Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

De Zondagsrust

  •  
01-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14279353212_8dfb210ac6_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Moet minister-president Rutte nu aan de andere regeringsleiders in Brussel gaan uitleggen dat de kabinetsformatie hier na honderd dagen hangt -sorry voor het woord- op voltooid leven?
Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven? Heeft Nietzsche daarover gepubliceerd, of Schopenhauer? Als ik een voltooid leven zou hebben, zou ik mezelf niet van kant maken maar juist een feestje geven. Het is me nogal een prestatie, een heel leven voltooien. Maar ja, ik heb dus geen idee hoe dat moet want er bestaat geen wetenschappelijke definitie van voltooid leven.
‘Boven aan het lijstje met moeilijke onderwerpen: stervensbegeleiding bij voltooid leven’, meldt de Volkskrant op 29 juni 2017, ruim honderd dagen na de verkiezingen, over de kabinetsformatie. ‘Pechtold wil nog steeds dat het een vrije kwestie wordt zodat hij buiten de coalitie om naar een meerderheid op zoek kan’, schrijft de krant verder. Ah, voltooid leven is niks wetenschappelijks maar gewoon het nieuwe D66-kroonjuweel, zoals dat vroeger het referendum en de gekozen burgemeester dat waren. Doet u mij uit het D66-assortiment: een voltooid leven.
Maar serieus, moet minister-president Rutte nu aan de andere regeringsleiders in Brussel gaan uitleggen dat de kabinetsformatie hier na honderd dagen hangt -sorry voor het woord- op voltooid leven? En zou de Griekse premier Tsipras dan stiekem hopen dat die gekke Hollanders collectief euthanasie plegen en hun zuurverdiende centen aan zijn straatarme land nalaten? D66 is toch zo’n ultra-eurogezinde partij die altijd graag een goede beurt wil maken in Brussel? Waarom laten ze de op hol geslagen voormalige journaalmevrouw Pia Dijkstra dan de boel versjteren met haar voltooide leven?
Maar alle gekheid op een stokje: ik ben eigenlijk doodsbang dat ik me in 2038 bij dokter Pechtold in een kil en onpersoonlijk ziekenhuiskamertje moet melden. Waar dokter Pechtold constateert dat ik sociaal geïsoleerd ben geraakt omdat ik de snelle D66-prestatiemaatschappij niet kon bijhouden. Om vervolgens gretig een papiertje uit de zakken van zijn witte doktersjas op te diepen. Een verwijzing naar zuster Dijkstra, die wel raad weet met gevallen zoals ik.
Je zou er bijna ChristenUnie van gaan stemmen. Nu heb ik dat sowieso al eens overwogen vanwege de Zondagsrust. Als we de Zondagsrust in ere herstellen en een dag per week even helemaal tot onszelf kunnen komen, krijgen we misschien wel minder behoefte aan al die euthanasie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (80)

José
José2 jul. 2017 - 7:12

In een paar reacties worden euthanasie en voltooid leven door elkaar gebruikt. Het verschil is dat het bij euthanasie gaat om medische problemen, terwijl bij voltooid leven het principe van zelfbeschikking leidend is. De commissie Schnabel, die onderzocht of de juridische mogelijkheden van de euthanasiewet herzien of verruimd moesten worden, kwam tot de conclusie dat er bij 'voltooid leven' meestal sprake is van medische problematiek (stapeling van ouderdomsklachten plus verlieservaringen) die aan de criteria van de bestaande euthanasiewetgeving voldoen en dat nieuwe wetgeving dus niet nodig is. https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/publicaties/2016/02/04/nieuwsbericht-adviescommisie-voltooid-leven/08-persbericht-adviescommissie-voltooid-leven-geen-verruiming-jurische-mogelijkheden-inzake-hulp-bij-zelfdoding.pdf Ook de SCEN-arts Hertzberger acht een nieuwe wet niet noodzakelijk. Wel is hij, net als Schnabel, van mening dat er veel meer aandacht besteed moet worden aan voorlichting, zowel aan artsen als aan publiek. https://www.nrc.nl/nieuws/2016/10/24/leg-arts-de-euthanasiewet-uit-4952303-a1528023 Uit de diepte-interviews die Els van Wijngaarden hield met mensen die hun leven voltooid achtten, blijkt dat achter de doodswens vooral gevoelens van eenzaamheid, overbodigheid en angst voor afhankelijkheid schuil gaan, en dat de term 'voltooid leven' een te rooskleurig beeld geeft. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/voltooid-leven-vraagt-ander-antwoord-dan-dood.htm Tot slot hebben verschillende beroepsgroepen bezwaren en vragen bij het wetsvoorstel voltooid leven: Standpunt artsenfederatie KNMG (met een rijtje vragen en antwoorden): https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/lijden-aan-het-leven.htm#faq Standpunt Nederlands Instituut van Psychologen (NIP): https://www.psynip.nl/wp-content/uploads/2016/11/nov-2016-reactie-op-kamerbrief-NIP-over-Voltooid-leven.pdf Overwegingen van de beroepsvereniging van Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN): https://www.venvn.nl/Portals/1/Nieuws/2017%20Documenten/170318%20notitie.pdf Kortom, voldoende leesvoer om de eigen meningen en gedachten aan te toetsen.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin3 jul. 2017 - 9:56

@ José - weer mijn dank voor je naarstige speurwerk. Ik ga er vandaag naar kijken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2017 - 23:06

Ik zou niet het eeuwige leven willen, God behoedde me, stel je voor! En juist daarom kan ik me alles voorstellen bij een voltooid leven...

1 Reactie
LaBou
LaBou 2 jul. 2017 - 20:02

Hoewel. Alleen al om sommige mensen te pesten zou ik eeuwig leven eventueel overwegen.

Stientje2
Stientje21 jul. 2017 - 22:50

Pechtold D66, en Seegers CU, kunnen nooit, qua principes, in één cabinet. Dat wordt oorlog, en zijn we al weer gauw aan nieuwe verkiezingen toe. Denk eens aan Euthanasie, abortus, homo huwelijk, embryo's onderzoeken om ernstige ziekten te kunnen voorkomen etc. Hoe stelt een formateur zich dat voor om dit in goede banen te leiden? En moeten principes wel de boventoon voeren in de politiek? Het was al een beetje boel oorlog tussen die twee:)).

