Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Defensie maakt puinhoop van administratie

  •  
13-08-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Veel personeelsdossiers zijn niet op orde, terwijl bezuinigingen voor de deur staan
Het ministerie van Defensie is geenszins voorbereid op de komende reorganisatie. Dat schrijft NRC Handelsblad. Hoge militairen zouden klagen over ‘een gebrek aan kwaliteit en bestuur’.
NRC heeft vertrouwelijke documenten in handen. Hieruit zou blijken dat Defensie de meeste personeelsdossiers niet op orde heeft en dat interne controlediensten door personeelsgebrek hun taken niet kunnen uitvoeren. Goede kwaliteit van personeelsdossiers is, juist nu Defensie voor een bezuiniging van ongeveer een miljard euro staat, van groot belang. Het alternatief van de slechte boekhouding zijn dure arbeidsrechtelijke procedures.
Duizenden militairen zullen door de bezuiniging gedwongen ‘afvloeien’. Naar de stand van 1 maart zijn echter slechts vierduizend van de circa 66.000 personeelsdossiers op orde.
Secretaris-generaal Ton Annink bagatelliseert de problemen. Volgens Annink zal het weinig moeite kosten om de dossiers op orde te krijgen:
Het gaat heel vaak om een paar ontbrekende papieren die er wel zijn, maar die nog bij de dossiers gevoegd moeten worden.”
Volgens Annink schiet de Algemene Rekenkamer bovendien ook door met haar kritiek. De Rekenkamer stelt dat Defensie er voor moet zorgen “dat het haar wettelijk voorgeschreven controletaken wel blijft uitvoeren”. Annink noemt de kritiek onderdeel van “een jarenlange belangencampagne van de Algemen Rekenkamer om de controlecapaciteit binnen de overheid op peil te houden”.
cc-foto: Zachary Korb

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.