Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Democratische nominatie wordt strijd tussen Sanders en Biden

  •  
04-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
232 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - VOTE

© 2020-03-03 22:06:53 Democratic presidential candidate Joe Biden greets restaurant patrons at Buttercup Diner in Oakland, California on March 03, 2020. Fourteen states and American Samoa are

Een paar weken geleden stond Joe Biden er nog slecht voor, maar op Super Tuesday komt de voormalige vicepresident als opmerkelijke overwinnaar uit de bus. Hoewel Bernie Sanders de meeste stemmen haalde in de grootste staat, Californië, trekt Biden aan het langste eind in Texas. “De zaken zien er verschrikkelijk uit, verschrikkelijk goed”, zei Biden in een toespraak voor zijn aanhangers in Californië.
Lange tijd gingen politieke junkies ervan uit dat Sanders Texas zou winnen. Maar op het laatste moment kwam Biden alsnog langszij. Volgens een analyse van CNN deed Biden het vooral goed onder kiezers die op het laatste moment beslisten: van hen koos bijna de helft voor de man die ook in 1988 en 2008 al eens probeerde de Democratische presidentskandidaat te worden.
Behalve in Texas deed Biden het ook goed in andere zuidelijke staten. De voormalige vicepresident won onder meer in Virginia, North Carolina en Alabama. Ook de overwinning in Minnesota was opmerkelijk: menigeen ging ervan uit dat die staat naar Sanders zou gaan. De senator van Vermont won wel in zijn thuisstaat en in de staten Utah en Colorado.
Gelet op de resultaten op Super Tuesday ligt het voor de hand dat de strijd om de Democratische nominatie nu een tweestrijd wordt tussen Biden en Sanders. De resultaten van Michael Bloomberg, die al zijn geld (of nouja, een deel van zijn miljarden) op Super Tuesday had gezet, stellen teleur. Voor Elizabeth Warren lijkt de strijd voorbij: zelfs in haar thuisstaat Massachusetts verloor ze van Biden. Warren lijkt echter nog niet van plan de handdoek in de ring te gooien, zo blijkt uit een bericht aan haar achterban.
Update 16:20 uur Miljardair Mike Bloomberg heeft de handdoek in de ring gegooid. Dat heeft zijn campagneteam woensdag bekendgemaakt. De beslissing volgt op een uitermate teleurstellend resultaat voor Bloomberg tijdens Super Tuesday: ondanks een investering van ruim 500 miljoen dollar eigen geld in zijn campagne, wist Bloomberg slechts Amerikaans-Samoa voor zich te winnen. In een verklaring laat Bloomberg weten zich achter Joe Biden te scharen, zoals eerdere uitvallers Pete Buttigieg en Amy Klobuchar ook al deden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (260)

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2020 - 15:07

Journalist Jeremy Scahill (The Intercept) vat kernachtig samen wie de gegarandeerde winnaars worden bij een strijd Biden vs Trump: “the war industry, the health insurance and pharmaceutical lobby, Wall Street and big banks, AIPAC, the student debt industry and billionaires."

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin6 mrt. 2020 - 6:00

Het draait toch altijd op hetzelfde uit. Helaas ook bij democraten is het tot nu toe niet anders!

Verdulleme
Verdulleme5 mrt. 2020 - 10:53

Een belangrijke reden dat veel mensen op Trump stemden was, dat ze doodziek zijn van de gevestigde politieke orde. In die zin was afkeer van Hillary niet eens zozeer persoonlijk gericht, maar vooral een afkeer tegen alles wat ze symboliseert. Natuurlijk zou Hillary beter geweest zijn dan Trump en natuurlijk zal Biden beter zijn, maar veel Amerikaanse kiezers willen een beetje meer - https://www.youtube.com/watch?v=ZwOAR7SsUmc

[verwijderd]
[verwijderd]5 mrt. 2020 - 9:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Freek3
Freek35 mrt. 2020 - 19:05

Neem van mij aan, dat denken de Amerikanen ook!

Joop den Uil
Joop den Uil5 mrt. 2020 - 9:29

wat een heisa; strijd gaat toch tussen Reps en Dems? flauwekul die opgekloptheid intern Dems; werkt alleen wrevel en irritatie wat ingeschreven kiezers naar Trump duwt.

1 Reactie
Matthijs Dam
Matthijs Dam5 mrt. 2020 - 14:22

Ja, alleen moet je daarvoor dus wel de beste democraat hebben verkozen die van Trump kan winnen

JohnVKR
JohnVKR4 mrt. 2020 - 23:28

Ik vrees dat zowel Biden als Sanders het tegen Trump afleggen, tenzij de economie in elkaar stort. Om te beginnen zijn het geen goede debaters. Daarnaast heeft Sanders niet meer de glans van vier jaar geleden, en Biden roept bij helemaal niemand enthousiasme op. Wat ik nog wel kansrijk acht, is Bernie Sanders met Tulsi Gabbard als vice-presidential candidate, maar dat gaan ze bij de Democratische Partij het grootste rampscenario vinden en zullen ze koste wat het kost willen voorkomen. Maar het zou wel een interessant duo zijn.

1 Reactie
johannn2
johannn25 mrt. 2020 - 12:19

John, Het zou al een hele opsteker zijn als Tulsi Gabbard zich achter Bernie zou opstellen. Maar dat is in Amerikaans politiek perspectief een enorme stap met verreikende consequenties voor haarzelf. .

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 22:35

Volkskrant correspondent Michael Persson legt uit waarom Biden met zeer weinig inzet de zeer actieve Sanders versloeg. Biden trok veel nieuwe kiezers, Sanders kon ze daarentegen niet mobiliseren. De reden is eenvoudig: Sanders is in de optiek van de meeste Amerikanen veel te links. Wat in Europa mainstream is, is in de VS extreem. De kiezers verlangen terug naar de tijd van vóór Trump, naar het land van Obama. Biden vertegenwoordigt dat gevoel het beste, hij was immers Baracks VP. Het extreem linkse smaldeel op Joop lijkt dit niet te (willen) begrijpen. “Joe Biden is de oud-vicepresident die weinig geld en weinig vrijwilligers had, die weinig campagne voerde en aan matig gevulde zaaltjes iets presenteerde wat nauwelijks een visie kon heten. Op Super Tuesday – de belangrijkste dag in de Amerikaanse voorverkiezingen voor het presidentschap – kreeg hij echter zo veel nieuwe kiezers op de been, dat hij in negen of tien van de veertien staten won. Zo is hij ineens weer favoriet om de Democratische presidentsnominatie in de wacht te slepen. Daartegenover is Bernie Sanders de progressieve senator die miljoenen dollars inzamelde, die hele bataljons aan vrijwilligers het land instuurde en kon bogen op een leger fanaten op sociale media. Hij hield toespraken in barstensvolle sporthallen en beloofde het onrecht in Amerika recht te zetten. Maar hij mobiliseerde zo weinig nieuwe kiezers dat hij moest terugvallen op Californië, het bastion van de toekomst dat hem in elk geval nog de gedelegeerden opleverde om zonder al te veel gezichtsverlies als underdog in de race te blijven. […] “Net als in 2018 ging het bij hen eigenlijk maar om één ding: weg met Trump. Geen gekke dingen, geen grote veranderingen, een terugkeer naar het land van vóór Trump is voor die kiezers al genoeg. Terug naar het land van Barack Obama, dus. Dat sentiment wordt het best vertegenwoordigd door de man die jaren in Obama’s nabijheid verkeerde en die deze nabijheid sinds de bekendmaking van zijn kandidatuur als belangrijkste argument gebruikt.”

8 Reacties
MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 22:36

ttps://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/kleurloze-biden-wint-voornamelijk-als-alternatief-voor-de-te-linkse-sanders~bfadd532/

johannn2
johannn25 mrt. 2020 - 12:33

Mount, Te simpel. Bernies zeer goed uitgewerkte en onderbouwde programma met o.a. healthcare for all, green new deal, living wage, betaalbare huizen, éen systeem van algemeen openbaar onderwijs van overheidswege, kwijtschelden van studieschulden, gratis college, belasting naar inkomen (m.n. de rijken) in een maatschappij van eerlijk(er) delen, enz. vindt in polls enorm veel steun; in veel gevallen van een meerderheid. .

Jonathan2
Jonathan25 mrt. 2020 - 14:40

Je hebt van die mensen die vastzitten in hun eigen gelijk, en gewoon alle beschikbare data aan hun laars lappen. Michael Persson is daar een voorbeeld van. Het enige wat klopt is dat de kiezers ontzettend graag van Trump afwillen. Trump moet zich echt grote zorgen want de opkomst in de suburbs was op recordhoogte voor de Democraten. Daarmee gaat hij weggevaagd worden, net als 2018. Wat Persson niet meldt is dat Biden een week geleden nog was afgeschreven, en al zijn argumenten gingen toen ook al op. Wat is veranderd, is dat andere kandidaten zich achter Biden hebben geschaard, en dat Biden zeer belangrijke endorsements heeft binnengehaald. Waarvan Clyborn de belangrijkste was. Die heeft de stem van zwarte gemeenschap binnengehaald. Daarmee is zijn belangrijkste stroef weer in werking gekomen, namelijk dat hij de kandidaat die de meeste kans heeft op Trump te verslaan. Daarom stemmen de meeste op hem. Niet om zijn standpunten. Die kennnen ze niet eens. Sanders vaagt echter iedere Democratische kandidaat weg bij mensen die stemmen op basis van ideologie en standpunten. Om het kort te maken Perssons had moeten schrijven dat de meeste Democraten, trouwens ook de meeste Amerikanen, het eens zijn met Sanders, maar vrezen dat zijn label socialist het gaat verpesten voor hem. Als ik Perssons zou ik maar niet naar een poll uit Texas kijken. Konden Democraten kiezen tussen socialisme en kapitalisme, wie won, socialisme met ruime cijfers. Nog 1 uit Virginia. 50% van Democraten steunt een totale verandering van het economische systeem

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 mrt. 2020 - 15:45

Het is Https. Het artikel in de Volkskrant is achterhaald. The Guardian meldde gisteren al dat de achterban van Warren in gesprek is met de achterban van Sanders om voor een goede exit-strategie van Warren te zorgen 1) (n.b. aldaar een link over de geweldige manier waarop Warren Bloomberg vloerde) Verder wordt er niets vermeld over de corporate mainstream media die collectief campagne voeren voor Joe Biden 2) en - tot mijn verbazing - ook redelijk goed weergegeven bij Foxnews 3). Ik heb al wat sporen gevonden dat daar dit weekend collectief iets tegen gedaan wordt; te vroeg om daar iets over te zeggen. Wist je overigens dat je zelfs van een spijker goeie soep kan maken als je er maar genoeg ingrediënten bij doet? Cas Mudde geeft dat in een opiniestuk i.c. goed weer: het grootste probleem van de Biden-beweging is Biden zelf.4) De grootste omissie is dat Joe Biden een van de grootste pleitbezorgers was voor de inval in Irak. Nog veel erger dan Volkskrant-redacteur Arie Elshout dat destijds was. Hij zal als genomineerde ongenadig om de oren worden geslagen op de manier waarop hij wapeninspecteurs opzij zette 5) 1) https://www.theguardian.com/us-news/live/2020/mar/03/super-tuesday-2020-live-news-bernie-sanders-joe-biden-california-texas-primaries-latest-updates 2) Did Chris Matthews Reveal That Democratic Establishment's Real Fear Is a Bernie Win? https://www.commondreams.org/views/2020/03/03/did-chris-matthews-reveal-democratic-establishments-real-fear-bernie-win 3) CNN, MSNBC ratchet up attacks against Sanders as Biden surges as Dem alternative https://www.foxnews.com/media/cnn-msnbc-ratchet-up-attacks-against-sanders-as-biden-surges-as-dem-alternative 4) https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/05/joe-biden-bernie-sanders-democratic-national-convention#comments 5) Ex-UN weapons inspector: Biden's Iraq war vote excuse a 'bald-faced lie' https://youtu.be/yK2kc0eOGS4?t=1136

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 mrt. 2020 - 15:48

Cas Mudde geeft dat in een opiniestuk i.c. Joe Biden goed weer

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 mrt. 2020 - 15:57

Verdorie. De link naar het artikel van Cas Mudde: https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/mar/05/joe-biden-bernie-sanders-democratic-national-convention

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2020 - 16:02

Met "kwijtschelding van studieschulden" hoopt Sanders uiteraard jongeren te trekken. Het hoger onderwijslandschap is in de US een stuk ingewikkelder dan in Nederland, alleen al omdat er zoveel private onderwijsinstellingen zijn, en omdat ze enorm in prestige kwaliteit en prijs varieren. Niet iedereen kan naar dure instituten zoals Harvard of Yale (die wel weer genereuze stipendia hebben voor getalenteerde arme studenten). Echt erg is dat niet. Er zijn plenty andere waar je voor redelijke bedragen aan collegegeld terecht kunt. Afschaffen collegegeld kan, in Scandinavie is het normaal in Nederlandwordt een niet-kostendekkend bedrag van ruim 2000 euro per jaar aan collegegeld geheven. Met het vergoeden van aangegane studieleningen gaat om gigantische bedragen en zal niet bij iedereen in de smaak vallen. De kans dat iemand dat door het congres zou kunnen jassen lijkt mij niet groot.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 mrt. 2020 - 12:02

johannn 5 maart 2020 at 13:33 De plannen zijn prachtig maar dat ze ook realiseerbaar zijn mag u aantonen. Ik heb ze niet allemaal bekeken, maar zoiets als gratis kinderopvang bestaat zelfs in Scandinavie niet. Het zou al mooi zijn als er gratis kinderopvang kwam voor arme alleenstaande moeders (vaak zwart of latino) zodat die naar school of naar hun werk kunnen.

DaanOuwens
DaanOuwens4 mrt. 2020 - 22:21

Tientallen reacties die laten zien dat Sanders niet kan winnen. Het compromisloze gedachtegoed van Sanders wordt prima geïllustreerd. Ik heb het al eerder gezien. De Britse verkiezingen, waar Corbyn kansloos ten onder ging, ook toen las ik op deze site dezelfde soort teksten, grotendeels van dezelfde mensen. En daarvoor ook tijdens de Europese verkiezingen waar de zogenaamde linkse SP-aanhang losging op Timmermans van de PvdA. Met geen enkel succes. Blijkbaar is er in de VS en in de EU een aanzienlijke groep luidruchtige conservatieve linkse kiezers die vinden dat zij het alleenrecht hebben op een linkse maatschappijvisie en alle anderen veroordelen als neoliberaal. Dit gedachtegoed zal nooit meer dan een minderheid van de burgers aan zich weten te binden. Dus de kansen van Sanders zijn daardoor vrijwel nihil. Persoonlijk ben ik blij dat ik niet in de VS woon. Trump is een gevaarlijke idioot. Maar als ik zo door de reacties scroll kom ik tot de conclusie dat om niet op Trump te mogen stemmen mensen zich volledig en kritiekloos over moeten geven aan de Bernie sekte. Daar voel ik ook weinig voor. Ik zou dus gewoon wegblijven van de stembus als Sanders de kandidaat namens de democraten is. En ik vermoed dat heel veel mensen die normaal op de democraten stemmen daar ook zo over denken.

11 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt5 mrt. 2020 - 10:01

Ouwens - waarmee je maar al te duidelijk aangeeft waarom ik je normaal zeer ver rechts laat liggen.

