Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Dekker wil alle wetenschappelijke publicaties gratis maken

  •  
16-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dekker_300_01.jpg
'Resultaten publiek gefinancierd onderzoek ook publiek toegankelijk'
Staatssecretaris Sander Dekker vindt dat Nederland een voortrekkersrol moet hebben op weg naar gratis online beschikbare wetenschappelijke publicaties. Hij wil samen optrekken met het gelijkgestemde Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook zal de staatssecretaris begin volgend jaar met de wetenschappelijke organisaties en uitgeverijen om de tafel gaan zitten om het proces naar Open Access te bevorderen, meldt het ministerie van Onderwijs.
Wetenschappelijke onderzoeksresultaten worden nu nog vaak exclusief gepubliceerd in peperdure vaktijdschriften waarvan de abonnementen in de duizenden euro’s per jaar lopen. Dat maakt de met publiek geld verkregen inzichten voor veel mensen ontoegankelijk.
8567945601_6ee4e217ee_m
Volledige Open Access staat voor gratis wereldwijde toegang tot wetenschappelijke publicaties, tijdschriften en boeken. Dat is de situatie waar staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker naar toe wil.  “Het uitgangspunt is dat publicaties over resultaten van publiek en publiek-privaat gefinancierd onderzoek in de toekomst voor iedereen gratis beschikbaar moeten zijn. Dat is een principiële keuze.” 
De maatschappelijke relevantie en voordelen van Open Access zijn groot. In Nederland gaat het om ongeveer 33.000 wetenschappelijke artikelen per jaar. Een brede toegang tot onderzoeksresultaten draagt bij aan de verspreiding van kennis, de vooruitgang in wetenschap, de bevordering van innovatie en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. 
De publicaties zijn niet alleen van belang voor onderzoekers en studenten maar juist ook voor velen buiten de universiteiten die nu niet, of alleen tegen hoge kosten, toegang hebben. Als alle wetenschappelijke publicatie gratis online beschikbaar zijn, kan iedereen daar beter en sneller van profiteren. Zo kunnen artsen kennisnemen van de nieuwste inzichten in behandelwijzen, ondernemers en bedrijven kunnen wetenschappelijke inzichten sneller toepassen bij de innovaties van hun producten en leraren kunnen bijvoorbeeld  meer wetenschappelijke inzichten gebruiken bij hun lessen. 
De staatssecretaris heeft een duidelijk doel voor ogen: “Mijn streven is om binnen tien jaar, dus per 2024, de volledige omslag naar Open Acces te hebben gemaakt. Om dit te bereiken moet over vijf jaar al zestig procent van de wetenschappelijke artikelen gratis online te lezen zijn via de Open Access tijdschriften. Doordat we nu zo’n duidelijke keuze maken voor Open Access van publicaties, kan de overgangsperiode naar Open Access toe zo kort mogelijk blijven.”
Als de publicaties niet vrijwillig gratis online komen dan zal de overheid dit over tien jaar wettelijk gaan verplichten.
cc-foto: Waag Society

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

Zjenny
Zjenny16 nov. 2013 - 15:54

Met het handelsakkoord dat nu onderhandeld wordt door de VS met de EU, is dat gewoon een dode mus. Copyright en patenten worden bijna privébezit van grote corporaties. Naast rechtspersoon worden corporaties nu ook een rechtsnatie en nationale wetgeving kan de prullenbak in.

deltanine
deltanine16 nov. 2013 - 15:54

Dit lijkt me een mooi doel.

kalmpjes
kalmpjes16 nov. 2013 - 15:54

Dit staat haaks op de inhoud van het "nieuwe" handelsakkoord wat in de maak is, kunnen we hier uit opmaken dat de regering zich aan de eerdere aanbevelingen van de kamer blijft houden?

dino_radja
dino_radja16 nov. 2013 - 15:54

prima, maar waarom dat vreemde onderscheid tussen publiek en privaat? Alle wetenschappelijk onderzoek moet open, dat is de beste manier om technologische voortuigang te bewerkstelligen.

rbakels
rbakels16 nov. 2013 - 15:54

Is het Sander Dekker bekend dat (echte) wetenschap een internationaal gebeuren is, dat zich weinig zal aantrekken van een meneer Dekker in Den Haag? En is het Sander Dekker bekend dat sommige publicaties van wetenschappers terecht komen bij professionals die dat best kunnen betalen? Als bijvoorbeeld een juridisch proefschrift in een zg. handelsuitgave zijn weg vindt naar advocatenkantoren, dan zou dat onderzoek betaald moeten worden door die advocatenkantoren, bijv. via de opbrengsten van het boek. Advocaten subsidiëren is niet alleen onnodig, het kan zelfs averechts werken omdat het processen uitlokt doordat die te goedkoop worden. Wat proefschriften betreft is er nog wat anders aan de hand. Die worden geschreven om te worden goedgekeurd, en niet om lezers te informeren, en helaas weet ik uit eigen ervaring dat dit niet altijd samengaat. De promovendus heeft het - in het auteursrecht verankerde - recht om zijn proefschrift niet te publiceren. Mijn eigen proefschrift heb ik pas uitgegeven nadat ik het had bewerkt ditmaal wél met het doel de lezer te informeren.

JanB2
JanB216 nov. 2013 - 15:54

Volslagen zinloos voorstel. Wetenschappelijke uitgeverijen zijn multinaltionals, vaak met vestiging buiten Nederland (en zo niet dan zijn ze snel buiten Nederland gevestigd zodra dit lachwekkende voorstel doorgaat (bye bye Elsevier). Je kunt die uitgeverijen dus alleen in internationaal verband aanpakken. En dát gaat dus mooi NIET lukken. Zoveelste bak lulpraat dus van een wereldvreemde haagse nitwit met voornamelijk beeldvorming als doel en het zoveelste bewijs dat het triest is gesteld met het niveau in den Haag. Nog triester is dat de man een tijd aan een universiteit heeft gewerkt en eigenlijk dus beter zou moeten weten (wat heeft hij daar in vredesnaam gedaan in Leiden en Oxford?). Wie verlost ons eindelijk van het lege waterhoofd (een contradictie moet kunnen) dat politiek den Haag heet? PS Het doel van de man mag dan nobel zijn, het is dus alleen niet te verwezenlijken. Probleem is wel dat deze lulpraat nu waarschijnlijk al tonnen gekost heeft en dat er waarschijnlijk miljoenen aan belastinggeld down the drain gaan als men er ook nog (tevergeefs) werk van probeert te maken.

JanB2
JanB216 nov. 2013 - 15:54

Wetenschappelijke onderzoeksresultaten worden nu nog vaak exclusief gepubliceerd in peperdure vaktijdschriften waarvan de abonnementen in de duizenden euro's per jaar lopen. Dat maakt de met publiek geld verkregen inzichten voor veel mensen ontoegankelijk. Wat betreft dat laatste: vooral zo houden. Leken kunnen hooguit de verkeerde conclusie's trekken uit al dat wetenschappelijke materiaal. Alleen een verwijzing naar de manier waarop een paar wetenschapsjournalistjes de inhoud van het klimaatrapport hebben verneukt en de halve wereld op het verkeerde been hebben gezet zegt al genoeg.

toshiba
toshiba16 nov. 2013 - 15:54

Gaat Dekker dan ook de farmaceutische industrie aanpakken.Die kunnen nu gratis gebruik van dit soort onderzoeken, maar vervolgens de medicijnen etc patenteren en daar torenhoge prijzen voor vragen.

