Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Delta-variant: evenveel virusdeeltjes bij gevaccineerden

  •  
19-08-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Spain evacuates Spaniards and Afghans from Afghanistan

© epaselect epa09419945 Health workers carry out PCR tests to detect Covid-19 on Spanish citizens and collaborators of the Spanish repatriation operation who arrived from Afghanistan, at the To

Bij een besmetting met de Delta-variant kunnen bij gevaccineerden net zoveel virusdeeltjes worden aangetroffen als bij ongevaccineerden. Dat blijkt uit een analyse van Britse neus- en keeluitstrijkjes die zijn afgenomen bij mensen die geïnfecteerd waren met het coronavirus.
Wat de gevolgen zijn voor de verspreiding van het virus is volgens de onderzoekers nog niet met zekerheid te zeggen. Gelet op het grote aantal virusdeeltjes bij gevaccineerden ligt het echter voor de hand dat gevaccineerden het virus makkelijk kunnen doorgeven.
De Britse onderzoeksresultaten zijn in lijn met een eerder gepubliceerd, kleinschaliger Amerikaans onderzoek. Op basis van die studie adviseerde de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM om in sommige situaties binnen mondkapjes te blijven dragen, ook als je al gevaccineerd bent.
Vaccinaties bieden nog wel altijd een goede bescherming tegen ziekenhuisopname en overlijden. Ook lopen gevaccineerden een kleinere kans om besmet te raken met het coronavirus.
Uit Chinees onderzoek was eerder al gebleken dat er duizend keer zoveel virusdeeltjes in de luchtwegen worden aangemaakt door de Delta-variant dan door het oorspronkelijke coronavirus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (53)

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 12:20

Wat betreft het onderzoek en de nuances aangebracht? Nuances die wij hier maar al te gemakkelijk aan de kant schuiven. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/19/coronavaccins-beschermen-minder-goed-tegen-de-deltavariant-a4055363?itm_content=mijn-nieuws-voorpagina&itm_term=Coronavirus “ “Het feit dat gevaccineerde mensen nog steeds evenveel virusdeeltjes met zich mee kunnen dragen als ongevaccineerde mensen, doet vermoeden dat zij na vaccinatie nog steeds even besmettelijk kunnen zijn. En dat je dus niet zozeer anderen beschermt door je te laten vaccineren, maar vooral jezelf. Maar dat is niet per se het geval. Allereerst verminderen de vaccins de kans dat mensen überhaupt besmet raken. „En wellicht zijn de virusdeeltjes die zij meedragen, minder levensvatbaar”, schrijven de Britten. „Het lijkt er ook op dat bij hen het aantal virusdeeltjes sneller afneemt, en dat ze dus kortere tijd een risico vormen voor anderen.” Bovendien werkt het zoals wij weten pas echt optimaal bij 90% vaccinatiegraad. Daar zijn we helaas nog niet. Dus voor we vanalles gaan groepen en schreeuwen…

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 12:21

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/19/coronavaccins-beschermen-minder-goed-tegen-de-deltavariant-a4055363?itm_content=mijn-nieuws-voorpagina&itm_term=Coronavirus

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 aug. 2021 - 8:26

Een paar zinnen uit de tekst van het onderzoek, als tegenwicht tegen mogelijk selectief lezende wappies. https://www.ndm.ox.ac.uk/files/coronavirus/covid-19-infection-survey/finalfinalcombinedve20210816.pdf "SARS-CoV-2 vaccination still reduces new infections" "Effectiveness of two doses remains at least as great as protection afforded by prior natural infection." "The degree to which this [de 'peak viral load' waar iedereen het nu over heeft - CF] might translate into new infections is unclear; a greater percentage of virus may be non-viable in those vaccinated, and/or their viral loads may also decline faster as suggested by a recent study of patients hospitalised with Delta ... leading to shorter periods “at risk” for onwards transmission."

JanB2
JanB220 aug. 2021 - 0:11

Bij een besmetting met de Delta-variant kunnen bij gevaccineerden net zoveel virusdeeltjes worden aangetroffen als bij ongevaccineerden. Met nadruk op kunnen. Niet iedere besmette gevaccineerde hoeft even besmettelijk te zijn. Pas als je inzicht hebt in de verschillen tussen gevaccineerden op dit punt kun je een echte inschatting van het probleem maken. Een punt van zorg en aandacht is het natuurlijk wél. Het idee van groepsimmuniteit wordt door dit soort gegevens immers met nog meer onzekerheid omgeven.