Sonic2
Sonic25 mrt. 2020 - 10:17

Het is nogal gemakkelijk om stemmen alleen op te hangen aan een kandidaat. Ik heb in 2012 PvdA gestemd. Maar niet omdat ik Samsom nu de nieuwe Obama of Kennedy vond. Op dat moment vond ik hem al een vervelende drammerige mooi prater. Het ging mij op dat moment om de linkse energie die er in die partij zat. De beweging. Alles wat u voorstelt is Trump in de kaart spelen. U bent een verstandige man en ik weet dat u dat niet uit ideologie doet. Een aantal alt right mafkezen hier onder willen maar wat graag nog vier jaar Trump. Maar dat is dus het gevolg. Nog vier jaar Trump. Dat is ook de strategie van Trump. Tegen Sanders supporters zeggen: Je gaat toch niet op Biden stemmen. Tegen Biden supporters zeggen: Je gaat toch niet op die communist stemmen. Al die mensen op Fox News spinnen van genot als ze niet alleen hier de comment sectie hadden kunnen lezen. Maar ook CNN en MSNBC. Die lachen om de kinderachtige stammenstrijd. Zelfs als Bloomberg president kandidaat zou worden, zou ik op hem stemmen. Al is het alleen maar om Trump op zijn nummer te zetten. Mensen pakken het allemaal veel te ideologisch op. Corbyn lukte het niet, maar Milliband lukt het ook niet met een sociaal liberale koers. Gordon Brown leed ook een grote nederlaag. Het gaat wat verder als alleen een te linkse koers. Of een te liberale koers. De waarheid ligt dus in het midden. En de waarheid is veel ingewikkelder als veel willen doen laten geloven. Het kan via een derde weg socialisme. Het kan via het Deense model. Het wordt allemaal vooral nogal moeilijk gemaakt. Over die verkiesbaarheid. Het zou al helpen als mensen gewoon eens gingen stemmen. Racistischer, seksistischer en bekrompener als Trump krijg je het niet. Al die interne strijdjes. Voer ze lekker achter de borreltafel in 2022 ofzo. Voor mijn part in 2050. Nu is er maar 1 ding belangrijk. Die oranje krankzinnige moet het Witte Huis uit. Ten koste van alles. Wat mij betreft. Zelfs nog een keer Clinton. Begrijp niets van de gedachtengangen van velen hier.

I am Legion
I am Legion5 mrt. 2020 - 12:13

Je mist het punt dat bij conservatieve linkse partijen geldt dat het dan ideologisch socialistische partij betreft zoals bij onze in zekere mate SP nog steeds, en eerder de PvdA in de tijd van Nieuw Links, en natuurlijk ook de partijen PPR, CPN, en PSP als wortels van GroenLinks. Wat jij bedoelt met conservatief links is het gematigde links die zoals Kok het zei de ideologische veren heeft afgeworpen en die de oud-linkse conservatieve socialistische ideologie heeft ingeruild voor de sociaal-democratie die het vrije marktprincipe deelt met de rest van de liberale partijen maar alleen meer geleiding daarvan verlangd dan een D66, CDA, en VVD. Oud-socialisten, of conservatieve dus, als Corbyn, Marijnissen, en dus ook Sanders zitten nog steeds verstrikt in de ideologie.

Jozias2
Jozias25 mrt. 2020 - 13:08

“Blijkbaar is er in de VS en in de EU een aanzienlijke groep luidruchtige conservatieve linkse kiezers die vinden dat zij het alleenrecht hebben op een linkse maatschappijvisie en alle anderen veroordelen als neoliberaal. “ Helemaal eens. In plaats van te discussiëren over argumenten en voors en tegens wordt gematigd links weggezet als rechts of zelfs extreem rechts.

dirkdirk
dirkdirk5 mrt. 2020 - 14:47

Sonic 5 maart 2020 at 11:17 Nu is er maar 1 ding belangrijk. Die oranje krankzinnige moet het Witte Huis uit. Ten koste van alles. Wat mij betreft. U radicaliseert. Ten koste van alles vind ik nogal een gevaarlijk statement.

Jonathan2
Jonathan25 mrt. 2020 - 15:09

Gewoon de polls negeren, en je eigen verhaal ophangen. Overigens ben jij diegene die mensen aanvalt omdat ze een kandidaat steunen met opvattingen die je niet aanhangt. Sorry kerel, maar jij doet toch echt wat je anderen verwijt. Trouwens noem de scheldwoorden eens die de BernieBots, Obama's People of Deplorables hebben verzonnen. Je raadt het al, deze scheldwoorden om anderen te stigmatiseren omdat zij een kandidaat steunen, kwamen allemaal van Hillary en haar aanhang.

Jonathan2
Jonathan25 mrt. 2020 - 15:19

Jozias. Je levert geen enkele bijdrage aan de discussie anders dan dat jezelf in een slachtofferrol plaats en de aanhang van Sanders aanvalt. Ook zo'n gevalletje van de pot verwijt de ketel.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout5 mrt. 2020 - 16:34

Daan, je zit grotendeels vast in Europese politieke constructies die helemaal geen betrekking hebben op de politieke verhoudingen in de VS. Je bent ook niet inhoudelijk over de standpunten van Bernie Sanders. Mag ik er bij jou even laten inhameren dat Barack Obama over Fidel Castro precies hetzelfde zei als Bernie Sanders: Cenk Uygur: "Biden Is Not Going To Beat Trump" https://www.realclearpolitics.com/video/2020/03/04/cenk_uygur_biden_is_not_going_to_beat_trump.html

Jozias2
Jozias25 mrt. 2020 - 17:17

@jonathan, "Je levert geen enkele bijdrage aan de discussie anders dan dat jezelf in een slachtofferrol plaats en de aanhang van Sanders aanvalt. Ook zo’n gevalletje van de pot verwijt de ketel." Waar is de inhoudelijke bijdrage in bovenstaande? Ik heb her en der denk ik genoeg inhoudelijke bijdrages geplaatst en ik onderschrijf hier het verhaal van Daan. Verder heb ik het helemaal niet over de aanhang van Sanders maar over mensen op dit forum die GL een de PVDA al rechts noemen.

Freek3
Freek35 mrt. 2020 - 19:13

Exact.

Sonic2
Sonic26 mrt. 2020 - 6:58

@ Dirk Dirk Ten koste van alles. En als je mij een keer goed leest en mij een eerlijke kans geeft, weet je dat ik dat niet met een kogel bedoel. Bedoel meer dat elke kandidaat goed is. En dat radicalisering riedeltje. Dat is hier begonnen en verzonnen door Mount Everest. Ultra rechts krijgt moeilijk vat op mij. En dus is radicalisering het volgende riedeltje. Het zal wel. Waarschijnlijk bent u hier juist degene die in een zeer rap tempo radicaliseert. De ultra rechtse kant op. Iemand die nog steeds klakkeloos achter alles staat wat Trump/ Baudet en Wilders doen. Maar het is altijd een veel gebruikte tactiek. Verleg de aandacht naar de vermeende radicalisering van iemand anders, zodat je eigen radicalisering niet opvalt.

Baggiebor
Baggiebor4 mrt. 2020 - 21:31

Of een communist of een dementerende. Fraaie keuze. Trump gaat fluitend zijn tweede termijn in.

Erik Tervoort
Erik Tervoort4 mrt. 2020 - 20:43

Jongens, hier spreekt natuurlijk een Bernie fan, maar de juichstemming rond Biden wil ik enigszins intomen: Biden maakt geen normale zin meer af. Hij gaat het om die reden al afleggen tegen Trump. Maar hopen dat Bernie alsnog gekozen wordt. Mijn held!

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander4 mrt. 2020 - 19:30

Money( Biden) against money (Trump) ?And the rich want to have more money and the poor have to live in poverty! Dan maar Bernie lijkt mij.

4 Reacties
Audio
Audio4 mrt. 2020 - 22:12

@Sjoerd Als mensen eens ophouden met hun eeuwige zelfbeklag en flink aan het werk gaan is er gerede kans om vooruit te komen in het leven. Na WOII was er niets en 90% van de mensen had alleen maar LO. Maar in plaats van te janken en te klagen begonnen ze het land weer op te bouwen en een betere toekomst voor hun kinderen te scheppen. Daar plukken wij nu nog steeds de vruchten van, ook de materiële.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2020 - 11:35

Tja maar dat willen die democraten niet. Het zijn immers geen sociaal-democraten. Zodra iets ze geld kost, vooral zij die er veel van hebben, haken ze af! Dan zijn ze zelfs nog in staat republikein te worden, wat op zich ook niets uitmaakt, want een republiek is het ook al jaaaaa....ren Het is de strijd tussen arm en rijk, een klassenstrijd niet niet gewenst wordt door beiden. Ze zijn wat dat betreft, op Sanders na, allemaal zo rechts als de neten, ook de democraten. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/11/17/thomas-frank-en-het-bedrog-van-de-democraten/

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2020 - 11:37

Was reactie op Sjoerd Bonnema Corr -/- niet moet zijn die.....

Freek3
Freek35 mrt. 2020 - 19:24

Biden is niet the money candidate hij zat op zwart zaad. Hij heeft zaterdag statenbgwonnen waar in hij nauwelijks adverteerde en 1 medewerker had.... Sanders had veel meer te makken.

wegmetons
wegmetons4 mrt. 2020 - 18:53

Het blijft bijzonder om te zien dat er nu dus 3 bejaarden overblijven als kanshebber voor het presidentschap. De jongste kandidaat, Trump, is 74. Van wat ik er van mee gekregen heb, ik zit niet 24/7 naar CNN te kijken, kwam die Buttigieg het beste op me over. Die had energie, hij straalde voor mij een hoop positiviteit uit. Als ik Amerikaan was had ik liever zo iemand als president gehad dan zo'n dinosauriër. Natuurlijk hebben ze veel ervaring maar de kans op ziektes, en misschien zelfs sterven, tijdens het presidentschap is gewoon groot gezien de leeftijd van de heren en ik betwijfel of iemand die dik in de 70 is nog de energie heeft om week in week uit 70 uur te werken. Want dat is wat zo'n baan van je vraagt, het is geen standaard 40 uur kantoor baantje.

10 Reacties
Kippengaas
Kippengaas4 mrt. 2020 - 19:34

Het is inderdaad jammer, die oudjes moeten plaats maken.

Satya
Satya4 mrt. 2020 - 20:35

Tulsi Gabbard was interessant geweest.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mrt. 2020 - 21:47

hoe minder een amerikaanse president werkt hoe beter voor de wereld!

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2020 - 7:29

Sanders blijkt juist meer stemmen te krijgen van de jongeren. Helaas hebben die het bij het stemmen meer laten afweten dan de oudjes. Het is overal hetzelfde probleem blijkbaar!

Jozias2
Jozias25 mrt. 2020 - 7:32

U maakt onderscheid op leeftijd. Is dat geen leeftijdsdiscriminatie?

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2020 - 8:54

"Tulsi Gabbard was interessant geweest." Nog te jong denk ik. Maar over een jaar of tien, wie weet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2020 - 9:07

Het punt is dat iedereen oud kan worden. Pensionering op een bepaalde leeftijd kun je als discriminatie zien maar dat is niet gebruikelijk. Voor het presidentsschap is ook een minimumleeftijd van 35. Dat zou best wat hoger mogen zijn. Ook daar zijn argumenten voor te bedenken.

wegmetons
wegmetons5 mrt. 2020 - 9:23

Noem het leeftijdsdiscriminatie als je wil. Prima. Maar is het geen feit dat de kans op ziekten en sterven exponentieel stijgt boven de 70?

Jozias2
Jozias25 mrt. 2020 - 13:17

Het gaat mij om het principe: Er worden negatieve stereotypen ingezet om oudere mensen als minder geschikt weg te zetten. ‘Bejaarden’, ‘dynosauriers’, ‘dementerende’. Er worden aannames gedaan over ongeschiktheid (gebrek aan energie) enkel op basis van vooroordelen. Ja iemand van 70 heeft meer kans op een ziekte maar iemand van 50 ook. We willen toch ook niet dat werkgevers daar op selecteren? Opvallend dat hier op Joop.nl de mensen die hun mond vol hebben van inclusiviteit wel leeftijd toe passen om iemand te diskwalificeren en als je In alle reactie leeftijd zou vervangen door huidskleur, sexe of geaardheid is de wereld te klein. Alle kandidaten zijn oud. Dus leeftijd zou in de discussie over de beste kandidaat ook om die reden geen factor meer mogen zijn.

wegmetons
wegmetons5 mrt. 2020 - 18:07

@Jozias, ik vind ze door hun leeftijd alle 3 niet geschikt. Ik maak tussen de 3 wat dat betreft geen onderscheid. Ik zeg ook niet dat een 75 jarige niet fit genoeg kan zijn, ik geef alleen mijn beweegredenen aan dat ik nooit op een politicus zou stemmen van die leeftijd. Zeker niet voor landelijke verkiezingen.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 18:44

Het lijkt er een beetje op dat Warren’s corporate sponsors concluderen dat ze haar rol gespeeld heeft op Super Tuesday en dat Biden nu voldoende momentum heeft om het zonder haar hulp verder te kunnen. Zeker nu Bloomberg uit de race is: “The super PAC that provided over $12 million in air cover to Warren ahead of Super Tuesday has said it is not placing ad buys for March 10.” https://www.politico.com/news/2020/03/04/elizabeth-warren-super-tuesday-wipeout-120705

5 Reacties
MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 22:38

@Mark Biden slaagde er met zeer weinig inzet in de zeer actieve Sanders te verslaan. Biden trok veel nieuwe kiezers, Sanders kon ze daarentegen niet mobiliseren. De reden is eenvoudig: Sanders is in de optiek van de meeste Amerikanen veel te links. Wat in Europa mainstream is, is in de VS extreem.

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 mrt. 2020 - 7:32

Het is duidelijk dat het midden en hogere kader van de democraten Sanders weg wil hebben en een in mijn ogen 'smerige' rol spelen hierin. Heel dat gedoe met meedoen en terugtrekken democratische kandidaten is m.i. opgezet om Sanders te wippen! Je zag dat aankomen.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2020 - 9:33

@ME [De reden is eenvoudig: Sanders is in de optiek van de meeste Amerikanen veel te links. Wat in Europa mainstream is, is in de VS extreem.] Onjuist. Uit diverse polls blijkt dat een meerderheid van de kiezers het eens is met Sanders’ platform. Er is een ruime meerderheid voor Medicare forAll, 15 dollar minimumloon, gratis hoger onderwijs, etc. De reden waarom mensen op Biden stemmen is omdat hen wijsgemaakt is dat hij Trump kan verslaan. Volgens de media en top-democraten is hij de veilige keus. Dat is hij juist niet. Trump maakt gehakt van hem.

Audio
Audio5 mrt. 2020 - 12:11

@Mark Maar dat wil nog niet zeggen dat een meerderheid voor Bernie is. Zo werkt dat niet. Veel mensen willen Trump weg en terug naar het land van Obama. Biden als Obama's VP komt daar het dichtste bij.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2020 - 14:40

@Audio [Veel mensen willen Trump weg en terug naar het land van Obama.] Voor veel andere mensen is dit onvoldoende motiverend. Trump won niet voor niks in 2016. Als Biden de kandidaat wordt dan walst Trump over hem heen.

johannn2
johannn24 mrt. 2020 - 18:33

Kandidaten Amy Klobuchar en Pete Buttigieg die hun campagne staakten vlak voor Super Thuesday en evenals ex kandidaat Beto O'Rourke achter de kandidatuur van Biden zijn gaan staan hebben hem van de glamour-entourage voorzien die hem het momentum voor deze enorme tussentijdse overwinning hebben bezorgd. Niet zijn eigen volledig ontbrekende charisma, haperende persoonlijkheid en inhoudsloze campagne. Als Biden de kandidatuur van de Democratische partij wint, dan wordt hij m.n. in de directe confrontatie met Trump weggevaagd. Maar er is het democratisch establishment duidelijk alles aan gelegen om te voorkomen dat Bernie Sanders wint. Nog eens 4 jaar Trump...... .

8 Reacties
johannn2
johannn24 mrt. 2020 - 18:38

Tuesday

Jozias2
Jozias24 mrt. 2020 - 20:16

Want trump heeft een top persoonlijkheid en veel inhoud?

johannn2
johannn24 mrt. 2020 - 23:02

Jozias, Nee .