Juppé🎗
Juppé🎗1 jul. 2017 - 19:12

"Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven?". Ik kan ook er geen wetenschappelijke basis van "uitleggen"....,,,eigenlijk snapt U het dus prima.....dat moet iedereen dus voor zichzelf doen.....Net als met andere zaken moet een individu daar niet toe gedwongen worden. Door niets en niemand.Ik had ook wat kippe(n)vel bij het voorstel maar toen ik het herherlas bleek het heel doordacht in elkaar te zitten en heel veel zekerheden te bieden. Wat leidt U er toe om zulke persoonlijke zaken voor anderen te verbieden?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2017 - 13:29

"“Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven?” Natuurlijk niet. Het is ook geen wetenschappelijke vraag, net zo min als hoe je leven moet leven. Filosofen zijn ook geen wetenschappers, maar dat terzijde.

Martinel
Martinel1 jul. 2017 - 17:02

@ Cliff Clavin, Dat artikel heb ik gelezen. Daarom ook mijn bijdrage, met in mijn achterhoofd etc...die ongelooflijke herrie overal en voor de deur. De 24/7 economie, die niemand meer een moment van rust gunt. Vandaag trouwens een geweldig artikel in VK van meneer Richard Sennett... de flexmens is overgeleverd aan de waan van de dag (eigen interpretatie). Met alle gevolgen van dien. Met dank aan de neoliberalen. (althans dat zijn voor mij de schuldigen).

3 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin1 jul. 2017 - 17:36

Ha, dank je - ik ken Sennett, en ik ga dat stuk zeker lezen.

LaBou
LaBou 2 jul. 2017 - 20:03

Zit helaas achter de betaalmuur.

billie turf
billie turf4 jul. 2017 - 9:11

Martinel 1 juli 2017 at 19:02 Daarom ook mijn bijdrage, met in mijn achterhoofd etc…die ongelooflijke herrie overal en voor de deur. De 24/7 economie, die niemand meer een moment van rust gunt Dat alles is een keuze. Je kan ook leven alsof het een eeuw geleden is, kijk naar de Amish. Die hebben weinig last van 24/7 economie. Maar laat mij lekker in een samenleving wonen waar ik 24/7 boodschappen kan doen, als ik daar zin in heb.

Paul4
Paul41 jul. 2017 - 16:26

Dit is een cynische miskenning van de daadwerkelijke motieven van Dijkstra en D66. Het gaat om zelfbeschikking. Het schrikbeeld van een dokter die bepaald wat goed voor je is daar willen we juist vanaf. Neem je zondagsrust, maar dring het niet op, blijf rustig doormodderen als je klaar bent met het leven maar dring het anderen niet op! Laat iedereen over zichzelf beschikken.

4 Reacties
NooT2
NooT21 jul. 2017 - 17:08

@ Paul: "Laat iedereen over zichzelf beschikken." Dat is het grote misverstand. Mensen hebben verantwoordelijkheden, ook naar hun naasten toe. Zelfbeschikkingsrecht is niet absoluut. De dokter bepaalt al decennia niet meer wat goed voor je is, maar als het goed is steunt hij/zij je wel bij het soort beslissingen waar dit over gaat. Bij ondraaglijk lijden voorziet de wet in mogelijkheden om te helpen een pijnloos einde te verwezenlijken: de huidige euthanasiewet. Veel verder moet het ook niet gaan, imho.

Martinel
Martinel1 jul. 2017 - 17:19

Het schrikbeeld van een dokter? Artsen keren zich en masse tegen deze Dood'66 standpunten. D'66 heeft namelijk geen antwoord op de vraag wie dan dat voltooid leven zou moeten beoordelen. Ambtenaartjes? Zonder kennis van zaken? Zoals nu gebeurt met de jeugd? Als je een goede verstandhouding hebt met je huisarts valt over alles te praten. En als dat niet kan, dan is er altijd de mogelijkheid van arts te wijzigen. Ik ken de motieven van Pia niet, weet alleen, dat ik haar bijna ontoerekeningsvatbaar verklaar. Deze Pia en haar voorman Alexander mogen wat mij betreft het goede voorbeeld volgen.

GeenSJW
GeenSJW1 jul. 2017 - 18:52

@NooT 19:08 "Bij ondraaglijk lijden voorziet de wet in mogelijkheden om te helpen een pijnloos einde te verwezenlijken: de huidige euthanasiewet." Nee. Je haalt de theorie met de praktijk door de war. Mijn vader ging anderhalf jaar gebukt onder allerlei uitzaaiingen. Allemaal voor hem nog te behappen, maar uiteindelijk kwam het punt dat het echt te gek werd. En lees voor 'echt te gek werd' gerust dat hij 'van immobiel ineens schreeuwend gek werd van de pijn'. Die euthansiewet waar jij zo mee schermt kan dan niks meer voor hem doen. Enige optie, in dit 'beschaafde land' was hem op ZIJN EIGEN verzoek dan maar te laten 'versterven'. Oftewel, in slaap brengen en geen vocht en voedsel meer toedienen totdat je lichaam het uiteindelijk opgeeft... VOLLEDIG onmenselijk!!! Wees er maar trots op. IEDEREEN die tegen een humane pil is, is voor mij lager dan laag.

NooT2
NooT22 jul. 2017 - 9:26

@ SJW: "IEDEREEN die tegen een humane pil is, is voor mij lager dan laag." Ik ga er maar van uit dat u dit zo opschrijft om uw stellige overtuiging hierin te benadrukken, anders is het wel erg ongenuanceerd (en onaardig). Toelichting: een pil van Drion is prachtig in een ideale wereld met louter vrije onafhankelijke geesten, maar zal in onze werkelijkheid het Spuitje van Pia worden: ben je niet meer van nut, dan word je afgeschreven, en het wordt ook nog zo ingekleed dat het lijkt alsof je het zelf wou.

Martin108
Martin1081 jul. 2017 - 15:56

Ik bespeur onder de tegenstanders van het idee van 'n voltooid leven heel erg het idee dat mensen met psychische klachten aanstellers zijn en 'n schop onder de kont nodig hebben om dan weer vrolijk door te gaan. Als je het niet aan de buitenkant aan iemand kan zien dan bestaat het kennelijk niet. Het geloof in al zijn pracht: U zult lijden tot U er bij neer valt en God op uw knieën danken voor de ervaring. Iemand had het eerder over het softdrugsbeleid als knelpunt: het wordt hoog tijd dat de Opium voor de Massa uit het publieke leven verdwijnt, hoe het lekker voor Uzelf.

