Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Democraat verslaat Trump-kandidaat, net van justitie rond liegende ex-president sluit zich verder

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2044 keer bekeken
  •  

Opnieuw is een openlijk door Trump gesteunde kandidaat verslagen door de Democraten. Dit keer ging het om een senaatszetel voor de Amerikaanse staat Georgia. Daar moest na de verkiezingen van november een tweede ronde gehouden worden omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen haalde. Die plaatselijke wet is ten tijde van de segregatie, de Amerikaanse variant van apartheid, doorgevoerd als hinderpaal voor zwarte kiezers en hun kandidaten.

De Democraat en zittend senator Raphael Warnock staat nadat bijna alle stemmen geteld waren op 50,6 procent. De door Trump gesteunde Herschel Walker bleef steken op 49,4.

Door de winst van Warnock hebben de Democraten nu 51 van de honderd zetels in de Senaat, tegen 49 zetels voor de Republikeinen. Deze extra Democratische zetel, tegenover 50 de afgelopen twee jaar, maakt het voor de zittende Democratische president Joe Biden makkelijker om de komende twee jaar beleid te voeren. De uitslag wordt gezien als een verlies voor oud-president Donald Trump, die Walker binnen de Republikeinse partij naar voren had geschoven als kandidaat.

Walker bediende zich van het bekende Trump-recept van leugens en uitzinnige beschuldigingen, geholpen door malicieuze postings op sociale media als Twitter, YouTube en TikTok. Die methode was aanvankelijk succesvol maar leidt nu steeds vaker tot verlies, niet alleen in de VS maar wereldwijd. In Brazilië verloor Bolsonaro er recent de presidentsverkiezingen mee. 

Daarmee is het probleem nog niet opgelost. De rechtse leiders kunnen wel tot de conclusie komen dat bijvoorbeeld het verspreiden van complotverzinsels niet meer werkt, een flink deel van hun aanhang gelooft inmiddels rotsvast in verhalen over 'gestolen verkiezingen'. Mike Caulfield, onderzoeker van het Center for an Informed Public aan de University of Washington verklaart dat Republikeinse leiders en aanhangers "zich er schijnbaar bij neerleggen dat het omarmen van complotverhalen heeft geleid tot een slechte kandidatenlijst, inefficiënte kiezersmobilisatie, cynisme onder stemmers en een hele reeks andere problemen. Velen zullen nu trachten hun aanhangers bij de complottheorieën over verkiezingsfraude vandaan te halen maar dat gaat nog erg lastig worden."

Er is meer slecht nieuws voor Trump, de man die daar tot voor kort altijd ongevoelig voor leek. In New York is een van zijn bedrijven schuldig bevonden aan criminele activiteiten. 

De Trump Organization heeft sinds dinsdag een strafblad. Een jury in New York veroordeelde twee dochterbedrijven voor belastingfraude en valsheid in geschrifte. Directeur-eigenaar Donald Trump zelf stond niet terecht, maar volgens aanklagers in New York was hij helemaal op de hoogte van de misdrijven – een teken dat ze hem misschien later nog zullen vervolgen. De straf die de onderneming van de ex-president krijgt, moet nog worden vastgesteld, maar zal hoogstens ruim anderhalf miljoen dollar bedragen – gezien de omzet niet meer dan een tik op de vingers. Maar de reputatieschade kan Trump ernstig in de weg zitten. Zakelijk, omdat banken zich wel twee keer zullen bedenken voor ze hem nog leningen verstrekken. Politiek, omdat zijn tegenstanders bij de komende presidentsverkiezingen – waarvoor Trump zich onlangs kandidaat stelde – hem de veroordeling voor de voeten kunnen werpen.

Aan de andere kant is vaker gedacht dat het Trump-tijdperk nu echt ten einde komt. Onderschatting door tegenstanders bleek in het verleden sterk in zijn voordeel te werken.

cc-foto: Gage Skidmore 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Johan Van der Helm
Johan Van der Helm7 dec. 2022 - 23:17

Wat voor hoopgevende is daaraan ? Je potlood om te stemmen is niet voor niets rood, en de VARA de rode omroep waar ik al sinds november 1957 lid van ben. Rood is niet besmettelijk en het rood in de USA is een beetje VVD achtig de rest is communistisch denkt men, maar dat er flinke nuancering zit in rood/links heb ik heel vaak aan mijn Amerikaanse collega’s moeten uitleggen

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 dec. 2022 - 16:13

Nee. Rood in de VS staat voor de rechterkant, blauw voor de linkerkant. En rood is niet een beetje VVD achtig, maar ver rechts daarvan. En blauw is op een aantal punten wellicht vergelijkbaar met de VVD, maar op een groot aantal punten niet.

