Joop

Deense bakkers aangebrand om kaneelregels EU

  •    •  
21-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kaneel300_01.jpg
Te veel kaneel zou lever beschadigen ... Bemoeienis met geliefde banketwaren maakt Denen woest
‘Als je niet tegen kaneel kunt, blijf dan uit mijn keuken’, aldus boze bakkers en smulpapen in Denemarken. Ze verzetten zich tegen de EU-richtlijnen voor de dosering van kaneel, een belangrijke specerij in de Deense bakkerstraditie. De richtlijnen werden aangepast nadat onderzoek uitwees dat een te veel aan coumarine – een stof die in kaneel zit – gezondheidsrisico oplevert in de vorm van leverschade.
De Deense voedsel en warenautoriteit nam de EU-richtlijn over, maar zou deze volgens Deense bakkers verkeerd hebben toegepast. Deense zoete broodjes werden namelijk aangemerkt als ‘alledaagse’ etenswaren en mogen voortaan nog maar 15 milligram kaneel per kilo deeg bevatten. ‘Traditionele’ etenswaren, die gemiddeld maar eens in de zo veel tijd worden gegeten, mogen tot wel 50 milligram kaneel bevatten.
Hardy Christensen, voorzitter van de Deense bakkersvereniging, is woest:
We maken hier al 200 jaar brood en gebakjes met kaneel. En dan zegt de regering nu ineens dat ons bakkersgoed niet traditioneel zou zijn? Ik ben al 43 jaar bakker en heb nog nooit zoiets meegemaakt, het is bizar. Als we minder kaneel gebruiken dan verandert dat de kenmerkende smaak van onze gebakjes en worden ze minder lekker. Normaal gesproken doen we braaf wat ons door de regering gezegd wordt, maar nu moeten we echt ingrijpen. Genoeg is genoeg.
De bakkers hebben geprobeerd een andere kaneelsoort die minder coumarine bevat te gebruiken, maar dat werkte niet. Bovendien eten Denen volgens hen gemiddeld maar twee zoete broodjes per week, waardoor de gezondheidsrisico’s wel mee zouden vallen. Ze verzamelen nu zo veel mogelijk informatie om de Deense overheid ervan te overtuigen hun oordeel te herzien. In februari wordt de zaak opnieuw bekeken.
cc-foto: kobiz7

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

CliffClavin1993
CliffClavin199321 dec. 2013 - 13:20

Als de EU ook maar één seconde na zou kunnen denken, wat ze kennelijk niet kan, dan zou het roken per direct verboden dienen te worden. Maar nee hoor, nu weer de kaneel. Na de al te gebogen komkommers en augurken (of waren die al te recht?) deze onzin. Wat een farce. (Volgende week: verbod op peper, zeezout, kruidnagelen, laurierblad, en zuurkool met vette jus. Terwille van ons aller gezondheid.)

Zjenny
Zjenny21 dec. 2013 - 13:20

Ik raad de Deense bakkers aan gewoon zoete broodjes met lekker veel kaneel te blijven bakken. Ik gooi kaneel in mijn eten zoveel ik wil. Rot op !

Barloef
Barloef21 dec. 2013 - 13:20

Als leverschade nou echt het probleem zou zijn zou je eerder weer eens naar alcohol moeten kijken. Maar tja dat brengt weer teveel in het laatje.

Julia2
Julia221 dec. 2013 - 13:20

Ik ben gek op kaneelstokken, maar vanaf nu dus minder.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2013 - 13:20

Het bakken van kaneelkoekjes wordt binnenkort een teken van burgerlijke ongehoorzaamheid.

1 Reactie
Sodapop1
Sodapop121 dec. 2013 - 13:20

Pas op hoor! Geen stoofpeertjes met kerst anders bel ik de politie. ;)

DanielHoogland2
DanielHoogland221 dec. 2013 - 13:20

Ik lees vrijwel dagelijks meerdere deense bladen. Ik heb tot nu toe niets daarover gelezen. Een zoekopdracht bij "ekstrabladet" een boulevardblad zonder diepte, gaf geen resultaat. Het lijkt dus weer schromelijk overdreven, ervan uit te ggan dat "de Denen woest zijn". Overigens : het argument " we maken hier al 200 jaar brood" raakt kant nog wal. 200 jaar geleden was er in heel Europa nog de doodstraf. Die is dus gelukkig ook afgeschaft. Het lijkt op alweer een grote storm in een klein glas water. Er wordt m.a.w. steeds verder en dieper gegraven om deze boze, lelijke EU te verduivelen.

1 Reactie
Totie2
Totie221 dec. 2013 - 13:20

Dat laatste kun je ook hier al duidelijk zien. Dit terwijl de kritiek van de Deense bakkers juist aan de eigen regering is gericht die de Europese richtlijn waarschijnlijk niet goed heeft geïmplementeerd.

[verwijderd]
[verwijderd]21 dec. 2013 - 13:20

Welkom in het walhalla voor de ambtenaren: Europa.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger21 dec. 2013 - 13:20

Kaneel is niet okay maar hele fjorden verneuken door zalmkwerijen en de EU burger een soort van zwemmende peniciline kuur te laten eten waardoor de weerstand van mensen die regelmatig zalm eten drastisch afneemt is natuurlijk okay. Ik zou zeggen als Denen stop die richtlijen van jullie maar in je eigen kaneelgat.

DitBenIk2
DitBenIk221 dec. 2013 - 13:20

Allerlei vrijhandelsverdragen optuigen die onze privacy en beschikkingsrecht beperken en ondertussen met dit soort onzin komen. Ik ben een beetje klaar met die EU. Dat ze daar in Brussel lekker door de stront mogen zakken.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja21 dec. 2013 - 13:20

Niet de EU is hier het probleem, maar de deense voedsel- en warenautoriteit die de traditionele broodjes niet traditioneel genoeg vindt.

a.doorgeest
a.doorgeest21 dec. 2013 - 13:20

Colatoral damage van Brusselse receptietijgers die hun laatste hersenkwabben hebben weggezopen. Deel 4712 van de never ending story en het volkomen vermijdbare drama dat EU heet.

1 Reactie
pietdeg2
pietdeg221 dec. 2013 - 13:20

"Colatoral damage van Brusselse receptietijgers die hun laatste hersenkwabben hebben weggezopen." Ik zou de hersenbeschadiging toch eerder zoeken bij degene die dit simpele zinnetje niet eens kan lezen: "De Deense voedsel en warenautoriteit nam de EU-richtlijn over, maar zou deze volgens Deense bakkers verkeerd hebben toegepast."