Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deel Tweede Kamer terug van reces om Syrië

  •  
26-08-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
107 keer bekeken
  •  
syie_300.jpg
Update: Iran en Rusland waarschuwen voor chaos bij ingrijpen ... Hoogleraar, nauw verbonden aan regime Assad, uit dreigende taal in Nieuwsuur
Een luchtaanval op Syrië, als antwoord op het gebruik van gifgas tegen de eigen bevolking, zal ertoe leiden dat het regime een vergeldingsactie uitvoert tegen Israël. Dat verklaarde Bassam Abu Abdullah, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de universiteit van Damascus, die volgens Nieuwsuur nauwe banden heeft met het regime.
Updates onderaan
Volgens Abdullah heeft het regime raketten die wel 100.000 doelen kunnen raken. Israël zou een legitiem doelwit zijn, omdat het land de Verenigde Staten vertegenwoordigt. Volgens VVD-senator en oud-generaal Frank van Kappen moet het dreigement zeer serieus genomen worden, zo verklaarde hij tegenover Twan Huys.
Update 08.40
Woensdag zouden de Verenigde Staten en Syrië elkaar treffen in Den Haag. De VS hebben de ontmoeting afgezegd, dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. De diplomaten zouden zich buigen over de toestand in Syrië. Amerikanen en Russen moesten het eens worden over een internationale top waarop een uitweg uit de Syrische crisis gezocht zou moeten worden. De VS broeden nu echter op een ‘passende reactie’, waardoor de ontmoeting niet meer nodig is.
Het Amerikaanse Congres vindt dat president Obama zijn beslissing moet voorleggen aan hun, voordat hij actie onderneemt tegen Syrië. Met name de Republikeinse congresleden vinden dat ze te weinig informatie krijgen. Een groot deel van het Congres is met reces tot 9 september. Het is belangrijk dat Obama breed gesteund wordt door het Congres voor een militaire interventie, omdat de steun in het land vrij klein is. Maar liefst zestig procent van de Amerikanen vindt dat de VS zich niet moet bemoeien met Syrië.
Toch overwegen de Amerikanen een militaire campagne tegen de troepen van Assad. Die campagne zou tot twee dagen kunnen duren. De Amerikaanse krant The Washington Post schrijft dat Obama zowel een in omvang als tijd beperkte interventie overweegt. Tot één van de mogelijkheden behoort het bestoken van doelwitten met kruisraketten, vanaf Amerikaanse oorlogsbodems.
Update 12.45
Het Syrische staatspersbureau vindt dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry liegt met zijn bewering dat er onomstotelijk bewijs is voor een gifgasaanval die uitgevoerd is door het Syrische leger. Kerry zou met zijn uitspraak voorbijgaan aan het werk van de VN-inspecteurs die de situatie ter plekke onderzoeken.
Het onderzoek is overigens uitgesteld naar morgen. Rebellen zijn het volgens de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Walid Moualem onderling oneens over de afspraken die gemaakt zijn over de veiligheid van de inspecteurs.
Update 13.45
Het Britse parlement is teruggeroepen van reces om te stemmen over hoe het Verenigd Koninkrijk zal reageren op de chemische aanvallen in Syrië. Dat meldt CNN.
In Nederland wil SP-Kamerlid Harry van Bommel op korte termijn een debat met minister Timmermans over de dreigende oorlog tegen Syrië. Van Bommel:
De oorlogsvoorbereidingen geven voldoende aanleiding om hierover snel het debat te voeren. In Groot-Brittannië wordt overwogen het parlement terug te roepen om over militaire actie te praten. De SP wil weten welke verzoeken aan Nederland zijn gedaan en wat het standpunt van de regering is.
Een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken Abbar Araqchi waarschuwt het Westen voor de gevaren van een militaire interventie in Syrië. “Dat zou chaos brengen in het hele Midden-Oosten”, aldus Araqchi in navolging van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov die maandag al opriep tot voorzichtigheid. Araqchi: “Het Midden-Oosten is complex genoeg en kan bijkomende spanningen missen.”
Update 14.45
Een deel van de Tweede Kamer komt terug van reces om de situatie in Syrië te bespreken. Het debat zal waarschijnlijk donderdag plaatsvinden. Minister Timmermans zei dinsdag na de begrotingsraad de uitkomsten van het onderzoek van VN-inspecteurs te zullen afwachten voor een mogelijk militair ingrijpen. Timmermans:
Ik heb zojuist ook tegen de Britse hoge vertegenwoordiger die mij daarover belde gezegd dat dit de Nederlandse positie is.
De internationale gemeenschap is dit volgens Timmermans verplicht, ook aan VN secretaris-generaal Ban Ki-moon, die momenteel Nederland bezoekt. “Hij heeft persoonlijk zijn nek uitgestoken om dit onderzoek te laten plaatsvinden”, aldus Timmermans.
Als de internationale gemeenschap besluit in te grijpen, hoe zou zo’n internationale interventie er dan uitzien? NOS zet een aantal mogelijkheden zoals een no-flyzone en bombardementen vanaf schepen of uit de lucht, op een rij.
Update 15.20
De Amerikaanse minister van Defensie, Chuck Hagel, heeft inmiddels laten weten dat de Amerikaanse krijgsmacht in staat is direct een aanval op Syrië uit te voeren, als president Obama daar opdracht voor geeft. De Amerikaanse marine heeft vier torpedobootjagers in het oosten van de Middellandse Zee liggen, die allemaal doelen in Syrië zouden kunnen bereiken. Ook hebben de VS gevechtsvliegtuigen in de regio. Bron: Nieuwsuur
cc-foto: UNHCR

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor