Joop

Democratie vecht terug tegen populisme in Turkije

  •  
02-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
Online325sm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (26)

Auslander
Auslander3 apr. 2019 - 8:09

“Democratie vecht terug tegen populisme in Turkije” Het leest alsof een vreemde macht de meerderheid van de burgers in Turkije aangevallen is! De Turkije kennende, weet ik dat het onder de huidige oppositie zal er in Turkije niet anders geregeerd worden dan AKP het doet. Het probleem van landen zoals Turkije is niet democratie maar wie er aan de macht is. En eerlijk gezegd ik ken weinigen die het anders (en niet per se democratischer) gedaan zouden hebben dan AKP. Zo zit de politieke laag in Turkije eenmaal in elkaar. En democratie? Is er ooit democratie (zoals men het in het westen kent) geweest in Turkije? Dat betwijfel ik. De burgerdemocratie in Turkije is overwegend antiwesterse democratie. Dat zal ook strategisch niet anders worden. Staten- of kapitalistische democratie is niet geworteld in Turkije. Daarvoor ontbreekt het aan zelfstandige kapitalisme zo ook aan een zelfstandige kapitalistische democratie. Zoals de heersende kapitaal in Turkije een verlengstuk van de imperialistische kapitaal is, ook hun kapitalistische democratie is een verlengstuk van westerse democratie. En het zal ook zo blijven, mits Turkije als land verdeeld is. Met andere woorden, de overwinning van politiek die de westerse democratie nastreeft (wie zijn dat niet onder de politieke elite in Turkije?) zal van de huidige Turkije een paar staten toveren. De Turkse seculiere of conservatieve opinie (en dat zijn dan vooral moderne ngo’s of ouderwetse sektes die de meeste burgers vertegenwoordigen) zijn fel gekant tegen zo’n verdeling. De beste historische momenten voor het westen, voor het imperialisme en voor de westerse democratie om het in Turkije het voor het zeggen te krijgen waren de korte periodes na de militaire coups en tijdens de legerjunta’s. Alleen zo’n drastische afwijking gaf de gelegenheid om de “democratie” op de Turkse burgers op te leggen. Nu is ook in Turkije niet veel veranderd. De kleinere oppositie heeft in grote steden het opgegeven tegen grotere oppositie, wat in landelijke verkiezingen zal niet gebeuren. Zo heeft de linkse neoliberale CHP (26% eigen aanhang) met een nipte meerderheid, de lokale verkiezingen in grote steden van de rechtse neoliberale AKP gewonnen. AKP is nog steeds landelijk de grootste met evenveel aanhang als voorheen.

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 apr. 2019 - 14:46

Al gaan de verkiezingen nog democratischer als in de vrenige staten word Erdogan hier nog steeds gefraimed als een dictator. En kan helemaal niet begrijpen dat joop al jaren aan dat fraime mee doet.

7 Reacties
W-74
W-742 apr. 2019 - 16:20

Nee en al die journalisten hebben alle vrijheid tenslotte in Turkije. Net als de Koerden. Alles pais en vree daar onder Erdo. Echt waar.

Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 16:24

Misschien omdat het geen frame is maar gewoon een accurate omschrijving van de werkelijkheid?

Appi Mohamud
Appi Mohamud2 apr. 2019 - 19:16

W-74 Ja en ja. Journalisten kunnen daar bijna met hetzelfde vrijheid werken daar als hier, er zijn zat journalisten uit het hele wereld wat daar werken. Koerden kunnen in alle vrijheid leven mits ze aan de Turkse wetten houden en stoppen het land te verdelen door middel van geweld, er is zelf een Koerdische partij in de Turkse parlement. Claes. Mocht dat de werkelijkheid zijn dan ben ik en u in wezen blind want zelf u moet toegeven dat tot nu toe alleen maar beschuldigen te vinden zijn maar de bewijzen wijzen anders. Alles wat Erdogan heeft gedaan heeft hij voor elkaar gekregen door middel van de meerderheid van het parlement en kan ook ongedaan worden door de meerderheid van het zelfde parlament.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 7:25

Ja ja ja, dat parlement dat gekozen wordt in een land waar journalisten in het gevang gegooid worden bij kritiek op de grote leider, waar minderheden stelselmatig worden onderdrukt en vrijheden ontnomen. Een lichtend voorbeeld van een democratische rechtsstaat dat Turkije, not! Dat u zich zo inspant om een islamofascistische dictator te verdedigen zeg, wat stemt u in Nederland eigenlijk?

