Joop

De Zionistische droom ontmaskerd

  •  
07-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Het Zionisme hanteert een verwrongen religieuze visie en militair-politiek geweld om zich overeind te houden
Een volk dat met geweld en onrecht een ander volk onder de duim houdt, heeft een groot ethisch probleem. Dat probleem wordt nog veel groter als men zich daarbij beroept op goddelijk recht. De voortdurende discriminatie en onderwerping van Palestijnen en de illegale praktijk van het vestigen van Joodse nederzettingen op de Westbank heeft de gemoederen zeer verhit en het probleem bijna onoplosbaar gemaakt.
Het jongste Israëlische besluit om, als straf voor Palestina’s statusverhoging in de VN, nog eens duizenden woningen te bouwen op Palestijns land, werpt olie op het vuur. Deze politiek kan onmogelijk leiden tot duurzame vrede en moet wel leiden tot ontwrichting van de Israëlische samenleving. Het is in het belang van Israël om zelf-kritisch te zijn, discriminatie van niet-Joden demonstratief tegen te gaan en kolonialistische praktijken te stoppen, waardoor de meerderheid van vredelievende Palestijnse Christenen en Moslims vertrouwen krijgt in het vredesproces.
Zionistische misvatting Ten onrechte denkt het Joodse Zionisme, gesteund door het Christenzionisme, dat het Joodse volk kan treden in de positie en de rechten van Bijbels Israël. Met hun droom hebben de Zionisten en hun Christelijke bondgenoten de Palestijnen in de knel en de Joden in een ethisch of moreel spagaat gebracht. De kern van het Zionistische probleem is m.i. gelegen in de onjuiste theologische vooronderstelling dat hedendaags fysiek Israël een voortzetting is van Bijbels Israël. Die misvatting is volgens mij ontmaskerd. Zie daartoe o.a. mijn boek Christian Zionism Examined , waarin een uitgebreide literatuurlijst is opgenomen. Zie ook de Open Brief over Israël , die ik samen met andere theologen publiceerde. 
Daarnaast, in een voornamelijk met Nederlanders gevoerde discussie, volgden o.a. een interview met directeur Mulder van het Centrum voor Israël Studies (CIS)  en mijn artikel ‘Het Verbond met Abraham en met Israël’ ,  waarin werd ingegaan op ontvangen vragen en commentaren. Ik meen dat ze mijn conclusie eerder hebben bevestigd dan aangetast.
Daarmee is het onbetrouwbare fundament van het Joodse en het ‘Christelijke’ Zionisme blootgelegd. Het Zionisme hanteert een verwrongen religieuze visie en militair-politiek geweld om zich overeind te houden. Dat betekent dat ook de kwalijke vruchten ervan in beginsel zijn aangetoond en hoeft niemand verbaasd te zijn over onrecht, geweldpleging en onderdrukking door de Israëlische staat. 
Je zult maar Palestijn zijn! Als deelnemer aan de groepsstudiereis in het Heilige Land in november 2012, heb ik en passant heel wat onheilige toestanden opgemerkt. Vooral ten aanzien van de Palestijnen, die in hun traditionele woonplaatsen tweederangs burgers van Israël zijn of in hun ‘thuislanden’ de Westbank en Gaza een militaire en koloniale onderdrukking respectievelijk een omsingeling ervaren. Klik hier voor het volledige artikel ‘Je zult maar Palestijn zijn!’

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

DanielHoogland2
DanielHoogland27 dec. 2012 - 11:36

Ik heb de indruk dat het publiek in Nederland niet op de hoogte is van een bijzonder feit in verband met het laatste plan tot het bouwen van woningen. Het gebied , E1 genoemd deelt de westelijke jordaanoever feitelijk in twee delen. Het is met andere woorden een hele bijzondere plek voor beide partijen, maar voor de Israelis vooral werkelijk van geopolitisch belang. Ene vreselijke zwijnenstreek in de reeks van smeerlapperij die de Israelis hebben begaan, z o n d e r dat de omgeving effektief heeft geprotesteerd. Het is nog niet te laat ! En als er behoefte aan is : ik meld me vrijwillig om onder VN auspicie een bulldozer te besturen. Ik schaam me namelijk niet om me openlijk te outen als overtuigde antizionist. Integendeel.

Zjenny
Zjenny7 dec. 2012 - 11:36

Zionisme is Big Banksters en gespeend van moraal en boven alles psychopathisch. Onrust in het Midden-Oosten overschaduwt en verbergt wat ze intussen doen; de wereldmacht en rijkdom naat zich toetrekken. Doe wat research. Leer. Kijk.

