Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte tracht stikstofbom van Hoekstra onschadelijk te maken

Sigrid Kaag wil draaiend CDA aan afspraken houden
Joop

Deel EP-leden heeft enorme bijverdiensten

  •  
10-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25665103477_1cb75d050e_k

© cc-foto: Alde Communications https://flic.kr/p/F6Wn76

Sommige Europarlementariërs verdienen naast hun een salaris van 8484 euro en onkostenvergoeding van 4400 euro nog een vermogen bij. Dat blijkt uit onderzoek van de anti-corruptieorganisatie Transparency International. Grootste bijverdiener is de Italiaan Renato Soru. De sociaal-democraat is ook directeur en oprichter van internetgigant Tiscali en ving zo’n 1,5 miljoen euro uit zijn nevenactiviteiten.
De liberale leider Guy Verhofstadt haalde bijna anderhalf miljoen euro extra binnen. Hij staat op nummer 3. Op 2 staat Antanas Guoga, alias Tony G, die behalve lid van de christendemocratische fractie ook professioneel pokerspeler is. Bij de dertig topverdieners zitten geen Nederlanders, het Franse EP-lid Angélique Delahaye, tevens burgemeester van Saint-Martin-le-Beau, staat op de 30e plaats en klust er voor zo’n drie ton bij.
"Bij de Nederlandse Europarlementariërs valt Agnes Jongerius (PvdA) op met bijna een ton extra aan inkomen over de afgelopen jaren. Geld dat ze overigens schenkt aan goede doelen, zoals het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.Franse politici krijgen het meeste geld, met bijbanen als burgemeester, dokter en advocaat, gevolgd door Italianen en Duitsers. De Nederlandse parlementariërs bevinden zich in de middenmoot. Estland is hekkensluiter, daar is slechts één politicus met een bijbaan met een vergoeding van 14 euro."
De meeste bijklussers zitten in verhouding bij de rechts-populistische partijen. Meer dan de helft van de Europe of Nations and Freedom Group (ENF) waar ook Brexit-leider en ex-beurshandelaar Nigel Farage toebehoort, klust bij. De minste bijverdieners zitten bij European United Left en Nordic Green Left (GUE/NGL).
Het is niet verboden dat EP-leden bijverdienen, zolang ze dat maar melden. Dennis de Jong, lid van het EP voor de SP, wil er vanaf.
Schermafbeelding-2018-07-10-om-18.14.13

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty12 jul. 2018 - 5:46

De nummer 2 vind ik best grappig. Namens Litouwen zit een pokerspeler met de bijnaam "Tony G" in het europarlement. Als tweede activiteit heeft hij "entrepreneur" staan. Ben ik de enige die hier in zijn hoofd allemaal, hopelijk onterecht, foute associaties bij maakt?

GMatth52
GMatth5211 jul. 2018 - 21:13

"De liberale leider Guy Verhofstadt haalde bijna anderhalf miljoen euro extra binnen. Hij staat op nummer 3." Op de lijst in bovenstaand artikel staat Guy Verhofstad vermeld als "director" en "speaker" van het Belgische bedrijf Sofina. Hij heeft het toch maar eventjes ver geschopt. Verhofstad was ook een van de vurigste pleitbezorgers in het Europese parlement voor de "overeenkomst" , die door de Europese Unie (eigenlijk: de Eurogroep onder Dijsselbloem) met dwang werd opgelegd aan Griekenland (zomer van 2015). Deze "overeenkomst" behelsde een draconisch bezuinigings-- en privatiseringspakket, dat werd afgedwongen doordat de Europese Bank Griekenland niet meer voorzag van Euro's. Het Belgische bedrijf Sofina aasde op de publieke watervoorziening van de Griekse stad Thessaloniki (staatsbedrijf EYATH), waarvan de privatisering in genoemde "overeenkomst" was voorzien. Bron: "Guy Verhofstadt heeft persoonlijk belang bij de waterprivatisering in Griekenland", Marjan Cauwenberg, website Ander Europa, 13 oktober 2015. Volksvertegenwoordiger Verhofstad schijnt de schijn van belangenverstrengeling niet geheel te kunnen vermijden.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren11 jul. 2018 - 18:04

Guy Verhofstadt werdt in 1999 Eerste Minister van Belgie(paarse regering van VLD+SP.A+Groenen) met grote beloften van hervormingen, maar de belastingdruk steeg nog verder!

Meta  Foor
Meta Foor11 jul. 2018 - 7:40

in de middeleeuwen had men dat ook: families en aanhang die willekurige belastingen oplegden en de genen die niet betaalden werden kopje kleiner / monddood gemaakt. Generaties lang heeft men nog plezier van het gegraai indertijd. Parallel is duidelijk voor mij; we zijn weer teruggegooid naar middeleeuwen, incl de volksverhuizingen en religiestrijd

3 Reacties
Alfred1212
Alfred121211 jul. 2018 - 9:23

En daar stopt de parallel niet. De middeleeuwen kenmerkte zich ook door sterk rivaliserende (stad-)staten zonder 1, grote, Europese superpower. Dat maakte Europa destijds erg complex, en vergrootte ook de wapenwedloop: een nieuw soort fortificering van een stad werd al snel elders gecopieerd. Alsook de manier om er weer doorheen te breken door de vijand. Dit alles zie je nu op wereldschaal precies zo gebeuren waarbij technologie de nieuwe wapenwedloop is.

jandebakker
jandebakker11 jul. 2018 - 13:12

@Alfred In de vroege middeleeuwen is er nog kortstondig sprake geweest van het rijk van Karel de Grote. Daarnaast kun je , onder het genot van een goed glas wijn, een avond vullen aan het trekken van paralelen tussen de EU en het Heilge Romeinse rijk ;).

Joop den Uil
Joop den Uil11 jul. 2018 - 13:28

@A12, tevens hongersnoden, gelukzoekers (vikingen), woningnood, potentaten (Julius trum, donald de grote) alleen internet heette toen postmail

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart11 jul. 2018 - 6:28

Hmm, dus maar een kleine 30 ep'ers steekt de handen uit de mouwen, staat tot de knieën in het slijk der aarde en houdt voeling met zijn/haar maatschappelijke wortels. De rest zit zijn tijd te verlummelen. Schande.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jul. 2018 - 5:21

Niets nieuws onder de zon! Dit was al bekend. Misschien niet de totaalbedragen en alle namen erbij, maar voor het overige wel. Van Verhofstadt was het algemeen bekend. Vandaar zijn stevig pleidooi voor de EU, de zoveelste lucratieve inkomensbron.

quatsch
quatsch11 jul. 2018 - 1:07

Waarschijnlijk speelt de 'aanwezigheidsfraude ' op vergaderingen bij EP's nog steeds. Anders valt m.i. niet te verklaren dat fulltime banen in deeltijd kunnen worden uitgevoerd.

johannn2
johannn210 jul. 2018 - 23:49

Cliëntelisme is zeer lucratief. .

Absconditus
Absconditus10 jul. 2018 - 21:25

Wanneer er zulke zaken naar de pers worden gelekt, en het ook nog wordt gepubliceerd, dan is dat hopelijk een teken dat de EU op haar laatste benen loopt. Omdat het steeds moeilijker wordt om hun bedrieglijke utopie te verkopen en het gewoon niet meer geslikt wordt zal dit heilloze en potentieel rampzalige project misschien nog wel sneller worden afgeblazen dan velen hopen, vrezen, of vermoeden. Wat een feest zal dat zijn! 1989 revisited. De derde bevrijding van Europa. En die monsterachtige glazen toren van Babel in Brussel mag dan de zelfde rol gaan vervullen als het al eveneens monsterachtige paleis van Ceaucescu in Boekarest. Een vermaning waar menselijke hoogmoed, machtswellust en zelfoverschatting toe kan leiden.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 jul. 2018 - 5:53

'Wanneer er zulke zaken naar de pers worden gelekt, en het ook nog wordt gepubliceerd, ' Gelekt? In de tweede zin van het artikel staat dat de resultaten komen uit onderzoek van anti-corruptieorganisatie Transparency International. Misschien toch eerst even het artikel lezen voor dat je je fantasie/onderbuik de vrije loop laat.

Piet de Geus
Piet de Geus11 jul. 2018 - 6:41

"Wanneer er zulke zaken naar de pers worden gelekt" Gelekt? Ze staan gewoon in het openbare register van het EP.

Klaas Punt
Klaas Punt11 jul. 2018 - 8:44

Maar niet het lot van Ceaucescu. Nee, het aloude pek en veren voldoet in mijn beleving. Maar weg zullen ze!

Grietje Genot
Grietje Genot11 jul. 2018 - 8:48

Hoort het galmen en donderen. D'r is geen tijd zo troebel of d'r is wel een (godvruchtige) profeet die - net als God de Vader tijdens de bouw van de toren van Babel - hautain 'de mens' om zijn hoogmoed berispt. Och, Heer, hoed ons voor degenen met een direct lijntje naar U.

Geleen
Geleen10 jul. 2018 - 21:02

Waarom verbaast het me nu niet dat vrijwel iedereen, in deze top 30 van schooiers, tot de neo-liberalen en rechts radicalen behoren. Citaat uit de Wikipedia: Sinds mei 2012 is Guy Verhofstadt voor drie jaar onafhankelijk bestuurder van de holding Sofina. In 2013 kwam de bestuursraad vier keer samen. Verhofstadt ontving voor het bijwonen van deze vier vergaderingen een bruto-bedrag van 130.500 euro.

2 Reacties
gleiswulf
gleiswulf11 jul. 2018 - 6:53

Dat zal m er in zitten dat ze de capaciteiten hebben om van waarde te zijn voor anderen.

Geleen
Geleen11 jul. 2018 - 9:19

"Dat zal m er in zitten dat ze de capaciteiten hebben om van waarde te zijn voor anderen." U bedoeld met "anderen" gelijkgezinden?

Kees14
Kees1410 jul. 2018 - 20:35

De Britse arbeiders hebben het toch niet zo gek bekeken met hun Brexit. Van dit soort graaiers met belangenverstrengeling die ook nog eens dik belastingcenten kosten als Britse netto EU betaler wil je zo snel mogelijk af. Daarna kunnen de Britse arbeiders zich nog eens concentreren op de Britse profiteurs die maar maar niet willen accepteren dat er is besloten te kappen met dit soort EU mentaliteit.

1 Reactie
Grietje Genot
Grietje Genot11 jul. 2018 - 9:03

Nou, niet om het een of ander, Kees. Maar heb je 't heertje op plaats 6 gezien?

Klaas Punt
Klaas Punt10 jul. 2018 - 19:59

Als er iets een duidelijk signaal is dat we onmiddellijk met dit toneelspel moeten stoppen dan is het wel dit lijstje. Mijn indruk dat die EU alleen om geld draait is bevestigd. Geld voor de potentaten dat wel.

????Prettig Gesprek????
????Prettig Gesprek????10 jul. 2018 - 18:54

Wist niet dat werken in het EP een part-time baan was.

Ria4
Ria410 jul. 2018 - 18:19

Als ze zoveel tijd overhouden voor ‘bijbanen’ is het EP-salaris dan wel in verhouding?

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jul. 2018 - 18:14

Laten we met zijn alleen blaten: "EU goed, populisme slecht". Dan hoeven we ons niet af te vragen of dit de mensen zijn die we meer macht willen geven.

Hiltermann
Hiltermann10 jul. 2018 - 17:57

Geen Nederlanders bij de top dertig. Kennelijk komen de meeste leden van het EP aardig uit met de 12.000 euro per maand die ze ontvangen. Daar komt het presentie geld per bijgewoonde vergadering nog bij. Het salaris is riant, de emolumenten maken het nog aantrekkelijker. De onkostenvergoeding van 4400 € is ronduit schandalig. Geen enkele werknemer in de EU kan een onbelaste onkosten vergoeding ontvangen. De enige uitzonderingen zijn Nederlandse parlementsleden en de leden van het EP. Inkomsten buiten de vergoeding voor werkzaamheden als parlementslid zijn discutabel. Het gevaar van belangenverstrengeling is zeker aanwezig. Voor de toppers op de lijst komt de vraag op of ze nog wel voldoende tijd beschikbaar hebben voor hun werkzaamheden in het EP.

Thuiszitter
Thuiszitter10 jul. 2018 - 17:30

Het is niet verboden dat EP-leden bijverdienen, zolang ze dat maar melden ——— Als het niet verboden is tsja ..... —— — De EPP - christelijke democraten scoren hoog in dat lijstje

watsgebeurt
watsgebeurt10 jul. 2018 - 17:27

Los nog van de bedragen maar hier is toch zeker sprake van belangenverstrengeling? Ach uiteindelijk gaat het de meeste politici alleen maar om hun eigen inkomen. Niks meer niks minder. Een enkele (vaak linkse) idealist daar gelaten. Wanneer gaan we hier paal en perk aan stellen?

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jul. 2018 - 18:07

Wiens brood men eet...

Joop den Uil
Joop den Uil10 jul. 2018 - 17:27

haha, dat noemen we democratie; daar hebben we met zn allen voor gestemd, en daar zijn we het allemaal mee eens. niet zeuren dus. (nooit gedacht waarom Baalen, in t Veld, Camp, Jongerius, etc zo graag in ''brussel '' wilden blijven ? )

1 Reactie
DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jul. 2018 - 18:11

Huh, de enige kans dat ik direct de kans kreeg om het bestaan van dit parlement, te bekrachtigen, stemde ik 'nee'. Net als een flink meerderheid van de Nederlanders. Verder is de opkomst voor de verkiezingen voor dit parlement laag. Logisch, want dankzij geheime stemmingen, over of er verantwoording over onkosten moeten worden afgelegd, kan je de parlementariërs niet controleren.