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 mrt. 2020 - 2:49

[ Maar er is het democratisch establishment duidelijk alles aan gelegen om te voorkomen dat Bernie Sanders wint. ] En als je zegt 'democratisch establishment', dan bedoel je natuurlijk het afro-amerikaanse electoraat, dat Biden deze overwinningen bezorgd heeft... Het zelfde afro-amerikaanse electoraat dat Sanders in 2016 niet lustte en nu nog steeds niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2020 - 9:55

De DP wil gewoon winnen. Niks mis mee. Helaas is nog vier jaar Trump een reëel risico. Sanders spreekt de afro-amerikaanse kiezers onvoldoende aan met name de oudere. Het is de vraag of hij dat goed kan maken. Je kunt die kiezers dom noemen maar dat helpt niet. https://www.motherjones.com/2020-elections/2020/03/bernie-sanders-lost-black-vote-south-carolina/

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2020 - 10:04

[En als je zegt ‘democratisch establishment’, dan bedoel je natuurlijk het afro-amerikaanse electoraat, dat Biden deze overwinningen bezorgd heeft…] Ik vermoed dat als Johann democratisch establishment schrijft dat hij het democratisch establishment bedoelt. Het DNC, de democratische leiding in het congres, de grote sponsors, thinkthanks als de Third Way, de Clintons, types als James Carville die continu op de grote tv-netwerken z’n anti-Sanders retoriek mag spuien, etc. Johann schrijft dat ‘het democratisch establishment duidelijk alles aan gelegen is om te voorkomen dat Bernie Sanders wint.’ Denk jij dat dat niet zo is?

johannn2
johannn25 mrt. 2020 - 12:15

Mark, Dank Mark, dat is inderdaad wat ik bedoel. .

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 mrt. 2020 - 1:18

"Johann schrijft dat ‘het democratisch establishment duidelijk alles aan gelegen is om te voorkomen dat Bernie Sanders wint.’ Denk jij dat dat niet zo is?" Oh, dat zal best. Al was het maar omdat Sanders helemaal geen Democraat is. Net zomin als Trump in 2016 een Republikein was. Maar afgezien daarvan: je kunt samenzweerderig van alles en nog wat roepen over 'het establishment', maar uiteindelijk beslist in die (ein-de-lo-ze) primaries het electoraat, en in het geval van de Democrats geeft vooral de stem van zwarte vrouwen de doorslag. Daar heeft dat vermeende 'establishment' uiteindelijk niet zoveel invloed op.

dirkdirk
dirkdirk4 mrt. 2020 - 18:32

Wel geinig om te zien, dat verschil met 4 jaar geleden. Toen was het alleen nog maar een formaliteit en de dems (Clinton) zou winnen. Nu zijn ze niet zo zeker meer, ze zijn er onderhand achter gekomen dat er meer leeft onder de bevolking, en dan speciaal de bevolking die ze decennia links hebben laten liggen. Het is overal in de westerse wereld aan de gang, en de linkserkant heeft nog niet een begin van een antwoord. Dus ik voorspel: Trump 2020-2024 wordt een nieuwe termijn, en een nieuwe martelgang voor links/dems Misschien dat ze deze tijd eens gaan gebruiken om af te stappen van dingen als gender bullshit en Identity politics. Dat en een goed economisch/sociaal verhaal en ze hebben weer kans. Niemand zit te wachten op extreem linkse B.S.

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mrt. 2020 - 21:14

Voor mensen zoals jij is extreem rechts uitgevonden.

Satya
Satya4 mrt. 2020 - 21:40

Ik denk dat mensen als jou de realiteit pijn gaat doen over 5 jaar. Economische voorspoed is voorbij. De laatste keer hopelijk dat rechtse identiteitspolitiek zijn kop opsteekt, je zou denken dat rechts eens leert zijn extreme ideologie op te doeken, wat dat betreft is links veel verder weinig support voor communisme. Kansloze ideologieën weer een kans geven. Religies en ideologie.

Joop den Uil
Joop den Uil4 mrt. 2020 - 18:29

dat zullen cabareteske debatten worden tussen T en B waarbij eerstgenoemde zijn opponent alle hoeken van de US laat zien. zal vnl gaan over Golfresorts en hun resp oudste kinderen. Niveau Asscher vs Roemers of Kuzu vs Dijkhoff

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 mrt. 2020 - 18:28

Dat wordt nog 4 jr verbetenheid bij links Nederland

1 Reactie
Audio
Audio5 mrt. 2020 - 10:17

@Hatihati "Een huis dat tegen zichzelf verdeeld is, kan niet bestaan". In 2014 haalde Clinton de voorpagina van Time. Sommige democraten dachten toen oprecht dat het presidentschap tot 2040 (!) in de "familie" zou blijven en bekleed zou worden door de Clintons en Obama's. 'T kan verkeren, zei Breder'

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter4 mrt. 2020 - 18:04

Waarmee de winst voor Trump nu al vast staat. Wat zal Eva Jinek balen... Weer vier jaar lang moeten bashen zonder wat voor resultaat dan ook! Het leven is zwaar... Maar: goed voor de kijkcijfers! Ahum... Afijn: de Demovraten hebben er de afgelopen jaren een ongelofelijke bende van geschopt. En dat betaalt zich nu uit. Voor The Don dan. Net als links hier in Nederland - en elders - zal de focus ernstig moeten worden verlegd, wil er ooit nog iets van electoraal succes te behalen zijn. Hoewel de Dems in de USA amper 'links' kunnen worden genoemd. Geneuzel over gender-neutrale plees. 'Diversiteit'. 'LHBTITUXIJZ'. Het is de dood in de pot voor links. Hier. En in de VS. Terug naar waar je voor oorspronkelijk voor stond. Dan wordt het misschien nog eens wat. Maar bij vier jaar Trump zullen we ons gewoon moeten neerleggen. En de kiezer heeft, ook in de VS, altijd gelijk. Toch?

4 Reacties
Audio
Audio4 mrt. 2020 - 20:24

Ik kan me zo maar voorstellen dat mensen heimwee hebben naar die socialistische banketbakker, Ome Joop en zelfs Kok. Deze politici hadden beter door dan tegenwoordig wat mensen echt belangrijk vinden. Een betaalbaar huis, een goede school voor hun kinderen, een redelijk salaris en een keer per jaar op vakantie. Met identity politics kun je maar bij een hele kleine extreme groep scoren.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mrt. 2020 - 21:28

'En de kiezer heeft, ook in de VS, altijd gelijk. Toch?' De gemiddelde kiezer is veel te dom om door te hebben hoe hij/zij wordt besodemieterd. Die houdt zich liever bezig met Telegraaf geneuzel over genderneutrale toiletten dan zich daadwerkelijk serieus in te lezen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper5 mrt. 2020 - 2:51

[ En de kiezer heeft, ook in de VS, altijd gelijk. Toch? ] Nee. Het Electoral College - antidemocratisch overblijfsel uit de slaventijd - heeft het laatste woord. Dat is nou juist het probleem.

Somsweetikhetbeter
Somsweetikhetbeter5 mrt. 2020 - 6:40

@Joe. 'Zij zijn dom en ik ben slim en weet het beter'. Precies daarom hebben heel veel kiezers het met links gehad. Wat een arrogantie...

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 17:49

Met Bloomberg uit de race moet Warren het of opgeven of er genoegen mee nemen dat ze er voor zorgt dat Joe Biden gaan winnen. Biden was eerst zonder cash maar nu hij Bloomberg en Buttigiegs big big money achter zich heeft zal hij gigantisch veel reclame gaan opzetten en mensen in de nog te komen staten stationeren. Het campagne apparaat van Wallstreet Pete en Bloomberg is gigantisch en van de een op de andere dag werken die nu voor Joe Biden. Ik zie het somber in maar niet alles is verloren Biden aanpakken op zijn problematisch standpunten uit het verleden zal helpen bij het enthousiasmeren van de progressieven en ze aan te moedigen om te stemmen. Verder krijgt Joe Biden nu 3x zoveel spreektijd bij het aankomende debat en hij zal vast wel wat stoned-de momenten hebben.

6 Reacties
Jozias2
Jozias24 mrt. 2020 - 20:18

Ja want het aanpakken van de andere kandidaten van de eigen partij is positief als diegene dadelijk tegenover trump staat?

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 20:27

"Met Bloomberg uit de race moet Warren het of opgeven of er genoegen mee nemen dat ze er voor zorgt dat Joe Biden gaan winnen. Biden was eerst zonder cash maar nu hij Bloomberg en Buttigiegs big big money achter zich heeft zal hij gigantisch veel reclame gaan opzetten en mensen in de nog te komen staten stationeren." Zelfs bij de Amerikaanse verkiezingen is geld dus lang niet altijd doorslaggevend. Joe Biden heeft het met weinig geld ver gebracht. Dat komt omdat hij een man van het midden is, daar zitten nu eenmaal de meeste Democratische kiezers.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 20:33

https://edition.cnn.com/2020/03/04/politics/michael-bloomberg-2020-campaign-failure/index.html

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 20:39

Opa Biden heeft iets over zich dat mensen voor hem inneemt. Ondanks al zijn versprekingen. Hij is ook erg populair bij zwarte kiezers en dat zegt toch wel iets. Juist omdat hij al zolang tot het Washingtonse establishment behoort, gaan de gematigden ervan uit dat hij het wel weet. Dat is wel zo veilig. Bernie trekt vooral jonge mensen, de ouderen vinden hem te schreeuwerig.

TigressApril
TigressApril5 mrt. 2020 - 9:54

@Jozias Elkaar niet aanpakken op problematische punten is pas echt zwak. Je moet volledig scorched earth gaan op je tegenstanders. Je moet ze bijnamen geven en vechten in de modder. De democraten zijn zo druk bezig met elkaar niet 'beschadigen' dat niemand weet waar ze voor staan. Bernie moet stoppen met Biden zijn vriend te noemen en keihard anti neolib gaan op zijn foute beleid. Vergeet niet Trump vernietigde zijn tegenstanders in de voorverkiezingen: Lying Ted, Low energy Bush en Water bottle Rubio. Het maakt de mensen helemaal niet uit sterker nog mensen houden van spektakel. @Audio Nou om te winnen moet je 3 dingen hebben: Geld Goede punten Naamsbekendheid Biden heeft Geld en Naamsbekendheid. Wat zijn standpunten zijn geen idee maar de mainstream vind es geil. In mijn ogen is hij eerder een creepy opa die ik niet op me kinderen zou laten passen. Ja het zegt dat zwarte Amerikanen in de con artist Barack Obama zijn getrapt die niet voor hun heeft betekend en in bed lag met de banken. Joe is enkel positief voor hun omdat hij vice (vieze) president was met een half zwart half joodse amerikaan. Bernie heeft het bij het rechte eind de miljonairs en miljardairs zijn de vijand van de lagere en middenklasse. Te schreeuwerig wellicht, maar de oudere generatie moet zich realiseren dat de volgens hun luie jonge generaties geen huis kan krijgen en niet kan rondkomen van 1 baan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2020 - 16:38

Obama's moeder Ann Dunham was een gerespecteerde anthropoloog, geboren in Kansas. Voor zover ik weet was zij niet joods, haar ouders waren baptisten, dus Obama ook niet.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mrt. 2020 - 17:21

niet spannend biden gaat tegen trump want sanders mag niet van de democraten en trump wint

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 17:11

Mensen vergeten vaak dat Amerikanen voor echte vrijheid zijn en daarom socialisten het liefst zouden verbieden. Deze echte vrijheid uit zich: - bans voor Moslims en muren voor Mexicanen. - de echte vrijheidsstrijders in de VS zouden het liefst abortus verbieden, huwelijken afschaffen voor hetzelfde geslacht en privacy totaal oppofferen voor een politiestaat. - een grote vrijheid om anderen hun vrijheid te ontnemen. Ze hebben vele rechtse dictators op Aarde gesteund. Democratische regeringen helpen omverwerpen, en massamoordenaar neergezet. - maar vergeet de vrijheid mensen te verbieden op een openbare plaats te zijn, niet. Vroeger omdat ze de verkeerde huiskleur hadden, nu omdat ze geen geld hebben. De vrijheid om mensen die omkomen van de honger, eten te geven, te verbieden. - de vrijheid om de meeste mensen in de gevangenis te stoppen ter wereld. - de vrijheid om het volkslied te moeten zingen voor een wedstrijdje tussen 2 commerciele ploegen. - de vrijheid om te mogen worden afgeluisterd en bespioneerd door allerlei diensten - de vrijheid om anderen te mogen onderdrukken in de naam van het opperwezen

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mrt. 2020 - 18:00

toch he heb ik veel amerikanen ontmoet die je nooit op tv ziet echte linkse en dan bedoel ik niet van die nepperds a la groenlinks

Mr Ed
Mr Ed4 mrt. 2020 - 18:27

Dat klinkt als een vreselijk land. Toch vreemd dat ze daar muren bouwen om mensen buiten te houden, terwijl socialistische landen hekken en muren nodig hebben om mensen binnen re houden.

JohnVKR
JohnVKR4 mrt. 2020 - 16:52

Het blijft bijzonder om te zien dat zowel Trump en de Republikeinse partij, inclusief bijbehorende media als Fox News, als de Democratische partij, inclusief bijbehorende media als CNN, zich negatief uitlaten over Bernie Sanders. Wat waren ze bij CNN blij toen Joe Biden vannacht in zo veel staten als overwinnaar uit de bus bleek te zijn gekomen.

2 Reacties
johannn2
johannn24 mrt. 2020 - 18:36

John, Trump kan zich geen 'betere' tegenstander wensen dan Biden. Hij vaagt hem weg. .

wegmetons
wegmetons4 mrt. 2020 - 20:23

Nou johannn, ik vrees dat Trump ook Sanders weg zal vagen omdat die nu eenmaal enorm links is voor de VS (vergelijk het met de SP hier, die zal nooit groter worden als pak em beet 20 a 25 zetels). En dat is een treurige conclusie. Ik vind dat Trump op veel terreinen best goede dingen doet (China aanpakken, soldaten terug halen uit het Midden Oosten) maar ik vind de toon die hij aanslaat zo totaal misplaatst vaak dat ik er kotsmisselijk van wordt.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 16:22

Mijn argumentatie waarom Biden een veel zwakkere tegenstander zal blijken. 1). Biden wordt opzichtig gespaard door de media die niet onwelwillend tegenover de Democraten staan. Van Wapo tot het kabelnieuws. Dat gaat veranderen als de conservatieve beerput wordt opengetrokken. - deze punten zullen keer op keer gaan worden belicht. Bidens leugens over zijn deelname aan de Civil Rights movement. En zijn arrestatie in Zuid-Afrika terwijl hij opkwam voor Mandela. Moet opkomst van zwart Amerika gaan drukken. Bidens record op het gebied van sociale zekerheid. Zal opkomst Working Class gaan drukken. Biden pro-Irak-oorlog en andere voorkeur voor militaire interventies en oorlogen. Zal opkomst jong Amerika gaan drukken. De beerpuut over Hunter Biden zal worden opengetrokken. Waar of niet waar, er zullen weldegelijk vragen over ethiek kunnen worden gesteld. Net als dat bij HiIllary alles legaal bleek te zijn, zullen mensen ethiek met corruptie gaan verwisselen. Biden's versprekingen beginnen zulke ernstige vormen aan te nemen, dat weldegelijk vragen over zijn bekwaamheid opkomen. Maar Amerikanen hebben toch Bush en Trump gekozen? Klopt, maar die hebben een andere groep kiezers. Het gaat hier puur om het drukken van de opkomst van de Democraten, niet de gedachte dat velen op Trump gaan stemmen. Biden staat eigenlijk nergens voor. Hij heeft een wat linkser programma dan vroeger, maar waar staat hij eigenlijk voor. Hij is uitgesproken zwakke debater en trekt nauwelijks mensen bij zijn bijeenkomsten. Zijn sterke punten. De link met Obama, geliefd in de rijke suburbs( ook bij vele voormalige Republikeinen die de pest aan Trump hebben), komt zeker niet onsympathiek over bij vele. Gepokt en gemazeld in de politiek. Steun bedrijsleven en groot deel rijk Amerika. Zie opleving beurs in VS door winst Biden vandaag.

6 Reacties
de Boer2
de Boer24 mrt. 2020 - 16:35

Fijn dat je dit allemaal vertelt, Jonathan. Je bent op die manier heel goed te duiden. Maar mevrouw Lilian Marijnissen is echt geen kandidaat hoor.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 mrt. 2020 - 17:44

Je hebt gelijk. Gelezen ''American Carnage: On the Front Lines of the Republican Civil War and the Rise of President Trump'' van Tim Alberta waarin beschreven wordt hoe Trump met primitieve manipulatie van het electoraat de Republikeinse partij veranderde in een verzameling trumpisten - Trump stelt overigens dat de Tea-party nu MAGA heet - staat Bernie Sanders voor de keus of hij zelf die beerput over Biden opentrekt ... of dat hij dat later aan Trump overlaat. Dus of dezelfde soort 'carnage' bij de Democraten.of nog eens vier jaar Trump.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 18:16

Boer. Je bent al de kampioen volledig onzinnige reacties geven, dus deze was niet echt meer nodig. Die beker nemen ze jou niet meer af.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 18:59

@Arjan […staat Bernie Sanders voor de keus of hij zelf die beerput over Biden opentrekt … of dat hij dat later aan Trump overlaat.] Ja, Sanders is tot nu toe zeer mild over Biden geweest (‘my friend Joe’). Dat moet nu veranderen. Hij moet in niet mis te verstane woorden duidelijk maken dat Biden de sociale zekerheid heeft afgebroken, voor de oorlog in Irak was, voor tradedeals die miljoenen banen hebben gekost, etc. Hij moet Biden’s leugens gaan uitvergroten totdat iedereen begrijpt wat voor waardeloze kandidaat hij is. Als Sanders het niet doet dan doet Trump het zeker. Gloves off.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 mrt. 2020 - 19:18

Interessant in dit verband de uitzending Super Tuesday 2020 Coverage van Democracy Now/Intercept vanaf bijvoorbeeld 1:41:05 over Joe Biden met Glenn Greenwald, Naomi Klein e.a. https://www.democracynow.org/live/watch_super_tuesday_2020_coverage_with

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 22:08

Bedankt voor de tip, Arjan. Ja, het is ongelooflijk dat Biden door het establishment naar voren geschoven wordt. Zoals in de uitzending gezegd wordt: het gaat er enkel om Bernie tegen te houden. Biden maakt geen schijn van kans tegen Trump en de leden van het democratische establishment weten het.

I am Legion
I am Legion4 mrt. 2020 - 15:34

Nu Bloomberg weg is met ook al een steunbetuiging aan Biden mogen de socialisten ons nog even met een vermakelijke sideshow waarbij ze elkaar allerminst dienen wijsmaken dat ze ertoe doen. https://ibb.co/qW4yvks

6 Reacties
Hoenoe
Hoenoe4 mrt. 2020 - 16:50

Mooi plaatje, heb je die helemaal zelf geupload?

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 17:53

Ik moest lachen om het feit dat de hamer een native american hamer is. Warren was tot ze 47 jaar oud was een republikein. Warren just got the results of her DNA test: Less than 1% progressive

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mrt. 2020 - 18:02

Het niveau van de Trump aanhang.. De gemiddelde Nederlandse brugklasser is al hoger ontwikkeld.

I am Legion
I am Legion4 mrt. 2020 - 19:01

@Joe Is het zó zuur dat je serieus er de satire zo slecht verdraagt? @links idem. Beiden: Wat is er mis mee dat Biden, de enige serieus te nemen kanshebber voor het presidentschap tegenover Trump, gelukkig zonder te veel omhaal lijkt te winnen van de rest? Waarom denken jullie dat Trump en zijn campagne liever Sanders, maar minder serieus als uitkomst, Warren als winnaar hadden gezien bij de Democratische strijd?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 mrt. 2020 - 19:58

Ach, hou toch op. Waarom denk je dat de DNC en de corporate media voor Joe Biden gaan? Laat Eelco Bosch van Rosenthal het je maar uitleggen: "Washington is wel een door en door corrupte stad. Dat verklaart ook het succes van Trump en Bernie Sanders. In de laatste aflevering van de serie gaat het daar ook over. De politiek vestigt de aandacht op de lobbygroepen en bedrijven die het geld hebben. De belangen van de Amerikanen worden niet meer goed vertegenwoordigd in Washington. Dat is een feit." https://www.parool.nl/nieuws/eelco-bosch-van-rosenthal-het-is-prettig-werken-in-chaos~b61c4486/ https://en.wikipedia.org/wiki/Media_cross-ownership_in_the_United_States En als ik 'trump fears sanders' google vind je tientallen artikels zoals dit: Why Trump Fears Bernie Sanders https://www.jacobinmag.com/2020/01/donald-trump-bernie-sanders-2020-presidential-election-republican-democrat Gelegenheidsopmerkingen van Trump over Sanders, Pelosi, the squad etc. zijn er om de democraten te verdelen.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 mrt. 2020 - 7:02

'de satire' Ach dit gaat helemaal nergens over. Niveautje jostiband.

Kuifje3
Kuifje34 mrt. 2020 - 15:26

Werd Trump niet regelmatig verweten te oud te zijn? Hij is een jonkie vergeleken met die twee. Kijk vooral eens naar Sanders als hij een toespraak houdt. Waar is de tijd dat de Democraten nog echt goede kandidaten hadden? Na Bill Clinton heb ik ze niet meer gezien.

2 Reacties
TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 18:03

Sanders is energiek hij geeft mensen zijn water en red mensen van het verkeer. https://www.businessinsider.nl/bernie-sanders-saved-a-woman-from-getting-hit-by-a-car-2018-10?international=true&r=US Verder wat is er goed aan Bill 'twentysix flights' Clinton? Hij was de persoon verantwoordelijk voor: Meer mensen de gevangenis in. Inperken van de sociale zekerheid programma's. het NAFTA handelsverdrag dereguleren van de banken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall_Act) Tuurlijk hij had net als Obama een emmer vol charisma maar hij was door deze zaken geen goede president.

Kuifje3
Kuifje35 mrt. 2020 - 11:16

Even los van de inhoud... Als ik naar Sanders kijk dan zie ik een naar soort keffertje. Iemand die alleen maar boosheid uitstraalt. Die gaat nooit, maar dan ook nooit president worden. Met Clinton ging het goed in de VS. Natuurlijk valt er veel op hem af te dingen, maar hij was gewoon iemand met een goede uitstraling. Iets wat zijn vrouw niet heeft en Sanders of Bidon ook absoluut niet. Heeft Trump dat dan wel? Het is maar een mening, maar ik vind dat Trump weldegelijk een uitstraling heeft die er mag zijn. Hij is onbehouwen, lomp, ruw, maar doet zeker een heleboel goede dingen. In tegenstelling tot zijn voorgangers is hij na bijna vier jaar nog geen enkele oorlog begonnen bijvoorbeeld. Ook doet hij zijn best om de VS terug te trekken uit alle brandhaarden. Of dat laatste goed beleid is zal de toekomst ons leren.

Rick Hofland
Rick Hofland4 mrt. 2020 - 14:31

Bejaarden verdienen het grootst mogelijke respect wat mij betreft. Maar het is mijn ervaring dat mensen zo rond de 80 wat minder flexibel worden in hun gedachten, ze beginnen zich steeds vaster in hun eigen overtuigingen vast te graven en horen steeds minder wat anderen met een andere kijk op zaken probeert te zeggen. Niks mis mee op zich, maar van degene die de machtigste positie van een land bekleed zou ik juist wel graag willen dat die geen halsstarrig persoon is en juist kan luisteren naar anderen en zich open durft te stellen en zich kan verplaatsen in een ander. Dus.... of het nou Trump, Biden of Bernie is, ik vind ze alle 3 ongeschikt als president. Helaas, noem het maar leeftijd discriminatie, het zal wel als dat niet OK is, maar er komt een punt in iemands leven dat naast de ledematen de hersenen ook wat stram worden. Kortom, die verkiezingen kennen wat mij betreft nu al alleen maar verliezers.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin4 mrt. 2020 - 15:32

Ach, wijsheid komt met de jaren! Ik neem je dan ook niets kwalijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2020 - 18:12

Na een bepaalde leeftijd nemen zowel ervaring als wijsheid wellicht niet noemenswaardig meer toe.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 mrt. 2020 - 18:37

Er zijn van die zaken dat men alleen achteraf kan zeggen 'met de wetenschap van nu...' terwijl het al klip en klaar is op het moment zelf Alle respect voor ouderen, maar het is totale waanzin als hoog bejaarden de norm zijn om president te worden Dat geldt ook voor 16/17-jarigen die het klimaat moeten redden Of de vluchtelingendeal met Turkije Voorbeelden genoeg... Of een D66 vrouw die het woord man niet vinden kunnen en dat de hoogste prio vinden

Klaas Punt
Klaas Punt4 mrt. 2020 - 19:15

Rick, maar het gaat toch om het programma waarop je gekozen wordt? Dat moet je trachten uit te voeren en een wijs man, en dat is Bernie Sanders zeker, een wijs man neemt daar goede mensen voor aan en zover ik weet heeft Bernie geen gebrek aan talent in zijn gevolg. Ik hoop dat Sanders wint, dat zou mij in elk geval wat meer vertrouwen in de toekomst geven.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 14:02

Ik snap eigenlijk voor het eerst de weerzin die de Trump-aanhang heeft tegen MSM. Wat zijn die door de mand gevallen. Voorbeelden: Sanders aanhang vergeleken met Nazi's. Overwinning Sanders met val Frankrijk in de Tweede-WereldOorlog, gesuggereerd dat als Sanders wint je dan in een openbare terechtstelling gaat worden neergeschoten. Alle MSNBC. WaPo. Emotionele manipulatie via valse narratives. VB. 4 artikelen op 1 dag op de hoofdpagina waarin Trump en Sanders eigenlijk als hetzelfde wordt afgeschilderd, waaronder een redactioneel commentaar.Op 1 dag zelfs 16 negatieve artikelen over Sanders. Volstrekt leugenachtige, hypocriete opwinding over dat Sanders het onderwijsprogramma van Castro had geprezen. Geen woord dat Obama hetzelfde deed, geen woord over al die massamoordenaars en dictators die actief door eigenlijk iedere Amerikaanse regering zijn gesteund. Geen woord dat Hillary haar zakken vulde, ok de foundation, met geld van dictators, geen woord over de echte geschiedenis van Cuba, en door en door verderfelijke rol van de VS hierin.

ADB2
ADB24 mrt. 2020 - 13:38

Ik vrees alleen dat zijn leeftijd hem parten gaat spelen in de strijd tegen Trump. Hij is bijna 78 jaren oud. Echt campanje voeren is zwaar werk, en hij heeft nu al moeite met het onthouden in welke stad hij is.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 mrt. 2020 - 13:35

Ik zie het somber in voor de democraten. Beide kandidaten zijn niet geschikt. Niet vanwege hun leeftijd, hoewel dat zeker mee speelt, maar meer vanuit de kramp waarin de democraten zitten. De kramp niet te weten wat ze moeten doen, links om of door het midden. Er komt straks een kandidaat met wie niemand echt tevreden is. De vraag is wat zullen de stemmers op de verliezer gaan doen. Gaan de Sanders stemmers straks weer op Trump stemmen net als de vorige keer? Uit balorigheid en puberale dwarsigheid. Van Biden stemmers is bekend dat hun eerste keus dan een onbekend democraat wordt, maar zeker geen Sanders. Biden is zonder meer degene die electoraal de beste kans maakt tegen Trump. Voor veel ontevreden republikeinen en de grote groep zwevers is hij de man om op te stemmen, omdat hij inhoudelijk niet echt afwijkt van het politieke midden, de plek waar de aantallen zitten. De belangrijkste plek dus als het om het winnen van verkiezingen gaat. Daarnaast is Biden iemand die, in tegenstelling tot Trump staatsmanschap uitstraalt. Als hij straks naast Trump op een podium staat ziet iedereen hoe groot het verschil tussen beide mannen is. Trump, de ordinaire straatvechter, Biden, de wijze oude man die veel van zijn statuur ontleent aan zijn fellowship met Obama. Vooral onder zwarten. Sanders is politiek de meest interessante kandidaat. Hij spreekt meer dan Biden de gewone man aan. Maar veel mensen vinden hem te radicaal. Voor hen is de stap naar links een te grote stap om te volgen. Niet omdat hij niet juist zou zijn maar omdat er te veel onzekerheden achter verscholen zitten. Iedereen kent toch de obstakels die Obama tegen kwam bij de invoering van zijn Zorgstelsel. De belangrijkste vraag is of straks de gezamenlijke stemmen op de democraten genoeg zijn om Trump weg te kunnen sturen. Vorige keer stemde ruim 10 procent van de Sanders aanhang op Trump en precies in die staten waar hun kleine aantal het verschil maakten, in Wisconsin en de Blue States. Feitelijk kreeg de democratische partij daar de rekening gepresenteerd voor hun bemoeienis om Sanders weg te moffelen. Maar ook nu is bekend dat Pelosi geen fan van Sanders is. Daar heeft ze goede redenen voor. Pelosi wil een aantal zaken aankaarten bij de republikeinen in de senaat. De senaat heeft met of zonder democratische president nog steeds een meerderheid van Republikeinen. Dus is hun bereidheid om samen te werken afhankelijk van de kansen van Sanders en Biden voor het presidentschap. Met Sanders zal de senaat minder geneigd zijn samen te werken dan wanneer Biden president wordt. En als laatste niet onbelangrijke onzekere factor: Wat wil Vlad? Het is onduidelijk wie Poetin wil helpen. Vorige keer was het eenvoudig, nu is de vraag wie in staat is de VS meer te verzwakken, Trump of Sanders. Ik denk dat het Poetin niet over ideologische zaken gaat, hij kent geen ideologie anders dan die van verstoorder van de wereldorde. En dan maakt links of rechts niet uit. Het mooie is dat Trump zich die zelfde vraag stelt, kiest Poetin voor hem, want hij heeft keurig samengewerkt op een aantal punten, maar was dat genoeg om Vlad tevreden te houden? Of kiest hij toch voor die oude socialist vanuit nostalgische overwegingen?Wellicht omdat ook dat een flinke knauw geeft aan de economische stabiliteit van de VS.

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland4 mrt. 2020 - 14:33

Wat mij betreft zijn ze wel ongeschikt vanwege hun leeftijd. Het is lariekoek om onszelf wijs te maken dat de hersenen van mensen van 80 en ouder nog even flexibel zijn en open staan voor andere ideeën dan bij jongere personen.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:35

Verstandig stuk. (Behalve het stukje over Poetin, de inlichtingendiensten, de pers en vele internetnerds zullen Russische beïnvloeding nu snel opmerken, zal geen rol spelen, voorzover het dat al deed. De emailbox van Hillary was eens maar nooit weer). Het kan nog best kantelen, er zijn nog maar 40 % van de gedelegeerden gekozen. Maar centraal staat: een democratische kandidaat heeft tegen Trump vooral kans als de gelederen worden gesloten. Wegblijvende fans van Sanders vier jaar geleden moeten nu beslist stemmen, zet linkse democraten naast Biden. Als Sanders toch wint zal hij gebaren moeten maken naar het centrum.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mrt. 2020 - 14:57

Beide kandidaten zijn niet geschikt. Niet vanwege hun leeftijd, hoewel dat zeker mee speelt, maar meer vanuit de kramp waarin de democraten zitten. De kramp niet te weten wat ze moeten doen Wat is volgens jou een geschikte kandidaat voor een partij die niet weet wat het moet doen?

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 15:27

@stock "Wat is volgens jou een geschikte kandidaat voor een partij die niet weet wat het moet doen? " In geval van stagnatie, kan alleen een outsider de kar weer vlot trekken. Een outsider die niet belast is met een verleden in de Democratische Partij. Obama was dat nin of meer in 2008.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 15:51

Ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar de Sanders-kiezers hebben de vorige keer niet overdreven op Trump gestemd. Er stemmen altijd wat kiezers van de ene partij op de andere. Maar om de precieze cijfers aan te geven. 12% procent van de Sanders-kiezers stemde op Trump, tegenover 16% van de Hillary-kiezers die op McCain stemde in 2008.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 mrt. 2020 - 16:29

“De kramp niet te weten wat ze moeten doen, links om of door het midden.” Ik denk dat het ze wel helder voor ogen staat, de revolutie en het beleid dat Bernie voorstaat is een enorm risico in een land als de VS, de geest van Mc Carthy waart nog even onverdund door het land, toen de democraten zagen dat Bernie het zo goed deed/ doet dankzij een hondstrouwe achterban is er toch veel in het werk gesteld om hem van de nominatie te houden, ik kan dat goed begrijpen, na de impeachment nam de approval rate van Trump zelfs iets toe, je zal dus ook kiezers buiten democraten stemmers moeten aantrekken en daartoe lijkt me Sanders een risico, de VS en de wereld kunnen niet het risico lopen nog eens 4 jaar door een nachtmerrie gaan, 1e prioriteit is Trump uit het witte huis te verdrijven. “Vorige keer stemde ruim 10 procent van de Sanders aanhang op Trump en precies in die staten waar hun kleine aantal het verschil maakten, in Wisconsin en de Blue States.” Dat wist ik niet, link volk dus, ik hoop dat ze deze keer er goed van doordrongen zijn wat dat kan betekenen.

