Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Dehaene: 'Regering met Wilders is gevaar voor de democratie'

  •  
30-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
lhbt.png
Belgische oud-premier vindt dat EU Nederland goed in de gaten moet houden
De Belgische oud-premier christen democraat Jean-Luc Dehaene heeft hard uitgehaald naar de aanstaande PVC-coalitie in Nederland.
In een interview met de Belgische krant De Morgen  waarschuwt Dehaene zijn christen democratische collega’s:
Wat in Nederland gebeurt, is een situatie die we in verschillende landen zien, ook in Zweden. Het is het resultaat van de versnippering van het verkiezingskorps en de angst bij de bevolking rond globalisering. Dat is een open speelveld voor populisten. Dit houdt gevaren in voor de werking van de democratie. We mogen nooit vergeten dat een democratie zichzelf kan vernietigen.
Dehaene zit momenteel in het Europarlement en is daar lid van dezelfde fractie (EVP) als de CDA-ers. Hij vindt dat de Europese Unie een Nederlands kabinet dat steunt op de PVV nauwlettend in de gaten zal moeten houden.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (51)

eeweew
eeweew30 sep. 2010 - 7:07

Zo, weer een die het zegt. Wat mij betreft mogen heel veel buitenlandse christendemocraten dit soort uitspraken doen. Misschien dat het CDA dan op gegeven moment in ziet waar ze mee bezig zijn.

maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

"We mogen nooit vergeten dat een democratie zichzelf kan vernietigen." Wilders weet dat heel goed. De kwade genius.

maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

Het word tijd voor een EU Sicherheidsdienst inclusief tribunaal die misbruik van de democratie bewaakt. Wel fijn om te zien dat die regeringsleiders in ieder geval helemaal niet zitten te springen om Wilders.

jandebolle
jandebolle30 sep. 2010 - 7:07

Ach, in BE hebben we ervaring met dit soort partijen (Vlaams Belang). De PVV profiteert van de democratie om extreme en vrijheidsbeperkende maatregelen op te dringen aan partijen die zich ver moeten houden van het PVV-gedachtengoed. Ik hoop dat de leden op het CDA-congress Verhagen wandelen sturen. @Liberty Coronet. Wat BE betreft, een sterk Vlaanderen kan volgens de N-VA alleen in een sterk Europa en daar hoort Wallonie bij. Dit is volgens mij iets helemaal anders als wat de PVV of het Vlaams belang zeggen.

mees.
mees.30 sep. 2010 - 7:07

'Vrijheid' in motto nieuw kabinet jaja.......beschamend zo blind te zijn voor de drijfveren van een partij en daar aan mee te werken "Vrijheid".....behalve voor de minderheid. Dat is het motto van Bruin 1 Voor rechts die er zijn vingers bij af zal likken

objectivist
objectivist30 sep. 2010 - 7:07

Nou, dan is het maar goed dat de PVV niet in de regering zit. De man begrijpt niet eens wat de situatie is zeg. En ik meen dat Belgie zo zijn eigen problemen heeft om op te lossen. Maar ik geef toe, een land als Belgie is er niet een om als Europa in de gaten te houden.

JAWEH
JAWEH30 sep. 2010 - 7:07

Jullie zitten er allemaal naast. Deheane houdt nu al rekening met de groot nederlandse gedachte die door de nieuwe ideoloog van de PVV moet worden ingemasseerd bij de Nederlandse bevolking. Hij gaat ervanuit dat hij bij de volgende verkiezingen moet concurreren met Nederlandse partijen als vlaanderen eenmaal bij Nederland hoort. Hij kiest nu al positie...

GekkeHenkie3
GekkeHenkie330 sep. 2010 - 7:07

Ze kunnen wel klagen in Belgie, en Duitsland, maar het zijn dezelfde partijen die het daar ook goed doen...

shoarmabakker
shoarmabakker30 sep. 2010 - 7:07

Belgische (oud)-politici die commentaar hebben op andere regeringen in Europa. Da's humor :)

Gelijkhebber
Gelijkhebber30 sep. 2010 - 7:07

Belgen zijn goed in het maken verwijten naar Nederlanders over zaken die bij hen niet veel beter zijn. De Winter en zijn Vlaams Belang zijn echt nog extremer dan Geert cs.

KlaasKlasbak
KlaasKlasbak30 sep. 2010 - 7:07

Niet alleen een gevaar voor de democratie, een groot gevaar voor ieder niet blank mens. De WO III staat op punt van losbarsting en nog zien mensen het niet.

joshualambado
joshualambado30 sep. 2010 - 7:07

En zo is het maar net. Commentaar volstrekt overbodig.

