Joop

Delta-variant groeit extreem snel in de luchtwegen

  •  
09-07-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RUSSIA - HEALTH - VIRUS - HOSPITAL

© Medical workers wearing a personal protective equipment PPE tend to a patient infected with the Covid-19 at the intensive care unit of the Mariinsky Hospital in Saint Petersburg on July 7, 20

Bij mensen die geïnfecteerd zijn met de Delta-variant worden ongeveer duizend keer zoveel virusdeeltjes in de luchtwegen aangetroffen als bij mensen die begin vorig jaar besmet waren met het oorspronkelijke coronavirus. Dat blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van het Guangdong Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding.
De Chinese wetenschappers hebben daarnaast vastgesteld dat mensen die besmet raken met de Delta-variant ook weer sneller andere mensen kunnen infecteren: gemiddeld na vier dagen in plaats van na zes dagen zoals bij het oorspronkelijke virus.
De Delta-variant is veel besmettelijker dan eerdere varianten van sars-cov-2. De gevolgen daarvan zijn inmiddels wereldwijd te zien: de besmettingscijfers lopen op tal van plaatsen weer op. In Europa stijgt het aantal besmettingen op dit moment nergens zo snel als in Nederland. Dat is behalve aan de Delta-variant ook te wijten aan het loslaten van de anti-coronamaatregelen twee weken geleden.
Hoewel de Delta-variant de coronavaccinaties beter kan omzeilen dan veel andere virusvarianten, raken vooral ongevaccineerden besmet. In Nederland gaat het vooralsnog hoofdzakelijk om jongeren, die niet (volledig) zijn ingeënt en doorgaans meer contacten hebben dan mensen in andere leeftijdsgroepen.
De inentingen beschermen nog altijd goed tegen ziekenhuisopnames en sterfte. Zo was in de Amerikaanse stad Houston 99,75 procent van de mensen die de afgelopen maanden aan covid-19 overleden, niet gevaccineerd.
Pfizer pleit ondertussen voor een derde prik. Volgens het farmaceutische bedrijf kan zo’n ‘booster’-inenting helpen tegen een besmetting met de Delta-variant. Toezichthouders twijfelen of zo’n derde vaccinatie wel nodig is voor gezonde mensen.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Ewout Pool
Ewout Pool10 jul. 2021 - 8:25

Is het heel erg als ik Chinese wetenschappers enigszins wantrouw? Het is niet dat ze zich de afgelopen tijd zo betrouwbaar hebben gedragen. Hoe weten ze dit trouwens? Is dit weer een van hun experimentjes die mislukte?

The Apple
The Apple9 jul. 2021 - 18:18

Sommige mensen hebben een blinde vlek. LHTJ - [De inentingen beschermen nog altijd goed tegen ziekenhuisopnames en sterfte] "Mooi, stoppen met de paniekberichten en rustig doorwandelen." Nee, want je bent dus wel besmettelijk. Blijf maar lekker thuis.

4 Reacties
LHTJ
LHTJ10 jul. 2021 - 7:29

Sommige appeltjes blijven in de angstporno vastzitten. Je bent vele malen minder "besmettelijk" en los daarvan is de risicogroep volledig gevaccineerd dus het maakt niets uit als je het doorgeeft. Want prikken is de weg naar vrijheid toch. Gewoon weer lekker normaal gaan doen, heel Europa weer gewoon vrij verkeer zonder gekkigheid en samen zorgen dat we als de wiedeweerga de rest van de wereld gaan prikken.

Break on through
Break on through10 jul. 2021 - 9:33

Waar baseer jij op dat minder besmettelijk bent LHTJ? Linkje?

LHTJ
LHTJ10 jul. 2021 - 10:00

Volgens de studie die werd uitgevoerd door de Engelse gezondheidsdienst PHE, zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5228206/besmettelijk-na-vaccinatie-besmetten-anderen-ziek-vaccin-corona Alstublieft. Waarom ga je in je commentaar niet in op het feit dat de risicogroep geprikt is dus dat het aantal besmettingen niet meer zo relevant is als een half jaar geleden. Kappen met deze onzin en mensen weer laten werken en genieten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jul. 2021 - 17:54

LHTJ Ik heb het het gelezen. Even doorlezen en ze zeggen dat ze dat nog helemaal niet weten en nog bewezen moet worden, het 'afgewacht moet worden' omdat er verder onderzoek nodig is. Ze hebben het daar ook nog niet over de Deltavariant. Dat is wel een ander verhaal. Ik heb hier ergens een link gegeven maar daar heb jij dan weer niet naar gekeken volgens mij.

Jozias2
Jozias29 jul. 2021 - 12:09

Je hebt leugens, grote leugen en statistiek ofzo. Als je op dezelfde tabel op ourworldindata.org niet kijkt naar de afwijking per week maar naar het 7daags gemiddelde dan zie je dat Spanje en Portugal veel hoger scoren en het vk met een paar factoren hoger. Ook zegt het niets over de bereidheid tot testen. Kijk je naar het aantal ziekenhuis opnames en overlijdens dan ontstaan hele andere beelden. Niet alleen nu maar gedurende de hele pandemie.

4 Reacties
JanB2
JanB29 jul. 2021 - 20:02

Je hebt ook debielen, imbecielen en idioten.

