Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De zogenaamde 'zorghelden' opnieuw onthand

  •  
22-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2020-08-22 om 10.54.09

© Screenshot: Nieuwsuur

En niemand maakt zich er wezenlijk druk over
Het aantal patiënten met corona in de ziekenhuizen blijft tot nog toe beperkt. Toch is er voor het zorgpersoneel nu al een gebrek aan beschermende kleding, zoals handschoenen en plastic schorten. Dat wist Nieuwsuur afgelopen donderdag te melden. Op camera luidde prof. dr. Armand Girbes van het Amsterdams Medisch Centrum welsprekend de noodklok. Hij wist te melden dat collega’s elders in het land zich behielpen met plastic kledij, die ze zelf als “regenjassen” aanduidden. Het ministerie van Hugo en Tamara liet weten dat het allemaal tip top in orde was met de voorraden. De professor toonde zich verbaasd.
Volgende onderwerp.
Je zou denken dat alle andere media op het vinkentouw zaten, nu ze zo’n belangrijke misstand over het hoofd had gezien. En ook dat het Kamervragen zou regenen. De tweede golf heeft de ziekenhuizen nog niet bereikt en nu al is er een tekort. Terwijl de politiek aan verre stranden lag, is de bevoorrading van de ziekenhuizen verwaarloosd. Nu al blijkt dat geen leergeld is betaald. Opnieuw wordt duidelijk dat het just in time- denken overheerst: opslaan kost goudgeld meneertje. Dankzij slim inkopen en slimme software en nog heel veel andere slimmigheden meer kunnen wij besparen door precies in huis te halen wat we nodig hebben en niets meer.
Alles tickety-boo zoals de Britse kolonialen in India het graag zeiden, tót zich een buitengebeuren voordoet. Dan is er ineens te weinig vergeleken met de vraag terwijl ook nog de aanvoerkanalen ontregeld raken. Dit is exact wat de coronacrisis – zowel de medische als de economische – heeft veroorzaakt.
Rien appris, rien oublié”, “ Niets geleerd, niets vergeten”, zoals de Fransen onder koning Lodewijk XVIII graag zeiden.
Professor Girbes vroeg zich als eenvoudige dokter af waarom Nederland niet voldoende eigen productiecapaciteit in huis had voor essentiële medische hulpmiddelen. Daar heeft het VVD-kamerlid Hayke Veldman toevallig van de week een hele initiatiefnota  tegen in gediend. Hij wil dat geschikte bedrijven in geval van nood hun productielijnen geschikt kunnen maken voor het leveren van zulke hulpmiddelen zodat zij in geval van nood meteen kunnen omschakelen. Dat zou efficiënter en goedkoper zijn. Veldman dacht zeker aan Rolls Royce dat tijdens de tweede wereldoorlog motoren bouwde voor bommenwerpers in plaats van luxe automobielen. Als beloning mogen zulke bedrijven dan rekenen op grote overheidsopdrachten zodat hun machines ook tijdens lockdowns door kunnen draaien.
Dat is het dan.
De zogenaamde “zorghelden” opnieuw onthand. En niemand maakt zich er wezenlijk druk over. Men windt zich liever op over de vervroegde oudejaarsrellen in sommige wijken alsmede het feit dat het Kamerlid Omtzigt zich op straat geconfronteerd zag met onparlementair woord en gebaar zijdens overspannen en paranoïde staatsburgers. De website van De Telegraaf opende zaterdag  met de enorme kop: “Ouderen weigeren te verhuizen naar appartementje”. En Joost Eerdmans zegt: “Genadeloze aanpak is het enige dat werkt”.
Heeft dit land zijn prioriteiten wel op orde?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (21)

