Joop

Defensie vergroot druk om in Uruzgan te blijven

  •    •  
23-10-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Middelkoop_beschadigd.jpg
Minister Van Middelkoop (ChristenUnie) probeert coalitiepartner PvdA voor zich te winnen
Defensie-minister Van Middelkoop houdt de deur open om ook na 2010 troepen te handhaven in Uruzgan. Hij beroept zich op druk vanuit de NAVO. Daarmee oefent hij druk uit op coalitiepartner PvdA om afstand te nemen van de motie die daarover is aangenomen door de Tweede Kamer.
De bewindsman zegt vandaag in NRC Handelsblad dat een mogelijk vertrek van Nederland uit Uruzgan in NAVO-kringen gezien wordt als een “opvallende Alleingang die haaks staat op de ontwikkelingen in het bondgenootschap”. Over de motie van de Kamer zegt Van Middelkoop:
De motie is er, het kabinet is aan zet. Dat ligt nu open. Dan wordt het belangrijk wat de NAVO vindt en hoe de internationale wereld reageert.
Van Middelkoop stelt dat de nu nog ‘subtiele druk’ op Nederland na de Afghaanse presidentsverkiezingen zal aanzwellen. Hij spreekt over een “switch van overpresteren naar onderpresteren.” Het is de vraag of hij met deze dreigende taal kan morrelen aan de meerderheid in de Tweede Kamer die per motie heeft laten weten dat alle Nederlandse militairen Afghanistan in 2010 moeten verlaten. 

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar