Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Deense populistische partij wil Al Jazeera verbieden

  •  
01-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
Arabische nieuwszenders zouden 'haat tegen het Westen' zaaien. In het Midden-Oosten wordt de zenders juist als pro-westers gezien
De rechts-populistische Deense Volkspartij wil de Arabische nieuwszenders Al-Jazeera en Al-Arabiya van de Deense televisie weren. Dat meldt NRC Handelsblad maandag. Partijleider Pia Kjaersgaard deed de uitspraak in een interview met de krant Berlingske Tidende. De Deense Volkspartij is de derde partij van het land en geeft gedoogsteun aan de centrum-rechtse minderheidsregering.
Volgens Kjaersgaard zitten de uitzendingen van Al-Jazeera en Al-Arabiya “vol haat […] ze dragen bij aan het voortdurend inprenten van haat tegen de westerse samenleving”, zo schrijft NRC.
Nasser Alsarami van de zender Al-Arabiya reageerde verontwaardigd op Kjaersgaards voorstel. “De beschuldigingen zijn absoluut vals en ik ben blij dat niet alle partijen in Denemarken haar visie delen”, zei Alsarami. “In de Arabische wereld worden we er vaak van beschuldigd dat we pro westers zijn […] Als we van beide kanten kritiek krijgen doen we kennelijk iets goed.” De Deense regering heeft laten weten niets te voelen voor een verbod.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (39)

JoopSchouten
JoopSchouten1 nov. 2010 - 12:11

Het is nu wachten op een idioot antwoord van de PVV.

AlbertHofmann
AlbertHofmann1 nov. 2010 - 12:11

Hier op de redactie wordt er iets gemummeld van recht op vrije nieuwsgaring ...een Europees recht...met andere woorden hol Wildersachtig gebral van mevr..

ZwareVanNelle
ZwareVanNelle1 nov. 2010 - 12:11

Is het niet ontzettend raar om als Westerse democratie (Denemarken) media te gaan verbieden omdat ze niet stroken met hun wereldbeeld? Als we dat pad gaan bewandelen is het einde zoek.

Harris2
Harris21 nov. 2010 - 12:11

De documentaire over Al Jazeera is verplichte kost: Control Room is de naam. Gaat dat kijken! http://www.dailymotion.com/video/x1zzbg_control-room-1-of-4_news

BengaBenga
BengaBenga1 nov. 2010 - 12:11

Ironisch wel dat anti-islam-rechts door dit soort zaken steeds meer gaat lijken op de door hen zo verfoeide godsdienst.

Latok
Latok1 nov. 2010 - 12:11

... en weer desinformatie rondbazuinen van bekrompen islamofobiac liars, niet gehinderd door ook maar het begin van enige kennis van de zaak... Wel mooi dat zo'n beweging zich steeds hopeloos belachelijk maakt met zulke en meer beweringen 'aus blaue hinein'. Ik kijk regelmatig Al Jazeera hier in Bangkok, het staat gelijk aan BBC. Al Jazeera's availability (via satellite) throughout the Middle East changed the television landscape of the region. Prior to the arrival of Al Jazeera, many Middle Eastern citizens were unable to watch TV channels other than state-censored national TV stations. Al Jazeera introduced a level of freedom of speech on TV that was previously unheard of in many of these countries. Al Jazeera presented controversial views regarding the governments of many Persian Gulf states, including Saudi Arabia, Kuwait, Bahrain and Qatar; it also presented controversial views about Syria's relationship with Lebanon, and the Egyptian judiciary. Critics accused Al Jazeera of sensationalism in order to increase its audience share. Al Jazeera's broadcasts have sometimes resulted in drastic action: For example, on 27 January 1999, Al Jazeera had critics of the Algerian government on during their live program El-Itidjah el-Mouakass (="The Opposite Direction"). The Algerian government cut the electricity supply to at least large parts of the capital Algiers (and allegedly to large parts of the country), to prevent the program from being seen. At that time, Al Jazeera was not yet generally known in the Western world, but where it was known, the opinion about it was often favourable and Al Jazeera claimed to be the only politically independent television station in the Middle East. However, it wasn't until late 2001 that Al Jazeera achieved worldwide recognition, when it broadcast video statements by al-Qaeda leaders. http://en.wikipedia.org/wiki/Al_Jazeera

