Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Democraten zetten strijdlied in tegen Republikeinen tijdens sit-in wapenwet

  •  
23-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
sitin
De Democraten in het Amerikaanse Senaat houden sinds woensdag een sit-in. Zij blijven in het Huis van Afgevaardigden zitten uit protest tegen de wapenwet die na decennia van mass-shootings onveranderd blijft, dankzij de Republikeinen.
De senatoren zitten inmiddels meer dan zestien uur en eisen een stemming over gun control naar aanleiding van de haatmisdaad in Orlando waar 49 mensen uit de LHBTQ- gemeenschap overleden en tientallen anderen gewond raakten. De sit-in zorgt voor een patstelling tussen Democraten en Republikeinen.
De voorstanders van verandering houden foto’s omhoog van slachtoffers die door de schertsvertoning van een wapenwet veroorzaakt zijn en zetten wanneer de conservatieven protesteren een strijdlied in uit de burgerrechtenbeweging, geleid door Amerikaanse burgerrechtenveteraan John Lewis.
In de video hieronder zie je hoe de negro spiritual We shall overcome- die vaak opduikt bij protesten – ingezet wordt door  democraten. In het Huis kijken sommige Republikeinen achteloos toe en anderen schreeuwen weer dat de doden veroorzaakt worden door  ‘islamextremisme’ en niet wapens. Ook al zijn er van de twaalf dodelijkste shootings maar drie (mogelijk) door islamitisch terrorisme gemotiveerd.
De Republikeinen proberen een stop te zetten aan het protest en hebben middernacht getracht een pauze tot 5 juli in te lassen. De Democratische voorzitter in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi zegt dat ze desnoods in het donker zonder camera’s en buiten werktijd blijven zitten: “Alleen omdat zij weggaan betekent niet dat we ‘een nee’ moeten accepteren.”
De conservatieven hebben er een hard hoofd in. Zo zegt de Republikeinse woordvoerder:
"Democraten kunnen blijven praten, maar ze hebben uiteindelijk geen strategie. Het Senaat heeft de maatregel waar ze om vragen om al afgewezen. Het Huis richt zich op het elimineren van terroristen, niet de grondwettelijke rechten van de gezagsgetrouwe burgers. En nee, publieke stunts op de vloer zal dat niet veranderen."
Over dat die gezagsgetrouwe burgers alleen al in 2015 voor 372 mass shootings gezorgd hebben – om maar niet te spreken over kinderen die per ongeluk wapens van hun ouders in handen krijgen – wordt niets gezegd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.