Thuiszitter
Thuiszitter19 aug. 2021 - 22:26

Als de varianten niet te gek gaan worden kun je beter gevaccineerd zijn dat moge duidelijk zijn, 90 % op de ic’s nu zijn ongevaccineerde mensen. Phil kwam hier beneden al met een weer nieuw variant aanzetten , volgens mij kunnen we erop wachten dat er een komt waar geen vaccinatie iets tegen doet en we weer terug bij af zijn. Het is niet iets wat ik hoop dat moge duidelijk zijn . Vooralsnog hoop ik van harte dat de 2 miljoen mensen zich toch nu ook laten prikken maar vrees dat er hardnekkige weigeraars zullen blijven bestaan.

Phil2
Phil219 aug. 2021 - 17:59

In Californië wordt al gewag gemaakt van de lambda variant. https://www.latimes.com/california/story/2021-08-18/how-worried-should-we-be-about-the-lambda-variant-of-the-coronavirus

1 Reactie
JanB2
JanB220 aug. 2021 - 0:11

Die lambda variant is al langer in de picture.

Minoes&tuin
Minoes&tuin19 aug. 2021 - 14:55

Wat ik ook heb gelezen is, dat er een voorbehoud werd gemaakt, nl. dat de aanwezigheid van de virusdeeltjes een 'ruwe schatting' was. Het onderzoek is nog niet gepubliceerd en moet nog beoordeeld worden. Het zou een flinke tegenvaller zijn. In dat geval heeft het ook geen enkele zin ongevaccineerden te laten betalen voor hun test tot toegang. Ik wacht de beoordeling nog even af!

Mostafa
Mostafa19 aug. 2021 - 12:43

Conclusie, Met andere woorden : als de ongevaccineerde corona krijgt moet hij een slaapzak naast zijn graf neer leggen en als de gevaccineerde toch corona krijgt mag hij met gerust hart thuis uitzieken. Toch ''beetje'' bedankt aan de uitvinders van het vaccin.

6 Reacties
vdbemt
vdbemt19 aug. 2021 - 12:59

Dat laatste is toch niet een variant van het hen kwalijknemen? Het is wel heel moeilijk iets te maken tegen iets dat nog niet bestaat. En waarvan je niet weet dat het komt.

Mostafa
Mostafa19 aug. 2021 - 15:17

Vdbemt Uw en mijne wijze oma's zei ooit : " doe is beter dan niets' Nou u wel !

Mostafa
Mostafa19 aug. 2021 - 15:18

Correctie ....zeiden ook :... Bedankt redactie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2021 - 15:18

Niet alleen andere woorden, maar ook andere bedragen. Ongevaccineerde patienten worden behandeld met de peperdure monoklonale therapie.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 aug. 2021 - 15:47

"Het is wel heel moeilijk iets te maken tegen iets dat nog niet bestaat. En waarvan je niet weet dat het komt." En tegen de tijd dat je iets gemaakt hebt tegen iets dat wel bestaat bestaat het niet meer. En blijkt het ook niet zo gevaarlijk te zijn geweest voor een meerderheid bovendien. Kortom: paarden, wagens, spannen, achter.

Herr Vorragend
Herr Vorragend19 aug. 2021 - 17:40

@Ötkan helemaal eens !! Tot voor kort ben ik het in grote lijnen eens geweest met de maatregelen omtrent corona maar ik begin dus nu het idee te krijgen dat we niet meer bang moeten zijn voor reëel gevaar maar voor zaken die ons wel eens zouden kunnen overkomen. Zoals schrijver van het artikel ook opmerkt: Waar zijn de rijen ambulances en lijkwagens in de straten ondanks de hoge besmettingscijfers ? Ja, er schijnen enkele honderden gevaccinneerden toch ziek te zijn geworden en er liggen wel twintig (!) gevaccineerden in het ziekenhuis. Op 12 miljoen volledig gevaccineerden; ja duhh ! In een gemiddeld griepjaar liggen de "horror"cijfers vele malen hoger. Op 20 september besluit de regering over hoe nu verder. Op dat moment is 85+% van de bevolking volledig gevaccineerd. Tenzij er onverhoopt nieuwe negatieve ontwikkelingen zijn (uitsluitend verband houdend met de druk op de zorg) doe ik vanaf dan niet meer mee. #klaarmee

