Joop

Deliver us from evil

  •  
14-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
hell_300.jpg
Aangrijpende documentaire over kindermisbruik in katholieke kerk
In Amerika zijn al meer dan 100.000 slachtoffers van seksueel misbruik door kerkelijke gezagsdragers bekend. Ook in Nederland komen steeds meer gevallen van misbruik aan het licht.
Onlangs nog kwam het verhaal naar buiten van het misbruik van licht verstandelijk gehandicapte jongens op een katholiek internaat in Boxtel. De verhalen van de slachtoffers zijn schrijnend. Het psychologische aspect voor deze gelovige mensen is enorm zwaar. Om de grote impact van dit misbruik op het leven van de slachtoffers inzichtelijk te maken, zendt de VARA de voor een oscar genomineerde documentaire ‘Deliver us from Evil’ uit.
Deze openhartige Amerikaanse documentaire laat slachtoffers aan het woord en plaatst daartegenover het schokkende verhaal van pater O’Grady, uiteindelijk veroordeeld tot 14 jaar gevangenschap wegens seksueel misbruik van minderjarigen.
Filmmaakster Amy Berg spoorde O’Grady op en kreeg hem aan het praten over zijn verleden. Ze gebruikt zijn verschrikkelijke getuigenis als aanleiding om de corruptie in de hoogste regionen van de katholieke kerk bloot te leggen en om een antwoord te vinden op de vraag waarom kindermisbruik op deze schaal binnen deze organisatie plaats kan vinden.
‘Deliver us from Evil’ is op woensdag 14 april 2010 om 22.50 uur bij de VARA te zien op Nederland 2.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

ErwinMdR
ErwinMdR14 apr. 2010 - 9:19

"Deliver us from evil." Is dit een idee? Zie : http://www.guardian.co.uk/commentisfree/belief/2010/apr/13/pope-prosecution-dawkins

Opinius
Opinius14 apr. 2010 - 9:19

Mij is het een raadsel, dat vanaf het taboe werd doorbroken voor pakweg 20 jaren geleden in de burgerkringen , dat die kerk nu pas het laatst aan de beurt is. Waarvan ik langzaam nu het gevoel krijg dat er geen een nog met schone handen van rond moet hebben gelopen in en uit die tijd. Men zou bijna nu de beerput open gaat geloven dat : alles wat een religieuse katholieke roeping ooit na ging dat deze daarin als "geheelontouder van sexualiteit" stomweg juist daarmee een legale weg vond ,om er juist het beest in los te laten. Volstrekt gedekt door een machtorgaan als r.kerk die eeuwen lang de mensheid -de goegelovige klein hield , middels psych.constructie van de gebuktheid onder schuld en boete . Typisch dat dit ,zo blijkt juist enkel in die rk voor komt en kwam. Wat ik jammer vind ,zijn die uitzonderingen ,de pioniers die werkelijk hun leven gaven voor de gemeenschap onderwijs ontwikkeling armoede etc . Daarnaast ben ik van mening dat deze stuk voor stuk ,voor de voet strafrechtelijk nu vervolgd moeten worden die nog in leven zijn ,geen een uitgezonderd. Ook die het wisten, en die deze wetendheid dichtgooide, zoals dat gemijterd schijnhiel uit beieren daar. De rk is op zijn retour ik juich het toe,dat een a sociaal machts instituut als een vaticaanclub eindelijk langzaam maar zeker op de schop gaat . Deze geloofs-vorm waar naastenliefde uit gepretendeerd werd ,was evenzo baarbaars als wat menige andere religie heden ten dagen zo verweten wil worden.

Yggdrasil
Yggdrasil14 apr. 2010 - 9:19

Wat moet ik hier nu mee, wat moet de kerk hier nog mee. Wat moet wie dan ook hier nog mee als ik een hoge katholieke geestelijke hoor verklaren dat er overeenkomst is tussen homofilie en pedofilie. De katholieke kerk is niet meer te beschadigen met welke documentaire dan ook. Standrechtelijk executeren, is dat wat?

