~a16f8575/

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland15 nov. 2020 - 11:44

@minoes&tuin Ik voel me ook zo. Maar ik heb nu het breder perspectief ontdekt . Kijk, die mensen doen zich alleen maar voor als antiracisten maar ze zijn verbonden met het uit Amerika overgewaaide woke gedoe. Dat is een hele kromme interpretatie van het antiracisme dat zelf racisme toepast op de zogenaamde dominante groepen . Wit (ja ja vooral geen blank zeggen), Man, Hetero etc. Ze hebben zich ingedekt dat reverse racism niet bestaat want onderdrukten kunnen niet racistisch zijn zo stellen ze. Met waarheden hebben ze niks want het de hele wetenschap is door blanke mannen bedacht en deugt dus helemaal niet. Ze verschillen dus niet al te veel van hedendaagse extreem rechtse stromingen. Het is een loot aan dezelfde boom als Trump of FvD . Eerst had ik dus het idee dat de strijd tegen het racisme verloren was wegens dit soort mensen en dat ik niet meer mee doe , omdat zij dat niet eens willen wegens mijn GESLACHT, GEAARDHEID en HUIDSKLEUR . Laat dat even tot je doordringen. Ik begrijp nu dat we dus gewoon een extra strijd moeten voeren om ervoor te zorgen dat we daarop NIET beoordeeld worden. Hun succes is afhankelijk van de angst van mensen racist te zijn . Maar ik denk dat men er wel achter gaat komen als ze merken dat ze nooit iets goed kunnen doen zolang ze wit zijn . Dat ze per definitie schuldig zijn wegens hun huidskleur. Dat je Piet alle kleuren kunt verven maar dat ze niet rusten voordat Piet helemaal weg is en dan zal de aandacht weer gaan naar andere dingen die racistisch zijn volgens hen. Dat dat dan geen Baudet is maar een symbool, een woord, een naam staat buiten kijf.

Eric Minnens
Eric Minnens15 nov. 2020 - 11:57

@Minoes&tuin Jammer dat je je een abstracte discussie zo persoonlijk aantrekt. Waarom zou je? Volgens mij hebben anti-ZP'ers altijd gezegd dat ZP weliswaar racisme is, maar dat pro-ZP'ers daarom nog geen racisten zijn. En dan..., pro of anti is uiteindelijk ook maar een mening. Hou jij je toch lekker vast aan 'onze Han', zeker niet de minste onder ons Jopers, integendeel!

Gerygrr
Gerygrr15 nov. 2020 - 12:22

Minoes, Ik leef met je mee. Ook ik had me voorgenomen niet meer te reageren. Toch heb ik dat zojuist weer gedaan. De polarisatie is enorm toegenomen, de onredelijkheid en het verbindend (verblindend is beter) opleggen van meningen aan anderen is de norm geworden lijkt het wel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 nov. 2020 - 8:03

Eric Minnens Abstract? Weet je wat abstract is? Grijs! Maar de demonstratie was alweer aangekondigd. Nogmaals dit is abstract! https://www.ed.nl/eindhoven/nieuwe-eindhovense-piet-verenigt-oud-en-nieuw~a16f8575/

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 10:24

EricMinnens Er zijn enkel bepaalde mensen die hun gevoelens de vrije loop mogen laten toch? Dat zijn de mensen die hierdoor gekwetst waren, zelfs als ze niet gekwetst waren maar vonden dat ze het zouden moeten zijn. Weet je dat je ook prachtige herinneringen van mensen kapot maakt, herinneringen die mensen nog hebben hieromtrent aan bijvoorbeeld overleden familieleden? Maar voor jou e.a.lijkt gevoel enkel maar toe te mogen behoren aan de ander. Die mensen die zich zo gekwetst zeiden te voelen en niet abstract konden denken. Dat voortdurend met twee maten meten begint me de strot uit te komen. Hier is alles eenrichtingverkeer, zwart-wit. Mensen maken veel meer kapot dan ze beseffen, ze schromen niet het hele leven van mensen te ontkennen. Daar hebben ze geen enkel probleem mee nl. Wees gerust men zal niet eerder rusten vooraleer "Dit feest op de helling gaat" Zwarte vegen zijn ook al niet goed. Niet alleen teveel zwarte vegen niet, alle zwarte vegen niet. Ik wens me niet aan Amerikanisme schuldig te maken, verfoei dat land met alles wat het in zich heeft incl. racisme en nog veel meer. Ook al komt er niet een van de mensen die betrokken zijn uit Amerika. De meesten zijn hier geboren en ze krijgen er nog subsidie voor ook in Amsterdam uit de pot voor de kunsten/cultuur, althans The black archieven. Ik laat me helaas weer uitdagen dus ik kap ermee. Men zal niet rusten vooraleer dit hele feest is opgedoekt en de Kerstman zijn intrede gedaan heeft, weg Kerst als dagen van bezinning, liever hebben we Coca cola.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 10:49

The Apple Want wat wil je nu impliciet laten doorschemeren? Dat alle pro Pieters racisten zijn? Dan begrijp je helemaal niets, alleen heb je het nog niet door!

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 nov. 2020 - 11:24

vdBemt Is tegen gemengde huwelijken!

LBNB
LBNB14 nov. 2020 - 13:53

Laat deze mensen lekker en negeer ze verder. Het zijn zieligheidsapostelen.