Joop

Delta-variant kan tot gehoorverlies leiden

  •  
02-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
mondkapje
De Delta-variant die wereldwijd bezig is aan een grote opmars, kan tot gehoorverlies leiden. Dat schrijft persbureau Bloomberg op gezag van Indiase artsen. Ook melden de Indiase dokters ernstige maagklachten als gevolg van een besmetting met de Delta-mutatie. Eerder hadden Schotse onderzoekers al vastgesteld dat mensen die besmet raken met Delta een twee keer zo grote kans lopen om in het ziekenhuis te belanden.
De Delta-mutatie, die ook wel bekend staat als B.1.617.2, dook het eerst op in India. Daar zorgt de variant ervoor dat het zorgsysteem in zijn voegen kraakt. Eind april leidde de grote toestroom van patiënten ertoe dat alle ziekenhuisbedden vol lagen, en mensen buiten voor de deur overleden.
Dit jaar raakten er tot nu toe volgens de officiële cijfers zo’n 20 miljoen mensen in India besmet met corona: het dubbele van in heel 2020. In de afgelopen 39 dagen overleden er 100.000 Indiërs aan corona , blijkt uit een inventarisatie van persbureau Reuters. Vermoedelijk ligt het werkelijke aantal nog een stuk hoger.
Terwijl de meeste landen de grenzen met India sloten, besloot Boris Johnson om dat aanvankelijk niet te doen. Daarbij speelde mee dat de Britse premier zelf in april een bezoek bracht aan India. Het Verenigd Koninkrijk beschouwt het een na grootste land ter wereld en de voormalige kolonie als een belangrijke handelspartner in het post-Brexit-tijdperk.
De Delta-variant begon zijn Europese opmars in het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe mutatie is daar inmiddels goed voor bijna alle besmettingen. Hoewel de Britten vooropliepen met vaccineren zorgt de besmettelijkheid van Delta ervoor dat er toch veel mensen geïnfecteerd raken. Eerder deze week meldde het Verenigd Koninkrijk meer infecties met corona dan alle EU-landen bij elkaar.
De Delta-mutatie is 55 procent besmettelijker dan de Alpha-variant, die eerder bekendstond als de Britse mutatie. Het basaal reproductiegetal R0 van Delta ligt tussen de 5 en 8. Een gevolg daarvan is dat gezinsleden elkaar nu vrijwel altijd aansteken. In het verleden kwam het nog wel eens voor dat er maar een iemand in een gezin besmet raakte.
De Delta-variant heeft er in het Verenigd Koninkrijk voor gezorgd dat de regering het opheffen van de coronamaatregelen met een maand moest uitstellen. Het aantal ziekenhuisopnames loopt inmiddels ook weer op, zij het dat de aantallen met dank aan de vaccinaties vooralsnog een stuk lager liggen dan tijdens eerdere golven.
Inmiddels lijkt er ook in de rest van Europa een einde te zijn gekomen aan de daling van het aantal infecties: vorige week was er een toename van 10 procent. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is dat omdat Europese landen de teugels weer laten vieren. De lockdownmaatregelen worden opgeheven en er wordt ook weer meer gereisd.
Vanwege de grote besmettelijkheid zijn groepen die nog niet volledig zijn ingeënt een makkelijke prooi voor de Delta-variant. Het gaat daarbij onder meer om jongeren, orthodoxe christenen, corona-ontkenners en migranten in bepaalde wijken in grote steden.
In een discotheek in Enschede vond afgelopen weekend een corona-uitbraak plaats. De GGD roept de 800 bezoekers van de uitgaansgelegenheid op om zich te laten testen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Déjà vu
Déjà vu4 jul. 2021 - 21:49

Populair onder politici was de zin: Ik kan het me niet herinneren. Nu kunnen ze daar ook nog eens aan toevoegen : Ik heb het niet gehoord. Politiek bedrijven wordt wel heel gemakkelijk gemaakt tegenwoordig.