Jozias2
Jozias219 aug. 2021 - 12:34

RIVM gaf ook aan, als je niet gevaccineerd bent ga je sowieso het virus krijgen. Overigens is de besmettelijkheid ook wel van andere factoren afhankelijk dan het aantal virusdeeltjes. Minder klachten is ook minder hoesten en niezen dus daardoor minder verspreiding. Anderzijds zal men dan minder snel thuis blijven.

Daniel Blank
Daniel Blank19 aug. 2021 - 11:34

Dan komt die groepsimmuniteit rapper dan verwacht.Dus de 2 miljoen mensen zonder prik hebben op korte termijn ook antistoffen.

2 Reacties
JanB2
JanB220 aug. 2021 - 0:14

Verfrissend cynisme! PS Één punt van zorg daarbij: het virus muteert steeds, met alle risico's op een gevaarlijke variant waartegen de vaccins helemaal niet beschermen vandien.

Minoes&tuin
Minoes&tuin20 aug. 2021 - 5:38

Of zijn inmiddels overleden!

Erik20
Erik2019 aug. 2021 - 10:04

"Leuk" voor iedereen die nog niet gevaccineerd is dan. Wanneer we straks de 1,5 meter loslaten is er een enorm grote kans dat iemand je besmet, gevaccineerd of niet. En omdat gevaccineerden zich niet hoeven te laten testen loop je sowieso meer risico bij evenementen.

1 Reactie
Jozias2
Jozias219 aug. 2021 - 12:32

Nee, 'meer risico' moet je definiëren. Meer risico op besmettingen, minder risico op ernstig ziekteverloop en overlijden.

Berend22
Berend2219 aug. 2021 - 9:54

Als het doel is de ziekenhuizen niet te overspoelen is vaccinatie dus een goede oplossing die echter teniet wordt gedaan door de niet gevaccineerden

2 Reacties
Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 aug. 2021 - 15:52

"Als het doel is de ziekenhuizen niet te overspoelen is vaccinatie dus een goede oplossing die echter teniet wordt gedaan door de niet gevaccineerden" Valt mee Berend. Toen 0% gevaccineerd was konden we het nog net aan in de uitgewoonde zorg. Nu 80% zal zijn gevaxt zal dat overspoelen door die resterende 20% wel reuze meevallen toch? Rekensommetjes zijn niet altijd heel lastig, of het moest zijn dat al die gevaccineerden ook doorgaan met de zorg te blijven belasten, zoals voorzichtigjes in Israël gaat blijken. Dat was natuurlijk niet de bedoeling van al dat spuitwerk. Verrassing: de natuur te slim af willen zijn blijkt wellicht toch een vorm van hoogmoed te zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 aug. 2021 - 10:40

@Otkan De natuur te slim af zijn is lastig, maar begrijpen dat de ene variant van een virus de andere niet is is dat niet. Dus de 'valt mee'-conclusie is wat dat betreft voorbarig en vooral wensdenken van de onzichtbare trekharmonikant.

Bouwman2
Bouwman219 aug. 2021 - 9:54

Dat is uiteraard waar. De vraag is of een prik helpt. Op je handen zit niet alleen vaak bloed maar ook miljoenen bacteriën. Ook ziekmakende waar je de klere van kunt krijgen. Geod je handen wassen en dan vergeten. Zo is het de kraamvrouwenkoort vergaan.Dokter Semmelweis zei was je handen en je dekbedhoes, Gbebruik steriele gzaen. Dokter Semmelweis is in 1865 overleden. Maar hij is opnieuw geboren als dokter De Jonge. Nee niet Freek, Hugo. Het zal met Covid19 gaan als met HIV: bestaat ng steeds maar er is goed mee te leven. En bange mensen krijg je gemakkelijker in het gareel dan andere die wat nuchterder zijn.

