Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Dear Americans' ... Duitser waarschuwt uit ervaring voor Trump

  •  
06-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
5440390625_feab8a9520_b
Vrijdag verscheen onderstaande waarschuwing, namens het Duitse volk gericht aan Amerikanen, op internet. De afbeelding ging in korte tijd viral:
Toe maar, stem op de man met de luide stem die minderheden haat, dreigt zijn tegenstanders op te sluiten, geen fuck geeft om democratie en beweert dat alleen hij alles kan fixen. Wat kan er in vredesnaam mis gaan?
Cwl7whDXcAAPHCD
De maker van de afbeelding heeft in navolging van het succes van zijn werkje nog een afbeelding het web opgeslingerd om een en ander toe te lichten. Zo schrijft de man, die nadrukkelijk zegt niet op Clinton te stemmen (hij is namelijk een Duitser):
Er werd gesuggereerd dat ik geen Duitser ben. Dat ben ik wel en ik heb de geboorteakte om het te bewijzen (ik wist dat jullie erom zouden vragen).
Ik ontving veel attente berichten met inhoud als “IK HOOP DAT JE STERFT!!”. Wees gerust, lieve Trump-volgers, de kans dat ik sterf is vrij groot. En gezien hoe jullie je in je vroege tienerjaren bevinden (afgaande op de rest van jullie berichten) kunnen jullie dansen op mijn graf.
Natuurlijk spreek ik niet namens de gehele Duitse bevolking. Niet alle Duitsers denken zo, maar van wat ik hoor van vrienden en familie thuis, wat ik lees op Duitse nieuwssites en sociale media, vinden veel Duitsers het ronduit eng dat zo’n overduidelijke demagoog en leugenaar zoveel mensen achter zich weet te scharen. Ja, het doet ons denken aan iets dat hier is gebeurd. En erger, hier gebeurt het ook weer. Dezelfde loze beloftes, dezelfde leugens, hetzelfde racisme. Ze noemen zichzelf “Alternatief voor Duitsland” (AFD). Een partij vol populisten die openlijk Trump steunen, ze noemen hem “een frisse wind”. Serieus, deze mensen zijn eng.
Veel mensen lieten me weten dat de vergelijking met Hitler een overdreven cliché was. Een afgezaagde methode om aandacht te vragen. Klopt! Blij dat het heeft gewerkt. Je kan Trump (of wie dan ook) niet vergelijken met het monster dat Hitler was. Ik bedoelde het ook niet letterlijk (persoonlijk vind ik hem meer een Goebbels, goed met de media). Maar ik zie een hoop overeenkomsten in de manier waarop Trump en Hitler hun moment grepen, volgers wisten te verzamelen ondanks alle tekenen dat het mis zou gaan.
Wanneer ik buiten Duitsland reis wordt me vaak gevraagd hoe Duitsers destijds voor Hitler konden vallen. “Hoe konden jullie het NIET hebben geweten?” vragen ze dan. Die vraag krijg ik tegenwoordig niet vaak meer.
Cwl7yElXUAAfmlS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.