Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

De wolf is geen moordenaar

  •  
21-05-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
wolf

© cc-foto: Rain Carnation

Schapenhouders, jagers en zelfs de LTO houden sprookjes over wolven graag in stand. Angst voor kinderlevens verkoopt.
Roodkapje, wie kent hét sprookje over de grote boze wolf niet? Kinderen groeien er mee op en de angst voor wolven zit er van jongs af aan diep in. Ook nu houden de gebroeders Grimm Nederland in hun grip. Zo waarschuwt jager en zelfbenoemd wolvenexpert Damiaan Kuunders voor een wolvenplaag. Hij vreest voor de levens van vee en kinderen. Een Brabantse schapenhouder wiens schaap is doodgebeten door een wolf noemt hem “een echte moordenaar”. Daarnaast koppen verschillende kranten over de “gestoorde moordzuchtige wolf” van Culemborg. Maar de wolf is geen moordenaar, want een wolf kan niet moorden.
Wat is moord? Het vinden van een opengereten dier zorgt voor emotionele reacties. Dat is begrijpelijk. Bij het vinden van meerdere opengereten dieren wordt al snel gesproken over moord. Maar een wolf kan niet moorden, niet zoals mensen dat doen. Een wolf doodt uit instinct, om te overleven. In de natuur kom je maar zelden meerdere prooien tegelijk tegen. Doet zo’n buitenkansje zich voor dan doodt een wolf wat hij tegenkomt. De rest wordt later opgehaald of begraven, voor minder voorspoedige tijden.
De veehouders die moord en brand schreeuwen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van hun vee. Eenieder die in Nederland dieren houdt, heeft een wettelijke zorgplicht. Dat geldt ook voor schapen in de wei. Jaarlijks worden tussen de 4.000 en 13.000 schapen verwond of gedood door honden en vossen, zo blijkt uit onderzoek in Limburg en Drenthe. Dat zijn veel meer slachtoffers dan wolven maken. Maar een hond, dat is een trouwe mensenvriend. Een lid van het gezin. Degene die een hond een moordenaar noemt, heeft toch zeker een steekje loszitten.
De grote wolvenjachten Zelden wordt een mens aangevallen of gedood door een wolf. Het zijn vooral wolven die gedood worden door mensen. Zo konden aan de grote wolvenjachten in Nederland wel duizend mensen deelnemen. Voor mannen van veertien tot zestig jaar was deelname vaak verplicht. Tijdens een wolvenjacht rond het jaar 1600 in Utrecht werden de dieren naar de Vecht gedreven. Eenmaal in het water werden ze vanuit schuiten doodgeslagen of met werktuigen, zoals hooivorken, doodgemarteld. Zo’n 150 jaar geleden is de wolf in Nederland uitgestorven. Jager Kuunders herinnert eraan dat alles op alles werd gezet om wolven uit te roeien. Hij begrijpt niet waarom ze nu weer worden toegelaten. Ondertussen rijst de vraag: wie is de moordenaar?
Een wolf is een roofdier en kan slachtoffers maken. Door eeuwenlange vervolging heeft de wolf ook geleerd om mensen te mijden. Een wolf die een mens tegenkomt zal proberen te vluchten. De belangrijkste reden dat wolven wel mensen aanvielen was meestal hondsdolheid. In West-Europa komt hondsdolheid vrijwel niet meer voor. Alleen nog in een mildere variant bij vleermuizen. Het risico op een aanval door wolven in Europa, Scandinavië en Noord-Amerika is ontzettend laag. In Noord-Amerika leven 60.000 wolven en daar is in de afgelopen 50 jaar geen enkel mens gedood door een wolf. Net als boeren op hun vee, moeten mensen vanzelfsprekend wel op hun kinderen passen.
De gebroeders Grimm We kennen de wolf vooral uit sprookjes, verhalen of dierentuinen. Maar de wolf is terug en de wolf is wild. Schapenhouders, jagers en zelfs de LTO houden sprookjes over wolven graag in stand. Angst voor kinderlevens verkoopt. Het beschermen van loslopend vee is te veel werk. Termen als gestoorde wolf en kille moordenaar vliegen je om de oren, maar de wolf is geen moordenaar. De echte moordenaars, dat zijn wij.

