Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De zomerhitte is de hel voor varkens in Nederland

  •  
12-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1561 keer bekeken
  •  
varken

Veel mensen genieten vandaag van een tropisch hete, zomerse dag. Maar voor dieren in de vee-industrie brengt het warme weer vooral nóg meer ellende, in hun toch al vaak trieste bestaan. Na een leven op elkaar gepropt in stallen, volgt het transport naar het slachthuis. En ook al wordt er al jaren gesproken over hard ingrijpen bij hittestress; de praktijk laat zien dat het loze woorden zijn geweest.

De industrie draaiende houden en zoveel mogelijk geld verdienen. Daar gaat het om. Dat blijkt wel weer als we deze beelden toegestuurd krijgen, door iemand die vaker voor ons filmt. De beelden zijn op verschillende locaties en tijdstippen gemaakt. En ja, in Nederland, niet ver van een groot en bekend slachthuis, niet eens bij zulke hoge temperaturen als vandaag. De NVWA is nergens te bekennen.

Hoe vaak moeten dierenbeschermers dit soort beelden vastleggen, voordat men eindelijk ingrijpt om de industrie zich aan de wet te laten houden? Ik hoor vooral loze woorden en mooipraterij over het eigen handelen (falen!), als reactie op misstanden. Daarom belde ik met Lesley Moffat, oprichter van Eyes on Animals. Zij controleert met haar organisatie al jaren diertransporten en ik wil weten wat zij van de beelden vindt:

“De beelden van varkens die in overvolle vrachtwagens worden vervoerd, zijn verontrustend. Door de hoge belading kunnen de dieren hun warmte nauwelijks kwijt en hebben ze geen enkele vrijheid om te kiezen waar en hoe ze willen liggen of lopen. Hoewel hittestress vaak gepaard gaat met duidelijk zichtbare symptomen, zoals wijd opengesperde bekken en schuimvorming, is het feit dat deze dieren überhaupt in dergelijke omstandigheden moeten verkeren al problematisch.

Dit type landbouw is uitbuitend in plaats van wederkerig. De varkens komen uit megastallen, waar ze hun hele leven binnen verblijven, op roostervloeren boven hun eigen stank, zonder ooit de mogelijkheid te hebben om te wroeten in de aarde. Met geknipte staarten en altijd in krappe omstandigheden. En nu, op hun laatste dag voordat ze worden verwerkt tot voedsel, worden ze opnieuw in overvolle en onaangename omstandigheden vervoerd naar het slachthuis. Kort daarna worstelen ze 20-30 seconden lang om te sterven in CO2-gas. Geen enkel moment van vreugde. De mens kan beter doen voor de dieren!”

Wie is het daar nou niet mee eens? Dat vraag ik mij serieus af. Maar vandaag en morgen passeert op veel plaatsen het kwik de tropische 30 graden. En dus zou er niet 1 transport op de weg moeten zijn, want voor dieren is deze hitte een hel.

Eigenlijk gaat het niet eens om die 30+ graden. Ook bij veel lagere temperaturen kan al hittestress optreden, zoals Lesley Moffat van Eyes on Animals uitlegt. En er is nog veel meer ellende onderweg, zoals overvolle transporten met varkens die elkaar niet kennen. Dit is verboden, maar niet waterdicht te controleren. Rangordegevechten tijdens het transport kunnen leiden tot zeer ernstige verwondingen.

