Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deetman intimideerde misbruikslachtoffers om enquête uit Kamer te houden

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
2104648968_d16da9a425_b
Wim Deetman, voorzitter van de naar hem vernoemde Commissie onderzoek naar seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, heeft bestuursleden van slachtofferorganisatie KLOKK onder druk gezet om een parlementaire enquête over het misbruik te voorkomen. De bestuursleden besloten, na ‘geïntimideerd’ te zijn door Deetman, af te zien van hun verzoek om een enquête bij de Tweede Kamer, die er vervolgens ook nooit kwam. Dat onthult het NPO Radio 1-programma Argos zaterdag.
Deetman, die het misbruik onderzocht uit naam van de Kerk, zou zijn dwingende verzoek hebben gedaan tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag. Vier aanwezige bestuursleden van KLOKK bevestigen door oud-CDA-minister Deetman onder druk gezet en gezwicht te zijn. Daarvoor was de parlementaire enquête nog een belangrijke eis van de slachtoffers, zeker na onthullingen van NRC over de onvolledigheid van het onderzoeksrapport van Deetman.
De getuigenissen van de betsuursleden worden ondersteund door e-mails in handen van Argos, waaruit blijkt dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op KLOKK. In een mail aan KLOKK-voorzitter Guido Klabbers schreef hij dat er wat hem betreft ‘genoeg onderzocht’ was:
"Ik gun het jou van harte dat mevrouw Arib, mevrouw Gesthuizen en meneer Dibi dat onderzoek [van de commissie-Deetman] nog eens dunnetjes overdoen, maar ik heb niet de innerlijke overtuiging dat ze nog met iets nieuws komen."
Kreemers schreef daarnaast dat de Tweede Kamer ‘geen onderzoeksinstituut’ was en noemde het horen van getuigen onder ede ‘een farce’.
Cc-foto: Roel Wijnants
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.