DvanDattum
DvanDattum4 jul. 2021 - 5:58

Na de aanvankelijk achterstand, ligt Nederland nu goed op schema met vaccineren. Bewezen is inmiddels dat alle vaccins bescherming bieden tegen al die nare varianten. Gewoon doorgaan op de huidige voet, maar nog wel bepaalde regels (1.5 meter enz) in de gaten houden. Daar kan nog winst geboekt worden. Ik zie bijvoorbeeld bij supermarkten dat karretjes al niet meer schoongemaakt worden. Personeel doet het niet en de meeste klanten doen het ook niet (meer).

Poeha2
Poeha23 jul. 2021 - 8:27

“ Delta-variant kan tot gehoorverlies leiden” Mijn kinderen hebben (gelet op hun selectieve doofheid) achteraf gezien al jaren de oost Indische variant denk ik.

2 Reacties
Phil2
Phil24 jul. 2021 - 10:56

@Poeha ;-)

Déjà vu
Déjà vu4 jul. 2021 - 21:35

Honden bezitten reeds sinds eeuwen, de West-Indische variant.

EricDonkaew
EricDonkaew3 jul. 2021 - 4:42

Sorry, maar ik blijf gewoon naar de cijfers kijken. Gisteren VK 27 overledenen, 300 'serious, critical'. Dat zijn er niet zoveel voor zo'n groot land. Het aantal besmettingen vind ik nauwelijks interessant, omdat vrijwel iedereen die dat wilde gevaccineerd is. Er lijkt me geen reden tot paniek.

Greendutch
Greendutch2 jul. 2021 - 20:15

en omdat Rutte het moeilijk vindt om nu al de maatregelen terug te draaien blijft het hier afwachten totdat de ziekenhuizen weer vol liggen

1 Reactie
Willem D2
Willem D25 jul. 2021 - 5:53

Paniekvogel, Vaccineren helpt tot op heden tegen elke variant. Gewoon keihard doorgaan met vaccineren en niets terugdraaien.

Daniel Blank
Daniel Blank2 jul. 2021 - 10:03

Dat het slecht is voor de maag, dan is het echt een Indiase variant ;) Net als de Curry griep.

Xavier Zandbergen
Xavier Zandbergen2 jul. 2021 - 9:40

Virusinfecties van het binnenoor kunnen tot plots gehoorverlies leiden. Het gaat hierbij onder meer om virussen die ziekten veroorzaken als de bof, mazelen en griep. Dus blijkbaar ook in geval van de Delta-variant van Corona die waarvan de ontwikkeling tot ziekte overigens prima te voorkomen zijn met vaccinatie met Moderna, Janssen, en Astra-Seneca.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman2 jul. 2021 - 9:27

https://www.nu.nl/nucheckt/6141009/nucheckt-onjuiste-informatie-over-dodelijkheid-indiase-variant-gaat-rond.html Engeland In totaal zijn 73 personen na een infectie met de deltavariant overleden. Ongeveer de helft van de overledenen (34 personen) was niet gevaccineerd tegen COVID-19. Ook had één persoon zo recent een eerste coronaprik gehad, dat er nog geen effect van de vaccinatie kon worden verwacht. Daarnaast zijn 10 personen die al wel enige tijd geleden een coronaprik hadden gehad en 26 volledig gevaccineerde personen overleden. Er zijn in totaal dus iets meer gevaccineerden dan niet-gevaccineerden overleden. Ook valt op van de volledig gevaccineerden (twee prikken) bij wie een besmetting was vastgesteld 0,6 procent overleed, terwijl van de ongevaccineerden bij wie een besmetting was vastgesteld ongeveer 0,1 procent overleed.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr2 jul. 2021 - 10:44

Je moet je eigen link wel tot het einde doorlezen! Zie de grafieken met de poppetjes….

EenMening
EenMening2 jul. 2021 - 12:36

@Ook een mening Als de hemel naar beneden valt, hebben we allemaal een blauwe hoed. Maar zonder gekheid, de situatie in het VK laat zien dat we delta en delta+ niet moeten onderschatten. Anders lopen we het risico dat we van de herfst weer in een lockdown zitten.