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2020 - 10:49

Je ben licht geneigd om geloof te hechten aan wat je ziet.Gedrukte letter laat ik u lezen, zei Leo Vroman. want met mijn stomme mond kan ik niet spreken..... Zoals je wel weet zie ik Sandro Botticelli graag, gelijk alle renaissance schilders trouwens. Ik ben niet tevreden met een tijdslot in de Uffizi, ik zou er wel een hele week willen kijken. Ik zag daar van Botticelli niet alleen de Venus die iedereen kent maat ook een afbeelding van een heilige, namelijk sint Zebobius van Florence, aan het werk met de duivel uit te drijven. En daarvan lijkt het me sterk dat je meteen zegt, o ja die naam vier je op 25 mei. Nou zul je zeggen: exorcisme is zinloos, want iets dat niet bestaat kun je niet verwijderen, zelf al doe je nog zo je best. En dan zal ik je niet weerspreken.. Maar toen ik de heilige Zenibius goed bekeer zag ik niet alleen de stigmata. op zichzelf een verdenking al waard, maar ook dat hij zijn rechterarm strekte in een hoek van honderd graden opwaarts. En toen dacht ik dus net wat je meteen ook zou denken, Dat Zenobius een gebaar maakte net als Mussolini dat 16 eeuwen later zou doen. Maar dat kan dus onmogelijk waar zijn. Je bent voor de gek gehouden.door je eigen geest. Waarom ik dit verhaaltje vertel is niet enkel om er weer onzin, off topic onder te lezen, maar gewoon om je te herinneren aan het feit dat wat je geneigd bent voor waar aan te nemen, niet noodzakelijkerwijs conform de waarheid is. Bijvoorbeeld , want daar vraag je om, .dat al degenen die in de zorg werken en een hagiografie verdienen niet in de werkelijkheid zo voorkomen maar berusten op een aanname. En hoe fraai die ook is, hoe dringend die wordt aanbevolen geloof het niet. Er zijn onderliggende renen om die te schrijven. Onderzoek alles en dan zie je dat wat je overhoudt aan wijsheid en waarheid heel, heel beperkt is.

Verver
Verver23 aug. 2020 - 7:40

Dat nieuwsuur dat afgelopen donderdag weet te melden maakt het nog niet tot algemene regel. Vaak ligt het aan onwil, 'ambtenarij' van een inkoper of onkunde. Bovendien horen ze van een dreigend tekort. Dat is van horen zeggen en misschien is het wel zo. Een professor die daar op reageert, zegt dat het niet best is, als het werkelijk zo is. Voorlopig eerst nog geen harde feiten.

LBNB
LBNB22 aug. 2020 - 16:58

De leugen regeert ja, dat legt deze tijd mooi bloot. Men heeft het te druk gehad met muggenziftregels zoals bijv mondkapjes in winkelstraten, controlegesprekken voordat het terras betreden mag worden en of er gebruik gemaakt mocht worden van sanitaire voorzieningen op campings. Totaal irrelevante zaken bij een pandemie. Nimmer is er gekeken naar de daadwerkelijke redenen achter massauitbraken in slecht geventileerde binnenruimten zoals cafés en verzorgingstehuizen. Nimmer heeft men proberen te leren van nieuwe inzichten. Het eigen gelijk en geen gezichtsverlies lijden is belangrijker voor de regering/RIVM. Het onder de pet houden van onderzoeksresultaten bleek belangrijker. De echte daders zitten inmiddels bij het kabinet en het rivm.

Uitgekleed
Uitgekleed22 aug. 2020 - 13:49

Het is nogal eenvoudig: De leugen regeert

harmmeijer
harmmeijer22 aug. 2020 - 13:49

Dit kabinet krijgt van mij het brevet van onvermogen. Van meet af aan een kabinet met een groot aantal zwakke broeders en zusters. En of de duvel er mee speelt: moeten ze dealen met de Coronacrisis.

7 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries22 aug. 2020 - 14:24

Merel, gedenk ook hen die hier bij tijd en wijle Rutte hebben bejubeld alsof ie een opofferingsgezinde IC-verpleegster is.

GoudenBergen
GoudenBergen22 aug. 2020 - 14:31

@Merel Een ding heeft Rutte goed gedaan, de staatsschuld laag houden. Daarom kunnen we nu goedkoop lenen. Zodra deze crisis weer voorbij is, moet er weer flink afgelost worden. Dat gaat uiteraard ten koste van de Rijksbegroting, maar so be it.

Bert de Vries
Bert de Vries22 aug. 2020 - 18:55

Gouden Bergen, Rutte heeft gezondig tegen een gulden regel: stimuleer als het tegenzit en pluk als het meezit. Als Rutte die regjel had gevolgd, hadden we er nu veel beter voor gestaan.

Bouwman2
Bouwman223 aug. 2020 - 8:20

Zegt geachte Bergen, u bent abuis. Dit kabinet laat de staatsschuld heer snel oplopen. En er wordt helemaal niet over aflossen gesproken Het is de ECB die zoveel geld in omloop brengt dat de rente rond nul procent ligt. De Staat kan gratis lenen. Het gaat er dus om te kijken of je de aanvrager vertrouwt. Geld is gestold vertrouwen. Zelf vertrouw ik de Staat voor de volle honderd procent. En daarbij vind ik fouten maken niet erg. Als ze maar hersteld worden. Het is net als met schulden: als er maar garantie is dat die ook afgelost gaan worden. Wanneer is onbelangrijk, dat is vertrouwen verzilveren. U bent nu al bevreesd dat u de schatkist moet gaan vullen. Doe dat toch niet, want de bodem is uitschuifbaar, die kan je zo diep maken als je wenst. Dat bedoelde Hoekstra dus met de astronomisch diepe zakken van de Overheid. Vertrouwen en angst gaan niet samen, dus schep moed, dan zal uw beertaan niet van goud worden, maar toch wel verguld zijn.

