Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Defensie blundert: journalist kan meekijken bij geheim EU-overleg

  •  
20-11-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ankbijleveld

© DEN HAAG - Ank Bijleveld, minister van Defensie, komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. robin utrecht

Tech-journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws is erin geslaagd om in te loggen bij een vertrouwelijk online overleg van de Europese ministers van Defensie. Op het Twitter-account van minister Ank Bijleveld was een foto geplaatst met het adres van de vergadering en een groot deel van haar inlogcode. Vijf van de zes cijfers van de code stonden online. Na enkele pogingen was Verlaan binnen.
" “Je weet dat je deelneemt aan een geheim overleg van de Raad Buitenlandse Zaken?”, vroeg de Hoge Vertegenwoordiger Josep Borrell toen RTL Nieuws-journalist Daniël Verlaan zijn camera en microfoon inschakelde. De vergadering werd vervolgens stopgezet omdat het vertrouwelijke karakter niet meer kon worden gewaarborgd."
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie had een medewerker van minister Bijleveld de foto geplaatst. “Een stomme fout.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (19)

The Apple
The Apple21 nov. 2020 - 19:16

Een minster van Justitie die zijn eigen de regels overtreedt en een minister van Defensie die op Twitter staatsgeheimen prijsgeeft, het kan niet op. Natuurlijk zal het geen reden zijn om af te treden. Eens kijken welke plaats ze krijgt op de kieslijsten CDA, dus misschien zou landbouw wel iets zijn voor haar zijn in een volgens kabinet.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax222 nov. 2020 - 22:25

Staatsgeheimen worden niet via internet besproken..

The Apple
The Apple23 nov. 2020 - 17:11

MaxMaX - "Defensie blundert: journalist kan meekijken bij geheim EU-overleg" Daar staat toch echt "GEHEIM".

Eric Minnens
Eric Minnens21 nov. 2020 - 0:45

"Op het Twitter-account van minister Ank Bijleveld was een foto geplaatst met het adres van de vergadering en een groot deel van haar inlogcode. Vijf van de zes cijfers van de code stonden online." Hoe dan? Wie? Wie heeft die foto geplaatst? Wie die vijf van de zes cijfers? Ank zelf niet, dit tot haar verontschuldiging. Maar welke klont wél? Hoe achterlijk moet je dan zijn? Dit heeft niet eens iets met digibetie te maken, maar in de eerste plaats met een puur gebrek aan intelligentie.

JanB2
JanB220 nov. 2020 - 19:49

Al dat stompzinnige getwitter van politici. Sowieso je reinste idioterie. Het zou in ieder geval bewindslieden verboden moeten worden. Een van de redenen zie je hier.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 nov. 2020 - 10:45

Jan, ik ben het met je eens. Hoeveel ellende heeft Trump de afgelopen 4 jaar niet de wereld in gestuurd. Twitter zou inderdaad verboden moeten worden voor serieuze politici.

Zapata
Zapata20 nov. 2020 - 19:16

Bijleveld tjonge jonge. Dagelijks word ik geconfronteerd met zulke digibete fossielen. Van juristen tot aan rechters, van politici tot aan vakbondsvertegenwoordigers. Om hoorndol van te worden. Ieder zijn vak hoor en ik verwacht echt geen wonderen van die mensen op het vlak van de ICT. Zij hebben weer heel andere kwaliteiten. Maar we zijn nu al een jaar of 25 bezig sinds de intrede van de PC in de huiskamer en sinds 1998 met internet wereldwijd. En nog steeds snappen ze er niets van. De meest basic zaken blijven een raadsel voor ze. Is wel grappig overigens thuiswerken. Nou dat is me wat. In 2002 had ik een klant in Zuid Afrika en daar deed ik alles voor vanuit Nederland remote. We deden al aan video conferencing over het internet. Beheer voor klanten in Nederland deed ik al in 1998 remote. Het kon toen allemaal al. En nu twintig jaar later moeten ze plotseling, hebben ze twintig jaar de tijd gehad om er wat van te begrijpen maar dat is schijnbaar te kort geweest. We hadden ICT vijfhonderd jaar later moeten uitvinden dan had het allemaal wat soepeler gegaan en had het niet zoveel geld gekost.

3 Reacties
adriek
adriek20 nov. 2020 - 20:36

In die tijd kregen mensen vanuit hun werk nog cursussen omgaan met computers, word, excel enzovoorts. Tegenwoordig vertrouwt men op de paar uur computerles die kinderen op de basisschool krijgen en 'dat leer ik zelf wel'. Onterecht.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2020 - 4:59

Ik ben ook zo'n digibeet fossiel, het zal mij verder een worst wezen. Niets mis met een digibeet fossiel.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 nov. 2020 - 5:02

Gelukkig heb ik experts bij de hand, dat dan weer wel.

Hansie3
Hansie320 nov. 2020 - 17:44

Het blijven toch totaal hilarische amateurs. En die totale onbenullen zijn samen de defensie van de EU. Daar gaan we geen oorlog mee winnen, ha, ha en wij maar denken dat daar het intellect van de EU zit, NOT! Hun IQ is gelijk aan hun schoenmaat vrees ik.

3 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman21 nov. 2020 - 10:49

...daar gaan we nooit een oorlog mee winnen.... Afgezien van het feit of we zonodig een oorlog moeten winnen, kan een nitwit op defensie wel een oorlog veroorzaken. Best wel gevaarlijk.

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 11:41

'kan een nitwit op defensie wel een oorlog veroorzaken' Wat een onzin..

FonsRietdijk
FonsRietdijk22 nov. 2020 - 10:15

@ MaxMax, en daar ging deze zin nog aan vooraf ook: "Afgezien van het feit of we zonodig een oorlog moeten winnen"

Thuiszitter
Thuiszitter20 nov. 2020 - 17:20

Politici en computers dikwijls een drama, twitteren kunnen ze een beetje, hetgeen verboden zou moeten worden, de sociale media dus!!

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 15:39

Gezien de beveiliging kan ze achteraan aanschuiven bij de Russen, Chinezen, Noord-Koreanen enz.

3 Reacties
MaxMax2
MaxMax220 nov. 2020 - 16:25

Het is niet zo'n spannende vergadering hoor, anders zouden ze die vergadering NOOIT via internet doen.

Sailor2
Sailor220 nov. 2020 - 23:45

MaxMax Heb je vernomen dat er een pandemie gaande is en dat half Nederland zit te Zoomen?

MaxMax2
MaxMax221 nov. 2020 - 11:41

@Sailor Alles wat in aanraking komt met internet is in theorie te hacken, geen enkel systeem is waterdicht. Als er echt geheime informatie besproken wordt gaat dat nooit via internet.