Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Democratische kandidaat maakt indruk met verdediging NFL-spelers

  •  
22-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beto2
De Democratische kandidaat voor de komende Amerikaanse Congresverkiezingen namens Texas (en uitdager van de zittende Republikein Ted Cruz), Beto O’Rourke, is de hoofdrolspeler in een video die momenteel viraal gaat. In het fragment geeft O’Rourke antwoord op de vraag vanuit het publiek of hij het protest van NFL-spelers tegen racisme en politiegeweld ook zo respectloos vindt. Hij wordt veel geprezen om zijn antwoord, waarin hij uitlegt dat het knielen of staan tijdens het volkslied juist past in een grote traditie van geweldloos verzet tegen ongelijkheid en onrecht in Amerika:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Zandx
Zandx23 aug. 2018 - 17:28

De speech was zo goed dat het mij lijkt alsof dit van te voren opgezet is. Neemt niet weg dat hij wel de juiste taal bezigt om tot elkaar te komen. Ik vermoed dat hij met deze speech in Texas niet veel zielen kan winnen maar wens hem het beste. Ben het niet eens met cave canem betreffende de haat in de USA. Ik denk dat het deel van de bevolking Trump een kans wilde geven, mede omdat Hillary wel een heel onaantrekkelijk alternatief was. Als er gewoon een goeie democraat opstaat met een duidelijk verhaal kan het over 2 jaar zomaar anders zijn.

Cave Canem
Cave Canem23 aug. 2018 - 5:49

O’Rourke is ondanks zijn in dit fragment getoonde kwaliteiten als een mogelijke democratische kandidaat op voorhand volkomen kansloos. Het is 2018 in de USA. De “cultuur” van het Amerikaanse electoraat is sinds de verkiezing van Obama totaal veranderd. Na zijn eerste verkiezing in 2008 was er de euforie, na zijn tweede in 2012 de scepsis, culminerend in een onder steeds grotere bevolkingsgroepen vurige haat. In die cultuur werd Trump president, en vanaf dat moment is de haat grootschalig en ongekend tegen alles wat ook maar ruikt naar democratische oppositie. Met een president die steeds meer een gevaar wordt voor het voortbestaan van instituties en vrijheid van meningsuiting. In die macabere constellatie is het vrijwel ondoenlijk om Trump of een Trumpachtige de komende jaren in een rechtstreeks duel nog te verslaan. De republikeinen hebben -tig troeven in handen om welke kandidaat dan ook succesvol als (land)verraders te afficheren.

Tom Meijer
Tom Meijer22 aug. 2018 - 13:27

Geweldig goed antwoord. Jammer dat de vragensteller helemaal niet in beeld kwam, ook niet nadat O’Rourke uitgesproken was.

1 Reactie
ton14024
ton1402422 aug. 2018 - 17:31

´What a hell of a speech´ volgens Bernie, ´´de hoofdrolspeler in een video´´ volgens het stuk.

Ted3
Ted322 aug. 2018 - 13:07

Ik vind het respectloos hoe een deel van de Amerikaanse politie met zwarten omgaat.

1 Reactie
quatsch
quatsch22 aug. 2018 - 21:04

Nou Ted, de politie gaat daar zo respectloos met zwarten om, omdat het racisme door een nog veel groter deel van de Amerikanen wordt gedragen.

Bernie2
Bernie222 aug. 2018 - 12:26

What a hell of a speech. Waarin dezelfde krachten liggen als die Obama destijds gebruikte. Geen gescheld of directe aanvallen op de nieuwde racisme-aanjager Trump. Niet nodig. Knielers in de sport als de ware patriotten. Beto O’Rourke (hoeveel Ierser wil je het hebben), zien we hier een democratische president in de dop die gaat voor roze, bruin of zwart? Een VS voor iedereen.