Lopez
Lopez7 dec. 2012 - 11:36

Interessant in dit verband: het recente verhaal in The Independent van de joodse muzikant Wayne Myers, getiteld ‘Why I am no longer a Zionist’. Zie http://www.independent.co.uk/voices/comment/why-i-am-no-longer-a-zionist-8364214.html

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2012 - 11:36

Goed stuk. Alles draait om land en geld. Meer niet.

Sonia2
Sonia27 dec. 2012 - 11:36

Steven Paas maakt zich hoofdzakelijk druk over wat goed voor Israël is, net als de meeste 'kritische' Israëliers, en hij is daarom in wezen ook een zionist. In 'Je zult maar Palestijn zijn' stuit je dan ook meteen op de gebruikelijke pro-Israël/hasbara mantra's.

JoopSchouten
JoopSchouten7 dec. 2012 - 11:36

Over beeldvorming ten nadele van Hamas. 'Flagrant foutieve vertaling' In zijn rapport over de toespraak van Hamas leider Khaled Meshal in Gaza op zaterdag 8 december vertaalde The Observer een aantal citaten als volgt: “We doden Joden niet omdat ze Jood zijn. Wij doden zionisten omdat zij veroveraars zijn en we zullen doorgaan met iedereen te doden die ons land en ons heilige plaatsen steelt … We zullen Jeruzalem bevrijden beetje bij beetje, steen per steen.” Dit is een flagrant foutieve vertaling. Wat Meshal echt zei was dit: “ We bestrijden de Joden niet omdat ze Jood zijn. Wij bestrijden de zionistische bezetters en agressors. We zullen iedereen bestrijden die poogt ons land te bezetten of aan te vallen. We bestrijden hen die ons bestrijden, die ons aanvallen, die ons belegeren, die onze heilige plaatsen aanvallen en ons land.” Ik heb daarentegen geen enkel verslag gezien van deze passage uit de speech van Meshal: "Verzet is voor ons geen doel maar een middel. Ik spreek de hele wereld toe via de media. Als de wereld een manier vindt zonder verzet of bloedvergieten om Palestina en Jeruzalem en het recht op terugkeer aan ons terug te geven en om de zionistische bezetting te beëindigen, dan verwelkomen we die. We hebben jullie (de wereld) 64 jaar uitgeprobeerd en jullie hebben niets gedaan. Als we dus tot verzet overgaan, verwijt ons dat niet. Als we een andere oplossing hadden gevonden, dan hadden we die gegrepen. De geschiedenis der naties toont dat er geen bevrijding of overwinning is geweest zonder oorlog, zonder gevechten, zonder offers.” Bron.: http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/12/09/hamas-toespraak-in-gaza-foutief-vertaald-door-massamedia

bob b.
bob b.7 dec. 2012 - 11:36

IK denk dat het Zionisme een vorm van Fascisme is, net zoals dat ook geldt voor het oerconservatieve christendom of het moslimextremisme. Ieder volk dat zichzelf uitverkoren vind is verdacht. En plaats zichzelf buiten iedere orde zodra het een door de staat geaccepteerde vorm van uitsluiting wordt. En dat lijkt steeds meer te gelden voor Israël.

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 dec. 2012 - 11:36

Ik ben van kop tot teen met je eens, een zeer verstandige reactie ook. Als de Messia''s naar beneden ooit bedonderd, gaan de zionisten de joden laten bekeren tot het Jodendom, dat zeggen ze en dat is hun pricinpe ook, daarna gaan ze samen allemaal op moslims opjagen en laten bekeren tot het Christendom. Vreselijk verhaal. Nou, laat maar die Messia's voor eeuwen lang nog daar ergens in de lucht hangen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 dec. 2012 - 11:36

Je zult maar jood zijn en in de afgelopen 62 jaar door je buren dag in dag uit direct of indirect met vernietiging worden bedreigd.

1 Reactie
bob b.
bob b.7 dec. 2012 - 11:36

Dan ben je in de verkeerde buurt terecht gekomen en zou ik verhuizen. Bovendien is de veronderstelling om recht te hebben op die plek vanuit religieuze overwegingen een verkeerde. Geen recht dus.