De mens kan het niet alleen beter doen voor de dieren; het is onze morele plicht om het veel beter te doen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Huub53
Huub53
16 aug. 2024 - 12:58
Varkens (en wilde zwijnen) zijn nogal gevoelig voor hittestress. En een slechtere gezondheid van de varkens (en dus ook hittestress) is zeer slecht voor de portemonnee van de varkenshouder. Daarom zitten varkens tegenwoordig ook in moderne comfortabele geklimatiseerde "koele" stallen zonder ramen. Zodat zwijnen, in de "wilde" natuur, tijdens een hittegolf, meer hittestress ervaren dan deze varkens. Want modderpoelen staan, bij een hittegolf, meestal droog. En ook in de tijd van Ot en Sien, 70 jaar geleden, hadden de varkens op de boerderij meer last van hittestress. Veehouders die zoveel mogelijk geld willen verdienen (wie wil dat niet?) hechten, alleen hierom al, zeer aan dierenwelzijn. Maar niets is perfect en er gaat overal wel eens wat fout. En daar mogen buitenstaanders in voorkomende gevallen veehouders best op wijzen. Maar ook mag gezegd worden dat de dieren, in de veehouderij, veel gezonder zijn dan die in de "wilde" dierfokkerij die Oostvaardersplassen heet? Waarom kan ik daarover, Karen Soeters haar websites, niets kritisch vinden? Als Karen Soeters zou helpen zoeken naar wegen om het dierenwelzijn verder te verbeteren zou ze veel meer medestanders onder boeren vinden. Maar zij geeft voorrang aan het promoten van een, voor gewone stervelingen, onhaalbaar hoog moreel kompas, en het demoniseren van "slechterikken" die, in hun strijd om het bestaan, niet de luxe hebben om er zulke superhoge morele principes op na te houden. Wat hebben dieren aan moralisten?
4 Reacties
vdbemt
vdbemt17 aug. 2024 - 12:55
Het is werkelijk verbazingwekkend hoe jij het presteert de werkelijkheid te verdraaien: > Daarom zitten varkens tegenwoordig ook in moderne comfortabele geklimatiseerde "koele" stallen zonder ramen. > Veehouders ...... hechten.......zeer aan dierenwelzijn. > Zodat zwijnen, in de "wilde" natuur, tijdens een hittegolf, meer hittestress ervaren dan deze varkens. Dit nieuw geplaatste artikel al gelezen? https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/nvwa-vertraagt-aanpak-slacht-hoogdrachtige-dieren. Een mooi voorbeeld hoezeer de veehouder aan dierenwelzijn hecht. Ooow, dat valt natuurlijk hieronder: "Maar niets is perfect en er gaat overal wel eens wat fout." Maar als jij, met jouw denken, het voorbeeld bent van de gemiddelde boer, dan snap ik de agrosector: zo mooi, dat echte, natuurlijke boerenleven.
Huub53
Huub5319 aug. 2024 - 17:01
@vdbemt Mooi dat U de U onwelgevallige feiten U hebben verbaasd. Ik probeer Uw nogal karikaturale beeld (en dat van de moreel nogal verheven opiniemakers hier op JOOP) van de boerenwerkelijkheid en van een "onderontwikkelde?" boerenzoon op zijn kop te zetten. De veehouders doen, om hun moverende redenen, qua milieu en dierenwelzijn, hun uiterste best en meer kan de samenleving niet van hun verlangen. En als de samenleving geen met vlees, zuivel of eieren meer eet stoppen zij vanuit zichzelf met produceren. Ik en ook zij hebben, tijdens de strijd om het bestaan, nooit de luxe gehad om er uw, voor gewone stervelingen, onhaalbaar hoge morele principes op na te kunnen houden. En ik (en veehouders) kunnen ook niet op tegen uw alwetende kennis en kunde waar mee ze, net zo stellig als U (en vele anderen hier op JOOP) kunnen beoordelen wat de 100% goede en 100% kwade manier van boeren is. Die stelligheid verteld mij dat U een moralist bent die zich totaal niet bewust is van zijn eigen onkunde. Misschien ben ik echt een "slecht lerende" boerenzoon. Maar ik ben wel een lerende boerenzoon die > 60 jaar intensieve betrokkenheid bij de agrarische sector achter de rug heeft. En zolang op JOOP(en in de media) het afschilderen van boeren als vijanden van de natuur en verstoorders van het milieu doorgaat blijf ik hier met onwelgevallige feiten (waarheden als koeien) komen. Wat moet een boer met je vage "de mens is slecht en de natuur is goed" gewauwel?