Meer over:

opinie, wolven, jacht

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

Frits Jansen
Frits Jansen28 mei 2020 - 13:19

De schrijver gaat voor twee anders liggen, en ik weet niet wat hij uiteindelijk vindt. 1) Moord is (inderdaad) een juridisch begrip, dat opzet veronderstelt. Je kunt bij een dier niet van opzet spreken, hoogstens van instinct. Een dier delibereert niet. 2) Een heel ander argument is dat de wolf in onze wereld zich niet zo gauw zal gaan voeden door mensen op te eten. Dat is geen kwestie van moreel, en ook niet van instinct, maar komt doordat de wolf mensenschuw is, als ik het verhaal goed begrijp. Ik wil best stoppen wolven van "moord" te betichten, maar ik zou er toch niet gerust op zijn dat een hongerige wolf niet een keer zomaar een malse baby verschalkt. Er is ook een tamelijk principiële keuze aan de orde. Je kunt vinden dat de natuur haar loop moet hebben, en we de terugkeer van de wolf moeten toejuichen. Je kunt ook vinden dat we toch al lang in een verregaand "onnatuurlijke natuur" leven, en normaal gesproken gevaren af plegen te wenden, zeker als dat zonder veel moeite of schade kan. Vanuit die optiek is het logisch de wolven uit te roeien. Zoveel zijn het er niet. De vergelijking met honden gaat in zoverre mank dat honden vaak een eigenaar hebben, en die is aansprakelijk voor de schade die zijn viervoeter aanricht. De eigenaar die een gevaarlijk dier onvoldoende in de hand heeft is zelfs strafbaar.

1 Reactie
DeKleineSalamander
DeKleineSalamander29 mei 2020 - 5:54

Mank Het baasje is vaak niet meer te achterhalen en ook de hond is vaak gevlogen. In deze 'onnatuurlijke' situatie denkt de schapenhouder tegenwoordig ook al snel aan de wolf. En ja, dan ga je het hebben over malse baby's.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 mei 2020 - 14:49

Dat er weer wolven voorkomen in Nederland is op zich prachtig. Alleen is Nederland tamelijk overbevolkt. Er is vast plaats voor enkele roedels op de Veluwe en in Drenthe maar voor de rest schuurt het nogal. Natuurlijk valt er ook veel te winnen met het beschermen van vee maar overlast zal er blijven zijn in de vorm van aanvallen door wolven. En dat wolven geen killers zijn maar "heul liev" komt zelfs in echte sprookjes niet voor. Zie dit filmpje: https://www.gelderlander.nl/binnenland/camera-legt-wolvenaanval-vast-acht-schapen-gegrepen~a8d68e34/

Jorah
Jorah23 mei 2020 - 14:42

En de zoveelste slachtpartij van wolfen. Ditmaal in het Brabantse Vlijmen. Vangen en uitzetten in een Duits natuurgebied.

Lamkamp555
Lamkamp55522 mei 2020 - 14:17

De wolf is een prachtig beest en staat bovenaan de voedselketen. Het gemak waarmee dit soort dieren vee kunnen doden komt doordat Nederland geen habitat is voor de wolf qua verstedelijking en cultuurlandschap. Die hoort, zoals meerdere verstandige reageerders aangaven in een habitat van woud en wildernis. Zelfs de Veluwe is een te klein leefgebied. De overlastgevende wolf in Nederland moet dat ook wat mij betreft afgeschoten of verjaagd worden. Met de wolf gaat het anders net als met de vos, ook schadelijk wild. Ben benieuwd wat de voorstanders van de wolf in Nederland zijn als er zwarte beren worden gesignaleerd.. Ook maar toelaten?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 12:15

Prachtig beest dat mannetje, moet je die kop zien? Daar steken wij mensen bleek bij af!

1 Reactie
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart22 mei 2020 - 17:13

Kom, kom. Kijk maar 's naar mij.

Anoniempje5
Anoniempje522 mei 2020 - 12:04

Schapen weer beveiligen met honden? Er zijn verschillende specifieke rassen die er al honderden jaren voor gebruikt worden. Grote kans dat de wolf die wei overslaat. Doe ze wel een halsband met grote spikes om voor hun veiligheid. Kost uiteraard wel een paar centen maar daarna alleen wat hondenvoer, aandacht e.d. als loon maar bij elkaar vast minder als het land vol zetten met hekken en schrikdraad en het onderhoud daarvan. In 2014 was er al iemand die 'anti-wolf' honden fokte in Nederland maar toen proestte iedereen nog van het lachen omdat er nooit meer een wolf naar Nederland zou komen uiteraard. https://www.youtube.com/watch?v=unZKvPZaPgA

De Vries3
De Vries322 mei 2020 - 5:35

Als wij de wolven af gaan schieten. Dan gaan ze in de rest van de wereld slangen, tijgers, leeuwen, krokodillen, beren, etcetera af schieten. - Helaas wij zijn een onderdeel van de natuur, en als wij vleeseters uitbannen, dan zullen we het op den duur zelf ook niet meer overleven.

[verwijderd]
[verwijderd]21 mei 2020 - 16:02

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 mei 2020 - 22:51

Als de lammeren niet door mensen worden opgevreten verdwijnt de schapenteelt vanzelf. Met wol is in ieder geval geen droog brood te verdienen. Je moet er niet aan denken dat ook Nederland schapen gaan exporteren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 12:18

Beiden kunnen met enige goede wil gewoon naast elkaar bestaan. Je moet er wel wat voor doen, nl de schapen die je als mens houdt en dus beheert, beschermen door ze af te schermen. dat kan met schrikdraad.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 5:25

DanielleDefoe Schapen zijn belangrijk voor het instandhouden van bepaalde natuur. Die begrazing is nodig. Zolang het kleinschalig is en zij een natuurlijk en goed leven hebben is er voor mij geen probleem. Er waren in Europa altijd al schapen. In Engeland hebben ze nog originele streekgebonden rassen grazen op het platteland. Dan liever wat minder honden en zeker die tot misvorming (op)gefokt zijn, nauwelijks nog adem kunnen halen, en/of jagers zijn die zowel schapen doodbijten als mensen bijten, soms tot de dood erop volgt en gewoon los mogen lopen, zonder gene. Alsof dat gezond is. Zolang dat is zoals het is doen mensen er beter het zwijgen toe. Honden in schaapskleren wie kent ze niet!

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 mei 2020 - 10:28

"Honden in schaapskleren wie kent ze niet!" ik wel. Mijn ex werd jaren geleden aangevallen door een huishond en belandde op 1ste kerstdag met wonden aan het gezicht in het ziekenhuis. Hij had de kracht gehad de kaken van het beest open te wringen voor het kon beginnen met scheuren. Niettemin duurde de hersteloperatie vele uren en moest hij een later nog een tweede operatie ondergaan. Door vakwerk van beide artsen bleef de uiteindelijke schade beperkt.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 mei 2020 - 15:39

Goed stuk Jessica. Te kort natuurlijk om alles over de wolf hier en verderop te vertellen. Ik ben eens naar een lezing( Schaapskooi Balloërveld) geweest over Wolven in Nederland nadat er hier in de omgeving de eerste wolven waren gesignaleerd. Tenenkrommend wat de LTO woordvoerdster eruit kraamde. Alsof de wolf het grootste gevaar is voor Nederland. Natuurlijk was dit weer een tranentrekkende afleidingsmanoeuvre van de werkelijk door de agrarische wereld veroorzaakte problemen. Ook waren er veel schaaphouders. Veel reageerden belachelijk alsof ze al hun hele leven lang vegetariër of veganist waren. Ik denk dat er heel wat schattige lammetjes gewoon bij de slager komen. Daar had bijna niemand een probleem mee. Ik denk dat daar geen roedel wolven en tegenop kan eten. Zo reageerde ik ook even aan het slot van de door babbelaar Bleeker ( voormalig minister van landbouw) geleide bijeenkomst. Hij noemde mijn slotakkoord nog éven een rotje achteraf'. Een paar kleinere hobbyschapenhouders met wat meer feeling met de dieren reageerden neutraal.Zij lagen niet wakker van de Wolf In Drenthe en Zuidoost Fryslân (o.a. Drentsfriese Wold) is best aardig wat ruimte en met cultuurlandschap kunnen de wolven prima omgaan. Wil je bijna alles over wolven weten lees dan het engelstalige boek "Wolves, Behavior, Ecology and Conservation". Hier en daar een beetje taai maar dan weet je ook bijna alles over de wolf.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 18:34