diadorim
diadorim7 dec. 2012 - 11:36

Wat een geleuter in de ruimte, Israel is waarschijnlijk het meest succesvolle land op aarde. Zelfs de Palestijnen in de westbank en Gaza hebben een hogere levensverwachting dan in ieder arabisch land en zelfs Hongarije, alfabetisering is er hoger dan in Turkije en kindersterfte lager dan in Turkije, Suriname en Brazilie. Over het jaar 2011 was de economische groei in Gaza 28%. De kans dat een palestijn doodgeschoten wordt door het Israelische leger is de afgelopen 65 jaar lager dan de kans dat een Nederlander omkomt als gevolg van een geweldsmisdrijf. Gaza en de Westbank zijn eerstewereldlanden en het is er veiliger dan in Nederland. Israel: 1) Volgens het maatgevende VN “human development rapport”, staat Israel nu op plaats 16 van 192 landen wat betreft algemene ontwikkeling, de voorspelling voor het jaar 2030 is plaats 8, dat is hoger dan Nederland, zwitserland en Duitsland. 2) Israeliers hebben in de 21ste eeuw 7 nobelprijzen in 1 van de wetenschappelijke disciplines gewonnen, dat betekent dat een Israelier 23 X meer kans heeft een nobelprijs te winnen dan een Japanner en 12 x meer dan een Duitser.. 3) Israeliers hebben 3 x de Turing award (nobelprijs informatica) gewonnen. Een nederlander 1 x. Daarmee heeft een israelier 9 x meer de kans deze prestigieuze prijs te winnen dan een Nederlander. 4) Israel heeft 52 hightech bedrijven aan de Nasdaq, Nederland 7 en de hele EU 46. 5) In 1967 versloeg het IDF de verzamelde arabische staten in slecht 6 dagen: dit wordt beschouwd als de grootste militaire overwinning uit de moderne geschiedenis. 6) Israel heeft in 1973 een arabisch leger verslagen dat qua organieke sterkte gelijk was aan de totale navo strijdkrachten (incl. Amerikaanse troepen) in Europa. op de golan hoogte stond het idf tegen een overmacht van 1 op 12. 7) Israel heeft in tegenstelling tot de arabische staten geen olie of gas. Daarbij krijgen de arabische staten ook nog eens 2x meer financiële steun van de VS dan israel. 8) Israel heeft meer musea en ingenieurs per hoofd van de bevolking dan enig ander land. 9) Israel trekt 2,5 x meer venture capital aan dan de VS, en staat daarmee op plaats 1. 170 dollar per hoofd van de bevolking. Nederland staat op plaats 7: 16 dollar per hoofd van de bevolking. 10) Israel staat volgens de VN op het gebied van levensverwachting op plaats 4 van 192 landen. (Significant hoger dan Nederland) http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_life_expectancy 11) Volgens de VN happiness monitor staat Israel op plaats 17 van 192 landen. 12) Volgens Gallup, het oudste en meest gerenommeerdste onderzoeksburo ter wereld staat Israel wat betreft levensgeluk , volgens Israeliers zelf op plaats 7 van 192 landen (hoger dan Nederland.) http://www.gallup.com/poll/147167/high-wellbeing-eludes-masses-countries-worldwide.aspx

4 Reacties
clara51
clara517 dec. 2012 - 11:36

Fijn knip- en plakwerk weer, Warnaar. Ongelooflijk eigenlijk dat mensen wereldwijd niet massaal staan te dringen om naar Gaza en de Westbank te mogen emigreren. Zulke fantastische eerstewereldlanden, en zoveel keer beter en veiliger dan elders. Misschien kun je bij een volgende gelegenheid uitleggen waarom de emigratiecijfers in Israël zo schrikbarend (voor de Israëlische overheid welteverstaan) toenemen?

Lopez
Lopez7 dec. 2012 - 11:36

U noemt het artikel van Paas ‘geleuter in de ruimte’, maar doet geen enkele moeite dat te onderbouwen. In plaats daarvan komt u met een lofzang op Israël die geen enkele relatie met Paas’ artikel heeft. Over ‘geleuter in de ruimte’ gesproken.

Lopez
Lopez7 dec. 2012 - 11:36

Aangezien u zo dol bent op statistieken, zal de Failed States Index 2012 u zeker interesseren. Daarin staat Israël op plaats 61, en die even bedroevende als zorgelijke score is in relatie tot het artikel hierboven aanzienlijk relevanter dan de cijfers die u opdist. Zie www.fundforpeace.org/global/?q=fsi-grid2012

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 dec. 2012 - 11:36

Dat Israël goed scoort op diverse mondiale ranglijsten is natuurlijk niet bepalend of ze ook met blijvend succes een duurzame regeling kan afsluiten met de Palestijnen die haar vrede en veiligheid oplevert. Dat de meerderheid van de VN anti-Israël is, is nog geen bewijs van je ongelijk maar je komt wel in de problemen als steeds meer vrienden je in de steek laten vanwege die nederzettingenpolitiek.