vdbemt
vdbemt24 aug. 2024 - 13:32
@Huub "ik ben wel een lerende boerenzoon die > 60 jaar intensieve betrokkenheid bij de agrarische sector achter de rug heeft." Dan heb jij dus een groot aandeel gehad in de schade die de agro-industrie heeft aangericht op natuur, bodem, water, klimaat. Dat de wereld niet meteen door had dat de schaalvergroting zulke desastreuze gevolgen zou hebben, is te begrijpen. Die gevolgen waren er niet direct. Maar nu kun je je ogen er niet meer voor sluiten. Hoewel. Jij doet dat wel. Nu nog altijd blijven komen met onzinargumenten (als: de varkens zitten lekker koel) en blijven beweren dat de boeren in de bio-industrie zo veel op hebben met dierenwelzijn en natuur, is bijna misdadig. "Wat moet een boer met je vage "de mens is slecht en de natuur is goed" gewauwel? " Jij laat hiermee zien dat jij het gewauwel vindt. En DAT is bijzonder, want je betoogt ook zo regelmatig dat je als boer zo goed bent voor de natuur. Het is gewauwel. Het interesseert je niet !!!! Er zijn, godzijdank, ook boeren die er wél werkelijk serieus over nadenken en ook naar handelen. Die gaan biologisch boeren, of regeneratief boeren. Die trekken een heel andere les uit de praktijk dan jij na 60 jaar. Die laten zien dat het anders kan. Zoals ook deze boeren: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/11/27/broers-planten-voedselbos-in-batsheers-een-ecologisch-bos-dat-e/ https://partnerkaart.natuurenmilieufederaties.nl/partner/voedselbos-kreilerwoud/ En gelukkig langzaam steeds meer.
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 aug. 2024 - 22:07
In de natuur koelt een varken zich af door in een modderbad te rollen. Als gevolg van het decennialang doorfokken is het huidige varken veel te zwaar, heeft hij te kleine longen en een te korte snuit. Door deze kenmerken heeft hij meer moeite gekregen met hoge temperaturen. Stop met het fokken van de plofvarkens, of nog beter houd er helemaal mee op.
Armagueddon
Armagueddon
14 aug. 2024 - 5:24
'De industrie draaiende houden en zoveel mogelijk geld verdienen. Daar gaat het om'. Daar ben ik het niet mee eens. Zolang de consument vraagt zal er worden geleverd. De industrie is het gevolg, niet de oorzaak.
3 Reacties
MG1968-2
MG1968-215 aug. 2024 - 10:24
"De industrie is het gevolg, niet de oorzaak." De industrie kun je -omdat dat beter is voor zowel de groep als geheel en ieder individu afzonderlijk dan alle individuen in de groep een individuele keuze te geven- reguleren.
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 15:25
Vicieuze cirkel
vdbemt
vdbemt17 aug. 2024 - 13:05