Jim De boer
Jim De boer23 aug. 2020 - 8:59

@Bert de Vries) U bedoeld dat Rutte het had moeten doen zoals de Italianen? Toen de Corona crisis de kop op stak en de overheid regels afkondigde was de oppositie stil. Nu ze meer weten hadden ze het anders gedaan. De oppositie heeft ook boter op hun hoofd en wellicht nog een pakje meer dan de regering. Een Asscher of Marijnissen voorop, goedkoop scoren door de zorg meer salaris te beloven en het kabinet daarover aan te spreken. Een Wilders die snel een stemming erdoor wil drukken als hij slinks een meerheid van gelijkgestemden heeft weten te strikken. Maar je hoort ze niet constructief, inclusief etc. eens naast Rutte spreken als hij de bevolking aanspreekt op eigen verantwoording mbt besmettingen. Jammer allemaal maar iedereen die Rutte aanspreekt op zijn handelen moet eens goed kijken wat de oppositie in huis heeft. Van extreem links tot extreem rechts, zijn ze alleen maar bezig met zichzelf, politiek bedrijven onder de noemer “het beste voor het volk”. Om misselijk van te worden.

Bert de Vries
Bert de Vries23 aug. 2020 - 10:11

Jim de Boer, dat bedoel ik niet. Maar ik laat het verder. Anders word je vast ontzettend misselijk, om jouw taal te gebruiken.

OlavM
OlavM23 aug. 2020 - 23:07

Helemaal aan het begin vond ik de aanpak van Rutte juist: maatregelen nemen al naar gelang de ontwikkelingen zich voordoen en niet meteen een algemene lockdown uitroepen o.i.d. Dat zou toen m.i. ook niet begrepen en aanvaard zijn, gezien de zware economische gevolgen daarvan. Overigens was en ben ik geen voorstander van het politiseren van de corona-crisis. Aan gemakkelijk willen scoren, gekissebis e.d. hebben we niets. Het gaat er juist om een gezamenlijke inspanning te verrichten. En achteraf praten is altijd gemakkelijk. Maar nu is er tijd verstreken. Er is meer bekend geworden over het virus, zoals de wijze waarop het zich kan verspreiden. Na de z.g. "intelligente" lockdown en het afnemen van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en doden, waarop versoepelingen van de maatregelen volgden, is het kabinet achter de feiten gaan aanlopen. Met onduidelijke, verwarrende en gedeeltelijk tegenstrijdige richtlijnen. En het nam zelf ook maar vakantie -wat individuele bewindslieden uiteraard met onderlinge afwisseling is gegund, maar het kabinet als geheel niet had mogen doen-, in plaats van maatregelen te treffen waarmee een voorspelde tweede golf goed weerwerk kon worden geboden. Nu wordt het weer improviseren en paniek als een tweede golf werkelijk om zich heen gaat grijpen. En dat valt dan het kabinet wel ernstig aan te rekenen.

Bouwman2
Bouwman222 aug. 2020 - 11:17

Heldenstatus is zeer volatiel. En ook nog uiterst subjectief. Het zijn altijd de overwinnaars die de geschiedenis bepalen en nooit de verliezers. Als je toch over "helden"schrijft, hetgeen ik dus ontraad, doe je dat uit behoefte jezelf als zodanig voor te doen óf om juist het tegendeel te willen zijn. Maar ook slachtoffer zijn wisselt en is persoonsgebonden. Dus ook vooral niet doen, doe maar gewoon, bescheiden en als het kan iets goeds. Hoewel, wat is goed en wat is kwaad? En wie is goed en wie is kwaad? Je kunt eigenlijk beter twijfelen en weifelen, je leven lang. En wantrouw degenen die zeggen zeker te weten een weinig.