1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin2 jul. 2017 - 9:12

Dat heb je dan niet goed bespeurd, Martin - ik heb het nergens over mensen met ondraaglijk geestelijk lijden gehad. Die 'schop onder de kont' is een cliché dat de mensen aan de rechterkant altijd inzetten; dat komt omdat die lieden (lees: het VVD-gepeupel) mensen met psychiatrische nood zo gauw mogelijk en zonder kosten weer onwaardig werk in wil jagen. Met geloof heeft dit ook al niets te maken.

FransBrinkman
FransBrinkman1 jul. 2017 - 15:43

'Maar ja, ik heb dus geen idee hoe dat moet want er bestaat geen wetenschappelijke definitie van voltooid leven.' Heeft daar vaker last van, alleen iets te kunnen als er een wetenschappelijke definitie voor bestaat?

RU486
RU4861 jul. 2017 - 15:38

Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven? Er is geen wetenschappelijk basis voor voltooid leven. Het dus eigenlijk ook een behoorlijk domme vraag. Het enige wetenschappelijke aan het leven is dat je dood gaat. Voltooid leven is iets persoonlijks en daar komt geen wetenschap bij kijken.

billie turf
billie turf1 jul. 2017 - 14:17

Ik vind allemaal prima, dat u zondag rust neemt, maar leg het mij niet op. ik vind het prima, dat u geen euthanasie pleegt als u ondraaglijk lijd,maar gun mij die vrijheid aub wel. Want daar zit het probleem!

4 Reacties
NooT2
NooT21 jul. 2017 - 16:18

@ billie turf: Euthanasie bij ondraaglijk lijden is NIET het issue. (Want: al lang bij wet geregeld). "Want daar zit het probleem!" Niet dus.

GeenSJW
GeenSJW1 jul. 2017 - 19:33

NooT 1 juli 2017 at 18:18 @ billie turf: "Euthanasie bij ondraaglijk lijden is NIET het issue. (Want: al lang bij wet geregeld)." Ja, dat is het wel het issue, en NEE, dat is niet allang geregeld want de wet faalt aan alle kanten. Zie mijn reactie hierboven van 20:52

NooT2
NooT22 jul. 2017 - 9:19

@ SJW: beide je reacties gelezen. Wat jij beschrijft gun je niemand en de uitvoering van de euthanasiewet laat dus blijkbaar veel ruimte voor verbetering over. Blijft toch mijn punt staan dat er in principe al wel een wet voor IS, en zelf heb ik er juist 'goede' ervaringen mee, zowel bij mijn vader als bij mijn schoonmoeder. Dus het kan wel. De wet waar nu alle discussie over is, 'volooid leven', gaat echter weer veel verder dan de euthanasiewet en opent deuren naar een wereld waarin ik niet wil leven (pun intended:-).

billie turf
billie turf2 jul. 2017 - 14:58

NooT 1 juli 2017 at 18:18 @ billie turf: Euthanasie bij ondraaglijk lijden is NIET het issue. (Want: al lang bij wet geregeld). “Want daar zit het probleem!” Niet dus. Het probleem zit er in, dat ik zelf de vrijheid wil hebben, en niet iets opgelegd krijg. Dat bedoel ik ermee!

Von Frikschoten
Von Frikschoten1 jul. 2017 - 14:13

@ iedereen Ga indien u wilt allemaal de film "Logan's run" uit 1976 zien en dan heeft een ieder wellicht een geheel ander beeld m.b.t. het begrip voltooid leven. En we weten inmiddels wat er met de vorige kroonjuwelen van D66 is overgebleven dus ik verwacht wat dit betreft ook een voortijdige dood...

Martinel
Martinel1 jul. 2017 - 14:06

Een prachtig to the point stuk van deze meneer Taams. Goed verwoord en duidelijk. Ik ben het er ook helemaal mee eens. Ben zelf geen festivalgangster, hoeft trouwens niet, want ik hoor de boem-boem, tring-tring, piep-piep, bang-bang vaak genoeg als ik 'rustig' in mijn tuin wil zitten met een boek. Ook op de zondagen (ben atheïst). Op diezelfde zondagen word ik ook nog eens opgeschrikt door buren die lekker even gaan klussen, boren, slijpen, schuren ed. Heerlijke maatschappij leven we. Dankzij de Alexanders en de Pia's denk ik steeds vaker, hoe kan ik verlost worden van al die oorverdovende herrie. Het wordt makkelijk gemaakt, je kan 'voltooid' leven opperen...., geldt dat principe van die enge partij ook voor de aankomende 'doven' (met respect) onder ons? Overigens kreeg Lilian Marijnissen de hele mikmak over zich heen toen zij zich een keer afvroeg of het misschien niet een beter idee zou zijn om eens te bezien of het leven van al die voltooiers niet wat aangenamer gemaakt kon worden en of de bezuinigingen (lees hervormingen hihihi) in de zorg niet bijdroegen aan de uitzichtloosheid van vele ouderen. Ik ben volledig voor zelfbeschikking, maar deze wet om te scoren is de waanzin ten top. Goede bijdrage van @ Martin007!

4 Reacties
Cliff Clavin
Cliff Clavin1 jul. 2017 - 16:23

@ Martinel - gelijk heb je. Geluidsterreur is er. Door een verkeerde interpretatie van het begrip 'tolerantie' zijn we hem normaal gaan vinden (ik niet). Lees vooral dit mooie stuk, in de VK, twee dagen geleden gepubliceerd: http://www.volkskrant.nl/opinie/-in-de-publieke-ruimte-heerst-de-dictatuur-van-de-basdreun~a4503527/

Juppé🎗
Juppé🎗2 jul. 2017 - 7:22

"Op diezelfde zondagen word ik ook nog eens opgeschrikt door buren die lekker even gaan klussen, boren, slijpen, schuren ed. Heerlijke maatschappij leven we."......het ontgaat u wsl waarom deze mensen juist op zondag onderhoud aan hun huis en tuin (moeten) doen. Leuk voorbeeld van egocentrisme.......