FritsGuevara
FritsGuevara1 nov. 2010 - 12:11

Er zijn grosso modo 2 soorten populisme en dat is wat zelf naar politieke macht streeft op nieuwe gebieden, maar ook een beweging die niet onderdeel is van ons politieke bestel die graag ziet dat een overheid op allerlei gebieden juist terugtreedt. Klassiek liberalen. Jammer genoeg krijgen vaak degenen voor wie mensen het meest bang zijn juist de meeste publiciteit. Media werkt hier door zijn onderwerpkeuze maar vaak genoeg aan mee (onbedoeld).

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2010 - 12:11

Zonder Al Jazzera wisten wij niets of heel weinig over de Israelische aaval op de Tukse vredes boot, waar 9 doden vielen. Geen één TV zender in de wereld had die Turkse boot gevolgd van A tot Z behalve Aljazzera!!!

ColorHugo949
ColorHugo9491 nov. 2010 - 12:11

Geen enkele nieuwszender heeft "de waarheid " of alle nieuwsbronnen in in pacht. Voor een evenwicht in de publieke opinie en een breed referentiekader, zijn zoveel mogelijk nieuwsbronnen nodig. Eenzijdige propaganda valt altijd door de mand.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2010 - 12:11

Paranoïde islamofobie....doodmoe word ik er van. Al Jazeera kijk ik regelmatig om een beetje tegenwicht te zien en te horen.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa1 nov. 2010 - 12:11

Het land op wie Wilders geinspireerd en verliefd werd, het land van alles mag je zeggen?!

darkisland
darkisland1 nov. 2010 - 12:11

Indien het zo is, dat er echt haat wordt gezaaid en dat daarmee mensen worden vergiftigd ben ik voor. Ik zal eens gaan kijken naar de zender om echt een oordeel te vormen. Overigens vind ik de praktijken van Al jazeera om regelmatig videobanden van Osama ben laden en het afhakken van hoofden te laten zien niet echt fris. Als PVVer ben ik overigens tegen iedere aanzet tot geweld, discriminiatie of rascisme of die nu uit islamitische linkse of rechtse hoek komt

2 Reacties
Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

----[Als PVVer ben ik overigens tegen iedere aanzet tot geweld, discriminiatie of rascisme of die nu uit islamitische linkse of rechtse hoek komt ]--- Als PVV-er ben je daartegen? En als gewoon persoon, wat zijn dan je denkbeelden daarover?

Yggdrasil
Yggdrasil1 nov. 2010 - 12:11

Als PVVer ben ik overigens tegen iedere aanzet tot geweld, discriminiatie of rascisme of die nu uit islamitische linkse of rechtse hoek komt ================== Dat is dan wel erg vreemd temeer daar 80% van het partijprogramma is opgebouwd uit racisme en/of discriminatie en dan vergeet ik voor het gemak de xenofobe paragraaf maar even. Dus of u zit bij de totaal verkeerde partij of u heeft iets van het programma gemist.

jvanarkel
jvanarkel1 nov. 2010 - 12:11

Goh wat vervelend. :) Zij die er naar kijken, kijken niet via de Deense kabel(?) dus het afnemers gebied zal niet in boeten. In Nederland ben ik er een voorstander van dat het verdwijnd. Niet vanwege Al Jazeera, maar gewoon dat ik het niet begrijp dat bepaalde zenders bij ons van de kabel moesten voor het behouden van TV5, RAI, een Griekse zender. En we kregen een brief vorig jaar dat als wij de Arabische zenders wilden blijven behouden dat we dan op digitale TV over moesten. Ik heb Ziggo hartelijk bedankt en hen medegedeeld dat ik graag de bandbreedte van digitale TV aan anderen overlaat en dat ik zonder die zenders heel graag analoog blijf kijken. Ik heb liever BBC dan allerlei kakzenders uit de rest van de wereld, die je voor niets met een satellietschotel kan ontvangen of via het net kan kijken.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

---[Niet vanwege Al Jazeera, maar gewoon dat ik het niet begrijp dat bepaalde zenders bij ons van de kabel moesten voor het behouden van TV5, RAI, een Griekse zender.]--- Je verwart beleid van een kabelbedrijf met overheidscensuur.