Henri Zwols
Henri Zwols19 aug. 2021 - 9:46

"Gelet op het grote aantal virusdeeltjes bij gevaccineerden ligt het echter voor de hand dat gevaccineerden het virus makkelijk kunnen doorgeven." Maar is het doel nou om de verspreiding van het virus tegen te gaan of om ziekenhuisopname en overlijden tegen te gaan? Het laatste lijkt me. Als iedereen gevaccineerd is kan dat virus gerust de maatschappij doorgaan zonder veel schade. Na verloop van tijd zijn we dan allemaal immuun. Als bijna iedereen gevaccineerd is kan dat virus ook gewoon rondgaan; we redden het wel met onze IC-capaciteit. Als lang niet iedereen gevaccineerd is zijn er weer maatregelen nodig om de verspreiding te vertragen om de zorgvraag binnen de zorgcapaciteit te houden. Dus wat deze onderzoekers hebben ontdekt is niet dat vaccinatie zinloos is, maar juist dat we meer vaccinatiegraad nodig hebben.

8 Reacties
Bart Kuipers2
Bart Kuipers219 aug. 2021 - 11:29

De huidig aanwezige 90% immuniteitsgraad is méér dan voldoende, ziekenhuizen worden niet meer overspoeld als gevolg van 1,8 miljoen ongevaccineerfen. Volgens “deskundige “Jaap mogelijk totaal nog 2200 tot 3400 IC opnames. Dit in een maand tijd of over een periode van 2 jaar, weet hij niet, modellen zijn héél gecompliceerd. Laat ik even helpen: in de maand maart 2020 hadden we 17 miljoen ongevaccineerden en nul immuniteitsgraad. Totáál aantal ziekenhuisopnames in maart 2020: 2934. Die man valt al tijden niet meer serieus te nemen, en toch is er niémand die hem inhoudelijk durft te bekritiseren. ???? Wanneer zouden zijn modellen hem trouwens gaan vertellen, hoeveel doden er zijn veroorzaakt door zijn structuteel hardnekkig ontkennen van aerogene besmetting als grote zo niet dé grootste faktor in de verspreiding?

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 aug. 2021 - 11:36

@Henri - 'Als iedereen gevaccineerd is kan dat virus gerust de maatschappij doorgaan zonder veel schade. Na verloop van tijd zijn we dan allemaal immuun.' De effectiviteit van het vaccin gaat na verloop van tijd achteruit. Na drie maanden gaat de beschermingsgraad met een vaccinatie met pfizer van ongeveer 90% naar 70%, meen ik. De precieze getallen kunnen iets anders liggen. En immuun zullen we helaas nooit worden.

lmgikke
lmgikke19 aug. 2021 - 12:27

m.a.w. Van Dissel stuurt nog steeds op groepsimmuniteit.

pastafari
pastafari19 aug. 2021 - 12:55

@Bart Kuipers In maart 2020 was er nog geen delta variant en enkel een hotspot verspreiding. Dus deze vergelijking is niet goed.

Safiyah
Safiyah19 aug. 2021 - 14:11

Weet iemand trouwens hoe het zit met mensen die hersteld zijn van een infectie? In hoeverre levert dit een 'natuurlijke' immuniteit op? En hoe zit dat met mensen die meer dan 1x hersteld zijn?

Bart Kuipers2
Bart Kuipers219 aug. 2021 - 15:07

@Pastafari De Indische variant is zéker niet gevaarlijker gebleken, en ook op de extra besmettelijkheid zoals eerst voorgehouden blijkt al veel op af te dingen, net zoals er ook van de Britse variant weinig van de aanvankelijk beweerde “70% besmettelijker” rond 25% overbleef; indien werkelijk zoveel besmettelijker, dan had de Hugo Janssen Piek nooit zo snel weer kunnen dalen. Daar is al duidelijk gebleken, wat oplettenden allang wisten, dat het de nachtclub superspreadevents waren en zijn, die een piek veroorzaken. Delta is vooral gebruikt als misleidende verklaring omdat aerogene besmetting nooit is meegenomen in het inmiddels lachwekkende preventie-rijtje en Jaap zijn Apocalypse Model. En deze piek was met ieder andere variant ook opgetreden. Sterker nog, dat is ook al gebeurd, carnaval weet u nog? Al met al nog steeds een vergelijking met meer logica en waarschijnlijkheid qua te trekken conclusie, dan Jaap zijn zoveelste doempraatje met zijn gebruikelijk ingebakken bandbreedte, zodanig gekozen, dat hij er achteraf altijd zijn gelijk uit kan halen.????

