Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Zandvoortformule: het dorp, het duin, de race

  •  
14-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  

Meer over:

#video, zandvoort, 2doc
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Giovannina
Giovannina14 okt. 2020 - 18:39

Aan de portrettering van de hoofdrolspelers is goed te zien wie de voorkeur krijgt van de documentairemaakster. Die VVD politica zal waarschijnlijk sowieso weinig sympathie genieten, ook zonder de fragmentkeuzen. Dus heel storend is het niet, wel opvallend. Verder leuk kijkje.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2020 - 12:26

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 18:37

Z_edje: Duinen zijn per definitie ‘kwetsbaar duingebied’. Inderdaad en daarom ga je dan geen ingewikkelde redeneringen verzinnen om te kijken of je daar toch een miljoenen-circus kunt optuigen, waarbij je de steun van de bevolking "koopt" met de belofte dat ze allemaal een graantje mee zullen pikken. Wat je daar voor je ogen ziet gebeuren is de manier waarop "wij" de wereld naar de knoppen helpen en als ik naar die mensen zit te kijken, dan begin een enorme hekel aan Nederlanders te krijgen. Albero: "Soms brengt dat Corona nog iets goeds!" Yep, maar blijkbaar hebben jullie je lesje nog niet geleerd.

Giovannina
Giovannina14 okt. 2020 - 18:44

Ja het barst van de symboolpolitiek, en goed te zien dat de natuurvrienden zo goed georganiseerd zijn dat ze alles wat maar mogelijk is uit de kast trekken om zo'n evenement te stoppen. Niet omdat ik vind dat het er niet mag komen, maar als tegenwicht voor wat buiten het publieke wordt bekokstoofd. Of misschien is het tweede wel als tegenwicht na het eerste gekomen, omdat er anders weinig meer van de grond kwam. Als het om eerlijke argumenten gaat moet je sowieso niet bij de voor- of tegenstanders zijn, eerder nog bij de mensen in de nagelstudio.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 okt. 2020 - 8:42

"Maar dan zitten we in de duinen nog steeds met een camping, bungalowpark en golfbaan en het lawaai van de kustplaats zelf." Yep, erg genoeg; extra maatregelen en handhaving van de bestaande normen zou geen kwaad kunnen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2020 - 17:11

Ook tegen de aanwezigheid van camping, bungalowpark en golfbaan valt iets te doen. Die hoeven al evenmin "midden in de natuur" te liggen.

Albero
Albero14 okt. 2020 - 11:00

natuur, rust, eerlijkheid versus dikke VVD'ers: 1-0. Soms brengt dat Corona nog iets goeds!

Joop Schouten
Joop Schouten14 okt. 2020 - 9:57

Mooie 'spannende' weergave.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden14 okt. 2020 - 8:47

Zeldzaam goede documentaire, ik heb met verbijstering zitten kijken.

Tom Meijer
Tom Meijer14 okt. 2020 - 8:34

Een grove schande dat het circuit weer gebruikt zal worden.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2020 - 9:47

inderdaad

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden15 okt. 2020 - 2:34

Hé, TomMeijer, hoor je dat? Je zou je teletijdmachine eens moeten gaan zoeken op zolder, man! Dat circuit ligt er al sinds 1948, weet je dat wel. Een stel van die race en slipfanaten klooiden wat heel idyllisch op een smal betonweggetje ergens achteraf, zodat niemand er last van had. Het liep later wel steeds vaker, steeds verder uit de hand - http://in.beeldengeluid.nl/kanaal/334-circuit-van-zandvoort/1676-dodelijk-ongeluk-williamson-overschaduwt-ingebruikname-nieuw-circuit Er kwam steeds meer volk op af, 80.000 man.... En zo'n mooie traditie wil jij niet doen herleven, drie keer zo groot, 100x zo duur en met 500.000 bezoekers? Dat is toch hartstikke romantisch man! En je maakt in 1 jaar kapot waar je vroeger 10 jaar voor nodig had. Die kans laat je toch niet voorbijgaan? Kom op....., voor Max.

Tampert
Tampert14 okt. 2020 - 7:49

Laten ze daar een Formule E-wedstrijd houden met alleen elektrische raceauto’s. De windmolens op een paar honderd meter van mijn huis moeten hun gesubsidieerde stroom toch ook kwijt, anders gaat het naar Google en Microsoft. En nog lekker stil ook, worden de konijnen en de gestreepte zandhagedis ook niet gestoord in hun middagslaapje.