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 13:26

Dti wordt geen strijd. Dit wordt Biden, de vraag is of het automatisch gaat via de helft + 1 van de delegates of via een brokered convention. Illustratief is de thuisstaat van Sanders, Vermont. In 2016 won hij die met meer dan 85%, nu won hij die met 50%. En die trend is overal te zien. Ja hij heeft aanhang, maar er zijn minder mensen die het in hem zien zitten dan 4 jaar geleden, en ook toen al verloor hij op grote afstand.

9 Reacties
Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 13:45

De hersenspoeling van propaganda vodjes als de WaPo en NYT is hier te zien. Dit lachwekkende argument is natuurlijk makkelijk te weerleggen met dat Biden het ook veel slechter doet dan Hillary 4 jaar gelden. Dat is niet zo vreemd omdat er veel meer kandidaten in de race zijn. Het is zo treurig om te zien dat WP en NYT eigenlijk net zo erg zijn als FoX News.

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 14:03

Biden zal wel dingen gaan zeggen en zwak zijn in de debatten. Bloomberg blokt Biden en Warren blokt Sanders. Verder is uw vergelijking nogal getint aangezien hij het in 2016 alleen opnam tegen Hillary terwijl hij het nu tegen 4 anderen opnam. Als de koek met 5 mensen verdeeld wordt qua percentages dan is 50% juist heel goed.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 14:28

@Jonathan "De hersenspoeling van propaganda vodjes als de WaPo en NYT is hier te zien. " Wie dit soort onzin schrijft, heeft zaagsel in zijn hoofd en is nog steeds niet hersteld van "1989".

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 16:37

[ Dit lachwekkende argument is natuurlijk makkelijk te weerleggen met dat Biden het ook veel slechter doet dan Hillary 4 jaar gelden.] Dat is een onnadenkendheid van jewelste. 4 jaar geleden ging de strijd tussen uitermate links van Sanders en gematigd links van Clinton. Nu gaat de strijd (althans tot en met gisteren) tussen uitermate links van Sanders en gematigd links van Warren, Bloomberg, Biden, en Klobuchar, de stemmen werden op gematigd links tot dusver verdeeld. Terwijl de uitermate linkse kandidaat net als 4 jaar geleden de enige kandidaat voor uitermate links is. Kijk maar even.... Vermont 2016, Clinton haalde 13,6 %. Vermont 2020 gematigd links 49,3% waarvan Biden 22% Minnesota 2016, Clinton haalde 38,4 %. Minnesota 2020 gematigd links 70,1% waarvan Biden 38,6% Texas 2016, Clinton haalde 65,2 %. Texas 2020 gematigd links 66,3% waarvan Biden 33,7% Alabama 2016, Clinton haalde 77,8 %. Alabama 2020 gematigd links 83,4% waarvan Biden 63,2% South Carolina 2016, Clinton haalde 73,4 %. South Carolina 2020 gematigd links 80,2% waarvan Biden 48,7% Arkansas 2016, Clinton haalde 66,1 %. Arkansas 2020 gematigd links 77,6% waarvan Biden 40,5% Califaronia 2016, Clinton haalde 53,1 %. California 2020 gematigd links 76,4% waarvan Biden 24,9% Je kunt hier zelf wel uit afleiden waar het dus met de komende staten naar toe gaat nu er meer en meer gematigde kandidaten mee ophouden.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 16:45

Audio. Probeer een argumentatie als het zo makkelijk te weerleggen is, want anonieme getier levert weinig inzichten op.

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 16:54

[Bloomberg blokt Biden en Warren blokt Sanders.] Nee. De stemmen op Bloomberg, Klobuchar, Buttigieg enzo gaan bijna allemaal straks naar Biden. De kiezers van Warren zullen netjes verdeeld gaan worden over Biden en Sanders. Warren aanhangers zijn in zijn algemeenheid realistisch genoeg om te weten dat Sanders in zijn hele politieke carriere nog nooit in samenwerking een succes heeft gescoord. Dus van haar achterban zullen alleen de uitermate principielen naar Sanders overstappen, maar die zaten daar grotendeels al.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland4 mrt. 2020 - 18:02

sanders zou een geducht tegenstander voor trump zijn alleen de democrats moeten hem niet die willen nog liever nog 4 jaar trump

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 18:12

Freekie. Je hoeft in de VS niet al te veel polls te bekijken om te weten dat deze strijd slechts in beperkte mate om ideologie gaat bij de Democraten. Dus al dat spinnen over wie links, gematigd en zo is, doet niet echt ter zake. Biden zijn troef is de illusie dat hij het best verkiesbaar is tegen Trump. 2/3 van de Democraten bepalen daardoor hun keuze, bij die groep wint Biden duidelijk van Sanders. Gaat het om de issues dan vaagt Sanders iedere andere Democratische kandidaat volledig weg. Dat bedoel ik met die onverdraaglijke propaganda van WaPo, ook zij kunnen hun eigen polls lezen.

Freek3
Freek35 mrt. 2020 - 20:21

[Dat bedoel ik met die onverdraaglijke propaganda van WaPo, ook zij kunnen hun eigen polls lezen.] Ja Jonathan en dat zou ik ook kunnen als ik zou willen. Jij blijkbaar niet, want je bent niet in staat om te lezen dat de getallen die ik geef geen polls zijn, maar daadwerkelijk behaalde verkiezingsresultaten.

HaloOfFlies
HaloOfFlies4 mrt. 2020 - 13:12

Trump heeft van Hillary gewonnen door een slimmere strategie (inzetten op staten 'op het randje', swing states, - waar Hillary campagne voerde in staten die ze toch wel zou winnen); dat gebeurt de Democraten niet nogmaals. Maakt niet uit wie er tegenover Trump komt te staan; al zal Biden een net iets betere kans maken dan Sanders. Maar als Biden 'heel blijft' (hij ziet er uit als een opgewarmd lijk) moet hij het kunnen winnen. Het enige dat Trump kan redden is een goed draaiende economie; momenteel draait die inderdaad behoorlijk goed, maar het duurt nog even tot er verkiezingen zijn. Als Trump dit weet vol te houden wint hij, als de economie fors daalt, wint Biden/Sanders.

1 Reactie
Audio
Audio4 mrt. 2020 - 14:02

"It's the economy, stupid" Het worden weer spannende verkiezingen. We zijn hier veel meer bezig met November 2020 dan met onze eigen saaie verkiezingen en dito kandidaten, terwijl we niet eens mee mogen doen.

Leontrotsky
Leontrotsky4 mrt. 2020 - 13:10

biden is mijns inziens niet links, hij is gewoon een normale establishments candidaat, niet dat daar iets mis mee is. Sanders is iets meer ideologisch links, dus zal Biden wel gaan winnen.

1 Reactie
Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 16:42

Het idee dat Sanders anti-establishment is is voor iemand die vanaf 1971 politicus is, in 1990 in he HvA kwam en sinds die tijd onafgebroken in HvA en Senaat zit nogal bevreemdend. Zelfs zijn achterban weet dat dat onzin is, dat zijn zelf namelijk te rijke verwende hoog opgeleide elitaire white privilege (ex)studentjes.

robheus2
robheus24 mrt. 2020 - 13:10

Dat is geen keus - een stem op Biden is een stem op hetzelfde beleid als Trump. Er is dus maar een echte keus: SANDERS!

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 13:43

@robheus Met alle respect, daar ben ik het niet mee eens. Geen andere Amerikaanse president uit de deze of de vorige eeuw is vergelijkbaar met de volstrekt doorgedraaide gek die nu in het Witte Huis zit. Als Sanders hem de meest gevaarlijke president ooit noemt, geloof ik hem onmiddellijk en ik twijfel er niet aan dat hij Biden gaat steunen als die de kandidatuur wint, zoals Bernie in 2016 Hillary Clinton heeft gesteunt.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 13:56

Rob toch. Treurig.

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 16:51

Sanders is de tweelingbroer van Trump. Het enige verschil is dat voor zover we nu weten Sanders niet corrupt is.

Ulrike2
Ulrike24 mrt. 2020 - 12:51

Seventy-six percent of Democrats said they would back a socialist candidate, compared with 17 percent of Republicans and 45 percent of independents - https://www.newsweek.com/76-percent-democrats-say-theyd-vote-socialist-president-new-poll-shows-1486732

2 Reacties
Pater
Pater4 mrt. 2020 - 13:56

Tja, het blijkt toch heel anders te liggen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 mrt. 2020 - 23:08

Dat was natuurlijk wel voordat de vraag ''wie kan het beste Trump verslaan?'' de 'steuners' kennelijk verleidde om 'strategisch' te stemmen, denk ik.

msj_meijerink
msj_meijerink4 mrt. 2020 - 11:23

USofA: Geriatocratie Te gek voor woorden, toch?

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:22

Zelfs Charlie Warzel van de zeer pro-establishment krant New York Times zegt dat Biden geen clue heeft: “I sat in on a 90 min interview with Biden in December and left with no clear understanding of what his policies are on most everything” https://twitter.com/cwarzel/status/1235033544440733696 Biden is een buitengewoon domme en kansloze keus voor de democraten.

5 Reacties
MG1968
MG19684 mrt. 2020 - 12:12

Ook uit de NYT, ik geef toe een opiniestuk, maar hoe dan ook lees ik meer over de noodzaak tot het sluiten van de rijen en/of het gevaar dat Sanders met zich meebrengt tijdens de verkiezingen en de mogelijkheden tot opereren erna. Dit stuk vat dit ook wel samen: https://www.nytimes.com/2020/03/03/opinion/super-tuesday-democrats-unite.html?action=click&module=Opinion&pgtype=Homepage Ook al is dat natuurlijk geen 'given' dan: "“John Kerry, Al Gore and Hillary Clinton,” said Rebecca Kirszner Katz, a veteran progressive strategist. “All safe choices.”" Uit: https://www.nytimes.com/2020/03/04/us/politics/joe-biden-super-tuesday.html?action=click&module=Spotlight&pgtype=Homepage

Maxim4
Maxim44 mrt. 2020 - 12:18

Helemaal mee eens Mark, echter inmiddels denk ik dat juist dit in Amerika het recept is om president te worden. Zie Trump, waarvan vooraf werkelijk iedereen dacht: zo iemand kan en zal nooit en te nimmer president worden. Geenstijl doet al een voorspelling: Biden president, Hillary vice-president, na een halfjaar is Biden te oud om te regeren en neemt Hillary het over. Beetje negatief wensdenken, want Trump maakt gehakt van Biden...

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:05

Het schijnt dat Biden sinds hij is gaan winnen goeie speeches houdt en een wonderbaarlijk energieke indruk maakt. Het kan verkeren.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 14:31

@Pater Wie het 1 1/2 jaar durende verkiezingscircus overleeft, is mentaal en fysiek geschikt voor het ambt. Trump is daarop de uitzondering: wel fysiek, niet mentaal.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 16:01

[Ook uit de NYT, ik geef toe een opiniestuk, maar hoe dan ook lees ik meer over de noodzaak tot het sluiten van de rijen en/of het gevaar dat Sanders met zich meebrengt tijdens de verkiezingen en de mogelijkheden tot opereren erna. Dit stuk vat dit ook wel samen] Friedman’s verhaal is het gebruikelijke establishment-verhaal, niks opzienbarends aan. De tweet van Charlie Warzel is interessant omdat zelfs in NYT-kringen toegeven wordt dat Biden geen clue heeft.

Flash825
Flash8254 mrt. 2020 - 11:08

Positief is dat het verlies van Bloomberg aangeeft dat de winst niet met geld te koop is.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2020 - 11:02

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot4 mrt. 2020 - 18:05

:)

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 9:54

Helaas heeft de kansloze Elizabeth Warren voorhinderd dat de andere progressieve kandidaat Bernie Sanders Super Thuesday overtuigend heeft gewonnen. Dat dit zou gebeuren was van tevoren duidelijk. Warren en haar campagneteam wisten dat natuurlijk van te voren. Dankzij haar zal de kandidaat die in de DP een middenkoers volgt, Joe Biden, de nominatie in de wacht slepen en het op gaan nemen tegen Trump. Als Trump in vorm is maakt de oude fragiele Biden, die zich regelmatig verspreekt, in de debatten geen schijn van kans tegen Trump. Bovendien is vier jaar geleden al gebleken dat een middenkandidaat het moeilijk heeft tegen Trump. Sanders daarentegen is misschien wel oud, maar alles behalve fragiel. De vraag is dus, waarom Warren, die politiek gezien dicht in de buurt van Sanders zit, zich niet heeft terug getrokken en Sanders heeft gesteund, maar in plaats daarvan in de race blijft en er zo voor zorgt dat Biden de nominatie gaat winnen. Mijn persoonlijke gedachten hierbij: Warren en Sanders staan qua politieke standpunten welliswaar dicht bij elkaar, maar Warren staat sterk onder invloed van het Democratisch establishment, dit in tegenstelling tot Sanders. De top van de DP is vreselijk nerveus geworden van de populariteit van Sanders en heeft druk uit geoefend op Warren om in de race te blijven. Warren gokt er op dat zij over vier jaar met steun van de partij meer kans kan maken. Warren kiest niet zozeer voor een progressieve politiek, maar voor zichzelf. Een historische vergissing. Zij maakt een onverantwoordelijke keuze die er in gaat uitmonden dat Trump straks de vloer aanveegt met een stamelende Biden die de verarmde middenklasse geen hoop te bieden heeft. Als Trump nog vier jaar president blijft en zijn machtsbasis verder kan vergroten voelt hij zich sterk genoeg om de grondwet te wijzigen en kan gaan voor een derde termijn.

32 Reacties
JasDon
JasDon4 mrt. 2020 - 10:39

"Helaas heeft de kansloze Elizabeth Warren voorhinderd dat de andere progressieve kandidaat Bernie Sanders Super Thuesday overtuigend heeft gewonnen." Als Bloomberg ook niet had meegedaan had Biden nog overtuigender gewonnen. Feit is dat het centrum van de Democratische partij groter is dan de progressieve tak.