Ulltrafox
Ulltrafox30 sep. 2010 - 7:07

Deze trend doet me denken aan de periode vlak voor de moord op Pim Fortuyn. Ga vooral zo door en er zal weer een idioot met een pistool opstaan om de 2e politieke moord te plegen in korte tijd in naam van de "democratie".

HenkJansen2
HenkJansen230 sep. 2010 - 7:07

Volgens mij was DeHaene een groot voorstander van een cordon sanitair rondom het Vlaams Blok. We weten allemaal hoe België er nu voorstaat en hoe groot hun vreemdelingen- en immigratieproblematiek is. In wijken van Brussel durven politie niet eens meer in hun eetje te surveilleren. En dan nu commentaar geven op de vorming van dit kabinet wat dit tegen wil gaan, lol. Tja... Ik zou zeggen: sluit je aan bij Lubbers, Van Agt, Terpstra. Wij gaan lekker door.

TheGreenMachine
TheGreenMachine30 sep. 2010 - 7:07

Wat een gotspe, om je rot te lachen! Beter houdt de EU Belgie nauwlettend in de gaten, het land dat verscheurd dreigt te worden terwijl het wel de thuisbasis is van datzelfde EU. In plaats van een volkomen legitiem democratisch proces te wantrouwen dat jou gewoon persoonlijk niet bevalt.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle30 sep. 2010 - 7:07

Ik vind dat België niet zoveel recht van spreken hebben aagezien wij wel in staat zijn een regering te vormen. En dat in België een partij de grootste winnaar is geworden die het land nota bene wil opsplitsen.

2 Reacties
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

Het is niet België dat hier spreekt maar Dehaene namens de EU.

JoopSchouten
JoopSchouten30 sep. 2010 - 7:07

Daar gaat het hier niet over.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 sep. 2010 - 7:07

Aljazeera noemde gisteren Nederland:'' Een anti-islam kabinet''. Heel jammer dat Nederland in zn''o gat was gevallen. Wie wil nog de Nederlandse koe in zijn koestal hebben?

1 Reactie
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

Ik voorspel dat we over een tijdje geen zwart witte koeien meer hebben in NL, maar enkel Bruine.

[verwijderd]
[verwijderd]30 sep. 2010 - 7:07

Gelukkig loopt de kabinetsformatie in België geweldig goed. En de integratie is ook goed gelukt in België. Geen enkel probleem in wijken van Brussel en Antwerpen. Als je je ogen dichthoudt.

4 Reacties
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

Dus als de formatie in een land wel goed zou lopen zou je de opmerking wel slikken? Dan zul je het eens zijn met Merkel.

Bouwman2
Bouwman230 sep. 2010 - 7:07

In Vlaanderen bestaat ook een xenofobe en voor racisme veroordeelde partij, Peet, die heet nu Vlaams Belang, de zusterpartij van de PVV. En die is altijd door CD & V en Open VLD buiten de deur gehouden. N-VA is wel rechts nationalistisch, maar geen anti immigratiepartij en dus anti moslim.

jandebolle
jandebolle30 sep. 2010 - 7:07

In BE is het zeker ook geen succes. We hebben de zelfde problemen als in NL. Alleen denk ik dat met de PVV er van integratie geen sprake zal zijn. Het feit dat er in BE nog geen nieuwe regering is, is in deze weinig relevant.

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle30 sep. 2010 - 7:07

Ha die Peet, altijd leuk om je reacties te lezen. Als iemand eens een kijkje wil nemen om het succes van Belgische integratie met eigen ogen te zien, gelieve zo spoedig mogelijk de trein nemen naar Brussel om daar op Noord Station uit te stappen. Loop 'ns over de Rue de Brabant en die buurt. Of pak de bus daar om naar Anderlecht te gaan. Je zult smeken om terug te keren naar Kanaaleiland in Utrecht als je dat gezien hebt. Het sneue resultaat van meerdere regeringen die al decennia lang de ogen sluiten voor een totaal niet functionerende integratie van allochtonen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 sep. 2010 - 7:07

Het wordt gezellig zo, de ons omringende landen spreken allen hun afkeuring uit over dit a.s. kabinet. We staan er gekleurd op. En Verhagen stoomt door als een ongeremde locomotief, regelrecht de afgrond in.

2 Reacties
TheoJ2
TheoJ230 sep. 2010 - 7:07

Sinds wanneer is Dehaene een land? Ik zou zeggen dat het een Belg is met zijn eigen voorkeuren en wensen.

TheoJ2
TheoJ230 sep. 2010 - 7:07

Volgens mij hebben we een democratisch gekozen parlement met als taak de regering in de gaten te houden.

