Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De zwarte lijst van Sharon Dijksma

  •  
19-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
chinchilla2.jpg
Staatssecretaris stelt lijst op: welke dieren mag je wel houden en welke dieren niet?
Vanaf 2014 kun je in Nederland niet langer zomaar chinchilla’s of fretten houden. Om deze dieren te mogen houden moet je aan strenge eisen voldoen. Andere dieren mogen straks helemaal niet meer gehouden worden. Daartoe heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) een zwarte lijst opgesteld.
Het ministerie van Economische Zaken wil met behulp van de lijst dierenleed  verminderen. Ook wil het voorkomen dat bepaalde gevaarlijke ziektes, zoals SARS, worden verspreid.
4624752_8ca3a06f4c
Voor eigenaren die nu een zoogdier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dijksma:
Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden. Deze lijst maakt een eind aan bijvoorbeeld het thuis houden van wasberen.
Momenteel betreft de lijst alleen zoogdieren. Dijksma kijkt aan het eind van volgend jaar of ze een inventarisatie kan maken van vogels en reptielen die wel of niet gehouden mogen worden.
De staatssecretaris heeft ook een lijst opgesteld van zoogdieren die goed gehouden kunnen worden. Op de lijst staat onder meer konijn, paard, ezel, varken, geit, hond en kat.
De hele lijst bekijken kan hier
cc-foto: Cenz

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

eeweew
eeweew19 jun. 2013 - 9:18

Waar is rattus norvegicus?

schleborsjki
schleborsjki19 jun. 2013 - 9:18

Bizon te koop t.e.a.b.

JacquesDanzig
JacquesDanzig19 jun. 2013 - 9:18

Welk een kolder. Er moet gekeken worden naar de vraag of de houding correct (passend bij de soort), verantwoord en eventueel liefdevol gebeurt. Om nou weer per diersoort de houding ervan te verbieden is een oversimplificatie, die de zaak geen goed doet. De bestrijding van de mogelijke verspreiding van vCJD (BSE) heeft overigens de koe ook nooit op een lijst van uitgebannen dieren geplaatst doen worden, maar dat slechts terzijde...

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 jun. 2013 - 9:18

Anders dan voor voedselproductie bestaat er geen reden om dieren te houden, en mag wat mij betreft alles verboden worden, het liefst beginnend met huismijt. Maar, volgens mij denkt Dijksma dat de PvdD na de volgende verkiezingen groter wordt dan de PvdA en is ze zich daarom aan het inlikken bij de PvdD. Zie ook het zich menen te moeten bemoeien met het eigendom van Nederlands cultuurlandschap. Ik kan geen andere reden bedenken waarom een staatssecretaresse van Economisch zaken zich met het houden van dieren die zeker niet voor voedselproductie gehouden worden zou bemoeien.

Beisser
Beisser19 jun. 2013 - 9:18

Ik ben het met Frans en vrij eens, en in iets mindere mate met Jan Peters. Er zou de al eerder genoemde 'Groene lijst' moeten komen met een beperkt aantal dieren hierop die als huisdier toegestaan zijn.. Alle andere zijn simpelweg verboden. Bovendien vind ik dat er een soort diploma ingesteld moet worden, een 'dierenverzorgbewijs', (wie verzint een betere naam?) zoals je ook een rijbewijs moet hebben voordat je mag autorijden, of een vergunning voordat je een kroeg mag openen. Op die lijst zouden in elk geval honden moeten staan, en de meeste soorten traditioneel vee, zoals koeien en zo. Niet voor het plezier van de mens, of als gebruiksdier, maar omdat, volgens mij deze dieren zonder de mens niet meer kunnen overleven. Bij de kat ligt het wat problematischer. Sommige rassen zijn zover doorgefokt dat ze net als de hond afhankelijk zijn van de mens. Andere kunnen prima 'in het wild' overleven. Ik heb het idee dat deze dieren vaak uit vriendschap, als je deze menselijke emotie op een dier kunt projecteren, bij de mens blijven. Hoe dat wettelijk geregeld zou moeten worden weet ik niet. Ik vind wel dat de mens verantwoordelijk is voor zijn huisdieren en vee en dat daarom de hele wetgeving gefocust moet zijn op het dierenwelzijn. Als dit betekent dat het onmogelijk of erg kostbaar wordt om een huisdier te houden, dan is dat maar zo. Opvallend is wel dat in de nieuwsberichten niet gesproken wordt van 'dierenliefhebbers', maar van 'houders van exotische dieren' die bezwaar maken tegen deze lijst. En ook de dierenhandelaar die de lijst maar niks vindt. Hij vindt die onwenselijk, maar tegelijkertijd noemt hij net de cruciale voorwaarden (verantwoordelijkheid, kennis, tijd, ruimte, middelen) die nu in de wetgeving ontbreken, waardoor er zoveel dierenleed ontstaat.

Goropius
Goropius19 jun. 2013 - 9:18

Goede zaak!

GingerTed
GingerTed19 jun. 2013 - 9:18

Huiskamerolifantje mag niet? Dan ook niet in andere kamers.

1 Reactie
JongLinks
JongLinks19 jun. 2013 - 9:18

?????

Jantje68
Jantje6819 jun. 2013 - 9:18

Wat mij betreft komen honden en katten daar ook op. Dieren horen niet thuis in huis of op een flat. Bovendien is het smerig en onhygiënisch over die uitwerpselen. Maar ja, dat zal niet gebeuren want in dieren welszijnsdiscussies staat niet het dier centraal maar de menselijke psychologie.

1 Reactie
HenkdeKort
HenkdeKort19 jun. 2013 - 9:18

Onzin, de hond is slechts een verre afstammeling van de wilde wolf en al generaties langs door de evolutie aangepast om bij mensen te wonen. Uiteraard niet op een flatje, maar huisdieren an sich zijn volstrekt natuurlijk.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij19 jun. 2013 - 9:18

Wat mij betreft had het veel makkelijker en omgekeerd gemogen; geen enkele diersoort mag worden geïmporteerd of thuis of op een bedrijf gehouden worden, tenzij.... En dan volgt een lijst met dieren die wèl gehouden mogen worden en hoe. Nu loopt men voortdurend achter de feiten aan. Voor uitheemse planten kun je hetzelfde verzinnen.

1 Reactie
eeweew
eeweew19 jun. 2013 - 9:18

Dat zou een gigantisch probleem opleveren omdat men dan voor de hand liggende huisdieren vergeet op deze lijst te zetten. Wat als iemand een paar slakken uit zijn tuin pakt en in een terrarium zet, moet dan de politie deze slakken in beslag komen nemen omdat ze niet op de groene lijst staan. Daarnaast worden dieren die perfect geschikt zijn als huisdier maar (vaak onnodig) een zeer slechte reputatie hebben (zoals ratten en muizen) gegarandeerd vergeten. Dat specifieke geval zal er dan toe leiden dat de overheid impliciet zegt dat deze dieren geen goed leven mogen hebben, omdat die huisdieren lijst immers niet over proefdieren gaat. Ik denk niet dat het de taak is van de overheid zich op dat terrein te begeven.