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 aug. 2021 - 15:54

Exact Henri, ontlasting van de zorg is het doel en dat doen die vaxinaties prima. Maar logisch redeneren blijkt ineens niet meer het sterke punt te zijn binnen een wortel schietend angstregime.

DaanOuwens
DaanOuwens19 aug. 2021 - 18:11

@ Bart Kuipers Jij schrijft: Die man valt al tijden niet meer serieus te nemen, en toch is er niémand die hem inhoudelijk durft te bekritiseren. ???? Dat komt omdat hij erg weinig fouten maakt. En buiten gewoon voorzichtig is in zijn uitspraken. Dit in tegenstelling tot jou. je doet hier zich expliciete uitspraken die je op geen enkele manier kan onderbouwen. Dat je opmerking over maart 2020 fout was weet je inmiddels. Maar ook bij de 70% besmettelijker sla je de plank mis. De uitspraken die destijds zijn gedaan hadden betrekking op de data destijds onder andere vanuit het VK. Van Dissel heeft destijds nooit een harde uitspraak gedaan over het percentage. Daar zijn ze zeer voorzichtig mee. Jij dus niet. En het gevolg daarvan is dat je veel fouten maakt. .

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 aug. 2021 - 9:38

Mooi, dan is er geen reden meer om gevaccineerden meer privileges te geven als ongevaccineerden. Ze zijn allemaal net zo gevaarlijk voor de 700.000 mensen bij wie het vaccin niet werkt of die niet gevaccineerd kunnen worden.

18 Reacties
MG1968
MG196819 aug. 2021 - 10:51

Dat ‘mooi’ zegt genoeg over jou.

Le Chat Botté
Le Chat Botté19 aug. 2021 - 11:09

@Dick [bij wie het vaccin niet werkt] Wat bedoel je hier precies mee? Zijn er mensen die specifieke eigenschappen hebben waardoor het vaccin geen effect heeft op hun immuniteit voor het sars-cov2 virus?

Safiyah
Safiyah19 aug. 2021 - 11:14

Ik zou niet zo ver gaan als "net zo gevaarlijk". Volgens het voorgaande artikel blijkt de besmettelijkheid van een gevaccineerde zo'n 30% lager te liggen als een ongevaccineerde. Maar dat een besmette gevaccineerde nog steeds gevaarlijk is voor een ongevaccineerde is volgens mij al een tijdje bekend...voor een gevaccineerde trouwens ook, alleen dan ligt het risico op besmetting lager (maar niet 0). Het vreemde is dan juist dat het beleid van de overheden gebaseerd is op "je moet gevaccineerd zijn of een negatieve test kunnen overleggen". Ik denk dat het wenselijk is om ook de gevaccineerden een negatieve test te laten overleggen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 aug. 2021 - 11:18

@Dick - Dat is te kort door de bocht. In de eerste plaats kunnen ongevaccineerden de zorg overbelasten waardoor mensen met andere klachten niet kunnen worden geholpen. In de tweede plaats laat dit onderzoek een slag om de arm; Gevaccineerde volwassenen ‘can match virus levels of unvaccinated’. Met andere woorden: het is mogelijk dat gevaccineerden net zoveel virusdeeltjes met zich meedragen als ongevaccineerden. Het hoeft echter niet persé in alle gevallen zo te zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 aug. 2021 - 11:41

@Le Chat Botté - Het vaccin heeft inderdaad geen effect bij mensen met een aangetast immuunsysteem. https://www.hematon.nl/nieuwsberichten/webinar-wel-of-geen-coronavaccinatie

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 aug. 2021 - 11:45

@Chat - Excuus, Dit artikel is recenter en gaat beter in op de relatie tussen imuunsysteem en vaccinatie. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/18/bij-half-miljoen-mensen-met-een-verzwakte-immuniteit-werkt-het-corona-vaccin-niet-goed-a4055273

pastafari
pastafari19 aug. 2021 - 12:11

Je bedoelt waarschijnlijk dat alle niet-gevaccineerden straks ziek zijn, en gezond blijven een privelege is. De conclussies in het artikel zijn trouwens behoorlijk voorzichtiher dan hier geschreven. Er wordt uitgegaan van een hele korte piek bij gevaccineerden en een lange en hogere piek bij ongevaccineerden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen19 aug. 2021 - 13:46