Het is een geldkwestie. Las ergens dat in Amerika ook "nieuwe" hondenrrassen worden uitgeprobeerd in gebieden waarin de wolf is geherintroduceerd om kuddes te bewaken. De huidige hondensoorten zijn veel te lief.

Pater
Pater21 mei 2020 - 15:15

"Maar een wolf kan niet moorden, niet zoals mensen dat doen. Een wolf doodt uit instinct, om te overleven. In de natuur kom je maar zelden meerdere prooien tegelijk tegen. Doet zo’n buitenkansje zich voor dan doodt een wolf wat hij tegenkomt." Noem het wat je wilt, het resultaat is hetzelfde. En dan gaat het niet om één schaap: een bloedbad in Hedikhuizen: in twee dagen tijd 35 doodgebeten schapen. Getroffen boeren en een wolvendeskundige vermoeden dat een wolf toegeslagen heeft. Bagatelliseren wekt irritatie. De boeren hebben niet om de wolven gevraagd. Het is wel zo eerlijk dat de omheiningen met schrikdraad door de overheid worden betaald. " In Noord-Amerika leven 60.000 wolven": tjonge, wat een vergelijking, Canada heeft een bevolkingsdichtheid van 4, de VS van 33 mensen/km2. NL: 401.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt22 mei 2020 - 13:09

"De boeren hebben niet om de wolven gevraagd. Het is wel zo eerlijk dat de omheiningen met schrikdraad door de overheid worden betaald." Is het niet andersom? De wolven in Europa hebben er niet om gevraagd door de mens in de verdrukking te komen. Natuur, en dus ook de wolf, moet overal en altijd wijken en inleveren. Dus zoekt de wolf elders een plek. Dat is geen beweging die pas gisteren is ontdekt. Dat is al jaren duidelijk. Maar ja, net als met Corona, wordt er te laat gereageerd. De boeren hadden al lang hun maatregelen kunnen treffen. Dat zij dat bedrijfsrisico niet met maatregelen afdekken, daar hoeven wij ( de staat) toch niet voor te betalen.

Pater
Pater25 mei 2020 - 9:31

@vdbemt De overheid kiest voor toestaan wolven in de natuur, niet de boeren, die zouden ze met genoegen afschieten, maar dat mag niet, en dat vind ik een goede keuze van de overheid. De verantwoordelijkheid eenzijdig bij de boeren leggen vind ik niet eerlijk.

fabian de vries
fabian de vries21 mei 2020 - 14:20

Een jager die vreest voor de levens van vee en kinderen is pas echt de wereld op z'n kop. En is die achterlijke hobby nou nog niet verboden?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mei 2020 - 13:17

Ik kan leven met de observatie dat wij de grootste en wreedste moordenaars in het dierenrijk zijn. (Dat neemt niet weg dat ook wolven - en het coronavirus - onverschillige moordenaars zijn, ook al proberen ze slechts te overleven. We leven nu eenmaal in een door en door sadistisch universum, waar het afbijten van de strot van andere wezens de norm is.) Maar juist daarom moet je de wolf ver van ons weghouden. Anders zal zijn lot verschrikkelijk zijn. Nederland is een groot geasfalteerd dorp. Dat kan alleen maar verkeerd aflopen.

4 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mei 2020 - 13:21

Daar komt bij, dat de wolf hier geen natuurlijke vijanden heeft. Dat wordt dus weer een kolfje naar de hand van de jagers, die koninklijke creaturen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland21 mei 2020 - 15:02

de wolf heeft hier hele erge vijanden - auto's daar kan geen natuurlijke vijand (welke heeft de wolf dan van nature , een incidentele beer?) tegenop .

