Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deense spion moest inhoud Fitna-film Wilders achterhalen

  •  
03-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Wilders in de Kamer na strafeis

© 2016-11-17 13:44:16 DEN HAAG - PVV-fractievoorzitter Geert Wilders reageert in de Tweede Kamer op de strafeis vanwege zijn uitspraken over minder-marokkanen. ANP BART MAAT

Wilders wordt – geheel terecht – beveiligd, maar weigert zelf mee te werken met de instanties die verantwoordelijk zijn voor zijn beveiliging en dat van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Het gaat zelfs zover dat de Nederlandse terrorismecoördinator NCTV de Deense geheime dienst om hulp heeft moeten vragen in een undercoveroperatie om in 2008 de inhoud van de film Fitna van Wilders te achterhalen.
De NCTV, de verantwoordelijke voor de beveiliging van Wilders, wilde in het voorjaar in 2008 een inschatting maken van de veiligheidsrisico’s voor Wilders en de effecten inschatten van Fitna. Daarom wilde de terrorismecoördinator de inhoud van de film graag kennen. Wilders weigerde. De inhoud achterhalen via de beveiligers van Wilders mocht niet van de leidinggevenden en dus moest gebruik gemaakt worden van een andere route. Toen Wilders aankondigde naar de publieke omroep in Kopenhagen te zullen gaan, in de hoop dat deze omroep de film zou willen uitzenden, nam NCTV contact op met de Deense zusterorganisatie PET.
De Volkskrant schrijft hier vervolgens over:
“Wilders gaf inderdaad een voorvertoning en de Deense geheime dienst wist een medewerker van de publieke omroep over te halen als mol te fungeren. Deze persoon moest achterhalen of in de omstreden film een koran verbrand zou worden en is na afloop gedebriefd door de PET.
De inlichtingen belandden vervolgens bij terrorismecoördinator Tjibbe Joustra en bij minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.”
Inlichtingenoperatie rond een zittend Kamerlid wordt alleen in zeer extreme gevallen overwogen. De inlichtingendienst benadrukt dan ook dat het doel van de beveiligingsmaatregelen is dat politici en functionarissen ongestoord hun werk kunnen doen, “ongeacht hun politieke opvattingen”. Als Wilders een beetje had meegewerkt met de mensen die hem en ons moeten beschermen tegen terreuraanslagen, was de hele operatie niet nodig geweest en een hoop geld bespaard gebleven.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor