Joop

De woonparagrafen in de verkiezingsprogramma’s 2021

  •  
11-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ANP-428910191

© ANP / Marco de Swart

Van ’ónze woningen voor ónze mensen’ tot het nationaliseren van woningcorporaties. Er valt best wat te kiezen
Door: Harry Bleeker, René Hesse en Jan Kok
Het Planbureau voor de Leefomgeving vindt dat uit de verkiezingsprogramma’s van CDA, D66, GroenLinks, SP, PvdA en ChristenUnie naar voren komt, dat ze eigenlijk allemaal hetzelfde denken over de aanpak van het woningtekort. Wij hebben de woonparagrafen van 14 partijen bekeken en komen tot een andere conclusie wat betreft het brede spectrum aan woonkwesties.
Extreemrechts: ónze woningen voor ónze mensen Voor extreemrechts (PVV, Forum voor Democratie en JA21) is het simpel. De massa-immigratie is de oorzaak van de woningnood. Asielzoekers en statushouders verzieken de woningmarkt voor de autochtone Nederlanders.
Dus lossen ze de woningnood op door bepaalde bevolkingsgroepen weg te houden uit Nederland. Ook moet het afgelopen zijn met de voorrang van statushouders bij het toewijzen van gereguleerde huurwoningen.
Neoliberaal: goedkoop scheefhuren hard aanpakken De neoliberalen van VVD en D66 vinden nog steeds dat vooral de markt de woonproblemen moet oplossen. Bouwen, bouwen, bouwen, op veel nieuwe bouwlocaties. En die goedkoop wonende scheefhuurders moeten nu maar eens echt uit hun woningen vertrekken. Laten ze maar een marktconforme huur gaan betalen, dan zoeken ze wel wat anders.
De woningcorporaties moeten zich ook gaan richten op de achterban van deze partijen, de middeninkomens. De VVD stelt voor het puntenstelsel alleen nog maar te laten gelden voor de corporaties, niet voor particuliere verhuurders. Deze partij schurkt aardig tegen extreemrechts aan met haar voorstel dat mensen met een vitaal beroep voorrang krijgen bij de toewijzing van sociale huurwoningen en statushouders helemaal achteraan mogen aansluiten.
Christelijk: eigenwoningbezit is heilig Voor het christelijk smaldeel – CDA, ChristenUnie en SGP – blijft het eigenwoningbezit voor de middenklasse heilig. Particuliere huizenkopers, vooral koopstarters, moeten wel worden  beschermd tegen beleggers (buy to let). De CU pleit voor woonlastenondersteuning niet alleen voor huurders, maar ook voor kopers.  Dat de SGP aan de flank van de christelijke stroming bivakkeert, blijkt uit de neoliberale opvattingen op het terrein van scheefwonen en de huisvesting van statushouders.
Sociaaldemocratisch: betaalbare huren Hoe kijken de sociaaldemocratische partijen – PvdA, GroenLinks, SP en Denk – op dit moment tegen wonen aan? De PvdA maakt geen excuses voor haar in Rutte II samen met de VVD gevoerde huurbeleid, maar wel neemt zij het recht op betaalbaar wonen weer serieus. De sociale huursector en de woningcorporaties worden door de PvdA weer in de armen gesloten.
Alle vier de sociaaldemocratische partijen willen de verhuurdersheffing afschaffen en de huren aan banden leggen. De SP gaat het meest ver met haar pleidooi voor een jarenlange huurstop en inkomenshuren. GroenLinks wenst de huurtoeslag ook te laten gelden voor jongeren die veel betalen voor een kamer of onzelfstandige woning.
Bij het opkomen voor de ‘kleine’ kopers tegenover de ‘grote’ beleggers, gaat de PvdA op de populistische toer met haar Prins Bernhardbelasting voor grote pandjesbazen. Maar de jubelton moet er bij het viertal aan geloven, omdat dit de vermogensongelijkheid vergroot.
Denk eist strenge maatregelen tegen discriminatie op de woningmarkt, wil dat minimaal 30% van de beschikbare kavels wordt verkocht aan particulieren en meent dat een rentevrije hypotheek voor iedereen mogelijk moet zijn. En dan is er nog een voorstel van de PvdA, dat wel eens meer woonruimte zou kunnen opleveren dan vele andere maatregelen: de kostendelersnorm in de bijstand afschaffen.
Systeemveranderend: nationalisatie woningcorporaties Ten slotte de systeemveranderende partijen Partij voor de Dieren en BIJ1.
De Partij voor de Dieren stelt aan veel maatregelen groene voorwaarden. Deze partij bevriest de huren nog een jaar langer dan de SP. BIJ1 gaat op het punt van discriminatie verder dan Denk. En deze partij wil de kostendelersnorm helemaal afschaffen, niet alleen voor mensen in de bijstand, zoals de PvdA. Ook wenst BIJ1 de woningcorporaties te nationaliseren. Zij is voorstander van een totaal nieuw puntenstelsel en pleit voor een apart compartiment binnen het sociale huurgebouw: huren niet hoger dan €350 per maand voor de meest kwetsbaren.
Er valt dus best wat te kiezen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2021 - 18:58

De massa-immigratie is absoluut een belangrijke variabele die aan het woningtekort bijdraagt. De hoofdoorzaak is echter de politieke onwil van de afgelopen jaren om dat gevolg (het tekort aan woningen) te zien als een belangrijk probleem. We zullen het zien of de politiek nou ook echt eens keuzes gaat maken die dit tekort op gaat lossen.

EenMening
EenMening11 mrt. 2021 - 17:41

In 2020 nam de woningvoorraad met 75.000 toe terwijl het aantal huishoudens met 44.000 steeg. Daardoor is het woningtekort met ongeveer 31.000 gedaald. Het tekort bedraagt nu nog ongeveer 285.000 woningen - volgens opgave van De Hypotheker. Volgens de prognose van het CBS zal de Nederlandse bevolking de komende 5 jaar met ongeveer 500.000 mensen groeien. Om die te huisvesten zijn zo'n 240.000 woningen nodig. De woningvoorraad groeit nu met ongeveer 75.000 per jaar (nieuwbouw en conversie ) maar minister Ollongren heeft 266 miljoen euro beschikbaar gesteld om 45.000 woningen extra te bouwen. Dat zijn dus in totaal 420.000 woningen. Daardoor zou het tekort op 1 januari 2026 uitkomen op 105.000. Idealiter gaat de productie volgend jaar al naar 100.000 woningen. Dan is het tekort op 1 januari 2027 ingelopen. Maar eerst zien, dan geloven. Berekening: —————— Tekort: 285.000 Benodigd t/m 31-12-2025: 240.000 Nieuwbouw t/m 31-12-2025: 5 x 75.000 + 45.000 = 420.000 Tekort op 1-1-2026: (285.000 + 240.000) – 420.000 = 105.000 75.000 nieuwe woningen per jaar is haalbaar maar die extra 45.000 is niet gegarandeerd. De verwachting is dat er de komende jaren veel winkelpanden en kantoren leeg komen te staan. Deze kunnen ook omgebouwd worden tot woningen. Afschaffing van de verhuurdersheffing zal ook soelaas bieden.

1 Reactie
Kuifje3
Kuifje311 mrt. 2021 - 23:00

Als twee mensen samen willen gaan wonen, maar geen woning kunnen vinden en daarom voorlopig nog thuis blijven wonen dan staan ze niet geregistreerd als huishouden. Dit is een aardige statistiek, maar vertelt niet het hele verhaal.

Greendutch
Greendutch11 mrt. 2021 - 17:28

nog een verbod: om, in welke crisis dan ook, politici in het buitenland (arabische landen), sjeiks uit te nodigen in de Nederlandse woningmarkt te investeren want ' erg betrouwbaar omdat Nederlanders hun leningen keurig aflossen' . een paar jaar geleden ergens gelezen. in een uitzending van Zembla ook aangetoond -in Limburg staan huizen bijna 50 weken p.j. leeg omdat de eigenaren in een arabisch thuisland werken en wonen

[verwijderd]
[verwijderd]11 mrt. 2021 - 15:56

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 mrt. 2021 - 6:32

????

J.janssen2
J.janssen211 mrt. 2021 - 15:53

Tuurlijk weer nationaliseren die woningbouwcoorporaties die met belastingcenten gebouwde huurwoningen nog nu steeds gewoon verkopen.....onbegrijpelijk dat de politiek dit toestaat terwijl er zo'n tekort is aan sociale huurwoningen! Hoe hoe Nederlanders wakker worden als we werkelijk willen dat er wat wordt gedaan aan de onderkant van de woningmarkt zeker niet op een centrum rechtse partij stemmen.

Middenman
Middenman11 mrt. 2021 - 9:36

Wat een goed artikel! Wonen is één van de grootste thema's in ons land, of zou het moeten zijn in ieder geval. De auteur zet het voor ons netjes op een rijtje en dat helpt bij het maken van een keuze. Mijn persoonlijke toevoeging; te veel focus op het verzieken van de markt door beleggers is denken op de korte termijn. Ik geef toe dat het een probleem is, maar een belangrijke reden is de huidige economische situatie met extreem lage rentes en onzekerheid op de aandelenmarkten, en die kan snel weer veranderen. Met twee groepen beleggers heb ik geen moeite; hele grote institutionele beleggers die op de lange termijn denken en ook voor de sociale huur belangrijk zijn en hele kleine beleggers die één of twee woningen hebben als aanvulling op hun AOW omdat ze geen of weinig pensioen hebben opgebouwd.

2 Reacties
ton14024
ton1402411 mrt. 2021 - 9:57

Iemand met één of twee woningen als aanvulling op de AOW. Misschien tref je het met een hobbyboer, maar geef mij de corporatie waar je lekker tegen kan zeuren. Het moet wel het grootste thema zijn.

EenMening
EenMening11 mrt. 2021 - 18:45

Op dit moment is ongeveer 57% van de woningen in particulier bezit. Dat zou nog wel wat omhoog kunnen naar bijvoorbeeld 65%. Dat kan door premie-A woningen en startersleningen (weer) in te voeren en de HRA te handhaven. Eigenwoningbezit is voor veel mensen de enige manier om bezit op te bouwen en daardoor minder afhankelijk te worden van de staat. Om speculatie te voorkomen, moet de eigenaar zijn pand zelf bewonen.