Jozias2
Jozias210 jul. 2021 - 8:18

@jan Dat klopt. Maar heb je ook een inhoudelijke reactie of behoor je ook tot die drie?

JanB2
JanB210 jul. 2021 - 11:59

Een inhoudelijke reactie is een velen niet besteed. Het gaat niet om de absolute aantallen. Het gaat om de trend. En die is bar slecht. We lopen niet alleen kort achter de door jou genoemde landen aan maar zijn hard op weg ze in te halen. Met het aantal besmettingen per inwonertal zitten we al in de buurt van het VK.

Jozias2
Jozias210 jul. 2021 - 23:09

@jan Vandaag 10 juli 7 daags gemiddelde: Nederland 186 besmettingen per mln inwoners Portugal 252 Spanje 315 Vk 429 Wat klopt er niet aan mijn bericht?

Daniel Blank
Daniel Blank9 jul. 2021 - 12:06

Dus vooral mensen zonder een prikkie lopen gevaar. Met een prik kun je ziek worden, maar doorgaans geen IC over overlijden.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jul. 2021 - 11:47

Ah, ik zie dat bij Pfizer-BioNTech de dollartekentjes als weer in de ogen staan. Paniek is blijkbaar een lucratief businessmodel. Nou, de politiek hebben ze al op de hand, dus dat wordt cashen! En houd nou eens op met suggestieve bewoordingen over hoe varianten momenteel vaccins kunnen "omzeilen". Dat doen ze helemaal niet. Ze zijn gewoon "sneller" en je immuunsysteem heeft altijd een bepaalde vertraagde reactie, maar uiteindelijk werkt het in de meeste gevallen zoals het hoort.

LHTJ
LHTJ9 jul. 2021 - 8:55

[De inentingen beschermen nog altijd goed tegen ziekenhuisopnames en sterfte] Mooi, stoppen met de paniekberichten en rustig doorwandelen.

7 Reacties
Henri5
Henri59 jul. 2021 - 10:25

Ja maar, het is mogelijk dat het zou kunnen dat er misschien toch nog ergens kans is op iets dat zich zou kunnen voordoen, dat eventueel een potentieel gevaar zou kunnen betekenen, maar dat weten we nog niet helemaal zeker.????

adriek
adriek9 jul. 2021 - 11:36

"Mooi, stoppen met de paniekberichten en rustig doorwandelen." De vraag waar het kabinet mee zit, en waar het grote 'dans en zuip' publiek blijkbaar lak aan heeft, is of we mensen die zich om welke reden dan ook niet hebben laten vaccineren aan (onnodige?) risico's moeten blootstellen.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jul. 2021 - 12:32

@Eirda, Het "dans en zuip" publiek kreeg van die domme puntschoen de boodschap "Dansen met Jansen" en dat mocht diezelfde dag nog. Ik denk dat zelfs de gros van dat publiek zich wel even heeft afgevraagd : "Maar zo werkt een vaccin toch niet?", maar goed het mag! Dus we gaan! Hij is verantwoordelijk voor deze piek. Niet alleen omdat het absolute aandeel besmettingen in voornamelijk een niet-risico groep aan het stijgen is, maar ook omdat hij zich wederom totaal verkeken heeft op de effecten van zijn lukrake uitspraken. Hoe was het een verrassing voor hem dat opeens de test-straten het druk kregen? Verder is het voor risico-groepers een onnodig risico je niet te laten prikken. Dat kan de boel niet eeuwig blijven ophouden.

ton14024
ton140249 jul. 2021 - 12:39

E, dus snel zo´n booster om de wappies, farmaceuten en allergielijers te beschermen.

LHTJ
LHTJ9 jul. 2021 - 13:16

Eirda iedereen met een risico heeft kans gehad om nu volledig gevaccineerd te zijn. Heb je dat niet laten doen - pech gehad. Ja ik realiseer me dat er een hele kleine groep mensen is die valide argumenten heeft waar ze niets aan kunnen doen om zich niet te laten vaccineren maar goed, daar kun je niet 17,5 miljoen mensen beperkingen, inkomen en vrijheid voor op laten geven. Als een kudde bizons op de vlucht slaat voor een roedel leeuwen dan verliezen ze er onderweg nu eenmaal een aantal, dat is onoverkomelijk. Verdrietig en pijnlijk maar onoverkomelijk.

LHTJ
LHTJ9 jul. 2021 - 14:18

@winterdepressie En die uitspraken van Hugo gaan heel ver. De uitspraak dansen met janssen heeft mogelijk zelfs faillissementen tot gevolg. uitspraak. reactie bevolking. paniek besluit demissionair kabinet. allerlaatste spaarcent ondernemer de put in. Veel dank Hugo voor het vernietigen van bedrijven, ondernemers, personeel en hun gezinnen.

Winterdepressie
Winterdepressie9 jul. 2021 - 14:38

@LHTJ, Inderdaad. Die allitererende oneliners van Prins Puntschoen zoals "Testen voor Toegang" en "Dansen met Jansen" komen niet uit de horeca! En het gegeven dat hij zo dom is om niet in te zien dat dit misschien iets zou betekenen voor de teststraten en positieve metingen laat zien in hoeverre mate Hugo totaal ongeschikt is, zelfs voor de politiek. En de rekening van zijn totale incompetentie en paniekerige stuiptrekkingen komt weer bij de ondernemer te liggen. Het is een totale klucht geworden.