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jul. 2017 - 13:34

's Avonds klussen gaat niet vanwege een gebrek aan daglicht. Dus ben ik op het weekend aangewezen voor dat soort werk. En ja, het maakt af en toe geluid, ook op zondag.

Juppé🎗
Juppé🎗2 jul. 2017 - 16:05

Inderdaad Danielle. Je moet het op een moment doen. En omdat we nog inhet ouderwetse schema zitten dat zondag , zelfs meer dan zaterdag, de vrije dag is....is zondag voor zagen, schuren en verven. Overigens best rustgevend als je de hele week veel denk- en overlegwerk hebt...... Maar goed met de CU erbij denk ik niet dat we zulke zaken gaan flexibiliseren......

Wittemuis2
Wittemuis21 jul. 2017 - 13:33

Raymond heeft net helaas mee moeten maken dat zijn moeder het leven verliet. Over het afscheid schreef hij een mooi stuk ( http://www.duurzaameinde.nl/raymond-taams-hemellichaam/) wellicht is dat de reden van dit item waar ik mij niet echt in kan vinden. Ik stem geen d'66 maar ben blij dat in ieder geval zij erbij zitten tussen al die conservatieven. Ik denk dat het plan van Pia voorruit wordt geschoven naar een volgend kabinet. Echter dan komen de rest van de progressieve ideeën op tafel, denk bijvoorbeeld aan het softdrugs beleid, en dan zal blijken dat die twee christelijke aan tafel de poot stijf houden en dus geen water bij de wijn doen. Ik denk daarom ook dat uiteindelijk het geen doen is voor de progessieven. Al is die Pechtold wel heel erg gebrand om eindelijk eens mee te mogen regeren. Dus Raymond.je zal zien dat dit onderwerp niet het enige punt zal zijn waarom het eventueel vast gaat lopen. En wat de zondag betreft die heb ik niet nodig om mijn rust te pakken kwestie van bewust meenemen in je planning, ik zou er ook niet aan moeten denken om Christen unie te moeten gaan stemmen.

Contramine
Contramine1 jul. 2017 - 11:56

Als dit stuk bedoeld is als satire, dan vind ik het nogal mislukt. Dan te weinig verrassende wendingen, onvoldoende spitsvondig, onvoldragen en dus nog niet voltooid. Als ik het moet lezen als een serieuze bijdrage aan een maatschappelijk debat, is het nog erger. Je hoeft het helemaal niet eens te zijn met voorstanders van een wettelijke regeling omtrent voltooid leden, maar zorg wel dat je hun motivering een beetje kent en ga daar dan op in. De euthanasiewet bestaat nu ruim vijftien jaar en wordt in die periode vrijwel vlekkeloos toegepast. In die tijd zijn er steeds meer landen bijgekomen waar vergelijkbare wetgeving is ingevoerd. Taams begint met een vraag naar de wetenschappelijke basis van een voltooid leven. Kom dan eerst zelf met wetenschappelijk voldragen onderzoek dat zou aantonen dat mensen bij euthanasie ook maar in enige mate gedwongen zouden worden. En als je bij een filosoof terecht wil over het zelfgekozen levenseinde, lees Seneca.

Martin007
Martin0071 jul. 2017 - 11:53

Volgens de schrijver is het probleem dus dat er geen definitie van "voltooid leven" bestaat. Nou, dan gaan we daar eens gauw verandering in brengen. Iemand heeft een voltooid leven als zijn leven meer geld KOST dan het oplevert. Sorry, hoor, ik denk eventjes als een VVD-er, oeps, sorry, D66-er, maar dat is hetzelfde. Ze zitten tenslotte beide in de LIBERALE fractie van het Europarlement. Dat HAD D66 niet hoeven doen, want er zitten in het EP meer fracties dan partijen in de tweede kamer. Maar goed. Een definitie dus. Kijk, een gepensioneerde heeft AOW en hopelijk voor hem/haar een eigen pensioen. Als het eigen pensioen net zo hoog is als de AOW, levert de gepensioneerde dus net zo veel op als hij/zij de staat kost. Wordt het pensioen verlaagd, dan KOST hij/zij meer dan hij/zij oplevert. Dus? Voltooid leven. Niet meer rendabel, afgeschreven. Pil van Drion, lekker goedkoop en hup, zo de oven in. Nee, nee, nee, niet begraven, want dat kost grond en grond kun je verkopen. Gewoon de as over de akkers uitstrooien, hebben ze tenminste nog enig nut voor de samenleving. En dan hoeft de boer niet zo veel kunstmest te strooien, wat dan weer goed voor het milieu is, alhoewel dat de liberale politici geen flikker interesseert, want milieu is een KOSTENPOST. Is iemand laag opgeleid en al vele jaren werkeloos? Dan kost hij dus alleen maar geld. Voor liberale politici zijn ALLE kostenposten (behalve zij zelf natuurlijk) nergens voor nodig, want die kosten verhinderen dat zij zelf geen belasting hoeven te betalen over hun salarissen waar wij alleen maar van kunnen dromen. Want de belasting die grootverdieners (kamerleden en ministers) betalen, gaat uiteraard linea recta naar het armere deel der bevolking. E n dat moet je tenslotte proberen te voorkomen (met de klemtoon op de tweede lettergreep). Klein probleempje: als er geen werkelozen meer zijn, gaan de overgebleven arbeiders de werkgevers tegen elkaar uitspelen en stijgen de lonen als een gek, wat natuurlijk weer slecht voor de internationale concurrentiepositie is. Pfoei, wat een vreselijk dilemma. Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Alhoewel. We kunnen natuurlijk ook de liberale politici buiten spel zetten, door niet meer op hun te stemmen. Dan ligt D666 op haar gat en zijn we van de hele discussie verlost. Nou, ideetje? Ik zeg: win,. win.