Dat is lang geleden dat dat zo was. Een paar voorbeelden. Zo'n 30 jaar geleden moest je geen witte auto kopen. Want: met een witte blijf je zitten. Die lag heel slecht in de markt, lage inruilwaarde. Totdat de auto-industrie bedacht nieuwe modellen 'blits' op de markt te zetten. Met succes. Wit werd meer dan ooit gekocht. Niet omdat er raag naar was. De vraag was gepusht. Het nieuwe roken: vapen. De lange strijd tegen het roken bracht langzaam redelijk succes met zich mee. Totdat de tabaksindustrie de vape op de markt bracht, met leuke kleurtjes en lekkere smaken. Is die op de makt gekomen omdat er vraag naar was? Welnee. Die vraag is gepusht. En zo gaat het inmiddels grotendeels op de markt. Die industrie houdt zichzelf, door dat te doen, levende. Of creëert een nieuw product waar helemaal geen vraag naar was (zoals de vape). Want de consument stinkt erin.
Jan Man
Jan Man
13 aug. 2024 - 13:34
Bizar dat dit in één van de rijkste landen ter wereld gewoon door blijft gaan. Dat zegt wat over de gigantische macht van de vleesindustrie. Maar ook wij consumenten houden het in stand. Probeer gewoon eens geen vlees te eten. En heb je daar de discipline niet voor, probeer je dan te beperken tot biologisch vlees.
1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe15 aug. 2024 - 8:11
Het merendeel is voor de export.
RechtsafOfLinksaf
RechtsafOfLinksaf
13 aug. 2024 - 8:46
Deze reactie is verwijderd
JoepJos
JoepJos
13 aug. 2024 - 8:16
Een van de redenen waarom ik geen vlees meer eet. Het is nu wachten op de Vegan Cowboys, want dan eet ik ook geen kaas meer.
Juppé🎗
Juppé🎗
12 aug. 2024 - 20:14
Tristesse, die dieren weten beter dan de meeste mensen hoe ze met dîe omstandigheden om moeten gaan.Ze krijgen alleen de ruimte niet. Een eerste stap is dat die megastallen weg moeten.
MG1968-2
MG1968-2
12 aug. 2024 - 19:48
Aangezien boeren alleen wat aan dierenwelzijn doen als het dat goedkoper is en eigen afspraken-maatregelen van die industrie niet blijken te werken / niet van de grond te komen lijkt het me zinvol om een extra belasting te heffen die omgekeerd evenredig is met de mate van welzijn van de dieren. Hoe beter het dierenwelzijn geregeld is des te lager de het tarief. En natuurlijk niet lineair. Het is immers geen 'afkoopsom'. Ook van toepassing op de export. De extra inkomsten voor de staat kan wat mij betreft rechtstreeks gebruikt worden voor armoedebestrijding.
5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2024 - 20:20
met appelleren aan morele gevoelens wordt er in ieder geval niets bereikt.
Amandla
Amandla12 aug. 2024 - 23:48
Danielle, Dat tuig is lang genoeg geknuffeld.
Pater
Pater13 aug. 2024 - 10:18
@amandla Onbegrijpelijke reactie. Danielle constateert terecht dat een moreel appèl al vele jaren niet werkt, daarvoor zijn concrete maatregelen nodig. Of dat die belasting moet zijn lijkt me twijfelachtig, ziet er voor de uitvoering erg gecompliceerd uit. Nultarief BTW op biovlees en -eieren is heel makkelijk in te voeren. Regels over bijv. de ruimte die de verschillende soorten vee tenminste moet hebben kunnen makkelijk verscherpt worden. Dan is wel veel strengere handhaving nodig. Afbranden van biggenstaarten, zonder verdoving, is eigenlijk in een EU-richtlijn al decennia geleden verboden, maar is nog steeds de praktijk.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2024 - 11:54
Traineren is aan de orde van de dag. Meer ruimte vvor veedieren gaat tergend langzaam. De traditionele legbatterij mag dan verboden zijn maar veel kippen zitten nog in hokken met minder dan anderhalf a-viertje ruimte per dier. Buiten komen is er niet bij. https://www.ciwf.nl/blog/2022/12/mag-de-kip-eindelijk-uit-de-kooi
MG1968-2
MG1968-213 aug. 2024 - 12:29
