Wie als bezorger aan de slag wil voor Deliveroo, is voortaan verplicht dat als ZZP’er te doen. De bezorgdienst heeft laten weten dat alle bezorgers in loondienst geleidelijk aan vervangen zullen worden voor zelfstandigen. Wie nu al in loondienst is, mag dat blijven. Voor nieuwkomers is die mogelijkheid er niet meer.
De bezorgdienst test deze manier van werken al sinds mei en heeft in Den Haag, Rotterdam, Delft en Leiden honderd ZZP’ers die voor het bedrijf de bezorgingen verrichten. Een geslaagde proef, aldus Deliveroo zelf. De ZZP’ers, die niet per uur betaald krijgen maar per bezorging, houden volgens de bezorgdienst meer over onder aan de streep.
De algemeen manager van Deliveroo, Philip Padberg, vindt dat de huidige wetgeving niet bij de nieuwe economie past. Hij zegt: ‘Wij willen onze bezorgers zekerheid bieden. Werk dat past in hun leven. Dat vereist flexibiliteit en vrijheid.’
Kritiek op de nieuwe werkwijze van de bezorgdienst is er ook, waaronder uit het buitenland waar Deliveroo al langere tijd niet meer met bezorgers in loondienst werkt. In het Verenigd Koninkrijk proberen vakbonden via rechtszaken aan te tonen dat er sprake is van schijnzelfstandigen, terwijl in werkelijkheid gebruik wordt gemaakt van goedkope oproepkrachten in verkapte loondienst.
In Nederland komt de kritiek onder meer van vakbond CNV. ‘Dit is weer precies zo’n voorbeeld van wat we niet moeten willen,’ zegt voorzitter Maurice Limmen. Hij vindt dat de bezorgers de dupe zijn van het nieuwe beleid van Deliveroo.
"Onverzekerd op een fiets, opgejaagd door stukloon, zonder zekerheid van inkomen en zonder pensioen op te bouwen. Het is een triest verdienmodel."
Het CNV wil dat dat het komende kabinet maatregelen neemt om ‘dit soort uitwassen van de platformeconomie op te sporen en de kop in te drukken.’Afgelopen mei liet minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) al weten niet blij te zijn met de proef in Zuid-Holland. Hij verweet Deliveroo, maar ook concurrent UberEats, de arbeidsmarkt te ‘verzieken’ door hun overwegend jonge koeriers onverzekerd op de fiets te zetten en werknemerspremies te ontduiken.
Deliveroo zelf ziet het probleem van mogelijke onderverzekering overigens niet. Het bedrijf zegt een collectieve aansprakelijkheidsverzekering te hebben geregeld en de ZZP’ers te zullen helpen met administratieve lasten.