2 Reacties
GeenSJW
GeenSJW1 jul. 2017 - 12:16

Het gaat hier over het recht op zelfbeschikking, niet over het recht om over een ander te beschikken. Je hele betoog gaat dus feitelijk nergens over.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 jul. 2017 - 12:42

@ Martin007 (13:53u) - mooie tirade, die genadeloos de idioterie van onze tijd laat zien.

ton14024
ton140241 jul. 2017 - 11:52

''Als we de Zondagsrust in ere herstellen en een dag per week even helemaal tot onszelf kunnen komen, krijgen we misschien wel minder behoefte aan al die euthanasie.'' En zeker als je de landbouw afschaft verminderd die behoefte.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen1 jul. 2017 - 11:52

Wat een ziek stuk.

1 Reactie
NooT2
NooT21 jul. 2017 - 12:14

Wat een goede argumenten.

BartP2
BartP21 jul. 2017 - 11:40

Natuurlijk is het zot dat Voltooid Leven een breekpunt zou zijn. Maar laten we wel zijn, die 100 dagen komen vooral voor rekening van het migrantenbreekpunt.

1 Reactie
Thuru
Thuru1 jul. 2017 - 15:26

Klopt, GL had op dat punt gewoon moeten buigen ook al omdat het volk het GL beleid dat ze willen hebben daarover totaal niet lusten, maar blijkbaar snapt GL dat niet. Als GL hierop had ingeleverd hadden we nu al een kabinet.

Meta Foor3
Meta Foor31 jul. 2017 - 11:20

eindelijk iemand die het lef heeft de dictatuur en duivelspact van Pechtold/Dijkstra aan te vallen met duidelijke en humane argumenten. Het sausje van leuk-winkelen-op-zondag is allang achterhaald. En die suggestieve foto over mallerds ? gewoon 2 mensen die naar/van een begrafenis gaan.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 jul. 2017 - 11:04

Dit is een mooi en uitdagend stukje - eigenlijk best uitzonderlijk, te oordelen naar de jeugdigheid van de auteur (via de foto). Zelf ben ik voor eerherstel van de Zondagsrust. Je houdt familiebanden intact, kinderen gaan om met opa en oma, je kijkt eens naar jezelf; dat is allemaal geneeskrachtig. Ik kan het ook niet helpen, zulke wensen leven in mij. Maar ja: er zal en moet geconsumeerd worden, tegen elke menselijke prijs. De helse machine dendert dag en nacht door. Het weekend is er voor de meubelboulevard, of om jezelf 48 uur achter elkaar te laten gaan op boem-boem muziek, drank, tabak, en alle illegale manieren voor zelfmedicatie. Dat laatste leidt tot blijvende gehoorsbeschadiging, en bij sommigen, die niet voor zulke gekte gemaakt zijn, al op veel te jonge leeftijd tot: een onvoltooid leven.

Break on through
Break on through1 jul. 2017 - 11:03

Goed stuk, dit soort dingen moet vaker onder de aandacht gebracht worden. "Als ik een voltooid leven zou hebben, zou ik mezelf niet van kant maken maar juist een feestje geven. Het is me nogal een prestatie, een heel leven voltooien. Maar ja, ik heb dus geen idee hoe dat moet want er bestaat geen wetenschappelijke definitie van voltooid leven." Volgens mij is het aan ieder individu om zelf te bepalen of zijn of haar leven af is en onder welke kwalificaties dat dan valt. Wel moet er een juridische waarborg komen dat griezels in onze maatschappij enige invloed hieromtrent onthouden word en vooral ook blijft (voor een bepaald slag "hervormende" politici is helemaal niets heilig). Dus dat je niet door rechtse griezels medegedeeld kunt worden dat het wel leuk is geweest omdat je de laatste tijd nogal rendementsloos bent gebleken en wanneer je daarom je drionetje wilt doen.

Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2017 - 10:56

Hoe oud bent u? Hoeveel dierbaren heeft u zien sterven na ondraaglijk leiden? Als u dat had meegemaakt, zou u de vraag naar de definitie van voltooid leven niet stellen.

16 Reacties
NooT2
NooT21 jul. 2017 - 12:13

@ Greisje63: Euthanasie is prima bij wet geregeld hoor - want daar heeft u het over als u aan ondraaglijk lijden refereert. Voltooid leven gaat over dood willen uit verveling ofzo. Maar er zijn er wel meer die die dingen door elkaar halen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 jul. 2017 - 12:30

Ik respecteer je inzending, Grijsje - je standpunt, daar kan ik goed inkomen. Maar ik zie iets sinisters in het idee van 'voltooid leven', omdat het past in de politiek-economische opvattingen die tegenwoordig dominant zijn. Het is in mijn ogen vanuit een louter rationeel mensbeeld geboren. En wie alleen vanuit zijn verstand een levensvraag als deze wil beantwoorden, die ontspoort. Jij spreekt uit je eigen ervaringen, en je gevoelens, en dat is mooi. Ik heb wat dit betreft zo mijn reserves over hoe andere mensen die vraag benaderen.

Zephyr2
Zephyr21 jul. 2017 - 13:37

Maar Grijsje dat is toch al prima geregeld met huidige wetgeving of niet?

Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2017 - 14:28

De wet die er is, kan geen uitkomst bieden als de persoon in kwestie niet meer instaat is zijn wil uit te spreken. Mijn moeder is overleden en uit haar leiden verlost na drie jaar vegeteren, doof, blind, in de luiers en door afasie niet in staat te communiceren. De gereformeerde arts in het ziekenhuis wenste ons (dochter en echtgenoot niet te geloven) liet haar via het infuus voeden, waar zij besloot niet meer tw illen eten. Mijn vader, 4 jaar geleden, is in het ziekenhuis met longontsteking opgenomen en kreeg te horen dat hij niet kon rekenen op opname in de IC. Hij genas van de longontsteking, maar hij leed aan ondraaglijke (zenuw)pijn in zijn rug onbehandelbaar en hij wilde niet verder leven. In het verpleegtehuis heeft hij voedsel geweigerd, de longontsteking is teruggekeerd en de verpleegtehuisarts wilde hem ook niet toestaan zachtjes in te slapen. Hij heeft voedsel geweigerd.

Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2017 - 14:36

Leiden is uiteraard fout: lijden dus, het zijn de emoties denk ik. Overigens ook medicijnen nam mijn vader niet meer in en de slangen rukte hij uit zijn neus.

Gerygrr
Gerygrr1 jul. 2017 - 14:56

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/levenseinde-en-euthanasie/euthanasie De huidige wet dus.....