Bouwman2
Bouwman21 nov. 2010 - 12:11

In Marokko doen ze dat ook, daar is Al Jazeera al niet meer te bekijken. Nou vraag ik me toch af, als Al Jazeera volgens de DFP haat zaait tegen het westen en Marokko de zender op zwart zet zou Marokko dan toch bij het vrije westen gerekend dienen te worden? Van mij mag het, ik ben voor een associatieverdrag met de EU, maar mag het ook van de PVV, het fanatiekere zusje van de DFP?

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann1 nov. 2010 - 12:11

De zender wordt in veel islamitische landen als 'pro westers' gezien, dat zal eerder de reden zijn.Haat zaaierige nieuws uitzendingen (suggestief) kennen we ook in de vorm van Fox nieuws. Bovendien is ontvangst via het internet niet de verhinderen of te verbieden...althans als die Deense mallotin niet het idee heeft om ook het internet te gaan censureren.

PeerJawel
PeerJawel1 nov. 2010 - 12:11

Zo begint het. Zo zal het verder gaan tot de zooi in de fik vliegt. Nog even en de massa wordt kritisch en dan:.......... BOEM !!!!!!!!!!! En als dan de stofwolken zijn opgetrokken en de ravage wordt zichtbaar staat er gegarandeerd weer één op die die ander de schuld geeft. Enzovoort, enzovoort, enzovoort. Tot dat we met z'n allen zeggen: Zo niet meer, elkaar in de ogen durven kijken en elkaar omarmen. Pas dan houdt het op en kunnen we weer een leefbare wereld opbouwen. Noem me een idealist. Ik blijf geloven dat het kan.

1 Reactie
karuna2
karuna21 nov. 2010 - 12:11

Ik weet zeker dat het kan, alleen zie ik het voorlopig niet gebeuren. Dus zullen we moeten wachten op een vorm van BOEM totdat mensen uit hun fabeltjes wereld ontwaken. Maar we moeten eerst nog de selffulfilling prophecy langs, al het soort gedoe als in dit artikel, nog een hoop Apartheid en nog de een of andere BOEM. Gaat dus nog even duren. Ik ben voor de nabije toekomst niet optimistisch.

ValsPlat
ValsPlat1 nov. 2010 - 12:11

Hoe lang is het ook al weer geleden dat men in Amsterdam een Spaanse zender van het net wilde verwijderen omdat deze af en toe stierenvechten uitzond? http://www.ravagedigitaal.org/1996/211/Nieuws211.htm Óók van de gekke.

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

---[Óók van de gekke.]--- Maar geen overheidscensuur

RondeWeerd
RondeWeerd1 nov. 2010 - 12:11

Hoe willen ze die zender dan van de buis weren? Dat het via de kabel niet meer mag worden doorgegeven? Via de schotel kun je het onmogelijk tegengaan, of er moet een schotelverbod komen. Overigens las ik van het weekend dat Marokko Al Jazeera ook wil verbieden. http://buitenland.nieuws.nl/616392/marokko_verbiedt_al-jazeera

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

---[Hoe willen ze die zender dan van de buis weren?]--- Ik denk dat het niet lukt, want ook in Denemarken is er een politieke meerderheid voor vrije meningsuiting. Maar ze kunnen wel de zender verbieden, dat betekent dat je er niet naar mag kijken. Als je het stiekem doet overtreed je de wet. Internet-providers en kabelfirma's kunnen verboden worden om de zender door te geven.

xerxes020
xerxes0201 nov. 2010 - 12:11

Al-Jazeera is een uitstekende nieuwszender, gebalanceerde, humanistische reportages die dingen in het daglicht stellen waar je de "westerse" media nooit over hoort. AJE is in mijn ogen een superieur alternatief ten opzichte van CNN en BBC, die letterlijk en klakkeloos overnemen wat Reuters, Amerikaanse, Britse en Israelische regeringswoordvoerders zeggen. Ik vind het dan ook zeer jammer dat deze zender niet meer te ontvangen is in Nederland, zelfs niet met digitale televisie.