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart21 mei 2020 - 21:13

De grootste natuurlijk vijand van de wolf is honger. Het zal niet lang duren of mensen worden opgeschrikt door roedels wolven die 'r met hun kliko's vandoor gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 12:11

Voorlopig zijn er nog meer dan genoeg bambi's op voorraad. Mist de concurrent daar afblijft.

Zeurmachine
Zeurmachine21 mei 2020 - 13:03

Nederland is gevormd door alle gronden te gebruiken. Wolven passen in een groot oerbos, niet in percelen productiebos. Nederland heeft niets anders meer. Geen moer te beleven tussen die saaie rijen rechte (uitheemse) bomen overigens. Wat heeft de wolf er nog te zoeken? Die paar herten, die ook al onder strikt afschotbeheer staan? Dat de wolf nu niet meer fatsoenlijk in Nederland terecht kan, is niet om de schaapjes te beschermen, maar omdat de mens er schapen als vee heeft neergezet en alles voor zichzelf wil houden. Boeren en elite beschouwen jagen als zo ongeveer een geboorterecht. Iedere smoes is passend om te kunnen knallen. Wolf, beer, lynx: die tijden zijn in het agrarisch omgeploegde Nederland helaas voorbij.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 12:25

Nederland is momenteel niet geschikt voor de lynx. Vooral het oppervlak aaneengesloten bos zou de cruciale, en tevens ook de beperkende, factor te zijn. Op de Veluwe zou maar plaats zijn voor het territorium van 1 mannelijke en 4 vrouwelijke lynxen. Het zal dus voorlopig wel bij dwaalgasten blijven tenzij het bosareaalwordt uitgebreid en er werk wordt gemaakt met de onderlinge verbindingen. Daartoe ontbreekt de wil. In Noorwegen is plaats zat, maar de marginale schapenteelt wordt daar ook belangrijker gevonden dan ruimte laten voor predatoren. Om de schaarse roedels wolven ligt een cordon scherpschutters zodat de schapen lekker goedkoop onbewaakt in de vrije natuur kunnen rondlopen. Ieder jaar is er weer gesteggel over het aantal wolven dat om zeep moet worden geholpen. Steekt er een onbezonnen jeudige beer zijn teen over de Zweedse grens dan grijpen honderden jagers spontaan naar hun geweer.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 mei 2020 - 12:28

Ik heb eens gezocht en volgens deze website: https://www.worldatlas.com/articles/the-animals-that-kill-most-humans.html, staan wolven op de 14e plek in de lijst van voor de mens dodelijke dieren, met 10 doden per jaar wereldwijd (overigens staat de mens zelf op plek 2). Dat is inderdaad heel weinig. Toch, als de wolf maar lang genoeg hier verblijft, zal het een keer mis gaan. Dat is natuurlijk koren op de molen voor diegenen die er belang bij hebben dat de wolf verdwijnt (schapenhouders voorop) en die zullen er inderdaad alles aan doen om de reputatie van 'ondier' in stand te houden, maar dat maakt het niet onwaar. Er gaat een keer een kind gegrepen worden en dan zal het de ouders niet tot troost zijn te horen dat het geen moord was maar instinct. Wat mij betreft nemen we dat risico maar voor lief, maar het is wel goed om dat eerlijk onder ogen te zien.

rupsje2
rupsje221 mei 2020 - 11:47

Er overtuigt zijn dat de wolf in Nederland kan leven dat is pas een sprookje. Nederland is domweg te klein,te veel mensen en dieren bij elkaar. Hoe kun je ook als ''dierenvriend'' voorstander van de wolf zijn. Beeld je je het eens in hoe een prooi op zijn eind komt,een verschrikkelijke dood. Daar is een jager zeer humaan bij. Zo is de natuur wordt er dan gezegd ja dat klopt in een uitgestrekt woud of in ieder geval een groot gebied zal dat ongetwijfeld werken maar hier niet. Het is ook zo dat de wolf jongen voort brengt en die jongen vervolgens ook weer kortom straks zijn er dus te veel en ja wat dan he, afschieten mag niet want zielig. Dan kom je op een punt dat er gegarandeerd menselijke slachtoffers gaan vallen en dan vooral kinderen. Het is niet de vraag of maar de vraag wanneer daar durf ik wel veel centen onder te verwedden.