@Pater "Of dat die belasting moet zijn lijkt me twijfelachtig, ziet er voor de uitvoering erg gecompliceerd uit." Nee hoor. Belastingtarieven die varieren kan de belastingdienst gewoon aan. En kunnen per maand verschillen. Waar het fout gaat is een belastingpercentage van 0, maar ook dat is op te lossen door het te stellen op -0.000001% of +0.000001% totdat de systemen op 0 niet meer stuiteren (lol, hoe een onbelangrijk lijkende designfout nogal wat tijd later alsnog relevant blijken). Dat de systemen van de boeren zelf niet kunnen kunnen opgaan met (snel) wisselende categorieën lijkt me vooral een probleem van de boeren en diens automatiseerders en niet van de maatschappij. Handmatig is het bij te houden en uit te rekenen. Kost wat moeite maar nogmaals: 'angezien boeren alleen wat aan dierenwelzijn doen als het dat goedkoper is en eigen afspraken-maatregelen van die industrie niet blijken te werken / niet van de grond te komen'. Niet het probleem van de samenleving.
Gajes
Gajes
12 aug. 2024 - 18:34
Ik eet zelf al jaren geen vlees meer, maar stel dat heel Nederland zou stoppen met vlees eten, dan nog maken die martelstallen winst met export. Wat denk ik wel zinnig is, is om meer spotjes en docs te maken wat er nu allemaal in die megastallen gebeurd, tijdens het vervoer en ook de slacht laten zien. Dan is Nederland misschien meer bereid tot agrarische hervorming zoals PvdD voorstelt 70% van de veestapel weg, biologische veeteelt ervoor in de plaats. Dat lost ook een deel van het stikstofprobleem op en geeft ruimte voor huizen en natuur. Ik vraag me af waarom dat niet meer gebeurd, dus de realiteit laten zien, want een pakje salami in de koeling wekt weinig emoties op. En waar blijft dat kweekvlees ?
1 Reactie
hartpine
hartpine13 aug. 2024 - 9:06
Dat kweekvlees zou ik ook liever vandaag dan morgen in de schappen zien liggen.
Joop1961
Joop1961
12 aug. 2024 - 18:20
In alle slachthuizen vol hangen met cameras en natuurlijk in hun leefomgeving verbetering eisen in de wet . Tijdens transport onder toezicht plaatsen .. en dat is win win n nieuwe baan creëren. Daarnaast vlees veel duurder maken en export met 50 procent reduceren. En gewoon biologische boeren meer ruimte geven.
Gentleman
Gentleman
12 aug. 2024 - 18:10
Het zal de BBB en de rest van dit kabinet worst wezen.
2 Reacties
MG1968-2
MG1968-212 aug. 2024 - 19:48
Ze maken het er van.
itsme3
itsme312 aug. 2024 - 20:26
Worst? Lekker!
vdbemt
vdbemt
12 aug. 2024 - 17:50
"De mens kan beter doen voor de dieren!” Wie is het daar nou niet mee eens? Dat vraag ik mij serieus af." Ik ken er wel een paar hier op deze website. Die zullen we dan ook wel gaan zien.
4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe12 aug. 2024 - 20:20
Dat denk ik ook.
Minoes&tuin
Minoes&tuin13 aug. 2024 - 7:45
Tja en toch! Die boeren blijven maar zeggen dat ze van hun dieren houden. Waarschijnlijk omdat ze zoveel opbrengen denk ik dan maar. Van die dierenliefde merk ik maar weinig en die dieren nog veel minder.
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 aug. 2024 - 10:31
Minoes De meeste mensen liggen niet wakker van het leed dat veedieren wordt aangedaan en "het houden van" beperkt zich tot huisdieren.
vdbemt
vdbemt17 aug. 2024 - 13:09
Het heeft even geduurd, maar zie 16 aug. 2024 - 14:58 En wie anders dan.......
Oki Doki
Oki Doki
12 aug. 2024 - 17:48
Ik ben al gestopt met vlees eten. Omdat ik wel aan krachttraining doe, neem ik plantaardige eiwitshakes in combinatie met synthetische aminozuren (EAA's).
1 Reactie
vdbemt
vdbemt18 aug. 2024 - 16:32
Krachttraining, op zichzelf niets mis mee. Maar die shakes? Geadviseerd door wie? Je moet gewoon goed natuurlijk eten gaan eten. Vraag daarvoor desnoods advies aan een dietist.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor