Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Zweefmeter laat twijfelende kiezer veilig landen bij ideale partij

  •  
02-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
De Vooravond

© Credits: Natalia van der Zalm

Zie je door de politieke bomen het ideale bos niet meer of heb je gewoon nog geen idee op wie je 17 maart je stem moet uitbrengen? Wees niet bevreesd. BNNVARA-talkshow De Vooravond gaat kiezers die nog niet weten op welke partij ze gaan stemmen of een beetje twijfelen met de verkiezingsapp ‘De Zweefmeter’ helpen een keuze te maken. De app, die BNNVARA in samenwerking met Kieskompas ontwikkelde, maakt kiezers wegwijs door ze te laten beslissen of ze het wel of niet eens zijn met politieke keuzes.
Tot en met vrijdag 12 maart, legt De Zweefmeter iedere werkdag drie stellingen voor over een specifiek thema. Onder meer de zorg, de woningmarkt, het onderwijs en armoede komen aan bod. Op basis van de persoonlijke voorkeuren vouwt de app een papieren vliegtuigje. De antwoorden richting aan de zweefvlucht van de kiezer. Uiteindelijk landt het vliegtuigje dicht bij de politieke partijen die zo ideaal mogelijk passen bij de keuzes van de gebruiker.
In de uitzending van De Vooravond introduceren negen BNNVARA-presentatoren, onder wie Floortje Dessing, Sinan Can en Natasja Gibbs, dagelijks de stelling van de dag en bieden daarbij context. De Zweefmeter is geheel gratis te downloaden via de Playstore of de Appstore.
1920_schermafbeelding2021-03-01om12.26.47
Foto: Natalia van der Zalm
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Juppé🎗
Juppé🎗3 mrt. 2021 - 20:37

Altijd Geslaagt 3 maart 2021 at 12:14 Heb onlangs van Lange Frans gehoord dat de zwevende kiezer de wetten van Newton mag ontkennen!.......Ja zwaartekrachtsontkenners komen heel snel in de hemel.

Kwant2
Kwant23 mrt. 2021 - 11:27

Met al die stemwijzers begin je je bijna af te vragen waarom we in nederland een wat directere democratie zouden kunnen hebben. Dus ipv dat mensen een stemwijzer doen om erachter te komen met pakket aan voorstellen ze het minst oneens zijn, zouden we niet kunnen doen dat (bijv. op gemeentelijk niveau) mensen stemmen voor verschillende oplossingen op vijf grote problemen en vervolgens die partijen en beleidsmakers zoveel mogelijk de meest gekozen oplossingen moeten uitvoeren. Dus de partijen passen zich aan aan de kiezers. Ik zie een prachtig systeem voor me waar iedereen jaarlijks moet aangeven welke maatschappelijke problemen het meest belangrijk zijn(op zowel lokaal en nationaal niveau), vervolgens worden de vijf meest genoemde problemen gefilterd(met een slim algoritme, die antwoorden zullen (volledig anoniem) publiek beschikbaar zijn om neutraliteit te behouden). Het volgende jaar worden door politieke partijen, belangen verenigingen, lobbyisten, universiteiten en andere publieke instellingen oplossingen (in een gestandardiseerd formaat, waar bijvoorbeeld de kosten en de baten, zo ook het effect op het milieu etc) ingediend die allemaal centraal en publiekelijk in te zien zijn. die oplossingen worden dan per probleem uit elkaar gezet op basis van hoe ze van elkaar verschillen op een paar assen(het liefst zoveel mogelijk met een slim algoritme). Vervolgens stemt iedereen het jaar daarop dus per probleem op hoe ze het probleem zouden willen oplossen (in die verschillende assen). Ik zou er dan ook voorstander van zijn dat deze stemming verplicht is voor iedereen ouder dan 16 en digitaal gehouden kan worden (naar georgisch model). Deze stemmingen zijn niet bindend, maar politieke partijen kunnen wel afgerekend worden op de manier waarop hierop inspringen. Dit geeft ook een veel betere graadmeter van wat nederlanders willen dan bijv. sociale media waar mensen in hun eigen bubbeltjes braaf meeknikken wat met ze denken dat er van ze verwacht wordt.

Juppé🎗
Juppé🎗3 mrt. 2021 - 9:26

Ik mag de app hier in Frankrijk niet laden van de Appstore. Nu mag ik ook in NL niet meer stemmen en zweef ik niet, dus inhoudelijk niets aan de hand. Maar toch jammer dat hij niet voor heel Europa is opengezet. Verder stemde ij de laatste jaren altijd PvdD terwijl die in de diverse stemwijzers voor mij pas op drie of vier kwam.

frankie48
frankie483 mrt. 2021 - 8:40

Als je afgelopen maandag naar het in gesprek met Alexander Pechtold, Hans Spekman en Kathleen Ferrier had geluisterd op radio 1, die begrijpt dan wel dat het stemmen op welke partij dan ook, een zware telleurstelling moet gaan worden als je de harde partijstandpunten niet meteen door de politieke versnippering voor boterzachte leugens kunt gaan lopen aanzien. En als je het toch over water bij de wijn gaan doen wilt hebben, dan laten zij ook meteen weten dat de partijdiscipline als zeer belangrijk wordt bevonden als je dit land bestuurbaar wilt blijven houden, belangrijker dan wat uw stemrecht precies inhoud, en wat de belofte van de gekozenen aan u dan precies zou moeten gaan inhouden. De partij die staat op de eerste plaats, en de kiezer is alleen belangrijk op een verkiezingsdag. https://www.nporadio1.nl/spraakmakers/onderwerpen/73102-2021-03-01-in-gesprek-met-alexander-pechtold-hans-spekman-en-kathleen-ferrier

Winterdepressie
Winterdepressie2 mrt. 2021 - 18:36

Net wat we nodig hadden. Nog een stemwijzert... Wat je nu moet doen, is elke stemwijzer doen, alle resultaten bij elkaar optellen en delen door het aantal stemwijzers. Vervolgens maak je van dat papiertje een prop en gooi je deze weg. De laatste stap is "Niet op die incompetente prutser Rutte stemmen".

2 Reacties
adriek
adriek3 mrt. 2021 - 9:26

Zie ook de voordelen: er is voor iedereen wel een stemwijzer die hem de kandidaat van zijn voorkeur adviseert. Het wachten is op de gepersonaliseerde stemwijzer van Mark Zuckerberg die je desgewenst ook automatisch je elektronische stem laat uitbrengen.

Juppé🎗
Juppé🎗3 mrt. 2021 - 17:49

« De laatste stap is “Niet op die incompetente prutser Rutte stemmen”. »......Met alle respect voor Rutte en U, maar als ik U zo lees bent U een veel ergere prutser dan Rutte.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -2 mrt. 2021 - 18:09

sinds bekend is geworden dat je door ''formats'' binnen kunt lopen, zie je de meest eigenaardige initiatieven veelal gepresenteerd door enthousiaste jongelingen over het scherm zappen. wie betaalt dat ? reclames , en wie kijkt daarnaar ? is mij een raadsel .. wacht eens ... daar zit een Format in !! gauw mol , ende of wiedanook ff belle

1 Reactie
adriek
adriek3 mrt. 2021 - 9:27

Het maakt niet uit wie er naar kijkt, het gaat er om of de adverteerders geloven dat er veel mensen naar kijken.