Joop

Defensie laat pantservoertuigen bouwen door ongescreend Chinees staatsbedrijf

  •  
24-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2310 keer bekeken
  •  
ANP-327805549

Pantservoertuigen van Defensie worden gebouwd door een in Friesland gevestigd bedrijf dat volledig in handen is van de Chinese staat. Het bedrijf wordt al jarenlang niet gescreend op de veiligheidseisen die gelden voor de defensie-industrie. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag, in samenwerking met Follow The Money. Deskundigen vrezen dat geheime militaire informatie “op een presenteerblaadje” aan de Chinese overheid wordt overhandigd.

Het bedrijf Visser B.V. klinkt misschien niet Chinees, maar is dat sinds 2013 wel. In dat jaar werd het overgenomen door CIMC, een Chinese staatsonderneming. Na de overname heeft geen risicobeoordeling plaatsgevonden “om te kijken of de informatie bij het bedrijf nog wel veilig is”. Dat gebeurde ook niet nadat de Nederlandse inlichtingendiensten afgelopen november in hun jaarverslagen waarschuwden voor “sabotage en spionage” door China. 

De Friese onderneming ontwerpt en bouwt sinds 2003 de interieurs van pantservoertuigen, waaronder dat van de Boxer Commandopost. RTL Nieuws schrijft daarover:

Dat voertuig fungeert als een rijdende commandotoren op het slagveld. "Het heeft techniek aan boord waarmee je precies kan zien waar je eigen eenheden zijn, waar de vijand is. Eigenlijk wordt alle informatie gedeeld die je voor het gevecht nodig hebt", zegt Mart de Kruif [voormalig Commandant Landstrijdkrachten, red.]. "Het laatste wat je wilt is dat anderen daarin kunnen meekijken."

Volgens Defensie is er geen risicoanalyse uitgevoerd, omdat daar geen noodzaak voor werd gezien. Volgens de Nederlandse directeur van Visser B.V. is de overname door het Chinese staatsbedrijf destijds wel bij Defensie gemeld, maar is daar niet op gereageerd. Deskundigen vrezen dat dit komt doordat er jarenlang fors op de strijdkrachten is bezuinigd. 

Meer over:

china, nieuws, defensie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Greendutch
Greendutch25 jan. 2023 - 15:54

DANK JE WEL FOLLOW THE MONEY EN RTL NIEUWS wat mogen we toch in onze handen klappen met onze vrije pers!! dat hier niet de pers gedwongen wordt slaafs de regering te volgen. dat moeten we koesteren. hopelijk wordt dit snel teruggedraaid, gekeerd, gewijzigd en leert men hiervan zodat dit in de toekomst nooit meer voorkomt. dit dient op een lijst te staan van belangrijke onderwerpen die een ministerie uit het hoofd moet leren.

Joop  den Uil
Joop den Uil25 jan. 2023 - 11:16

Hoekstra zal de Chinese ambassadeur nu wel snel op het matje roepen. Stoer met de vuist omhoog want lullen en vliegen zijn zijn sterkste kanten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 9:39

Er is maar een ministerie dat de (doomsday) klok slaat en dat is Economische zaken. Kwestie van optellen en aftrekken! :)) Geld versus mensen.

Boning
Boning24 jan. 2023 - 21:00

Onze diensten richten zich op weekend scholen en gebedshuizen... Het echte werk is een blind vlek geworden.

Andreas4
Andreas424 jan. 2023 - 19:40

Het zal 's niet waar zijn. Best mogelijk dat ook diverse ministeries al door China en/of Rusland zijn geïnfiltreerd dan wel van steekpenningen zijn voorzien, vandaar dan dat lakse en stompzinnige gedrag van de beleidsmakers daar. Nu is het wachten tot deze tanks worden ingezet en vervolgens op afstand worden overgenomen en uitgeschakeld door China of wie dan ook de code in handen krijgt... (een beetje complotdenken kan geen kwaad in het huidige tijdsgewricht)

Déjà vu
Déjà vu24 jan. 2023 - 18:57

De media in de vazalstaten van de USA zijn zo geïndoctrineerd dat ze alles wat de hegemonie van de USA in de wereld mogelijk zou kunnen aantasten, ook als een gevaar zien. De Amerikaanse power politiek ten top! Overigens is dit zeer nadelig voor Europa en haar industrie.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers25 jan. 2023 - 3:40

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Peace ....
Peace ....24 jan. 2023 - 16:55

De oorlogsindustrie is gigantisch en de bedrijfsmodellen dusdanig complex dat niemand er wijs uit kan. Iemand nog grip op de JSF ? (u weet wel dat dure ding met gebreken). Gelukkig hebben we een ervaren Minister van Oorlog dus zij regelt dat in een vingerknip.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 9:41

Peace Die horen ze in China al aankomen!

KritischKijken
KritischKijken24 jan. 2023 - 16:34

Past precies in het Europese en NLse naieviteitsbeeld sinds het einde van de Koude Oorlog. Nooit meer oorlog; dus bezuinigen op Defensie, Rusland zou eigenlijk bij de NAVO horen en China is toch een vriend met mogelijkheden...

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier24 jan. 2023 - 17:57

"dus bezuinigen op Defensie" Dat valt reuze mee, er is al voor hondereden miljoenen naar Oekraine gestuurd. Net als dat verhaal dat er niet genoeg munitie zou zijn: de oorlog was nog maar net begonnen en nederland stuurde voor 40 miljoen aan: Munitie!

Ejoth
Ejoth24 jan. 2023 - 19:21

Krijg je met dat linkse beleid onder de kabinetten Rutte. Fel gesteund door de linkse partijen. Top. Ga zo door naïevelingen.

LaBou
LaBou 24 jan. 2023 - 22:16

"Krijg je met dat linkse beleid onder de kabinetten Rutte. Fel gesteund door de linkse partijen." Dit moet wel satire zijn want met de werkelijkheid heeft het geen enkel raakpunt.

De Boomkweker
De Boomkweker24 jan. 2023 - 16:21

Sorry hoor, Maar als je als Defensie, Nederlandse staat en Geheime dienst zo zit te slapen moet je misschien toch stoppen met thuis werken. Misschien gelijk de helft van de vakantie dagen van 2023 innemen. Man man wat een schande. Lof aan de journalisten van follow the money.

2 Reacties
Doomsdayshaman
Doomsdayshaman24 jan. 2023 - 19:16

Je zegt het treffend, De Boomkweker. Gelukkig heeft de overheid voor voor overig falen wel hun zaakjes op orde! (Sarcasm off.)

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 jan. 2023 - 9:43

Die werken even goed als de belastingdienst. We beginnen al op China te lijken weet je dat!