Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deense wetenschappers waarschuwen voor dodelijke gezelligheid

  •  
19-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1957 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-19-om-11.15.28
Nu de dagen korter worden en het weer guurder, gaat er voor velen niets boven de knusheid van een gezellige en verwarmde woonkamer. Maar die gezelligheid kan de gezondheid ernstige schade toebrengen en zelfs dodelijk zijn. Daarvoor waarschuwen gezondheidsexperts in Denemarken. Zogenaamde “hygge-junkies” brengen op grote schaal zowel zichzelf als anderen in gevaar.
“Hygge” is de Deense variant van het al even moeilijk te vertalen Nederlandse gezelligheid. Het verschil is dat over hygge inmiddels al negen Engelstalige boeken zijn verschenen die over de hele wereld worden verkocht. Hygge is op weg een globale trend te worden. En dat is niet zonder risico.
Warme chocolademelk, gedimde lichten, comfortabele meubelen, het hoort er allemaal bij. Hygge is volgens de meest fanatieke beoefenaars meer dan het scheppen van wat sfeer , het is ‘de verbinding met jezelf en met anderen aangaan en in staat zijn in het moment leven’. Dat klinkt allemaal leuk en aardig, een beetje zweverig en vooral ook onschuldig, maar wat maakt de Deense hygge dan toch zo dodelijk? Volgens hoogleraar Lars Gunnarsson gaan de Denen in hun voorliefde voor kaarslicht gevaarlijk ver.
In Denemarken horen we inmiddels bij de grootverbruikers van kaarsen. Internationaal gezien gebruiken we er extreem veel. Ik snap dat het concept van de hygge-junkie zo populair is, ik zie het ook bij de mensen om me heen, maar de hoeveelheid schadelijke deeltjes die via kaarsen in de lucht komt is schrikbarend hoog.
Jaarlijks sterven er zo’n drieduizend Denen als gevolg van fijnstof, oftewel deeltjesvervuiling. Volgens Gunnarsson zijn bij het grootste deel van hen het overmatig kaarsgebruik de voornaamste oorzaak. ‘En dat terwijl het slechts een luxeartikel is en een oude traditie waar we makkelijk mee kunnen ophouden.’
Jørn Toftum, wetenschapper verbonden aan het Instituut voor Interieurarchitectuur en Energie aan de Technische Universiteit Denemarken, deelt de zorgen van Gunnarsson. ‘Kaarsen verspreiden enorm veel fijnstof tijdens het branden en die deeltjes komen in de longen terecht. Sommige deeltjes zijn zelfs zo klein dat ze via de longen in de bloedbaan terechtkomen.’
Knusheid en gezelligheid kunnen dus nog zo knus en gezellig zijn, het genieten kan voor de zekerheid het best met mate gebeuren. Of in elk geval met minder kaarslicht.
cc-foto: Megan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.