Fredje3
Fredje322 aug. 2020 - 11:13

Het is heel simpel, zolang we niet echt problemen hebben zal het ook niet veranderen. Maw zolang het zorgpersoneel op de meest creatieve manieren hun werk blijven doen, al gaat dit ten koste van hun eigen gezondheid, zal de overheid nu niet echt staan te springen om het probleem op te lossen. Als het zorgpersoneel zich nu eindelijk een keer aan de regels gaat houden, dan komt de overheid wel in de problemen. Je bent namelijk verplicht om aan je eigen gezondheid te denken tijden het werk. Dus als er Coronapatienten zijn en er is geen adequate bescherming, dan moet het zorgpersoneel ook maar niet gaan werken. Als dat lang genoeg duurt, zullen die zwakbegaafden in Den Haag misschien wel een keer gaan begrijpen dat ze iets moeten doen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037122 aug. 2020 - 13:04

Helemaal eens

Zapata
Zapata22 aug. 2020 - 10:28

Die hele initiatiefnota gaat weer over kosten en baten maar niet over de noodzaak dat als de crisis er is gewoon al gereed te zijn. Die Veldman calculeert dus vanwege de efficiëntie alvast wat doden in. Voordat bedrijven productie lijnen kunnen omgooien ben je al weer een maand verder. Als ze het al willen want als dat hun core business in de weg gaat zitten zullen ze er niet happig op zijn. Waarom niet een locatie met machines neerzetten die daar in slapende toestand wordt gehouden tot dat er noodzaak voor productie is? Goed je bent de aanschafkosten kwijt, kosten voor onderhoud, maar je hoeft niet te produceren en dus blijven de kosten laag, heb je geen personeel nodig en hoef je pas te gaan produceren als het echt nodig is.

1 Reactie
Bert de Vries
Bert de Vries22 aug. 2020 - 14:21

Al in 2016 verscheen een rapport met aanbevelingen voor de voorbereiding op èn de aanpak van een zeker komende pandemie. Geheel in neoliberale stijl werd dit rapport in een la gemoffeld.

Tom7
Tom722 aug. 2020 - 10:08

Boxer (het zorgpersoneel op de werkvloer ) `I will work harder, Napoleon (onze? premier) is always right´ https://pbs.twimg.com/profile_images/706858641123614722/9Ru-FGXh_400x400.jpg

Bert de Vries
Bert de Vries22 aug. 2020 - 9:46

De aanpak van de pandemie door het kabinet en haar entourage hangt aan elkaar van improvisaties, voornemens, toevalligheden en, uiteraard, missers. Tesamen vormen deze garanties voor een puinhoop een hecht systeem dat veel vaker wordt gezien bij overheidsinstanties. Zie onder meer de volkshuisvesting en de belastingdienst. Er is geen enkele reden om verbetering te verwachten. Het geknoei blijft doorgaan. Regering, RIVM, OMT, GGD's en andere organisaties vormen een hecht informeel bastion waar loyaliteit belangrijker is dan waarheid. Leugens worden, als ze aan het licht komen, 'afwegingen' genoemd. Onwetendheid heet opeens 'het ontbreken van wetenschappelijk bewijs'. Onwil èn onvermogen om te handhaven worden getransformeerd tot 'een dringend beroep op ieders verantwoordelijkheid'. Dit ontspoord kermisbeleid heeft duizenden mensenlevens gekost. Bewijsbaar. En de eerstverantwoordelijken zijn ermee weggekomen. In de media, maar ook bij de overgrote meerderheid van de kudde die 'bevolking wordt genoemd'.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037122 aug. 2020 - 13:05

Klopt

gimli55
gimli5522 aug. 2020 - 14:01

@BertdeVries Daarom moet die wet er snel doorheen gedrukt worden, alles door verwijzen naar de ondemocratische veiligheidsregio's. Eerst was het OMT waarnaar door Rutte kon wijzen, daarna het RIVM en binnenkort de veiligheidsregio's. Onbekend wie er in zitten, democratisch niet controleerbaar en afgedwongen door BOA's het verdienmodel van de gemeenten. Er wordt niet gewerkt met een bronvermelding of andere controleerbare instantie. De gevolgen worden afgewenteld op de burger, zij hebben zich dan niet gehouden aan de richtlijnen en de politiek kan de bekende glas, plas en was tragikomedie opvoeren in de TK Als het te moeilijk wordt, kunnen ze nog rennende het pand verlaten of wachten tot ze met een stem van een huisjesmelker de meerderheid binnenhalen. De waarheid wordt heel diep in de bekende lade verborgen, naast de briefjes van Opstelten, de rapporten van het OM over de gevolgde advocaten, de schade aan de woningen in Groningen, qkoorts affaire, chroom6, mijnen en granaten ellende en de kernbom geheimen, die gejat zijn door de Pakistani. Die geheie lade zal zo langzamerhand wel een paar panden groot zijn om alles te herbergen. De media is ziende blind en horende doof, behalve een paar integere waarheidsvinders. Gelukkig zijn de FTM en Zembla nog wel kritisch. De rest eet uit de hand die ze voedt.