PVDB2
PVDB27 dec. 2022 - 18:01

En om de boel nog erger te maken voor D. J. Trump is zijn vastgoedbedrijf op 17 punten schuldig bevonden van corruptie en fraude. Nog niet 1,2,3 gelinkt aan onze extreemrechste Pinokkio van de VS. Maar wie weet. Life can be beautiful. Maar als hij gepakt kan worden op belastingfraude dan is het nog mooier.

Olav Meijer
Olav Meijer7 dec. 2022 - 16:34

["Velen zullen nu trachten hun aanhangers bij de complottheorieën over verkiezingsfraude vandaan te halen maar dat gaat nog erg lastig worden."] Inderdaad. Het gif dat wordt verspreid door de complotdenkers en aanverwanten nestelt zich hardnekkig in de hoofden van goedgelovigen, en laat zich niet gemakkelijk wegspoelen, ook niet door feiten en logisch redeneren. Een soort virus dat moeilijk te bestrijden is. De (strafrechtelijke) aanpak van Trump gaat traag, maar gelukkig wel gestaag. Hopelijk zal hij zich nog moeten verantwoorden voor de leugenhetze met betrekking tot de afgelopen presidentsverkiezingen en zijn aandeel in de bestorming van het Capitool vorig jaar.

Peace ....
Peace ....7 dec. 2022 - 10:54

Liegen mag als ex-president ... gebeurt alom. Frauderen echter niet en hopelijk hangt deze fake zeer spoedig aan de virtuele boom of met de handjes door een schandblok.

2 Reacties
Zandb
Zandb7 dec. 2022 - 12:42

Peace Wat een onzin, dat je als (ex)president zou mogen liegen. Je kan als (ex)president, net zo goed als gewone mensen dat kunnen, wegkomen met liegen. Maar dat is dan niet omdat het mag!

Aldtsjerk
Aldtsjerk7 dec. 2022 - 20:30

Zandb, dat ligt er aan. In de US en Nederland mag je als verdachte liegen tegen de rechter, omdat een verdachte niet hoeft mee te werken aan zijn eigen veroordeling. Een getuige mag dat niet, dat heet meineed. Dus als Trump de verdachte is, mag hij jokken wat hij wil.

Sonic2
Sonic27 dec. 2022 - 10:48

In Amerika zie je nu de 5 a 7 jaar cyclus. De linkse realisten wisten in 2015 al dat Trump een totaal doorgedraaide rechts radicaal is. Je ziet nu( en je zag dat ook in Brazilië) dat een deel, met de nadruk op een deel, van de rechts radicalen eindelijk dat ook gaat zien. Het is het minst onfatsoenlijk deel en laat ik aardig zijn vandaag. Het zijn de fatsoenlijkere kiezers op die kant van het spectrum. Je kunt het vergelijken waar Nederland was in 2012. Toen de PVV aanhangers er achter kwamen waar links realistisch Nederland al was in 2006 en 2007. De links sociaal economische paragraaf van de PVV is een totale leugen. Hoe realistisch en visionair "rechtse" mensen denken te zijn hoe ver lopen ze achter in de dagelijkse politieke praktijk. En een hele grote groep van de rechts radicalen bijten zich nog meer vast in hun eigen "gelijk". Het zijn vooral de zwevende en voorstedelijk kiezers die zich er van af draaien. En een klein percentage van de rechtse kiezers. Trump heeft een prima politieke eigenschap om te overleven. Gewoon je ongelijk nooit toegeven. En dat zal een groot deel van zijn achterban ook nooit doen. Nooit toegeven dat je ongelijk hebt. Stel je voor dat CNN, MSNBC en Hillary Clinton eigenlijk gelijk hebben. Wat ze ook hebben. Dan heb je dus voor niets alles op het spel gezet. En dat doen MAGA Republikeinen. Hun sociale kring, baan en partner op het spel zetten om een zeer dubieuze kandidaat als Trump te steunen.

1 Reactie
Grozny
Grozny7 dec. 2022 - 16:49

Geen idee wat je nu probeert te zeggen, naast dat trump slecht is en zijn kiezers ook. Denk dat bijna iedereen daar mee eens is. Zelfs het merendeel van zijn kiezers. Veel van zijn kiezers wilden hem gewooon voor de supreme court seats, maar voor de rest niet.

Grozny
Grozny7 dec. 2022 - 7:34

Nog schrikbarend hoeveel stemmen walker heeft gekregen.

2 Reacties
Fabius
Fabius7 dec. 2022 - 9:24

Neen, het is hoopgevend hoeveel stemmen Warnock heeft gekregen. Georgia is lang een donkerrode staat geweest. Nu is dit blijkbaar aan het veranderen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 dec. 2022 - 11:12

Ja en het is een oud American football speler en 'full idiot'. Google maar eens 'Walker on vampires' bijvoorbeeld. Verder hebben de 'white christians laten zien geen principes te hebben. Walker heeft een verleden van liegen. Over opleiding, abortussen, geweld tegen vrouwen, dat hij onderdeel van de law enforcement was, net'zo'n beetje als Trump alles bijelkaar heeft verzonnen.