5 Reacties
vdbemt
vdbemt21 mei 2020 - 13:19

"Er overtuigD van zijn dat de wolf in Nederland kan leven dat is pas een sprookje." De wolf komt in sprookjes voor. Maar gelooft er zelf niet in. Het is niet de mens die bepaalt of een dier (diersoort) hier kan leven of niet. Dat bepaalt het dier zelf. Het komt, toevallig of niet, deze kant op. En kan het er naar zijn zin hebben. Overleven. Verspreiden. Het is wel de mens die vindt dat hij kan bepalen of een dier hier MAG, van hem, leven. WAT een hoogmoed.

rupsje2
rupsje221 mei 2020 - 16:16

#vdbemt Dat is geen hoogmoed van de mens maar natuurlijk gedrag. Gelijk het gedrag van bijvoorbeeld een zangvogel die nooit een nest zal maken in de buurt van een roofvogel. Het binnen halen/houden getuigt van onverantwoordelijk gedrag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 12:30

rupsje We hebben ze niet binnengehaald, ze zijn binnen gekomen, dat wil zeggen dat er ruimte is. Schapen die hebben we inderdaad op grote schaal binnengehaald en min of meer gedomesticeerd, dan heb je er ook voor te zorgen dat ze veilig zijn, door bijvoorbeeld elektrisch geladen draad te spannen. Je moet gewoon proberen samen te leven. Voorlopig wordt nog steeds een hoeveelheid dieren afgeschoten door jagers omdat er anders teveel van komen, ze geen natuurlijke vijanden zijn, nou voilà, nu heb je er een. Dat is prima voor hen om van te leven, kan dat de plezierjacht op reeën en herten uiteindelijk ook stoppen. Misschien zijn ze juist wel goed voor de biodiversiteit en de rijkdom van het bos vergroten. Ook honden vallen regelmatig schapen aan, maar dan is het ineens anders blijkbaar. Dan ligt het niet aan de hond maar aan het baasje toch?

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 mei 2020 - 12:31

ze geen natuurlijke vijanden hebben....

vdbemt
vdbemt22 mei 2020 - 13:12

@rupsje. Nee hoor. Dat van de mens kun je geen natuurlijk gedrag noemen. In de natuur wordt er niet méér gedood dan nodig is om te overleven. Genoeg is genoeg. Bij de mens is het nooit genoeg.

Tukker3
Tukker321 mei 2020 - 11:45

Zag gisteravond een woedende, radeloze schapenhouder. Een wolf had een nacht ervoor 29!! schapen gedood, vreselijk toegetakeld (beelden werden getoond) waardoor de indruk achterbleef dat dit roofdier niet doodt om de prooi te eten, maar uit louter 'lust', voor zover een dier de menselijke emotie lust kan worden toegemeten. Vossen schijnen hetzelfde gedrag te vertonen. We moeten ons toch maar eens afvragen of Nederland nu wel een geschikt leefgebied is voor roofdieren als wolven. De aanwezigheid van grote groepen getemde zoogdieren (koeien, schapen) en gevogelte (kippen, eenden) tezamen komen in het wild niet voor. De suggestie om de schapenwei electronisch te beveiligen is, zoals de schapenhouder het uitdrukte, de wereld op zijn kop: wij hadden hier geen wolven meer, maar onder druk van...vul maar in wie....moesten en zouden er wolven komen. Laat die organisaties dan ook voor de kosten opkomen. Was het wel zo'n goed idee om dit roofdier hier de 'ruimte' te geven?

8 Reacties
MountEverest
MountEverest21 mei 2020 - 12:03

@Tukker Als een vos er in slaagt om een kippenhok binnen te dringen stopt ie pas als alle kippen dood zijn. Dat lijkt dus met wolven ook het geval te zijn: als ze een kudde schapen aanvallen, proberen ze ook alle schapen af te maken. Dat komt waarschijnlijk omdat de dieren niet kunnen vluchten. Vossen mogen in Nederland het hele jaar worden bejaagd omdat ze plaatselijk veel schade kunnen toebrengen aan kwetsbare fauna en de landbouw. Dat zou ook voor wolven moeten gelden. Je zou misschien een uitzondering kunnen maken voor de Hoge Veluwe. Voor de rest is ons land veel te dicht bevolkt.

Salama.
Salama.21 mei 2020 - 13:26

Het is dan wel raar. Roofdieren als wolven jagen voor het voedsel, niet voor de lol. Zo maar een heleboel prooidieren doodbijten kost ze alleen maar een heleboel energie zonder dat ze er wat aan hebben. Hoe weet die schaapherder dat het geen loslopende honden zijn geweest?

vdbemt
vdbemt21 mei 2020 - 13:30

"De suggestie om de schapenwei elektronisch te beveiligen is, zoals de schapenhouder het uitdrukte, de wereld op zijn kop: wij hadden hier geen wolven meer, maar onder druk van…" Er waren hier voorheen wel wolven. Hoe komt het dat hier geen wolven 'meer' zijn? Doordat de MENS de wereld op zijn kop zette en verdrong wat hem niet zinde of aan het bestaan waarvan hij gewoon niet dacht. DAT was de wereld op zijn kop zetten. Nu, ook omdat er steeds minder ruimte voor die beesten overblijft, zoekt de wolf die ruimte hier. En zie: ze kan het er zelfs naar de zin hebben. Dat dat enkele boeren niet zint, is sneu. Want toch echt aan hun overmoed en krotzichtigheid te wijten. Met roepen 'de schuld van de wolf' beveilig je je vee niet.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander21 mei 2020 - 15:23

@Mount Everest Ook hier heb je geen verstand van. Wolven kunnen prima leven in wat sommigen noemen cultuurlandschap. Alleen rondtrekkende vaak jonge wolven, opzoek naar een territorium doden soms meerder niet goed afgerasterde schapen. Inderdaad is er een zorgplicht en voor afrastering is er een subsidie. De wolf is er. We zullen er mee moeten samenleven. Tenzij de mens zich weer boven van alles en nog wat plaatst. Wil je alles over wolven weten in de wildernis of in cultuurlandschap lees dan er eens een goed boek over. Bijvoorbeeld 'Wolves behavior, Ecology and Conservation'.

Mohawk2
Mohawk221 mei 2020 - 15:36

Aan Tukker: "Per jaar worden er duizenden schapen gedood door honden. Ja, duizenden. De schattingen zijn grof en lopen uiteen van 4000 tot 13.000 schapen. Sommige worden doodgebeten, andere door hun eigenaar verlost uit hun lijden als gevolg van de bijtwonden, en weer andere schrikken zich dood van een blaffende hond achter zich aan." Bron: Trouw, 30 januari 2019 https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/al-dat-gedoe-om-de-wolf-je-zou-erom-lachen-als-het-niet-om-te-huilen-was~b1ba58ce/

Mohawk2
Mohawk221 mei 2020 - 15:42

Als er in Nederland geen ruimte zou zijn voor de wolf moeten we - jouw logica volgend - ons ook eens gaan afvragen of dat zelfde ook niet geldt voor de hond... of niet, Tukker? Van mij de wolf hier blijven overigens, het is een prachtig dier en een aanwinst voor onze fauna. Hij lijdt enkel aan een slecht imago door en bij mensen zoals jouzelf...

jandebakker
jandebakker21 mei 2020 - 18:27

@salama zomaar wat schappen doodbijten kost loslopende honden ook energie zonder dat ze daar profijt van hebben. Maakt dat loslopende honden dan trouwens niet veel gevaarlijker als wolven? Daarnaast kan ik mij voorstellen dat het alleen doden voor profijt niet opgaat in een schaapskooi. In het wild heb je een situatie waar de andere prooidieren kunnen wegrennen. Waardoor de wolf zijn eerste vangst moet achterlaten en veel energie moet besteden aan het najagen van zijn prooi. In een schaapskooi kunnen de schapen nergens heen wat betekent dat de wolf geen risico heeft zijn eerste vangst kwijt te raken en het vangen van extra prooi ook zeer weinig energie kost.