"Dat ‘mooi’ zegt genoeg over jou." Vind je zo het jammer dan dat de ongevaccineerden niet meer als tweederangsburgers hoeven te worden behandeld? Dat nu de app kan worden aangepast zodat ook gevaccineerden met een positieve test geen groen vinkje meer krijgen, wen er maar aan.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 aug. 2021 - 15:14

Safiyah 19 augustus 2021 at 13:14 [ Ik denk dat het wenselijk is om ook de gevaccineerden een negatieve test te laten overleggen.] Nee, in dat geval moet je testen voor toegang afschaffen en alleen nog volledig gevaccineerden toelaten. Als die elkaar besmetten levert dat nauwelijks problemen op. Waarbij ik wel aanteken dat dit het zoveelste Joop-artikel is waarbij de kop onverantwoord veel stelliger is dan de inhoud van het artikel en het oorspronkelijke artikel.

Bart Kuipers2
Bart Kuipers219 aug. 2021 - 15:48

@Molly Feenstra De ongevaccineerden kúnnen de zorg niet meer overbelasten als je de cijfers er even serieus op na slaat. En voor zover je dit anders ziet, het hoeft niet persé zo te zijn hè. En die slag om de arm neemt niet meer weg, dat er gevaccineerden zijn die hun omgeving besmetten. Nu dit eenmaal gebleken is, zijn de QR-codes ook weinig meer waard, sterker nog, die mensen vormen nu juist een gevaar met hun schijnveiligheid. De schandelijke tweedeling kan meteen stoppen en nu mag iedereen zich dan laten testen. Maar beter nog, stoppen met deze onzin. Het middel is al te lang erger dan de kwaal. Ook zeer bijzonder dat niemand het verbaast,dat iedere poging om met medicatie en vitamines mensen te behandelen en de ziekenhuizen te ontlasten, bij voorbaat de kop is ingedrukt, en zelfs zoals bij voorschrijven Ivermectine door huisartsen, er gedreigd is met hoge boetes. Hier was totaal niets te bespeuren van pro-activiteit. Ook de Drentse huisartsen met hun vroegbehandeling, gebruikmakend van saturatiemeters, die naar eigen zeggen driekwart uit het ziekenhuis konden houden, hebben totaal geen opvolging gekregen. Je zou toch haast denken dat dit ook niet de bedoeling was. Koppel hieraan dat April 2020 al is besloten om alles op een nieuw vaccin in te zetten, en het wordt opeens een heel zorgelijk logisch verhaal. Die kant wil ik eigenlijk niet op, maar dat ook ons ooit zo mooie kikkerlandje uitermate vuil opererende politici huisvest, die schijnbaar over lijken gaan, daar kan niemand meer omheen.????

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 aug. 2021 - 15:57

Le Chat Botté: "Zijn er mensen die specifieke eigenschappen hebben waardoor het vaccin geen effect heeft op hun immuniteit voor het sars-cov2 virus?" Yep, die zijn er. En zat ook. En ze zitten toevallig ook net in die risicogroepen die we wilden ontzien. https://nos.nl/artikel/2394217-honderdduizenden-met-afweerproblemen-niet-beschermd-na-vaccinatie https://www.nrc.nl/nieuws/2021/08/18/bij-half-miljoen-mensen-met-een-verzwakte-immuniteit-werkt-het-corona-vaccin-niet-goed-a4055273

Molly Veenstra
Molly Veenstra19 aug. 2021 - 17:11

@Bart - 'De ongevaccineerden kúnnen de zorg niet meer overbelasten als je de cijfers er even serieus op na slaat.' Dat lijkt me onzin. Als je daar anders over denkt wacht ik met interesse je onderbouwing af. 'En die slag om de arm neemt niet meer weg, dat er gevaccineerden zijn die hun omgeving besmetten. Nu dit eenmaal gebleken is, zijn de QR-codes ook weinig meer waard, sterker nog, die mensen vormen nu juist een gevaar met hun schijnveiligheid.' Als die slag om de arm betekend dat het risico op infectie door gevaccineerden kleiner is dan het risico op infectie door ongevaccineerden zou ik die QR-code niet willen afschaffen. 'De schandelijke tweedeling kan meteen stoppen en nu mag iedereen zich dan laten testen.' Op zich ben ik het ermee eens dat ook gevaccineerden zich moeten laten testen, net als ongevaccineerden en dat de maatregelen moeten worden gehandhaaft en in het licht van deze nieuwe informatie zelfs moeten worden aangescherpt. Wat de tweedeling betreft: mensen die zich niet wíllen laten vaccineren nemen bewust het risico ernstig ziek te worden. Dat mag zich wat mij betreft best vertalen in een hogere premie voor de ziektekostenverzekering.

Ötkan Amahl
Ötkan Amahl19 aug. 2021 - 21:02

Molly Veenstra: @Bart – ‘De ongevaccineerden kúnnen de zorg niet meer overbelasten als je de cijfers er even serieus op na slaat.’ "Dat lijkt me onzin. Als je daar anders over denkt wacht ik met interesse je onderbouwing af." ------------------ Ik denk dat Bart's rekensom niet zo vergezocht is en dit is elders ook al opgemerkt en voorgerekend. Toen de zorg bijna overbelast raakte in 2020 was er nog helemaal niemand gevaccineerd of op natuurlijke wijze immuun geworden. 100% ongevaccineerden zorgde inderdaad voor overbelasting. Thans schijnt zo'n beetje 80% gevaccineerd te zijn, zo lezen we alom. Die resterende 20% ongevaccineerden zullen de zorg toch niet gaan overbelasten als die 100% dat destijds ook nog net niet deed? Tenzij gevaccineerden ook moeten vrezen voor opname, maar dan zou al dat prikwerk zo'n beetje voor niks zijn geweest nietwaar...

Safiyah
Safiyah20 aug. 2021 - 7:32

@Nick [Nee, in dat geval moet je testen voor toegang afschaffen en alleen nog volledig gevaccineerden toelaten. Als die elkaar besmetten levert dat nauwelijks problemen op.] Nee, te stellen dat dit nauwelijks problemen oplevert is erg kortzichtig. Daarnaast zet je een groep mensen die vanwege medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden volledig buitenspel.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen20 aug. 2021 - 8:00

"mensen die zich niet wíllen laten vaccineren nemen bewust het risico ernstig ziek te worden. Dat mag zich wat mij betreft best vertalen in een hogere premie voor de ziektekostenverzekering." Prima, maar dat wil ik wel even in Uw winkelwagentje kijken.

Molly Veenstra
Molly Veenstra20 aug. 2021 - 9:19

@Ötkan - 'Die resterende 20% ongevaccineerden zullen de zorg toch niet gaan overbelasten als die 100% dat destijds ook nog net niet deed?' De situatie van toen is om verschillende redenen niet te vergelijken met de situatie nu. Ook ongevaccineerden kunnen het virus overdragen. Zij zullen alleen niet ziek worden, of niet zo erg ziek. Het gevolg zal zijn dat vrijwel iedereen vroeger of later een besmetting gaat oplopen, zeker als de maatregelen gaan worden losgelaten. Het is niet onrealistisch om ervan uit te gaan dat alle ongevaccineerden zullen worden besmet en voor een groot gedeelte ernstig ziek zullen gaan worden. 20% van de bevolking wil zich dus niet laten vaccineren. Als dat getal klopt zijn dat in absolute getallen bijna 350.000 potentiële zieken. Hoe veel mensen daarvan in het ziekenhuis zullen gaan komen is onbekend. Als er 1700 moeten worden opgenomen op de IC, is deze vol en is er geen plaats meer voor mensen met andere problemen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 aug. 2021 - 10:49

Safiyah 20 augustus 2021 at 09:32 @Nick [ Daarnaast zet je een groep mensen die vanwege medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden volledig buitenspel. ] Dat staan ze toch al, zolang de pandemie niet onder controle is gebracht.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 aug. 2021 - 4:19

20% van de bevolking zijn overigens geen 350.000 mensen, maar 3,5 miljoen. Excuus voor de rekenfout, maar het probleem wordt er niet kleiner door, helaas.