JoopSchouten
JoopSchouten14 apr. 2010 - 9:19

Ik wil zoiets niet meer zien. Ik wordt ontzettend boos en verdrietig. (En dan ben ik niet eens boos op deze zieke geesten zelf.) De oorzaak voor dit afwijkende gedrag wordt niet aangepakt. En velen wisten ervan maar staken geen poot uit.

Jarig2
Jarig214 apr. 2010 - 9:19

Wat ik me afvraag: is er eigenlijk al eens iemand opgepakt en verhoord? Of wachten we eerst een onderzoekje af?

Opinius
Opinius14 apr. 2010 - 9:19

ik zie in daadkracht ook niks gebeuren ,na de massale walgelijke ventilaties uit alle wereld windstreken intussen,hoe kan dat?? Verder als een "hoog geleerde" priester dergelijk bazelt om de boel recht te breien hoef je er niks mee,hoogstens zo iemand snel van die troon weg halen en doorsturen voor verplichte psychiatrische hulp. De dergelijke ventilaties verder vanuit "machts stoelen" als antwoord op de plotse massale klachten zijn naar mijn mening ronduit bewustzijnsvernauwend,en de heren priesters behoren m.i. van hun primitieve hoge bazel-stoelen af getrokken te worden. Hoogste tijd! Wat dat betreft leeft men m.b.t dienstbaarheid aan de mensheid in een ander tijdperk van bewustzijn . gelukkig. Het tijdperk van macht en domme machtsuitoefening middels hersenspoelende angstaanjagende geloofsbeelden raakt langzaam doorzien ,wederom ,zij het langzaam. Maar naar mijn mening betekent alles niets als er geen daden aan gekoppelt worden,als er als nog geen strafrechtelijke vervolging naar hen die nog leven plaats vindt ,ouderdom niks mee te maken. Ik zie niets in "gejeremejee" van slachtoffers,wat uiteindelijk geen werkelijke daadkracht in verwerking vindt. Geheel in overeenstemming van de natuurwet,om aldoende tot collectief als individueeel verder bewustzijnwording te komen m.b.t traumas verdriet etc. uit schade die toegebracht werd door mensen.

hopje01
hopje0114 apr. 2010 - 9:19

Overal waar volwassenen in een machtsrelatie tot kinderen staan komt misbruik voor. De katholieke kerk staat daar helaas niet alleen in.

[verwijderd]
[verwijderd]14 apr. 2010 - 9:19

Vooropgesteld heb ik absoluut niks met de belachelijke katholieke kerk en vind ik dat al die geestelijken die seksuele misdrijven hebben gepleegd met kinderen zwaar gestraft en postuum door het slijk gehaald dienen te worden. Echter, ik wordt doodmoe van de mediageilheid ten opzichte van het misbruik in de katholieke kerk. Elke dag hebben we weer iemand die zijn verhaal komt doen met een zielig viooltje eronder. De media vindt het heerlijk om lekker de kerk af te zeiken, die drang zie je een stuk minder als het de uitwassen van de Islam betreft. Nog vermoeiender is de homobeweging die zich weer dient te bemoeien met deze toestand na een uitspraak van een kardinaal dat misbruik en homofilie eerder verband met elkaar houden dan celibaat en misbruik. Het is natuurlijk wel zo dat het misbruik vooral homoseksueel van aard is voor zover ik de berichtgeving heb gevolgd, of zijn er ook meisjes misbruikt zijn door nonnen of priesters? Ook wordt er altijd in algemene termen over misbruik gesproken. Ik ben een keer onzedelijk betast door de schooldoktor op de lagere school. Moet ik die man nu nog aan gaan klagen? Nogmaals misdadigers moeten gestraft worden en ik hoop dat de katholieke kerk verdwijnt samen met al die andere onzin religies.

1 Reactie
Jarig2
Jarig214 apr. 2010 - 9:19

"Ik ben een keer onzedelijk betast door de schooldoktor op de lagere school. Moet ik die man nu nog aan gaan klagen?" Ik ben bang dat de nu bekende voorvallen iets verder zijn gegaan. Iets te ver.