Zakenpief
Zakenpief4 mrt. 2020 - 10:46

@Molly, Vooropgesteld was er geen reden voor Warren om vóór Super Tuesday zich al terug te trekken, itt Buttigieg en Klobuchar. Na deze nederlaag is die er wel. Normaliter zou Sanders Warren nu iets moeten bieden om zich terug te trekken en zich voor Sanders uit te spreken; een rol in zijn eventuele kabinet of zo. Dit is hoe politiek in de VS werkt. Maar heb je de confrontatie tussen Sanders en Warren bij één van de debatten gezien? Die twee moeten elkaar niet. Allebei te koppig.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 10:51

Heerlijk, die complottheorieën. Warren onder invloed van het establishment ! Warren koopt steun voor over vier jaar ! En Trump gaat de grondwet wijzigen ! Wat een flauwekul allemaal. Warren kon natuurlijk niet weten dat Sanders zo terug zou vallen. Staten die hij tegen Hillary won verliest hij nu van Biden. CNN verbaast zich over de geringere invloed van het kolossale apparaat in alle staten dan berwacht. Biden won in het zuiden mede dankzij veel stemmen van de zwarte bevolking, maar ook in het noorden en oosten. Ik begrijp dat ook niet, maar het geheim zit volgens CNN vooral in de relaties van Biden met zo ongeveer iedereen, opgebouwd in tientallen jaren. Warren gaat door omdat ze hoopt nog een eigen rol te kunnen spelen op de conventie of in de aanloop er naar toe. Haar volste recht, en wie weet sleept ze er linkse invloed uit op het program en de mensen van Biden. Sanders zal nooit VP onder Biden willen worden schat ik, Warren misschien wel. Overigens is nog niet de helft van de kiesmannen vergeven, het Joementum kan nog best veranderen.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 10:58

"Als Trump nog vier jaar president blijft en zijn machtsbasis verder kan vergroten voelt hij zich sterk genoeg om de grondwet te wijzigen en kan gaan voor een derde termijn. " Dat is hoogst onwaarschijnlijk aangezien 2/3 van de staten nodig zijn om een grondwetwijziging te ratificeren. Dat zijn er welgeteld dus 34.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:00

@Molly Ik denk dat je analyse helemaal klopt. In deze discussie maak ik iets duidelijk over de geldschieters van Warren: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/biden-na-trump-nu-jongste-man-in-presidentsverkiezing#comment-2522821 Zie: Mark Huysman 4 maart 2020 at 09:56

de Boer2
de Boer24 mrt. 2020 - 11:10

Je gedachte, wordt meer ingeven door je persoonlijke voorkeur, Molly en is dus geen analyse. Onaardig voor Joe Biden, want die wordt neergezet als oud en gebrekkig. Bijna zou de Boer willen spreken van een misverstand om te zeggen dat iemand, in dit geval Joe Biden zich verspreekt, terwijl je zelf in woorden verslikt. Maar dat zou onaardig zijn, en dat is nou precies wat de Boer niet wil. Want dan zou wat ie hier altijd schrijft tegen de polarisatie onoprecht kunnen overkomen. Dan zou de Boer op Jesse Klaver lijken, zogezegd. Want die zegt namelijk de ene keer dat ie wil samenwerken en de volgde maal dat ie dat niet meent.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 11:23

@Huysman De financiers achter Persist worden over twee weken bekend gemaakt, cf. de regels voor SuperPacs. Dat kan van Our Revolution niet gezegd worden. Dan zal ook blijken of de olieindustrie er werkelijk achter zit, Warren heeft een uitstekende visie op en politieke praktijk op milieugebied. Ik kan me goed voorstellen dat aanhangers van Sanders nu alle belang hebben bij verdachtmakingen van Warren.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:31

@Zakenpief [Vooropgesteld was er geen reden voor Warren om vóór Super Tuesday zich al terug te trekken, itt Buttigieg en Klobuchar.] Buttigieg had meer afgevaardigden dan Warren. Ook voor Super Tuesday was het zo duidelijk als wat dat ze nooit de nominatie gaat halen. Zelfs in haar eigen homestate leek het erop dat ze het niet ging halen. [Na deze nederlaag is die er wel.] Maar ze lijkt door te willen gaan. Molly’s analyse klopt volledig. Ze voert de plannen van het establishment van de DP uit en zorgt dat Sanders geen meerderheid haalt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 11:35

@JasDon 'Als Bloomberg ook niet had meegedaan had Biden nog overtuigender gewonnen.' Daar ben ik het mee eens. In de VS wordt de uitslag van de verkiezingen meer dan eens bepaald door een 'stemmensnoeper' en Bloomberg is daar zeker een voorbeeld van. Alleen gaat Bloomberg zich terug trekken (is mijn voorspelling) maar Warren niet. Bloomberg zou het liefste zélf president worden maar weet dat hij door Biden financieel te steunen indirect politieke invloed kan uitoefenen die bijna net zo groot is. Want in tegenstelling tot Sanders heeft Biden niet veel geld om een verkiezingscampagne te voeren. 'Feit is dat het centrum van de Democratische partij groter is dan de progressieve tak.' Daar denk ik anders over. Het politieke landschap in de VS is de afgelopen jaren drastisch veranderd. Dat iemand die zichzelf socialist noemt serieus kans maakt -of heeft gemaakt- om president te worden was nog niet zo lang geleden ondenkbaar. Hoe de democratische kiezer denkt over de politieke standpunten van Sanders is moeilijk te zeggen omdat de keuze voor Biden vooral is ingegeven door de -mijns inziens onterechte- angst dat Bernie niet op zou kunnen tegen Trump.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:49

@Pater [Warren kon natuurlijk niet weten dat Sanders zo terug zou vallen.] Daar heeft ze zelf heel erg hard aan meegewerkt. [Haar volste recht, en wie weet sleept ze er linkse invloed uit op het program en de mensen van Biden.] Lachwekkende suggestie. Biden en zijn mensen zijn niet geïnteresseerd in linkse standpunten. Bovendien als Warren doorgaat dan heeft Biden waarschijnlijk niet eens de afgevaardigden van Warren nodig. [Sanders zal nooit VP onder Biden willen worden schat ik, Warren misschien wel.] Vergeet dat maar.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:57

Mijn laatste ‘vergeet dat maar’ heeft geen betrekking op de wensen van Warren maar op die van Biden en zijn mensen. Excuus voor de verwarring.

Cave Canem
Cave Canem4 mrt. 2020 - 12:28

Verdeeldheid op één politieke vleugel of een stemmen wegkapende derde kandidaat is altijd dodelijk bij Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 1968 verloor Hubert Humphrey vanwege de deelname van George Wallace In 1992 verloor George Bush vanwege de deelname van Ross Perot. In 1996 verloor Bob Dole vanwege de deelname van Ross Perot. In 2000 verloor Al Gore vanwege de deelname van Ralph Nader. In 2004 verloor John Kerry vanwege de deelname van Ralph Nader. In 2016 verloor Hillary Clinton vanwege de deelname van Jill Stein. En te verwachten is dat zowel Joe Biden als Bernie Sanders in 2020 de verkiezingen zal verliezen vanwege diepgaande onenigheid binnen het Democratische kamp.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 12:37

@Huysman Zoals Jasdon opmerkt: als Bloomberg zich had teruggetrokken had Biden nog veel overtuigender gewonnen, Warren de schuld geven is dom, vooral omdat je dan niet hoeft te zoeken naar de werkelijke oorzaken van de tegenvallende resultaten van Sanders. De gemakkelijkste weg, niet de meest vruchtbare. Sanders verpletterde voorheen Biden, ongeacht Warren. Warren de schuld geven is één ding, Warren verdacht maken als zou zij uitvoeren wat de top van de DP wil is kwaadaardig Ik vrees dat het er toch op neer komt dat de Democratische kiezers met hun hoofd hebben gekozen, niet met hun hart: een socialist maakt geen kans. En het schijnt dat de opkomst van de jeugd vies tegen viel.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 13:09

@Pater 'Warren de schuld geven is dom, vooral omdat je dan niet hoeft te zoeken naar de werkelijke oorzaken van de tegenvallende resultaten van Sanders.' Warren de schuld geven is niet mijn bedoeling. Waar ik naar zoek is de reden dat Warren zich niet terugtrekt om Sanders te helpen, toen Buttigieg en Globusher dat wel hebben gedaan (kort voor Super Thuesday!) om Biden te helpen en zoals Bloomberg ongetwijfeld binnenkort ook gaat doen. Dat was immers haar beste kans om haar politieke agenda er door te krijgen. Je mag mijn gedachten wel belachelijk en kwaadaardig vinden, maar een geloofwaardige verklaring voor het feit dat de volstrekt kansloze Warren zich niet terugtrekt uit de race heb je niet gegeven.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 13:35

Globusher = Klobuchar

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 13:53

@Cave Canem De 'derde kandidaat' is inderdaad vaak van doorslaggevend belang bij de verkiezingen in de VS. Sanders zal echter niet als derde kandidaat aantreden als hij de nominatie verliest. Dat heeft hij in 2016 ook niet gedaan, integendeel. Voor Hillary Clinton heeft hij destijds 39 speaches gehouden om haar campagne te ondersteunen. Ter vergelijking: Hillary hield in een vergelijkbare situatie 11 speaches voor Obama.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2020 - 13:58

Warren kon natuurlijk ook niet weten hoe super tuesday zou verlopen en zij is ook niet "verplicht" de weg voor Sanders vrij te maken. Onze eventuele voorkeuren doen er niet toe. Voor Buttigieg is dit geen "nu of nooit". Hij is nog geen 40 tenslotte. Voor de 70-plussers ligt dat anders. Aannemende dat persoonlijke ambities ook een rol spelen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 14:11

@Pater 'Heerlijk, die complottheorieën. Warren onder invloed van het establishment !' Kennelijk ben ik niet de enige die over dit soort complottheorieën nadenkt. Het volgende citaat haalde ik uit een interessante link, hierboven geplaatst door MG1986: 'That’s why on the morning after Super Tuesday, i.e., Super Wednesday, my fantasy is that Nancy Pelosi, Chuck Schumer, Barack Obama and Bill Clinton invite Joe Biden, Mike Bloomberg and Elizabeth Warren into the Capitol, lock the door and tell them that no one gets out until they agree on a single candidate to represent what is clearly a majority of the Democratic Party — the moderate center-left — so that that person can run head-to-head against Bernie the rest of the way, and beat him fair and square.' Het verschil is dat Friedman hoopt dat dit zal gaan gebeuren, terwijl ik juist vrees dat iets soortgelijks al lang gebeurt is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 14:22

@DanielleDefoe 'Warren kon natuurlijk ook niet weten hoe super tuesday zou verlopen en zij is ook niet “verplicht” de weg voor Sanders vrij te maken.' Daar is ze uiteraard niet toe verplicht, maar ze heeft wel de bewuste keus gemaakt dit niet te doen terwijl ze zelf geen enkele kans maakt en Sanders haar standpunten in grote lijnen deelt. Mijn vraag is en blijft: waarom heeft ze zich niet terug getrokken? En nu ze een grote nederlaag heeft geleden, waarom doet ze dat alsnog niet? Mijn voorspelling: Warren blijft in de race en Bloomberg trekt zich terug want Sanders moet koste wat het kost worden verslagen, daar zijn beiden het over eens. In het geval van Bloomberg verbaast me dat niets, maar dat Warren er zo over denkt stemt mij zeer treurig.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:40

@Molly He

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:56

@Molly Het verhaal dat de DP Sanders dwars zit wordt al dagen luidruchtig verkondigd door Trump, die is geniaal met complotten. Als de DP Warren in de race zou willen houden, dan steunen ze een linkse kandidaat, uiterst onwaarschijnlijk. Meer kans dat ze proberen Bloomberg uit de race te halen, ook veel effectiever: daar zit het grote geld. Ik weet het natuurlijk ook niet

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 15:01

...ook niet hoor, maar ik vermoed dat Warren doorgaat omdat ze hoopt een rol te kunnen spelen bij het glad strijken van de plooien bij de Democraten op,de conventie. Als de Democraten er daar zwaar verdeeld uit komen vermindert dat de kansen. En zal Warren mogelijk helpen de linker flank afdekken, mits daar ook een linkser program tegen over staat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2020 - 15:41

"waarom heeft ze zich niet terug getrokken? En nu ze een grote nederlaag heeft geleden, waarom doet ze dat alsnog niet?" Dat zult u toch echt Warren zelf moeten vragen. Maar ook aan de twee grijze heren mag worden gevraagd wat ze bezield heeft er nog aan te beginnen.

Jonathan2
Jonathan24 mrt. 2020 - 15:46

@Pater. Onze grote ontmaskeraar van complottheoriën. Je bent de enige die nog gelooft dat Warren toevallig (valse)informatie uit een privé gesprek liet lekken, vervolgens door geheel CNN, zonder enig bewijs, gesteund werd in haar verdachtmaking van Sanders en dat CNN toevallig opname maakte van Sanders en Warren na het debat. Wat jij complottheoriën noemt heeft de rest met zijn eigen oren en ogen kunnen waarnemen. Het was een intens smerig staaltje identity politics waarbij Sanders als sexist moest worden weggezet. Warren die in haar leven aantoonbaar de ene na de andere leugen heeft vertelt, tegen een man die al 60 vecht voor gelijkwaardige rechten voor vrouwen, en nota bene Warren had gevraagd om een gooi te doen naar het presidentschap in 2016.

Cave Canem
Cave Canem4 mrt. 2020 - 15:47

@Molly Veenstra Overwinning of nederlaag zitten soms in een nog kleiner hoekje. Bijna iedereen is het alweer vergeten, maar door het voor sommige - vooral oudere - kiezers (te) complexe verkiezingsformulier in de staat Florida stemden enkele duizenden abusievelijk op de onafhankelijke kandidaat Pat Buchanan in plaats van Al Gore, zodat eerstgenoemde 0,3% van de stemmen verwierf. Uit de exit polls bleek echter dat deze kiezers geloofden dat ze op Gore hadden gestemd. Gore kwam in Florida slechts enkele honderden stemmen tekort, verloor daarmee deze staat en dus de verkiezingen. Enkel door dat lullige formulier. In onbehandelbare nachtmerries word ik door deze kwestie nu nog regelmatig schreeuwend en rechtop zittend wakker. De “overwinning” van Bush heb ik maandenlang niet kunnen verwerken.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 15:57

@Pater [De financiers achter Persist worden over twee weken bekend gemaakt, cf. de regels voor SuperPacs. Dat kan van Our Revolution niet gezegd worden.] Zoals ik hier al vaker geschreven heb is Our Revolution een ledenorganisatie en geen super PAC. De donateurs zijn gewone Amerikanen, geen miljardairs of lobbyisten. De namen zijn op de website te vinden, de gemiddelde gift is 18 dollar en slechts 1 iemand heeft een hoog bedrag van 25000 gedoneerd. Een heel ander soort organisatie dan een Super PAC dus.Warren heeft het grootste super PAC van alle kandidaten -ondanks dat ze beweerde nooit geld van een Super PAC te zullen accepteren. Het is niet duidelijk wie daaraan gedoneerd heeft maar nu al weten we dat een centrale rol gespeeld wordt door een top-lobbyist van de olie-industrie. [Ik kan me goed voorstellen dat aanhangers van Sanders nu alle belang hebben bij verdachtmakingen van Warren.] De site waarop de details van Persist vermeld staan, lijkt me niet bepaald gerund te worden door aanhangers van Sanders: https://lawandcrime.com/2020-election/elizabeth-warren-super-pac-run-by-former-oil-advocacy-group-frontman/ [Warren de schuld geven is dom, vooral omdat je dan niet hoeft te zoeken naar de werkelijke oorzaken van de tegenvallende resultaten van Sanders.] Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken, de macht van het politieke, financiële en media-establishment is enorm groot. Maar Warren speelt daar een niet onbelangrijke rol in door stemmen bij Sanders weg te houden. [Sanders verpletterde voorheen Biden, ongeacht Warren.] Ja maar nu heeft het establishment zich gegroepeerd om Biden en hebben andere ‘moderate’ kandidaten zich teruggetrokken. Een geheel nieuw situatie. Warren gaat door om Sanders dwars te zitten. [Het verhaal dat de DP Sanders dwars zit wordt al dagen luidruchtig verkondigd door Trump, die is geniaal met complotten.] Iedereen weet dat want het gebeurt gewoon openlijk. Kijk naar de grote nieuwszenders waar regelmatig establishment-democraten aan het woord komen. Dat Trump het ook zegt maakt het niet onwaar. [Als de DP Warren in de race zou willen houden, dan steunen ze een linkse kandidaat, uiterst onwaarschijnlijk.] Juist zeer waarschijnlijk. Warren zal nooit de nominatie halen en heeft zich vaker als een trouw bondgenoot van het establishment ontpopt. B.v. in 2016 toen ze weigerde Sanders tegenover Clinton te endorsen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 17:49

@Danielle ' Maar ook aan de twee grijze heren mag worden gevraagd wat ze bezield heeft er nog aan te beginnen.' Die twee grijze heren doen het vooralsnog prima, terwijl Warren geen rol van betekenis meer kan spelen, behalve dat ze de kandidaat waarmee ze de meeste politieke verwandschap heeft de stemmen afsnoept. Niemand neemt het Warren overigens kwalijk dat ze zich heeft genomineerd. Zeker Bernie Sanders niet, die reeds in 2016 er bij haar op heeft aangedrongen zich kandidaat te stellen, wat ze toen niet heeft gedaan waarop Sanders zichzelf maar kandidaat heeft gesteld. In het begin van deze campagne riep Warren nog: 'I'm with Bernie!' De bedoeling was waarschijnlijk dat Bernie haar zou steunen, mochten zijn resultaten tegenvallen en dat had hij ook ongetwijfeld gedaan. Het liep echter anders en nu is Warren helemaal niet meer 'with Bernie'. Zij is - en was- een stroman of strovrouw van het Democratisch establishment en dat heb ik met tegenzin moeten vaststellen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 22:33

@Pater 'ik vermoed dat Warren doorgaat omdat ze hoopt een rol te kunnen spelen bij het glad strijken van de plooien bij de Democraten op,de conventie. ' Welke plooien? Net als in 2016 zal Sanders de Democratische kandidaat gaan steunen, wie dat ook is. Anders wordt Trump president en dat wil Sanders niet.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 22:39

Anders wordt Trump president= Anders blijft Trump president

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 22:41

@DanielleDefoe [Maar ook aan de twee grijze heren mag worden gevraagd wat ze bezield heeft er nog aan te beginnen.] Ik vind het opvallend dat je bijna geen inhoudelijke bijdragen hebt maar enkel op die leeftijdskwestie zit. Molly’s vraag is heel inhoudelijk: als Warren echt zo progressief is als ze zich voordoet, waarom staat ze dan de enige progressieve kandidaat in de weg die een kans maakt? Als je het over de ‘twee grijze heren’ hebt, lijkt het me wel duidelijk: Sanders en Biden staan voor tegenovergestelde programma’s en beiden maken een kans op de nominatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 mrt. 2020 - 23:57

Mark Huysman 4 maart 2020 at 23:41 Ik ben niet vreselijk geinteresseerd in welke strategische moves er nodig zijn om Sanders genomineerd te krijgen. Het is aan de Amerikanen wat voor soort maatschappij ze willen. Ik heb geen stemrecht.