1 Reactie
RondeWeerd
RondeWeerd1 nov. 2010 - 12:11

Tip: Koop een schotel.

[verwijderd]
[verwijderd]1 nov. 2010 - 12:11

Farfour de Haatmuis wordt toch ook via Al-Jazeera de lucht ingeslingerd?

1 Reactie
RondeWeerd
RondeWeerd1 nov. 2010 - 12:11

Nee, dat zit op een Hamas-zender volgens mij.

cmore
cmore1 nov. 2010 - 12:11

Al Jazeera is onlangs in de ban gedaan door populistisch Marokko.... En niet vanwege de haatzaaiende berichtgeving maar vanwege de kritiek op politiek gevoelige zaken in Marokko...

1 Reactie
Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

Het zou een goede zaak zijn voor Nederlandse media, als ze daar eens wat meer aandacht voor zouden hebben, ze zouden Al Jazeera juist met open armen moeten ontvangen, om het absolutistische Marokkaanse koninkrijk te bestrijden met het meest democratische wapen denkbaar: Vrijheid van meningsuiting.

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 nov. 2010 - 12:11

Een partij is voor vrijheid van meningsuiting zolang het om de eigen mening gaat. Een partij vindt de beledigingen waar het zelf mee rondstrooit "kritiek", maar zodra er tegengeluiden komen heet dat "demoniseren", of "haatzaaien". Waar doet me dat aan dneken?

2 Reacties
BillDuin
BillDuin1 nov. 2010 - 12:11

"Waar doet me dat aan dneken?" ================================================== Geen idee.

HugoSpanje
HugoSpanje1 nov. 2010 - 12:11

Een eigen mening is vrije meningsuiting pur sang. Sinds Denemarken een westers land is en Denen menen (hé dat rijmt) dat Al-Jazeera en Al-Arabiya een ondermijnend effect hebben op het dagelijkse Deense leven is het een goede zaak die media uit te bannen. Het is wel prettig als Denen maatregelen nemen om het haatzaaien en demoniseren uit oostelijke richting een halt toe te roepen .... er is niets mis mee om Deen te zijn en te blijven.

cmore
cmore1 nov. 2010 - 12:11

Dit stond ook in het artikel van het NRC. Zal "per ongeluk" wel vergeten zijn hier te plaatsen : "Kjaersgaard zei dat ze vooral een uitzendverbod wil „om integratie te bevorderen”. Dat het daarmee in sommige wijken slecht gesteld is, wijt ze „voor een groot deel aan bewoners die hun nieuws van deze twee tv-stations halen "

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman1 nov. 2010 - 12:11

Als je integratie wilt bevorderen moet je Al Jazeera overal op de kabel aanbieden. Integratie komt van twee kanten.