Klaas2
Klaas230 sep. 2010 - 7:07

De Belgen zijn er in geslaagd om de ideale schoonzoon Philip de Winter te marginaliseren. Zij weten wel hoe met dat soort dwazen om te gaan. Nederlanders kunnen op velerlei terrein een hoop leren van Belgen.

3 Reacties
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

Inderdaad, dat cordon sanitaire heeft daar gewerkt. Hulde aan de Belgen!

Rondeboer
Rondeboer30 sep. 2010 - 7:07

Kunnen wij wat leren van de Belgen (wat betreft het vormen van een regering)? Het land valt bijna uiteen.

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort30 sep. 2010 - 7:07

intussen begint opsplitsing zowaar tot de mogelijkheden te behoren.

UitDeDroom
UitDeDroom30 sep. 2010 - 7:07

Laten we ons geen zorgen maken: Zwitserland is geen EU-lid en rijker dan wij en Zwisters worden bijna 2 jaar ouder dan wij. Andere grondstofarme landen die geen lid zijn van de EU maar waar het niet zo slecht gaat zijn Nieuw Zeeland, Zuid-Korea, Taiwan en Singapore (laatste is geen democratie). Noorwegen bewust buiten EU maar heeft zijn olie.

3 Reacties
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

"Zwitsers worden bijna 2 jaar ouder dan wij" Zou dat door die zuivere berglucht komen?

Klaas2
Klaas230 sep. 2010 - 7:07

---[Laten we ons geen zorgen maken: Zwitserland is geen EU-lid en rijker dan wij en Zwisters worden bijna 2 jaar ouder dan wij.]--- Hoe zit het met Luxemburg, hoort bij de eerste drie EU-leden (het heette toen nog Benelux) Luxemburg staat als nummer 1 wereldwijd (getal 2005 van IMF). Zwitserland is nummer 4 Dus zo direct is de koppeling EU en rijkdom niet. Zullen we dan nu afspreken om die Zwitserland nonsens te laten liggen? http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_BBP_per_capita

brynnar
brynnar30 sep. 2010 - 7:07

Burundi, Oppervolta, Kirgizië, Myanmar en Belize zijn ook geen EU-landen. Doen die het ook zoveel beter?

Dragon2
Dragon230 sep. 2010 - 7:07

De ambtenaren van de Europese Superstaat zien wel in dat NL een voorloper is voor de andere West Europese landen. Overal spelen dezelfde maatschappelijke problemen en leven dezelfde sentimenten. Een kenmerk van die sentimenten is ook dat de mensen niet willen dat 'Europa' het voor het zeggen heeft. Dehaene komt op voor z'n eigen winkeltje, de EU. Hoe hij de link legt tussen opkomst van Wilders figuren en het in gevaar komen van democratie ontgaat mij. Ik zou eerder zeggen dat steeds meer regelgeving door je strot geduwd krijgen van onzichtbare Europese bestuurders voor wie we niet voor gekozen hebben in strijd is met de democratie, maar goed.

1 Reactie
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

"Een kenmerk van die sentimenten is ook dat de mensen niet willen dat 'Europa' het voor het zeggen heeft." Aan sentimenten heb je niks. Zeker niet als je als import en exportland 25 miljard per jaar verdient aan de EU. Dan maar wat meer regeltjes.

LastShadowPuppet
LastShadowPuppet30 sep. 2010 - 7:07

Dehaene die ons een lesje over democratie meent te moeten leren, het moet toch niet veel gekker worden. Alsof een cordon sanitaire iets met democratie te maken heeft.

2 Reacties
Rondeboer
Rondeboer30 sep. 2010 - 7:07

De opmerking van Dehaene is bestemd voor de Belgische binnelandse consumptie.

mees.
mees.30 sep. 2010 - 7:07

Wat er nu gebeurt "IS DEMOCRATIE" Of is vrijheid van spreken alleen aan u gegeven??????? Moeten mensen omdat u hun mening onwelgevallig is de mond houden omdat u alleen voor uzelf de vrijheid van spreken wil waarborgen?

[verwijderd]
[verwijderd]30 sep. 2010 - 7:07

Hahaha, dat is straf. Ik zou, wederom, niet happen naar suikeroompje Nederland als ik u was. EU. Rutte I kan wel eens vervelende beslissingen gaan nemen met de betrekking tot de geldstromen. En terecht.