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 apr. 2019 - 7:51

@W-74 Ik kan u garanderen dat journalisten daar in Turkije vrijer zijn dan hier in Nederland. Turkije moet hierdoor optreden tegen "neppe journalistiek". Journalisten met een dubbele agenda die staatgeheimen lekken, propaganda maken, staatshoofden beledigen en mensen aansporen om te gaan "demonstreren" met geweld en ga zo maar door. Oh, en niet te vergeten coups steunen. Dit zijn allemaal strafbare feiten. Vogens mij heft u total geen benul van wie deze mensen zijn. Zoekt u maar even naar de interview met Can Dundar, die staatsgeheimen wilde gaan lekken en let dan op de vraag die hem wordt gesteld door de interviewer. Hetzelfde geldt trouwens voor politici die denken dat ze met terroristische partijen op de foto kunnen en steun kunnen betuigen. Wat zou u doen als politici hier in Nederland openlijk steun gingen betuigen aan Al Qaeda of DAESH of nog op de foto gaan ook? U bent onwetend of u doet onwetend over Turkije. Spreken is zilver, zwijgen is goud!

meneer Zuur
meneer Zuur3 apr. 2019 - 11:02

De lange arm van Erdogan is inmiddels zo lang dat zelfs dit platform ermee wordt bevuild.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas4 apr. 2019 - 12:03

@ meneer Zuur De Erdogan-kaart. Waar ken ik dat toch van. Als u geen zinvolle reactie kunt geven dan is het weer de lange arm van Erdogan. Die lange arm van Israel en de joodse lobby in Amerika vind u natuurlijk geen probleem. U weet precies over wie ik het heb. Lekke rmakkelijk he uw kop in het zand steken.

Arend van L
Arend van L2 apr. 2019 - 10:32

Wat weinigen wensen te zien bij Erdogan, is dat hij de voorman van een religieuze meerderheid in Turkije is geweest, die de kemalistische elite heeft uitgeschakeld. Zelfs nu, terwijl iedereen rept van grote verliezen, krijgt de AK partij nog meer dan 40% van de stemmen. Maak ook niet de fout om te denken dat het zo een groot verschil is, als de CHP weer aan de macht zou komen: het ultra conservatieve nationalisme in Turkije blijft. Het is vanaf 1920 tot diep in de vezels van elke Turk gemasseerd.

Claesz Pieter
Claesz Pieter2 apr. 2019 - 9:44

De democratie vecht helemaal niet terug, de democratie wordt slim gemanipuleerd door Erdogan om de buitenwereld te doen denken dat Turkije een democratie is. Dit zijn slechts lokale verkiezingen, overall heeft AKP gewoon de meerderheid van de kiezers achter zich.

1 Reactie
Auslander
Auslander3 apr. 2019 - 8:20

@ Claesz Pieter Erdogan is natuurlijk zoals Rutte of Samson een democraat. Hoewel in een vreemd land, bedient hij tenslotte de westerse democratie en de westerse kapitaal! En hij geeft ook het eerlijk toe, zoals hij ooit zei dat democratie als een trein is en als je je bestemming bereikt stap je gewoon uit!

Rick Hofland
Rick Hofland2 apr. 2019 - 9:22

Soms vergeten we wel eens dat Erdogan met zijn AKP partij in het eerste decennium van deze eeuw bestuurlijk en economisch best een bewonderingswaardige start heeft gehad in Turkije. Wat mij betreft is hij het typische voorbeeld van waarom een politiek leider van een land na een jaar of 10 een stapje terug/opzij moet doen en dan aan een nieuwe generatie het stokje over moet dragen om uit te bouwen wat hij heeft opgebouwd. De man is helaas verslaafd geraakt aan de macht en in zijn pogingen de macht te behouden en nog verder uit te breiden is hij compleet van het pad afgedwaald en vervolgens uitgegroeid tot een semi-dictator (semi, want er zijn tenminste nog wel verkiezingen in Turkije) die nu in zij nadagen steeds extremere bokkesprongen maakt. Jammer, want meestal is het afscheid van zo’n semi-dictator een langdurig proces met hoop instabiliteit voor Turkije.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2019 - 8:14

Turkije is altijd lastig te besturen geweest. Kemalisten en religieus wisselden elkaar af. Een partij die schier permanent regeert bestaat alleen in de Volksrepubliek China. Alles schuift, weinig is zeker en bijna niets is vast. De partij die vandaag bejubeld wordt is morgen best weer eenzaam en verdrietig. De beste kans op een rustige overtocht zonder grote schommelingen is om midden op het schip te zitten. Nou daar trekken de kiezers zich in Nederland weinig van aan. Die kiezen echt niet om midden op de wip te gaan zitten waar je nog de ruimte hebt om op te schuiven. Nee, die kiezers willen deining die kiezen voor de uiteinden. Die willen geen compromissen, die willen polariseren.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt2 apr. 2019 - 7:45

Is nu Erdogan nu ook al een populist? Die term wordt tegenwoordig te pas en te onpas gebruikt. Volgens mij heeft hij meer trekjes van een dictator, hij heeft namelijk min of meer verzekerd voor zichzelf dat hij de komende 26 jaar aan de macht blijft. De titel wordt dan ook mooier: Democratie vecht terug tegen dictatuur in Turkije.

5 Reacties
Drunken Pumpkins2
Drunken Pumpkins22 apr. 2019 - 10:26

Erdogan hangt dezelfde retrotiek aan als Baudet, Wilders, Le Pen en Trump. Maar de term "populisme" is gewoon verkeerd in het algemeen. Als je dus "populisme" ziet lees je facisme. Als je dta doet dan lijken de heren afschuwlijk veel op elkaar.

Bouwman2
Bouwman22 apr. 2019 - 10:41

De grens tussen dictatuur en democratie is diffuus en breed. Soms is er de dictatuur van de democratische meerderheid en dan loopt alles als waterverf in elkaar over. .

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 10:44

Ja natuurlijk is Erdogan een populist. En een populist aan de macht wordt een dictator, logisch gevolg.

W-74
W-742 apr. 2019 - 16:31

Drunken vergeet natuurlijk Poetin te noemen. Uiteindelijk lijkt Erdo daar nog het meest op. Poetin met een religieuze draai. En allemaal willen ze de grootsheid en grandeur van vroegah terug. Dat is de wortel die ze het ressentimentvolk voor de neus houden en het is precies dat -het pleasen van het ontevreden volk- dat ze tot populist maakt. Een echt politicus maakt beleid dat in het voordeel is van allen, een populist enkel om de klaagburgers achter zich te krijgen. Macht als middel vs macht als doel.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas3 apr. 2019 - 7:40

@Dieter van der Burgt Komende 26 jaar aan de macht. Yeah sure. Ik zeg dat hij stopt na 2023. Maar als u denkt dat hij nog tot zijn 90ste door kan leven en gekozen wordt dan geloof ik u. Zolang het volk hem kiest heeft u niets te zeggen. Turkije is wel degleijk een democratie en de opkomst en uitslag heeft dit wederom bevestigd. 84% was de opkomst. Wat was de opkomst in Nederland?

W-74
W-742 apr. 2019 - 7:42

Het is niet de democratie die terug vecht natuurlijk. Het zijn de mensen die de inflatie en de economische malheur zat zijn. En helaas stemmen ze daarbij op andere schimmige figuren en nationalisten. Een betere kop zou zijn "nationaal-populisme vecht terug tegen reli-populisme"

1 Reactie
Auslander
Auslander3 apr. 2019 - 8:58

@ W-74 “nationaal-populisme vecht terug tegen reli-populisme” Politici die jarenlang in macht zitten en een (neoliberaal) beleid uitvoeren kun je amper als populist noemen. Onze eigen populisten bezweken al in hun eerste poging tegen een duidelijk beleid! Ik zou hen in Turkije vooral “seculier-neoliberalisme tegen reli-neoliberalisme” noemen. Linkse CHP en linkse HDP (van twee verschillende etniciteit) kun je amper van (een en hetzelfde) nationalisme of populisme betichten.

Norsemen
Norsemen2 apr. 2019 - 7:33

Erdogan, alias de Turkse Baudet. Of is het Baudet, de Nederlandse Erdogan.

3 Reacties
W-74
W-742 apr. 2019 - 16:21

Eerder de Turkse Kuzu. Oh wacht...

Norsemen
Norsemen3 apr. 2019 - 7:14

Kuzu is geen populist maar iemand die opkomt voor een bepaalde groep. Net zoals van oudsher het CDA voor de christelijke achterban opkomt, de PvdA voor de arbeider en de VVD voor de ondernemer. Dat is nu wel een beetje vervlakt maar zo zijn ze wel begonnen, opkomen voor de belangen van een specifieke groep. Dat is totaal iets anders dan populisme.

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas4 apr. 2019 - 13:03

@Norsemen Erdogan de Turkse Baudet????? Vanwaar die vergelijkenis? Kunt u wat punten opnoemen?