Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Defensie is de weg kwijt

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image

Waar de miljoenen tegenvallers vandaan komen doet er niet meer toe, de deuren sluiten zich weer, defensie gaat cocoonen en de Kamer mag afwachten

Onze Krijgsmacht, de mensen die er werken, gaan ons zeer aan het hart en de situatie bij Defensie is en blijft zorgwekkend. De minister heeft veel van onze zorgen niet kunnen wegnemen. Sterker nog, op een aantal punten zijn die groter geworden. Suggesties van onze kant voor de nog te ontvangen beleidsbrief zijn ter zijde geschoven. Daar waar de minister ons opriep mee te denken blijkt van een handreiking geen sprake. Daarom ziet de PvdA zich genoodzaakt tegen de begroting 2011 te stemmen.
In 2009 schreef de Algemene Rekenkamer in een alarmerend rapport: ‘De informatie die de minister van Defensie iedere maand krijgt over de operationele gereedheid van defensie-eenheden kent wezenlijke tekortkomingen. Deze informatie stelt de minister niet in staat zich een volledig en juist beeld te vormen van de feitelijke situatie van de inzetbaarheid van Nederlandse militairen en materieel’. Als de minister al niet weet wat de situatie bij Defensie is, dan kan hij dus ook de Kamer niet goed informeren!
De minister kan ons niet uit leggen waar het aantal van 10.000 mogelijke ontslagen op is gebaseerd, en welke oplossing hij de werknemers biedt. Het diversiteitsbeleid als flankerend Personeelsbeleid wordt na twaalf jaar inzet van achtereenvolgende CDA staatssecretarissen, met één pennenstreek terzijde geschoven.
Verder wil de minister geen Onafhankelijke Inspectie die kan bijdragen aan een grotere openheid en het sneller vinden van structurele oplossingen voor de mismatch tussen ambities, middelen en doelmatige inzetbaarheid.
Al jaren wordt geschreven, gesproken over de broodnodige cultuurverandering. Waar de miljoenen tegenvallers vandaan komen doet er niet meer toe, de deuren sluiten zich weer, defensie gaat cocoonen en de Kamer mag afwachten!
Omdat de minister onze zorgen niet heeft kunnen wegnemen en er van een handreiking geen sprake is, was politieke sturing en controle door de Kamer is op basis van deze situatie feitelijk niet mogelijk. Daarom ziet de PvdA-fractie zich helaas genoodzaakt tegen de begroting te stemmen.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

HugoSpanje
HugoSpanje16 dec. 2010 - 15:43

Veel geschreeuw en weinig wol. Een relatief kleine strijdmacht die in Afghanistan materieel nogal veren heeft gelaten, een Minister van Defensie die nog maar net begonnen is puin te ruimen van een voormalig kabinet waar o.a. de PvdA in deelnam en zie ....... mevrouw Eijsink pent zich de vingers blauw schrijft om traditiegetrouw de klaagzang weer aan te heffen. Bezuinigingen die onvermijdelijk ook het leger treffen worden simpel vertaald in plotselinge zorgen over 10.000 man personeel (die ons zo aan het hart gaan) die ontslagen dreigen te worden. Alsof de PvdA die 10.000 man niet de laan uit hadden gestuurd als de verkiezingen voor hen wat gunstiger waren uitgepakt. De bekende holle retoriek.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 dec. 2010 - 15:43

Ik krijg er een ongemakkelijk gevoel van. De PvdA wilde ook 1,5 miljard op defensie bezuinigen. Het is onvermijdelijk dat ook daar klappen waren gevallen. Dat Eijsink een nauwkeurige en faire behandeling wil snap ik maar dit is wel een beetje krokodillentranerig.

rgeurtsen
rgeurtsen16 dec. 2010 - 15:43

Wel prinicpieel blijven... laat de politiek weer de macht teruggrijpen op het ministerie. Van ambtelijke top (o.a. Annink) tot Generale Staf, het druipt van het dedain voor e politiek en het volstrekt gebrekkig verantwoording afleggen. net ondernemers die niet op hun vingers gekeken willen worden. Onbehoorlijk, terug in het hok die militairen die neerbuigend doen over democratie en gekozen politieke leiders.

Gelijkhebber
Gelijkhebber16 dec. 2010 - 15:43

" Het diversiteitsbeleid als flankerend Personeelsbeleid wordt na twaalf jaar inzet ... " Een zin boordevol nikszeggend ambtenarenjargon. De situatie bij de Defensie is duidelijk. Te veel staven, te veel generaals, te veel niet of slechtpresterende medewerkers. te veel eigen koninkrijkjes, te veel zelf verzinnen i.p.v. verstandig inkopen. Laatst gesproken met iemand van DTO die het had over vergaderingen waarin gesproken werd over 'zingevende architectuur'. Hoe verzin je het. Een opleiding gevolgd met een majoor van de landmacht die aangaf dat veel van zijn collega's eigenlijk alleen goed zijn in sporten. Saneren die hap. Doelstellingen formuleren en de organisatie daarop aanpassen. Geen 'flankerend beleid' maar daar daadkracht.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 dec. 2010 - 15:43

Meer dan 100 generaals hebben we in ons land, te gek voor woorden. Saneren die hap. Korte lijnen klein kader en enkel nog maar kerntaken. Het kan toch niet waar zijn dat we gewoon door gaan met deze waanzin van oude mannen en dito spullen en dat al deze rommel ons een vermogen kost.