Mark Huysman
Mark Huysman5 mrt. 2020 - 14:44

@Danielle Dan is het toch ook aan de Amerikanen hoe oud ze hun president willen hebben?

harmmeijer
harmmeijer4 mrt. 2020 - 9:53

De VS zijn niet klaar voor een linkse president. Zijn rechtvaardige, op gelijkheid gestoelde politiek wordt constant door de Republikeinen en ook sommige democraten vergeleken met het socialisme. Dom volk. Je kunt ze alles wijsmaken. Ze hebben geen idee. Met Biden als president zal er niet zoveel veranderen. De rijken rijker, de armen armer.

9 Reacties
Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 10:30

"Dom volk. Je kunt ze alles wijsmaken. Ze hebben geen idee" Net Nederland

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 10:55

@Merel Jij begrijp werkelijk niets van de Amerikanen. De Yanks vinden vrijheid veel belangrijker dan gelijkheid, daarom is de voedingsbodem voor socialisme er veel kleiner dan in Europa. Vrijheid is het hoogste goed, waarvoor mensen zelfs hun leven hebben gegeven. Maar ook de Franse revolutionairen wisten dit al: liberté, égalité, fraternité; in die volgorde.

Recht door Zee
Recht door Zee4 mrt. 2020 - 11:14

@ Merel Op wat voor manier neigden de voorstellen van Bernie Sanders niet naar socialisme?

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 11:30

Grappig Merel, Sanders noemt zichzelf socialist, hoe durven mensen hem zo maar socialist te noemen ?

de Boer2
de Boer24 mrt. 2020 - 11:30

Je hebt gelijk, de Boer is het met je eens Merel. Sanders komt te vroeg. Maar stop nou eens met die vreselijke platitude, want in Nederland zijn de armen steeds welvarender geworden en de mensen een stuk gelijker aan elkaar. Egalité is over Nederland neer gedaald. Terzijde de opmerking dat dat niet het zelfde is als geluk. Want dat zou een woord te veel zijn. Contentement staat niet in het rijtje, jammer jammer.

harmmeijer
harmmeijer4 mrt. 2020 - 12:09

Veel Republikeinen geloven dat Trump hun door God gezonden president is. Dan is er wel iets grondig mis met een groot deel van de VS. Om Maarten van Rossem te citeren: “de helft van de Amerikanen bestaat uit halve garen”.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 13:53

@Merel Voor deze groep zijn 3 dingen belangrijk: pro-life, pro-guns en pro-Israël. Zij vinden economische en internationale issues van veel minder belang.

Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 14:54

@Audio Het is niet zo dat Amerikanen vrijheid belangrijker vinden dan wij maar Amerikanen hebben een ander begrip van vrijheid.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 15:30

@Norsemen Inderdaad. Vrijheid om wapens te dragen. Vrijheid om mensen na eigen goeddunken te ontslaan. Totale vrijheid van meningsuiting.

henk-alexander
henk-alexander4 mrt. 2020 - 9:40

Met Biden en Trump wordt het straks voor de Amerikanen, net als in 2016 weer kiezen tussen de pest en de cholera.

3 Reacties
JasDon
JasDon4 mrt. 2020 - 10:43

Biden zal dan niet het meest progressieve, sociale beleid volgen. Wel zal onder hem de kans op de verdere afbreuk van de rechtsstaat afnemen en wellicht zal deze zelfs verbeteren. Uiteindelijk zal door demografische wijzigingen de VS wel iets meer naar links bewegen, maar daarvoor moeten zaken als voter suppression door de Republikeinen wel tegen moeten worden gehouden..

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 11:25

@henk-alexander Hoe is het mogelijk dat iemand Biden en Trump gelijk schakelt. Vreselijk.

henk-alexander
henk-alexander4 mrt. 2020 - 12:43

Biden zal bij zijn verkiezing net zo oud zijn als Reagan bij zijn vertrek (78). Zoals bekend begon Reagan aan het eind van zijn laatste termijn al tekenen van onoplettendheid te tonen (om het maar eufemistisch te duiden). Biden is ook al op wat slordigheden betrapt - overigens niet te vergelijken met Trump. Biden heeft een track record opgebouwd van interventies in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen. Vaak met desastreuze gevolgen zoals in Libië en Oekraïne. Daarnaast blijft er een zweem van nepotisme rond hem hangen - overigens ook niet te vergelijken met wat Trump heeft gedaan (dochter, schoonzoon). Al met al kan ik wel met je meegaan v.w.b. de voorkeur voor Biden. Maar ik betwijfel of wij met z'n allen het nog mee zullen maken dat het kiessysteem van de VS tot een meer representatief stelsel wordt omgevormd. Zodat er echt wat te kiezen valt. Hierbij nog wat info over Uncle Joe: https://www.nytimes.com/interactive/2020/us/politics/joe-biden-foreign-policy.html

de Boer2
de Boer24 mrt. 2020 - 9:34

De Boer verklapt dat ie al lang geleden zich vergaloppeerde door een aanmoediging te schrijven Dat was natuurlijk stom, want de Boer mag helemaal niet stemmen, hij heeft geenenkele invloed op wat de burgers in de VS allemaal doen. Maar hij schreef em omdat ie Joe Biden sympathiiek vond zoals er heel veel Amerikanen zijn die ie aardige mensen vindt. Hoe vaak is ie niet uitgenodigd om vooral langs te komen, van Boston in het noorden tot Dallas in het zuiden. Natuurlijk weet de Boer best dat als ie ineens voor de deur zou staan dat problemen geeft, maar het is wel een hartelijk gebaar. En Joe Biden vindt de Boer dus een hartelijke man, terwijl ie van de huidige Potus precies het tegendeel meent. Een agressief mens die polariseren tot kunst heeft verheven. Daarom gunt de Boer graag aan de voormalig vice president het presidentschap. En minder aan Bernie Sanders, want de VS is aan hem nog lang niet toe. De senator uit Vermont komt te vroeg. Biden precies op tijd. De Boer wacht af, gespannen af want het is voor de hele wereld wel belangrijk wie er in het Witte Huis zit. Dat is em verteld, want de Boer kijkt ook naar Netflix, wat dacht je. Een allegorie, is altijd welkom. Want stel je toch voor dat alles wat Shakespaere schreef niet denkbeeldig was maar uit zou komen? Je deed dan helemaal geen oog meer toe.

Rugleuning
Rugleuning4 mrt. 2020 - 9:18

Na 4 jaar Trump komen de dems met Biden en Sanders. Wat een armoe. Ik kan Trump hier horen lachen.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 10:29

Jij had liever de Grand Wizard of the KKK gezien als kandidaat?

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 10:54

@Norsemen u bedoelt David Duke?

Rugleuning
Rugleuning4 mrt. 2020 - 11:07

@norseman Het was de Republikein Abraham Lincoln die de slavernij afschafte. Het waren Democraten die daarna in het Zuiden een systeem van racistische segregatie installeerden. Dus zo vreemd is die gedachte van je niet. Om antwoord te geven op je vraag, nee. Ik zie liever de strijd tussen Bernie en Trump.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 13:51

@Rugleuning Dat klopt tot ca.1968. Maar na 1968 stapten veel Dixie Democraten, vanwege de wetgeving van Johnson. over naar de GOP. Dat heeft de GOP zeker naar rechts getrokken. Vandaar die grote aanhang in het Zuiden.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2020 - 9:04

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 9:23

[Is Biden beter dan wat er nu is?] Alles is beter dan wat er nu is. [Maakt hij een kans?] Nee

Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 10:28

"Is Biden beter dan wat er nu is?" Wat is dit voor rare vraag.

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 13:29

[Is Biden beter dan wat er nu is?] Letterlijk IEDER MENS is beter dan de huidige president.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 9:02

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/ook-klobuchar-stapt-uit-presidentsrace-steunt-biden

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 8:43

Geen beste uitslag. Als Warren net als Buttigieg en Klobuchar zich uit de strijd had getrokken (en Sanders had endorsed) dan had Sanders een kans gehad. Nu wordt het heel moeilijk. Voor mij staat honderd procent vast dat de democraten met Biden enorm gaan verliezen van Trump.

21 Reacties
Audio
Audio4 mrt. 2020 - 8:52

@Mark Het is hier al zo vaak gezegd door mensen die de zaken een beetje nuchter bekijken: Bernie is te extreem voor de meeste Amerikanen, ook voor de meerderheid van de Democraten.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 9:19

@Audio Gezondheidszorg voor iedereen lijkt me niet extreem. Een minimumloon om van te leven ook niet. Een programma om de klimaatverandering te stoppen lijkt me hard nodig in plaats van extreem. Doorgaan op dezelfde voet is extreem. Veel Amerikanen (en zeker de democratische kiezers) zijn het eens met de programmapunten van Sanders maar het is moeilijk om door een gesloten front van het politieke establishment, het grote geld en de media te breken. Zoals ik al schrijf zou het enorm helpen als de andere kandidaat die zich als progressief positioneert zich zou terugtrekken. Warren is totaal kansloos maar blijft in de race om Sanders tegen te houden.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 9:50

@Audio Als Warren vindt dat Sanders te extreem is voor de VS, geldt dat dan niet net zo goed voor haar zelf?

Sonic2
Sonic24 mrt. 2020 - 10:00

@ Mark Huysman 65 miljoen Amerikaanse kiezers stemde op Clinton met haar eindeloze reeks aan schandalen. De opkomst was bij Super Thuesday weer hoog en een groot deel van die hogere opkomst ging naar Biden. Als Sanders het wordt verliezen ze ze wat. Als Biden het wordt zullen Sanders kiezers thuis blijven. En het blijft speculeren en voorspellen.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof4 mrt. 2020 - 10:04

@Mark, Het wil maar niet tot u doordringen dat de meerderheid der mensen uw denkbeelden niet deelt. Ja, wij willen hier gezondheidszorg voor iedereen, een goed vangnet etc. maar wij zijn de VS niet en de VS is Nl niet. In de VS hebben de meeste mensen een gezonde weerzin tegen socialisme. Zij hebben vrijheid te lief. We hebben overal op de wereld gezien hoe “fijn” het leven is als socialisten aan de macht komen. Geen mens is tegen een socialer wereld maar de wereld die socialisten najagen is er eentje die onherroepelijk naar de ratsmodee gaat is helaas gebleken.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:08

@Sonic Als Biden wint, moet hij Sanders als VP nemen en andersom. Op die manier dekken ze samen de linkse en gematigde kiezers af. Dat is de ideale combinatie. Ieder op zich redden ze het niet.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:08

Ieder op zich = Ieder voor zich

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:19

@Mark Wat in ons deel van de wereld min of meer normaal is, is dat zeker niet in de VS. De mensen staan mentaal veel verder van de Federale Regering af dan wij van Den Haag of Berlijn. Veel wordt op het niveau van de staten geregeld. In progressieve staten als Californië en New York lukt het wel om bepaalde zaken te regelen, elders niet. Bovendien is er nog steeds de invloed van de vroegere kolonisten die gewend waren zichzelf te redden. In de perceptie van velen is de staat er vooral om een aantal publieke zaken te regelen maar zeker niet om "goodies" uit te delen. Als je alleen al kijkt hoeveel moeite het kost om een beperkte algemene ziektekostenverzekering voor elkaar te boksen.

Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 10:34

"Voor mij staat honderd procent vast dat de democraten met Biden enorm gaan verliezen van Trump" Denk je? Volgens mij wordt Biden niet zo gehaat als Hillary Clinton destijds en is hij voor mensen die nu Trump hebben gestemd een reëlere kandidaat dan Sanders.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:35

@Jan Dat is precies waarom (extreem)links zo'n hekel heeft aan de VS. De Verenigde Staten hebben er in hun eentje voor gezorgd dat niet de hele wereld communistisch is geworden. Dankzij de VS is een deel van de wereld democratisch en is het kapitalisme alomtegenwoordig.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 10:57

@Jan Lubbinkhog [Het wil maar niet tot u doordringen dat de meerderheid der mensen uw denkbeelden niet deelt. Ja, wij willen hier gezondheidszorg voor iedereen, een goed vangnet etc. maar wij zijn de VS niet en de VS is Nl niet] 70% wil Medicare for all: https://thehill.com/hilltv/what-americas-thinking/412545-70-percent-of-americans-support-medicare-for-all-health-care Een meerderheid wil net als Sanders het minimumloon verhogen naar 15 dollar https://thehill.com/hilltv/what-americas-thinking/426780-poll-a-majority-of-voters-want-a-15-minimum-wage [In de VS hebben de meeste mensen een gezonde weerzin tegen socialisme.] Dat is de vraag. Steeds meer mensen hebben een gezonde weerzin tegen het kapitalisme: https://twitter.com/PpollingNumbers/status/1234144835319353346/photo/ [Wat in ons deel van de wereld min of meer normaal is, is dat zeker niet in de VS.] Dat klopt maar steeds meer Amerikanen willen dat wel, zie mijn links hierboven. @ME @Norseman [Denk je? Volgens mij wordt Biden niet zo gehaat als Hillary Clinton destijds en is hij voor mensen die nu Trump hebben gestemd een reëlere kandidaat dan Sanders.] Dat denk ik wel. Biden is net zo rechts als Clinton (hij was immers de rechtse tegenhanger van de ‘linkse’ Obama), hij liegt doorlopend over z’n record en is zo suf als een konijn. Hij is zeker geen reëlere kandidaat voor mensen die nu Trump hebben gestemd omdat hij net als Clinton keer op keer voorstander was van trade-deals die banen gekost hebben in de rust belt. [Dankzij de VS is een deel van de wereld democratisch en is het kapitalisme alomtegenwoordig.] Dankzij de VS zijn overal bloedige dictaturen ingesteld en zijn er illegale oorlogen gevoerd waardoor miljoenen mensen om het leven zijn gekomen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 11:02

@MountEverest 'Dankzij de VS is een deel van de wereld democratisch' Met uitzondering van de VS zélf, want daar is geen echt democratisch kiessysteem. In een echte democratie gelden de meeste stemmen. Trump is in 2016 gekozen door een minderheid van de Amerikaanse kiezers, net als Bush in 2000.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 11:11

@Huysman "Warren blijft in de race om Biden tegen te houden." Wat een rare, nergens op berustende verdachtmaking. Er is er één verantwoordelijk voor de teruggang bij Sanders en dat is hij zelf, Huysman moet eens afleren de schuld bij iedereen te leggen behalve bij zijn favorieten (zie Corbyn). Sanders verliest nu staten aan Biden die hij van Hillary dik won. Dat kon Warren echt niet weten. Warren hoopt iets tegen de polarisatie in de partij te kunnen doen, dan heeft ze wel wat macht, oftewel gedelegeerden nodig. Lijkt me een prima rol, zeker als ze linkse kiezers, waarvan een aantal teleurgesteld zal afhaken, weet te binden. Ik heb ook een zwaar hoofd over de kansen van Biden. Vanmorgen gehoord: hij dankte ergens zijn vrouw voor haar inspanningen en keek daarbij naar de vrouw naast hem op het podium, maar dat was zijn zus. Maar jij zat fout met Sanders en ik met Warren, dus eigenlijk maakt Biden een goeie kans !

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 mrt. 2020 - 11:19

@Jan Lubbelinkhof 'In de VS hebben de meeste mensen een gezonde weerzin tegen socialisme.' Dat was in het verleden zeker het geval en daarom zijn de VS een totaal verziekt land waar een fortuin moet worden neergeteld voor eenvoudige maar belangrijke medicijnen die in 'socialistische' landen als Nederland makkelijk verkrijgbaar zijn. Enig socialisme zou dit land beslist geen kwaad doen en steeds meer Amerikanen zijn zich daar van bewust.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:54

Aanvulling op Mark Huysman 4 maart 2020 at 11:57: Ook uit exit polls die gisteren gedaan zijn blijken de standpunten van Sanders populair: https://www.nbcnews.com/politics/2020-election/live-blog/2020-super-tuesday-live-updates-14-states-hold-primaries-n1146871/ncrd1149156#liveBlogHeader Conclusie: zijn opvattingen zijn absoluut niet ‘te extreem’ voor Amerika. Het probleem is dat mensen toch te weinig op hem stemmen omdat: a) ze van de MSM en toonaangevende democraten doorlopend horen dat Biden de veilige keus is (wat die juist niet is) en Sanders een rare extremist is (wat die juist niet is); en b) omdat Warren in de race blijft met een platform dat lijkt op dat van Bernie.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:15

@Huysman Ik wist het ! Het ligt nooit aan Sanders, het zijn de media (net als in Engeland) en het is Warren. Totale flauwekul. Als Bloomberg niet had meegedaan was de winst oor Biden nog veel groter geweest, Sanders verliest staten die hij

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 14:22

Vervolg ...die hij tegen Hillary won. Vooruitgang is wel dat het establishment van de DP niet meer de schuld krijgt. Of was je die vergeten?

Norsemen
Norsemen4 mrt. 2020 - 14:59

@ME Een land kan en communistisch zijn en democratisch, ook kan een land en kapitalistisch zijn en niet democratisch. Lijkt erop dat je niet helemaal snapt wat e.e.a. betekend.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 16:29

@Pater [Wat een rare, nergens op berustende verdachtmaking.] Het berust op de feitelijkheid van wat ze doet: ze blijft in de race waardoor het heel moeilijk wordt om een progressieve kandidaat te nomineren. [Er is er één verantwoordelijk voor de teruggang bij Sanders en dat is hij zelf] Flauwekul. Bij verkiezingen spelen tal van factoren een rol. Sommige heb je in de hand, andere niet. De sabotage door Warren is een factor die niet door Sanders beïnvloed kan worden. [Sanders verliest nu staten aan Biden die hij van Hillary dik won. Dat kon Warren echt niet weten.] Maar ze werkt er wel aan mee. [Ik wist het ! Het ligt nooit aan Sanders, het zijn de media (net als in Engeland) en het is Warren.] Een beetje flauwe opmerking. Ik toon aan dat het niet aan de politieke standpunten van Sanders ligt, die zijn namelijk zeer populair. Waar ligt het wel aan dan? Verschillende factoren en uiteraard maken de media daar onderdeel van uit. Als je denkt dat de media geen invloed hebben dan kun je je afvragen waarom ze zo ontzettend hun best doen om het establishment-verhaal te promoten. En uiteraard speelt ook een rol dat er een kandidaat is die de progressieve stem splitst. Als een flink deel van de stemmen van Warren naar Sanders was gegaan dan had hij in heel wat meer staten gewonnen. Toch niet zo moeilijk te begrijpen, lijkt me?

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 17:08

Overigens wil ik niet ontkennen dat Sanders een andere campagne moet gaan voeren. Hij heeft eigenlijk nog nauwelijks campagne tegen Biden geboerd. Bloomberg werd vooral aangevallen en het is nu tijd om alle pijlen op Biden te gaan richten

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 mrt. 2020 - 18:34

@Pater 15:15 Met deze opmerking geef je met één klap aan dat je niets begrijpt van corporate America. Het zijn zakelijke belangen die maken mainstream media Bernie Sanders negeren, het zijn zakelijke belangen die maken dat leden van de DNC - zien niets in Sanders - bij CNN aanschuiven als waren het objectieve verslaggevers en het zijn zakelijke belangen bij CBS die maken dat het thema 'terug naar Obama' keer op keer voor elke staat naar voren wordt gehaald. Dat laatste is een verborgen aanval op Sanders die het in het zuidwesten in 2016 ook niet goed deed omdat veel afro's en vooral de wat oudere generaties daarvan Obama niet kunnen vergeten en dus iets kiezen in de geest van Obama; Clinton in 2016 en Biden nu. De laatste heeft bij toespraken tientallen malen herhaald dat Obama de beste president na wo2 was. Uitgebreid uitgelegd bij Super Tuesday 2020 Coverage via Democracy Now/Intercept. Media cross-ownership in the United States https://en.wikipedia.org/wiki/Media_cross-ownership_in_the_United_States

Lucas2000
Lucas20004 mrt. 2020 - 8:37

Als Sanders inderdaad Californie wint (en dat ziet er naar uit) staat hij ineens op meer dan 600 gedelegeerden tov de 300 van Biden. Dat wordt dus nog spannend.

6 Reacties
Jozias2
Jozias24 mrt. 2020 - 9:18

Nu is Californië voor de strijd tegen Trump totaal niet relevant. Californie zal bij de nationale verkiezingen altijd Democratisch stemmen ongeacht de kandidaat. Winst op Trump is dus niet afhankelijk van de populariteit in dergelijke Staten.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:24

@Lucas Voor de primaries geldt niet het "winner takes it all" principe. Als een kandidaat 15% van de stemmen behaalt, krijgt hij een evenredig aantal delegates toegewezen.

Pater
Pater4 mrt. 2020 - 10:29

Nee. Boven een bepaalde grens, die Biden makkelijk haalt, worden de kiesmannen gewoon naar stemverhouding verdeeld. Dus niet : the winner takes all.

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 10:59

@Jozias Dat is waar maar dat is niet altijd zo geweest. Het komt door Ronald Reagan die miljoenen illegalen staatsburger maakte. En er zou daarna immigratie hervorming komen maar die kwam nooit. Doordat er veel gebieden majority minority zijn geworden door het uitblijven van immigratie hervorming heb je nu tweedeling en omvolktheorie. (of praktijk afhankelijk van je persoonlijke positie)

Lucas2000
Lucas20004 mrt. 2020 - 11:42

Dus dat geheel Texas naar Biden zou gaan is dus ook onzin.

Freek3
Freek34 mrt. 2020 - 13:31

Sanders zal California winnen. Maar hij krijgt echt niet alle kiesmannen daar. Ook Biden, Bloomberg en misschien Warren komen daar boven de threshold en zullen kiemannen krijgen.

I am Legion
I am Legion4 mrt. 2020 - 8:37

Nou... Is er bij de Amerikaanse verkiezingen toch nog wát spanning bij de verkiezingen al zal het zich beperken tot wie de Democratische kansloze kandidaat wordt.

[verwijderd]
[verwijderd]4 mrt. 2020 - 8:30

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
joop12342
joop123424 mrt. 2020 - 10:09

Kunnen Sanders en Biden bij de zeeverse vismarkt werlen.

Phantom3
Phantom34 mrt. 2020 - 8:17

Het maakt mij niet uit wie er wint, als diegene Trump maar verslaat. Toch vrees ik dat beide daar niet toe in staat zijn.

korheiden2
korheiden24 mrt. 2020 - 8:16

Het ziet er dus naar uit dat er gekozen moet worden tussen een 77- en een 78-jarige. Dan is Trump nog een jonkie met 73. Warren kan het blijkbaar wel vergeten. Laten we hopen dat Trump niet herkozen wordt. Maar ik vrees met grote vreze.

F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye
F.M.A. thoe Schimmelpenninck van de Oye4 mrt. 2020 - 8:15

Maakt me niet uit als de racist Trump maar niet weer in het Witte Huis komt. Had ik al vermeld dat het ook een seksist was?

Frank van der Laar
Frank van der Laar4 mrt. 2020 - 7:57

Wat leuk dat witte oude mannen een kansje krijgen bij deze verkiezingen!

2 Reacties
itsme3
itsme34 mrt. 2020 - 9:30

Ja, het werd ook eens tijd, na twaalf jaar gedomineerd te zijn door een zwarte man en een blanke vrouw. Of vindt u sowieso dat blanke mannen geen rol meer mogen spelen?

TigressApril
TigressApril4 mrt. 2020 - 11:05

Er is maar een blanke oude man en dat is Joe Biden. Mike Bloomberg en Bernard Sanders zijn Joodse oude mannen. Verder is er nog een zelf verklaard native american (Liz WARren). En natuurlijk Tulsi hoewel ze niet aan woke identiteit nonsense doet heeft ze alle boxes ticked: Vagina, strong woman, kleurtje, militair, vredelievend, bruggenbouwend en oplossingsgericht. Ze heeft der eerste gedelegeerde gister gehaald. Jammer dat ze het dit jaar niet zal worden dus want in de general election zou ze Trump gemolesteerd hebben.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 mrt. 2020 - 7:49

Als ik mijn Amerikaanse kennissen pols - allemaal Zuid-Amerikaanse immigranten met een academische opleiding - dan is de stemming bij hun ruwweg dat Trump en Biden ex aequo op de eerste plaats eindigen, en Sanders op de vijfde. Goed, het is geen representatieve steekproef: de haat voor Trump is bovenmatig groot, maar daar laten ze hun stemgedrag niet van afhangen, die is vooral economisch gemotiveerd.

3 Reacties
Sonic2
Sonic24 mrt. 2020 - 10:05

Veel kiezers die op het laatste moment beslissen( en dat zijn er altijd gigantisch veel) hebben weinig met al dat derde weg, corruptie, gaffes gedoe. Die willen gewoon geen Trump meer. Biden laat veel van de mensen die dankzij het huidige systeem het prima hebben ook met rust. Dat is wat die mensen ook willen. Als ik trouwens Biden was zou ik Sanders of Warren toch een rol geven in de campagne. Of in een eventueel toekomstig kabinet. Ik hou trouwens op termijn als Biden het wordt rekening met President Kamela Harris. Best mogelijk dat Harris vice president wordt. En dus later president. Met een goede vice president kan je dat hele leeftijdsverschil omzeilen.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart4 mrt. 2020 - 10:25

Als Europese buitenstaander zou je zeggen: laat de zeer gematigde sociaaldemocraat Sanders maar 's proberen om wat tanden van dat haaiachtige kapitalisme daar af te vijlen. Aan de andere kant: wat heeft Obama - een nagelvijltje daarmee vergeleken - nu aan tandsteen weggepoetst? Niks, haast. En zelfs Trump heeft met zijn 100-leugens-per-dag non-beleid nauwelijks de klok meer dan 10 jaar teruggezet. Kortom, de Amerikanen... 't blijven ietwat buitenaardse, logge, rare en vreemde snuiters. Het is een klassenmaatschappij zonder weerga: "[...] the national motto will produce gargantuan laughter from sea to shining sea. E puribus unum, indeed'" (Gore Vidal)

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 11:55

@Grietje "Kortom, de Amerikanen… ’t blijven ietwat buitenaardse, logge, rare en vreemde snuiters. Het is een klassenmaatschappij zonder weerga: “[…] the national motto will produce gargantuan laughter from sea to shining sea. E puribus unum, indeed'” (Gore Vidal)" Het Amerikaanse motto is afgeleid van het 10e fragment van hem die zei “alles stroomt”. Maar ook Augustinus, Cicero en de man van de bekende stelling hebben ermee te maken. Zelfs Schwarzwalder Monkey 47 Gin prijkt ermee. In de praktijk is het al moeilijk genoeg om 50 mensen op één lijn te krijgen, zoveel hoofden, zoveel zinnen. Laat staan 50 totaal verschillende staten; dat was al duidelijk in 1861. Mogelijk is de bekende slogan van de Grote Roerganger een goed alternatief. Iets met bloemen ofzo. Rabelais' creatie zou hier zeker homerisch om kunnen lachen.

JasDon
JasDon4 mrt. 2020 - 7:45

Biden kan in het centrum de meeste stemmen pakken. Sanders is echt niet zo links als hij door FOX en co. wordt afgeschilderd, toch zit hij te ver naar links (of heeft hij de reputatie van te links) voor de meeste Amerikanen. Het is te hopen dat Sanders stemmers naar Biden schuiven wanneer deze de primaries wint, want een alles of niets houding van deze stemmers zou nog vier jaar afbreuk aan de rechtsstaat van de VS betekenen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 mrt. 2020 - 7:36

“De zaken zien er verschrikkelijk uit, verschrikkelijk goed” Zou had Trump het ook kunnen formuleren.

8 Reacties
LaBou
LaBou 4 mrt. 2020 - 7:47

Dat is ook logisch: Biden is min of meer een gebleekte Trump.

Le Chat Botté
Le Chat Botté4 mrt. 2020 - 8:19

Zodra er iemand smerig soel gaat spelen, wordt de omgeving vrijwel altijd besmet. Laten we hooen dat het trumpvirus door slimme maatregelen en goede zorg snel tot het verleden zal behoren.

Pensionada2
Pensionada24 mrt. 2020 - 8:31

Of Putin!

pastafari
pastafari4 mrt. 2020 - 8:31

sterker, voor Trump ziet het er goed uit. Helaas geen nieuw inspirerend gezicht bij de democraten, zoals bv Obama in 2008. De dezelfde oude mannen, die gaan weinig kans maken tegen Trump vrees ik

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 9:12

Hij had het ook al een keer over ‘Super Thursday’ en over dat hij verkiesbaar is voor de senaat ipv het presidentschap. Erger dan de rare fouten die hij maakt zijn z’n bewuste leugens. Zo vertelde hij het verhaal dat hij in Zuid-Afrika opgepakt was op weg naar een bezoek aan Mandela die nog vast zat op Robben Island (door Biden ‘Robbens Island’ genoemd). Dat verhaal bleek van a tot z gelogen te zijn. Hoe kan zo iemand Trump verslaan? Trump liegt ook doorlopend maar is met Biden tegenover zich op dat punt onkwetsbaar. Net als op alle andere punten overigens.

MountEverest
MountEverest4 mrt. 2020 - 10:31

"Zo vertelde hij het verhaal dat hij in Zuid-Afrika opgepakt was op weg naar een bezoek aan Mandela die nog vast zat op Robben Island (door Biden ‘Robbens Island’ genoemd). Dat verhaal bleek van a tot z gelogen te zijn. Hoe kan zo iemand Trump verslaan? " Onze minister die dacht dat hij in Putins dasja had gelogeerd, moest het veld ruimen. In Amerika kijkt men heel anders tegen de faux pas van een politicus aan, men verwacht niet anders. Daarom krijgt Biden toch nog zoveel stemmen. Precies om die reden worden Barack Obama en Jimmy Carter als uitzonderingen beschouwd.

Mark Huysman
Mark Huysman4 mrt. 2020 - 11:35

[In Amerika kijkt men heel anders tegen de faux pas van een politicus aan, men verwacht niet anders.] Als je het over ‘men’ hebt bedoel je de grote media, denk ik? Reken maar dat als Bernie dit soort leugens zou vertellen dat het met hem gedaan zou zijn.

Audio
Audio4 mrt. 2020 - 11:56

@Mark De een kan een koe stelen, de ander mag nog niet eens over de muur kijken.