harry12345
harry123451 nov. 2010 - 12:11

Leuk zeg, allemaal reacties en - overduidelijk - niemand die ooit naar deze arabische zenders heeft gekeken. Voor alle beginners, hier wat tips: AL ARABIJA is pro Saoedie arabie en pro-gematigd sunni. Betekent dus dat Al Arabija weinig goeds bericht over de vijanden van Saoedie Arabie, oftewel Syrie, Iran en Hezbollah in Libanon, en Hamas in Palestijnse gebieden. En, logischerwijs, is Al Arabija jusit positief over Saoedie Arabie's bondgenoten - Kuweit, UAE, Hariri in Libanon, Egypte, Abu Mazen in Palestijnse gebieden en dus ook Amerika. Al Arabija is verboden in Iran, mag daar niet uitzenden of werken. Al Arabija is POLITIEK pro-Saoedie, CULTUREEL zijn ze veel liberaler dan haar Saoedische meesters. Dus ondanks het feit dat vrouwen in Saoedie Arabie allen verplicht zwaar gesluierd gaan en geen auto mogen rijden, dragen de meeste Al Arabija presentatrices en journalisten geen hoofddoek en hebben een autoootje waar ze mee door Dubai of Kuweit of Bagdad scheuren. Al Arabija tenslotte is duidelijk een zender die zich richt op gematigd progressieve sunni moslims. Al Qaeda wordt gezien als een stel fanaten en gekken. Grappig genoeg is Al Arabija vanuit Midden Oosten-perspectief links en progressief. De steun die ze vanuit het Westen ontvangt komt echter met name uit conservatieve hoek. AL JAZEERA - Geeft heel duidelijk een ander geluid af. Al Jazeera is politiek 'anti-impderiallitisch', maar cultureel zeer conservatief en zeer anti-westerse invloeden. Al Jazeera gericht zich veelal op het behouden van de traditionele arabische normen en waarden. Gesponsord door Qatar steunt Al jazeera - door dik en dun - Hamas, Hezbollah, Iran en, veelal verdekt, Al Qaeda. Natuurlijk niet Al Jazeera English, dat bestaat allemaal uit leuke progressieve/ kritische Westerse journalisten die hun BBC of CNN hebben ingeruild voor Al Jazeera omdat ze drie keer zoveel betaald krijgen. AL Jazeera Arabisch is dat zeer zeker niet. Vrouwen die geen hoofddoek dragen worden in toenemende mate ontslagen. Er gelden strikte kleiding voorschrijften voor vrouwen (niet voor mannen natuurlijk) Zo goed als alle gasten in de programma's zijn trouwens mannen. Veel zeer radicale geestelijken komen eindeloos aan het woord. Jodenhaat is zeer gebruikelijk. Veel programma's zijn doorspekt van religieuze sentimenten. Grappig is dat Al Jazeera in de Arabische wereld staat voor rechts, conservatisme verbonden aan militant arabisch/moslim 'nationalisme', terwijl ze vanuit het Westen met name worden gesteund en verdedigd door links en progressieve groepen. Trouwens, beide zenders tonen hun ware aard wanneer ze reportages uitzenden over hun 'sponsor landen'. Al Arabija is nooit kritisch ten opzichte van Saoeide Arabie. De koning doet altijd 'belangrijke zaken' als het openen van een weg of een bilbiotheek. Al Jazeera op haar beurt mag dan extreem kritisch zijn ten opzichte van Amerika, de rest van het Westen en 'verraders in de arabische wereld', haar berichtgeving over Qater beperkt zich tot het niveau: "Boekenbeurs groot succes".

1 Reactie
HumanJoystick
HumanJoystick1 nov. 2010 - 12:11

Dus als ik u goed begrijp moeten we Al Jazeera English volgens u als het Taqiyya kanaal van de 'echte' Al Jazeera beschouwen? Beheerste ik nu maar even goed Arabisch als u, dan kon ik dat zelf even controleren.

Klaas2
Klaas21 nov. 2010 - 12:11

Waar zijn al die PVV-ers die vorige week tijdens het Wilders proces de mond vol hadden van vrije meningsuiting? Waarom zie ik ze hier niet voor Al Jazeera opkomen?

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil1 nov. 2010 - 12:11

Waarom zie ik ze hier niet voor Al Jazeera opkomen? ============== Een PVV 'er is voornamelijk heel selectief, selectief in gedachten, selectief in de teksten die hij of zij gebruikt, selectief in hun beoordelingsvermogen. Hoog opgeven over de individuele vrijheden maar de vrijheden van anderen niet kunnen respecteren, vrijheid van meningsuiting voor henzelf maar selectieve vrijheden voor anderen. Al Jazeera is een Arabische zender en op de een of andere vreemde manier worden Arabieren altijd vereenzelvigd met moord en doodslag. En in de wereld van een PVV 'er is Al Jazeera een islamitische zender en dat past al helemaal niet in de wereld van een PVV 'er.