1 Reactie
maccus
maccus30 sep. 2010 - 7:07

"Rutte I kan wel eens vervelende beslissingen gaan nemen met de betrekking tot de geldstromen." Nederland verdient 25 mld per jaar aan de EU. U bedoelt dus dat we dat gaan laten liggen?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort30 sep. 2010 - 7:07

Toch grappig dat deze belg zo stelling neemt tegen de PVV, terwijl in eigen land de nationalistische partij inmiddels zonder blikken of blozen praat over opsplitsting van Belgie. Laatst op BNR ging het er ook over: waar splitsing vroeger nog een vaag sprookje was, begint het nu binnen een generatie een mogelijkheid te worden: er wordt immers al gewerkt aan een mogelijk scenario voor als het zover komt. De Democratie van Belgie gaat rap richting vernietiging tot Vlaanderen en Waalre. Los daarvan heeft meneer Delhaene natuurlijk wel een punt dat PVV de weg vrijmaakt voor inperking van vrijheden, diametraal tegenover wat ze zelf zeggen te zijn (vrijheid!)

1 Reactie
jandebolle
jandebolle30 sep. 2010 - 7:07

Aan de verregaande opsplitsing van BE is niets ondemocratisch als je de stemuitslag bekijkt. Nationalisme hoeft niet eng te zijn maar kan ook ruim zijn, nl als je respect vraagt is het logisch dat je anderen ook respecteert. Dat is volgens mij het bericht van de N-VA. Die is 180% verschillend dan de visie van de PVV of het VB en gelukkig maar.

[verwijderd]
[verwijderd]30 sep. 2010 - 7:07

Regering met Wilders? Die hebben we toch niet?

1 Reactie
Klaas2
Klaas230 sep. 2010 - 7:07

Er is in het regeerakkoord rekening gehouden met de punten van Wilders, hij is dus medeontwerper van het beleid maar neemt geen verantwoordelijkheid.

Anton3
Anton330 sep. 2010 - 7:07

Veel Nederlanders zien nog steeds niet in wat voor situatie we verzeild zijn geraakt. Buitenlanders zien met verbazing de vrijage van gevestigde partijen met extreem rechts. Je hoort veel het argument dat Wilders groepen tegen elkaar opzet, maar wat mijns inziens te weinig aandacht krijgt is de leugens die hij over de Islam verteld. De Islam is helemaal geen probleem in Nederland. Vrijwel niemand heeft werkelijk last van de Islam. Meisjesbesnijdenis is een cultureel fenomeen en staat los van de Islam. Gebrek aan tolerantie jegens homo's is ook meer cultureel bepaald en zie je bovendien ook bij radicale christenen. Boerka's zie je vrijwel nooit. Ook wanneer je last hebt van Marokkaanse rotjongens staat dit volkomen los van de Islam. Ook de aanslagen van 9/11 stond feitelijk los van deze religie. Dit laatste was vooral een wraakactie op de VS en haar buitenlandbeleid. En toch trappen zelfs mensen met meer dan ëën hersencel hier in. Wilders veroorzaakt een massapsychose die we al diverse malen eerder hebben gezien in de geschiedenis en die levensgevaarlijk is. Dit laatste kan niet vaak genoeg gezegd worden.

1 Reactie
Bilskrot
Bilskrot30 sep. 2010 - 7:07

Oh ja, het 'ies coeltoer' argument. Sharia rechtbanken zijn zeker ook cultureel bepaald? Begrijpt u dan niet dat het niet om de Islam zelf gaat, maar om de cultuur die daaruit ontspringt? De Islam is de bindende factor van alle problemen met niet-westerse allochtonen. Zonder Islam zou je ook Marokkaanse rotjongens hebben, maar de problematiek zou dan niet anders of omvangrijker zijn dan bij autochtone rotjongens. Achter de Marokkaanse straatterreur zit namelijk een culturele achtergrond waarin de Islam een grote rol speelt, ook al zijn de betreffende jongens zelf volstrekt niet religieus. Wat u doet is de Islam ontdoen van alle culturele en maatschappelijke uitzaaiingen en het enkel benaderen als een religie. Dat is dus de kop in het zand steken.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman30 sep. 2010 - 7:07

Ik vind deze stellingname ook wel mooi: [Ook Annemie Neyts, voorzitter van de Europese liberale partij ELDR (waarvan ook de VVD deel uitmaakt), zegt in De Morgen niets te zien in samenwerking van de VVD en het CDA met de PVV. "Ik zou niet graag in hun schoenen staan en vanaf nu elke dag moeten bedelen om de goedkeuring van zo'n partij", aldus de Belgische minister van Staat. "Ten gronde vind ik de standpunten van Wilders minstens net zo verwerpelijk als die van het Vlaams Belang."]

1 Reactie
TheoJ2
TheoJ230 sep. 2010 - 7:07

Het is van belang of VVD en CDA met de PVV kunnen samenwerken. Wat allerlei buitenstaanders ervan vinden doet niet ter zake.