NooT2
NooT21 jul. 2017 - 16:24

@ Grijsje63 1 juli 2017 at 16:28: Wat een nare geschiedenis. Me dunkt, dat de verpleeghuisarts hier één en ander te verwijten is. De wet (namelijk: die op euthanasie) voorzag in die tijd al lang in een medemenselijke behandeling. Van de nieuw voorgestelde wet 'voltooid leven' had u het niet moeten hebben.

Haastig
Haastig1 jul. 2017 - 20:45

NooT 1 juli 2017 at 14:13 "Voltooid leven gaat over dood willen uit verveling ofzo." Wat een arrogantie. Wat een gebrek aan empathie. Je laat eens temeer zien waarom ik zelf wil kunnen beschikken over mijn leven, want ik moet er niet aan denken dat arrogante, empathieloze mensen over mijn leven beslissen en tot een kortzichtig oordeel komen dat ik "uit verveling ofzo" zou kiezen voor een einde. Als je je niet wenst te verdiepen in de ander, heb dan niet de arrogantie te willen beslissen over zijn of haar voortbestaan.

Stientje2
Stientje21 jul. 2017 - 22:31

Ben het helemaal met GRIJSJE63 eens. Euthanasie, na ondragelijk lijden, is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bij wet zó geregeld dat dat kan worden uitgevoerd. Huisartsen zijn zeer benauwd om hier aan mee te werken voor de patiënt die zelfs terminaal is. Wél zijn artsen bereid mee te werken aan een verstervingproces. Geen eten, geen drinken. Waarom uitstel van executie? Beschamend in deze "vrije wereld". En dan v.w.b. Voltooid leven. Er is niemand die het recht heeft mij hier van te weerhouden, als ik die wens te kennen geef. Maar dan wel op die manier, zoals ik daar voor kies. Niet voor de trein, en niet van het dak springen (Joost Zwagerman) Uiteraard bespreek je dit wel met je dierbaren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jul. 2017 - 23:49

Cliff Clavin Een verlate reactie van mij eerder op jou onder 'Yesse ik mis je.' Dus nog maar eens. Mijn moeder, zei op een gegeven moment dat ze wel toe was aan de dood, ze had het allemaal al eens gezien en meegemaakt en haar gezondheid ging steeds meer achteruit. Ze was geestelijk prima in orde. Ook met veel hulp en bezoek van haar kinderen en kleinkinderen en het regelmatig opgehaald worden, vond ze dat ze een voltooid leven had. Ze was zelfstandig, in die zin dat ze op een service-flat woonde en hulp, indien nodig nabij was, nooit gebruik van hoeven maken. Altijd gek op de kleinkinderen geweest ook toen. Als ik terugkijk op hoe het tenslotte verlopen is had ik het haar ( en ons) anders gegund. Wij de familie die dag en nacht voor haar zorgden ( er bleef de laatste weken thuis zelfs iemand slapen), werden de laatste weken van haar leven toen ze op sterven lag, zelfs op de dag zelf, geweerd in het ziekenhuis buiten bezoekuren, hadden daarnaast geen enkele privacy. Ze lag tot op het laatste moment, met meerdere mensen op een kamer. Aan al haar wensen werd niet voldaan nadat de huisarts haar al tegen haar zin had laten opnemen. Haar kenbaar gemaakte wensen; Geen opname in het ziekenhuis meer, geen onderzoeken, gewoon thuis sterven zoals het komt was wat ze wilde en was ook met de huisarts gecommuniceerd. Er was toen nog geen sprake van voltooid leven discussies. Alles liep anders. De boosheid van de medewerkers op ons als kinderen omdat wij tegen onderzoeken waren, onderzoeken die niets toevoegden aan 'genezing', tegen kunstmatige voeding waren ( naar haar eigen wens en mogelijkheden) kostte haar en ons het bijeenzijn de laatste weken aan haar sterfbed. Mijn zus zag tijdens het (laatste) bezoekuur, dat ze heel slecht was, wilde niet naar huis na het bezoekuur en werd met zachte hand en de nodige woorden toch verwijderd. Moeder werd op dat moment kunstmatig gevoed, daar had zij protest tegen aangetekend en dat ging ( volgens de voorspelling) dus fout. Nog geen uur daarna belden ze op dat we moesten komen..en lag ze alleen…Een paar uur later is ze overleden. Ik heb daar nu nog last van. Maar dit terzijde. Ik denk dat je, naast wat jij zegt, ook dat is waar, gewoon rationeel dat kunt vinden en niet vanuit een klinische depressie. Je kunt ook anderszins het leven moe zijn in de zin dat je leven af is, niets nog iets daaraan toevoegt. Ik denk dat beiden naast elkaar bestaan. Wat nu een probleem is in de gezondheidszorg, is dat mensen geen eigen keuze meer hebben en in een situatie gedwongen worden die ze niet willen, terwijl de overheid de mond vol heeft over het tegengestelde. ‘Willen thuisblijven zolang het nog gaat’ is geworden ‘moeten thuisblijven ook als het niet meer gaat’ . Daarbij worden verzorgingshuizen opgeheven en de hulp geminimaliseerd en ouderen steeds kwetsbaarder. Ikzelf heb weleens gezegd; Ik ga nog liever dood dan dat ik naar een verpleeghuis moet. Het bijna moeten smeken om hulp vind ik mensonwaardig. Mensen voelen zich niet zo, ze voelen dat ze zo behandeld worden. Ze zijn een rekensommetje geworden. Als ik wist hoe ik op een goede manier zelf de dood kon bewerkstelligen dan zou mij dat een hoop rust geven en bijdragen aan de kwaliteit van leven. Ik weet ik stel me hier kwetsbaar op en zal vast gezeur over geklaag over me heen krijgen maar oké, het is voor het goede doel. Ook zal ik wel te horen krijgen dat ik beïnvloed ben door het voorval met mijn moeder en mijn mening dus niet rationeel is. Eigen keuze en autonomie daarin, gaat voor mij echter boven alles. Het kan mensen een enorme rust geven op het eind van hun leven en derhalve juist iets toevoegen. Daar ben ik geheel van overtuigd. En geloof me ik heb wat meegemaakt rondom ziekte en sterven, ben als enige over van de 8 kinderen, ik weet waar ik het over heb.Verpleeghuizen van binnen en van buiten leren kennen, thuis sterven met kanker... Wat ik daarnaast gezien heb aan verkeerde reacties op morfine is ten hemel schrijnend, daar hoor je nooit iemand over. Je behoeft geen pijn te lijden? Je krijgt daarvoor geen hevige angsten in de plaats? Doodzwijgen is wat we doen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 jul. 2017 - 0:02

Ten hemel schrijend...