7 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen14 okt. 2020 - 8:03

LOL Ik ben groot voorstander van het vrije ondernemerschap maar ik zie niet het nut in van een Grand Prix in Zandvoort. De overlast en vervuiling zijn te groot. Fans kunnen altijd naar Francorchamps of Hockenheim gaan.

Kaas2
Kaas214 okt. 2020 - 8:26

Formule E wagens tijden iet voor niks enkel op een straten circuit. Ze zijn niet geschikt voor een normaal circuit zoals Zandvoort.

axetothehead
axetothehead14 okt. 2020 - 8:47

@GoudenBergen Dat kan maar dan verdient prins duikbril er niets aan...

Rick Hofland
Rick Hofland14 okt. 2020 - 9:44

Ik ben gek op de Formule 1, maar van mij hoeft dat circus echt niet naar Zandvoort te komen. Om tal van redenen, maar o.a. ook dat het naast in een kwetsbaar natuurgebied ligt en dat vind ik ongepast. Wat mij betreft mag dat hele circuit opgedoekt worden en mag dat gebied weer natuur worden. En formule E auto’s is al helemaal niets, die krijgen hun stroom van enorme dieselaggregaten die op het paddock staan te draaien en vervolgens mogen er enorme milieubelastende accucellen in die wagens, waarna die “schone race-auto’s” nog steeds te weinig vermogen hebben op een relatief klein circuit als Zandvoort een normale race te houden. Trage race auto’s met accu’s die te snel leeg zijn. De formule E toont precies aan waarom de elektrische straatauto’s op dit moment voornamelijk goed zijn voor goed voelen dat je zo lekker groen bezig bent, maar in werkelijkheid het tegenovergestelde het geval is. Een Tesla is een veel te zware auto met veel te veel vermogen die daardoor absurd veel energie verbruikt (meestal niet groen opgewekt) en door het grote gewicht en grote vermogen ook nog eens vele malen meer fijnstof veroorzaakt via bandenslijtage en remstof dan een zuinige middenklasse auto die rijdt op fossiele brandstof. In de F1 werken hele slimme technici en die hebben al lang berekend dat de huidige F1 auto’s schoner zijn dan de formule E auto’s en zelfs het hybride systeem dat de huidige F1 auto’s hebben levert niets op, het extra gewicht kost meer energie dan dat het oplevert. Allemaal voor de bühne. Gelukkig is de kans groot dat de F1 vanaf 2026 al een nieuwe motorformule in gaat voeren en er zijn geluiden dat dit mogelijk wel eens motoren zullen zijn die op synthetische brandstof moeten draaien, met als doel dat die synthetische brandstoffen per 2030 100% CO2 neutraal opgewekt moeten zijn. Hopelijk gaat dit worden ingevoerd omdat in de F1 technische ontwikkelingen vele malen sneller plaatsvinden dan dat het bedrijfsleven toe wil/kan passen op straatauto’s en als er dus echt snelle stappen op dit vlak gemaakt moeten worden de F1 wel eens een voorlopers rol kan gaan vervullen in het pad naar CO2 neutraal transport.

Dehnus
Dehnus14 okt. 2020 - 10:59

@Rick Hofland: De reden is heel simpel, er waren betere plekken voor dit Max vereringsfestijn. Maar dat wou deze "Prins" en zijn vastgoedvrindjes niet. En dus krijgen ze hun zin. Dit is VVD ten top, en ik denk dat we in 10 a 20 jaar nog een beerput aan WOB verzoeken opentrekken. Den Haag, dus niet de gemeente maar de landelijke regering, heeft zich er persoonlijk mee bemoeit. En net zoals nu met de "Lockdown" streng gereformeerd, KLM en voetbal uit de wind word gehouden, speelt ook hier corruptie mee.

GoudenBergen
GoudenBergen14 okt. 2020 - 12:52

@Dehnus "streng gereformeerd" Religieuze bijeenkomsten EN demonstraties zijn grondrechten. Die kan de overheid (gelukkig) niet verbieden. Het wordt dus aan de mensen zelf overgelaten hoe ze hun kerkdiensten willen organiseren. Streng gereformeerden vinden dat je de overheid moet gehoorzamen krachtens Romeinen 13, TENZIJ de eisen van de overheid in strijd zijn met de Bijbel. In dat geval met je God meer gehoorzamen dan de mensen.

GoudenBergen
GoudenBergen16 okt. 2020 - 13:46

Er is nog een probleem: de bereikbaarheid. De wegen naar Zandvoort en de spoorlijn zijn niet voldoende om de enorme bezoekersaantallen te verwerken.