2 Reacties
Gogol
Gogol16 nov. 2013 - 15:54

Goed punt. Vrije verstrekking van informatie is een belangrijke hervorming, in mijn ogen, op weg naar een betere wereld voor iederéén. Maar tegelijkertijd moet dan inderdaad het systeem van patenten en auteursrecht hervormd worden, want dat is de afgelopen 100 jaar, in het belang van de grote bedrijven, zodanig gecorrumpeerd dat het de voorruitgang alleen nog maar tegenhoudt.

eeweew
eeweew16 nov. 2013 - 15:54

Aangezien deze bedrijven toch geld zat hebben denk ik niet dat dat een probleem zal zijn.

eeweew
eeweew16 nov. 2013 - 15:54

Leuk idee, Maar we moeten natuurlijk wel uitkijken dat we hiermee geen schade doen aan de Nederlandse wetenschap. Als men hierdoor niet meer in toptijdschiften mag publicieren gooien we toch echt het kind met het badwater weg. Daarnaast zijn bepaalde vakgebieden zelf al goed bezig, arXiv is hier een voorbeeld van (en is volgnes mij al zo oud als het internet).

1 Reactie
JanB2
JanB216 nov. 2013 - 15:54

Als men hierdoor niet meer in toptijdschiften mag publicieren gooien we toch echt het kind met het badwater weg. JUIST!

Tom Meijer
Tom Meijer16 nov. 2013 - 15:54

Heel mooi. Ik ben altijd al een groot voorstander van open access geweest. Echter. Er is wel een maar. Er wordt nu geld aan de gebruiker, via abonnementen, losse nummers, per artikel, etc., gevraagd. Open access betekent dat daar het geld niet meer vandaan komt. Het geld moet echter wel binnenkomen. Dus wordt het geld aan de auteur(s) gevraagd. Dat zal meestal inhouden dat de werkgever (universiteit, bedrijf, etc.) betaalt. Tot zover weinig problemen. Maar hoe zit het dan met onafhankelijke wetenschappers die een dergelijke financiële ondersteuning ontberen? De meesten kunnen dat ongetwijfeld hoge bedrag niet ophoesten. Ik zou althans niet weten waar ik het geld vandaan zou moeten halen. Deze categorie wordt dan verbannen naar tweederangs tijdschriften?

1 Reactie
eeweew
eeweew16 nov. 2013 - 15:54

Misschien is het een ideen een soort algemene belasting te heffen op unviversiteiten e.d, zonder dat te achterhalen is wie nou eignelijk waarvoor betaalt. Op die manier zullen de univeristeiten dus gezamelijk opdraaien voor dat ene individu. Een gedeelte zou natuurlijk ook van de uitgevers moeten komen, die moeten accepteren dat de gouden eeuw voor bij is. De universiteiten zouden dan (door middel van die bellasting) minder betalen dan dat ze nu aan de uitgevers betalen, en daar dus geen moeite mee hebben.

BertF2
BertF216 nov. 2013 - 15:54

Aardig. En wat te doen met onderzoek door het bedrijfsleven? Of is het de bedoeling dat kennis in handen van publieke organen voor nop naar het bedrijfsleven gaat, terwijl het omgekeerde uitgesloten is? Gewoon neoliberaal delen, dus?

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger16 nov. 2013 - 15:54

Dekker wil niet alleen dat alle wetenschappelijke (subjectief) publicaties gecopieerd kan worden, maar copieerd dat idee zelf ook (Google) Slimme man die Dekker, die zie ik nog wel eens premier van Nederland worden, of iets groots in EUropa.

Jensbos
Jensbos16 nov. 2013 - 15:54

Maar euh......, wat heeft het dan nog voor zin om een -zogenaamde- kennis samenleving te worden, we blijven gewoon 200 jaar sociaal economische geschiedenis uitverkopen. Maar Sander Dekker is VVD'er en die staat natuurlijk vooral voor de belangen van het geld, en dat wil de resultaten van onderzoek zo snel mogelijk te gelde kunnen maken,.... of dat nu hier is of in LLL.... of cumulatief dankzij hier (-voorlopig nog- hoge opbrengst) en daar (- nog heel lang- lage kosten).

1 Reactie
eeweew
eeweew16 nov. 2013 - 15:54

Dat is geen argument, organisaties die geld hebben kunnen namelijk al lang bij deze artikelen. Het is niet zo dat omdat ze gratis toegankelijk zijn het bedrijfsleven ze opeens kunnen misbruiken, dat konden ze al lang, omdat ze gewoon die abonnementen betalen. De kleine man die die abonnementen niet kan betalen heeft hier voordeel bij.