NooT2
NooT22 jul. 2017 - 9:46

@ Haastig: jammer dat je me pakt op één (mislukt?) grapje, in een discussie die misschien geen grapjes duldt(?). Lees de rest van mijn reacties onder dit topic en misschien snap je mijn standpunt dan. Je hoeft het daar uiteraard niet mee eens te zijn, maar misschien zou je kunnen proberen te respecteren dat sommige mensen anders over deze zaken denken dan jij, zonder ze meteen als arrogant en empathieloos weg te zetten?

Gerygrr
Gerygrr2 jul. 2017 - 10:25

Prachtig verhaal Stientje! Ik voel met je mee, de meest schrijnende gebeurtenissen met mijn ouders heb ik iedereen hier onthouden. Geloof me het was de hel. Het woord doodsstrijd kreeg voor mij een andere betekenis, ik moest toezien hoe mijn vader vocht om dood te mogen gaan. Ik neem mijzelf nog steeds kwalijk, dat ik te weinig kon doen. Had zelf ook in die periode longontsteking en was mijn stem kwijt. Mijn moeder zat drie jaar lang wanhopig te schreeuwen, nam het ons kwalijk dat we haar niet hadden kunnen helpen. Wij wisten toch wat ze had gewild?

Gerygrr
Gerygrr2 jul. 2017 - 10:57

Sorry, ik bedoelde natuurlijk het verhaal van Minoes en dank aan Stientje...het kleine venster hier en al dat scrollen.... sorry

Haastig
Haastig2 jul. 2017 - 17:08

NooT 2 juli 2017 at 11:46 " jammer dat je me pakt op één (mislukt?) grapje, in een discussie die misschien geen grapjes duldt(?)." Het ontging me dat het een "grapje" was. Het kwam in ieder geval bij mij niet zo over, zeker niet als reactie op de nogal serieuze reactie van Grijsje. Daarbij leek je die ook nog ff af te zeiken vanwege de "ei", of was dat niet de bedoeling bij het gebruik van "Greisje"? (Als reactie op "leiden"?) "Lees de rest van mijn reacties onder dit topic en misschien snap je mijn standpunt dan. Je hoeft het daar uiteraard niet mee eens te zijn, maar misschien zou je kunnen proberen te respecteren dat sommige mensen anders over deze zaken denken dan jij, zonder ze meteen als arrogant en empathieloos weg te zetten?" Dus, je standpunten zijn: - mensen verantwoordelijkheid hebben naar naasten toe (wat als ze die niet hebben?). - dat het artsen te veel zou belasten (maar die beslissen toch zelf of ze er aan willen meewerken of niet?). --> Kortom, artsen mogen mensen niet helpen die kiezen hun leven te beëindigen. Op zich wil ik best je mening respecteren, jammer alleen dat je voor het gemak even voorbij gaat aan het feit dat dat mijn reactie was op je "grapje", niet om je standpunten. Maar over die standpunten. Wat ik altijd wat lastig vind bij dit soort zaken is dat men mij iets wil verbieden (keuze drion), terwijl ik tegenstanders niets wil verbieden. Als iemand er naar steeft tot het gaatje te gaan, 120 te worden of nog ouder, pijn, geen pijn, blij, depri, blind, seniel, scherp : mijn zegen heb je, ik zal ALTIJD de keus van de ander respecteren. En vechten voor zorg, aandacht ed. voor de ander. Maar als ik geen behoefte heb aan een eindeloos leven, en het op een gegeven moment wel voldoende vind, zou ik het graag afsluiten, bij voorkeur op een prettige wijze. Ik zou het fijn vinden als anderen ook mijn keuzen -over MIJN leven- respecteren.

NooT2
NooT25 jul. 2017 - 20:23

@ Haastig 2 juli 19:06: Excuses voor deze wat late reactie, maar ik zit soms enkele dagen niet op Joop en had je laatste post gemist. Het is een onderwerp, dat niet voor niets al eeuwen 'taboe' is. Zaken van leven en dood (en seksualiteit, maar dat speelt hier niet) mogen van mij best moderner benaderd worden dan voorheen, maar er moet ook weer niet té 'lichtzinnig' over gedacht en vooral gehandeld worden.* Misschien ben ik een ouwe calvinist, maar de technocratische wijze waarop door sommigen (lees: D66) tegen het leven-en-dood'probleem' wordt aangekeken doet mij huiveren. Jouw keuze om uit het leven te stappen wanneer het jou genoeg is, laat ik jou. Om van de samenleving goedkeuring te vragen om je daarbij door derden te laten helpen gaat mij te ver, niet zozeer in jouw particuliere geval, maar wel in het algemeen. Het is m.i. de aanzet tot een glijdende schaal, waarin het normaal wordt 'onrendabelen' onder druk te zetten om hiervoor te kiezen... Daarbij is het een poging 'maakbaar' te maken wat denk ik niet 'maakbaar' is. Dood gaan we allemaal, en doodgaan is (per definitie) niet mild of überhaupt beheersbaar... het is wat het is en het komt als het komt! *Ik ben geheel vóór de huidige euthanasiewet en steun alle nodige verbeteringen hierin.

Haastig
Haastig1 jul. 2017 - 10:55

"Kan iemand me de wetenschappelijke basis uitleggen voor een voltooid leven?" Het (ultime) recht op zelfbeschikking.

4 Reacties
NooT2
NooT21 jul. 2017 - 16:36

@ Haastig: zelfs het ultieme recht op zelfbeschikking kent grenzen. Bijvoorbeeld: het belasten van iemand anders met een zelfgekozen dood.

GeenSJW
GeenSJW1 jul. 2017 - 16:54

@NooT 1 juli 2017 at 18:36 "zelfs het ultieme recht op zelfbeschikking kent grenzen. Bijvoorbeeld: het belasten van iemand anders met een zelfgekozen dood." Juist daarom zou er voor iedereen een serene uitweg moeten zijn, bv door middel van een enkele pil. Als die er niet is, springen mensen van flats, gooien zich voor een trein, schieten zich door hun hoofd, gaan spookrijden en noem maar op. Of bedoelde je dat niet met het belasten van 'anderen'.?

NooT2
NooT21 jul. 2017 - 18:18

@ GeenSJW: het hele vraagstuk kent wat mij betreft toch nog wel een heleboel haken en ogen... Het ter beschikking stellen van de een of andere pil houdt het probleem levend, dat ouderen zich ongewenst voelen en zich dan maar gedwongen voelen hiernaar te grijpen... Vindt u dat 'sereen' ?

Haastig
Haastig1 jul. 2017 - 19:05

NooT 1 juli 2017 at 18:36 @ Haastig: zelfs het ultieme recht op zelfbeschikking kent grenzen. Bijvoorbeeld: het belasten van iemand anders met een zelfgekozen dood." Belasten? Vrije keus aan de arts om er al dan niet aan mee te werken, nietwaar? De "belasting" nu bestaat er natuurlijk uit dat iemand het niet kan doen omdat hij/zij dan vervolgd wordt. Gecriminaliseerd omdat hij/zij iemands wens helpt uitvoeren. Voor het overige is juist een goede organisatie mogelijk die je niet hebt bij een niet-zelfgekozen dood.

GeenSJW
GeenSJW1 jul. 2017 - 10:46

Waarom zou er een wetenschappelijke definitie van voltooid leven moeten zijn? Dat is voor elk mens anders. Feit is wel dat als ik meen dat mijn leven 'voltooid' is, ik maatregelen ga nemen. Met de religie van een ander heb ik totaal niets te maken. Dus de keuze is simpel: Het kan op een schone manier, of op een zeer 'rommelige' manier. Bedenk goed wat je kiest, ik hoef het niet op te ruimen.

7anpau1
7anpau11 jul. 2017 - 10:23

Behalve het twee keer een alinea beginnen met 'maar' (altijd geleerd dat je een zin überhaupt niet mag beginnen met 'maar') gevolgd door 'even serieus of woorden van gelijke strekking, puik stukje. Humoristisch, luchtig en to the point. Kan menig columnist hier op Joop een voorbeeld aannemen; een punt maken zonder met tig '-ismen' te strooien. Het komt vast goed met uw boeken, maar neem dan wel een goeie redacteur in de arm.

NooT2
NooT21 jul. 2017 - 10:21

Wat leuk om het eens zo opgeschreven te zien. Helemaal eens, maar wie mijn reacties de afgelopen weken onder verschillende topics hier gelezen heeft, wist dit al.

Juppé🎗
Juppé🎗1 jul. 2017 - 9:52

U mist van alledrie de onderwerpen de jern! Natuurlijk is zondagsrust prima, maar niets beter dan maandagsrust of vrijdagsrust. U mag van mij op zondag rusten, omdat u moe bent of wat voor reden dan ook, zelfs omdat het in een boekje staat elke zondag van het jaar en dat ieder jaar. U mag zelfs een maand lang vasten, ieder jaar omdat u masochist bent, of omdat het van een boekjes uitlegger moet. Maar schrijf het niet aan een ander voor. Dat zelfde geldt voor langer lijden dan nodig is....mag u ook, maar laat mij en wsl de grote meerderheid en eigen genuanceerder gedachtes op na houden. Ik ben geen fan van Pechtold, maar om hem de schuld van de mislukking te geven, na de opstelling van PVV, SP, GL en PvdA wel onredelijk.

1 Reactie
Juppé🎗
Juppé🎗1 jul. 2017 - 9:52

Jern=kern

Poubelle
Poubelle1 jul. 2017 - 9:51

Applaus Raymond.

Martin108
Martin1081 jul. 2017 - 9:48

Wat fijn dat U vind dat U mag beslissen of ik wel of niet op 'n fatsoenlijke manier 'n einde aan mijn leven zou mogen (laten) maken. Vooral Uw compleet gebrek aan inlevingsvermogen en empathie is 'n verrukking om te ervaren.

DaanOuwens
DaanOuwens1 jul. 2017 - 9:15

Een van de mooie bijkomstigheden van de ontkerstening is het feit dat ik nog zelf kan bepalen wanneer ik tot mijzelf wil komen. De winkels zijn hier 7 dagen per week open dus mijn vrijheid om mijn eigen leven in te delen zoals ik zelf wil is groot. Waarom zou ik een stuk van deze vrijheid moeten inleveren in het kader van zondagsrust? Op een dag die voor mij niets bijzonders betekent? Wat mij betreft schrijft de schrijver hier volstrekte flauwekul.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer21 jul. 2017 - 9:09

Ben blij dat ik niet de enige ben die kriebels krijgt bij de term "voltooid leven".

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 jul. 2017 - 19:14

Stel een betere term voor.

Philip Tielsen
Philip Tielsen1 jul. 2017 - 9:03

Het wordt allemaal een stuk duidelijker wanneer je een "Voltooid leven" beschouwt als een stukje projectie vanuit de D66.

Kepler
Kepler1 jul. 2017 - 8:35

Volkomen eens. Dat D66 daar zo'n punt van maakt is eigenlijk te gek voor woorden en typeert het hoge grachtengordelgehalte. Dit zijn voor de rijken klaarblijkelijk de belangrijkste thema's in een wereld vol ellende. En het ergste is: D66 deed dat ook al eens met referenda. Die zijn alweer van tafel. Dus je vecht voor iets dat je over een paar jaar alweer relativeert. Doe dat liever nu. Maar ja je wilt progressief zijn en dus pik je een onderwerpje als bewijsmateriaal. Want verder is van progressiviteit bij D66 geen sprake en is het natuurlijk gewoon een VVD-vleugel die genuanceerder wil overkomen. Pechtolds trouwe hondenogen doen het goed, zeker bij het vrouwelijk electoraat.

Hjs2
Hjs21 jul. 2017 - 8:31

Dus de 14 zeteltjes van Pechtold hebben het weer gedaan, niet de andere 136! Tig mogelijkheden, zonder voltooid leven, gedoe. Daar horen we meneer niet over.

1 Reactie
Palladium
Palladium2 jul. 2017 - 21:13

waren het er maar 14....