Natnekker
Natnekker26 mei 2020 - 16:30

Ach, Vossen en vooral honden bijten meer als 4000 schapen dood in Nl.

Bert VanDuren
Bert VanDuren21 mei 2020 - 11:36

'De veehouders die moord en brand schreeuwen zijn verantwoordelijk voor het beschermen van hun vee. Eenieder die in Nederland dieren houdt, heeft een wettelijke zorgplicht. Dat geldt ook voor schapen in de wei. ' En hoe wil mevrouw Smit dit gaan doen?

4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer21 mei 2020 - 13:09

Waarom zou mevrouw Smit dat moeten weten? Dat is de taak van de veehouders zoals zij terecht stelt. In ieder geval niet door op vleermuizenjacht te gaan.

Bert VanDuren
Bert VanDuren22 mei 2020 - 6:26

@Tommeijer Wat stelt mevrouw voor? Moeten die veehouders met nachtkijkers in hun veld gaan zitten?

vdbemt
vdbemt22 mei 2020 - 13:20

Deze discussie is niet nieuw. Maar, net als met Corona, is men pas gewaarschuwd als men zelf getroffen wordt. Terwijl, als je had opgelet en de zaak serieusgenomen, had je al lang maatregelen kunnen nemen. Er zijn hele artikelen en brochures speciaal over het beschermen van vee tegen wolven. Uit 1 daarvan het volgende: "De inzet van elektrische rasters, kuddewaakhonden, de dieren ’s nachts op stal zetten of binnen een kleinere veilige nachtweide houden, blijken effectieve maatregelen te zijn." Maar dan moet je het wel doen. En niet denken "ja, maar dat kost geld' of 'dat komt later wel'.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 mei 2020 - 5:35

Bert van Buren Om een paardenweide zet men ook schrikdraad. Ook vaak bij koeien als er geen natuurlijke afrastering is. Als er een paard op de weg gaat lopen en voor jouw auto springt dan wil ik weleens zien op wie jij de schade gat verhalen.

MountEverest
MountEverest21 mei 2020 - 11:19

"De belangrijkste reden dat wolven wel mensen aanvielen was meestal hondsdolheid. In West-Europa komt hondsdolheid vrijwel niet meer voor. Alleen nog in een mildere variant bij vleermuizen. " Alweer die vleermuizen. Vleermuizen maken ongeveer 20% van alle zoogdieren uit en komen vrijwel overal op de wereld voor. Wetenschappers vermoeden dat het vliegen een selectiedruk op virussen veroorzaakt, wat tot mutaties kan leiden. Door hun grote mobiliteit verspreiden ze (gemuteerde) virussen over grote oppervlaktes.

6 Reacties
MountEverest
MountEverest21 mei 2020 - 11:24

"Door vleermuizen overgedragen virussen behoren tot de belangrijkste van de opkomende virussen. Een aantal ziekten komt tot stand doordat een bepaalde vleermuissoort besmet is met een virus en het virus vervolgens via onder andere de ontlasting bij de mens terecht komt. Diverse virussen hebben een primair reservoir bij een soort vleermuis, zoals bijvoorbeeld het coronavirus en het rabiësvirus. Af en toe bestaat reeds een behandeling of vaccin voor een virale infectie die door vleermuizen zijn overgedragen, maar vaak is enkel ondersteunende therapie mogelijk. De prognose is variabel want bij sommige virale infecties herstelt de patiënt goed dankzij een snelle behandeling, maar bij andere infecties is het verloop minder gunstig. Niet alle vleermuizen dragen virussen met zich mee die mensen kunnen besmetten." https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/198691-door-vleermuizen-overgedragen-virussen-soorten-infecties.html#overdracht-van-virus-op-mensen-door-vleermuis

Tom Meijer
Tom Meijer21 mei 2020 - 13:06

Vleermuizen. Prachtige dieren waar we heel zuinig op moeten zijn. Punt.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 mei 2020 - 17:36

'Alweer die vleermuizen.' We hebben weer een zondebok..

MountEverest
MountEverest21 mei 2020 - 21:33

@Tom @Joe Het viel me op dat zelfs in dit artikel, dat over wolven gaat, vleermuizen expliciet genoemd worden als dragers van virussen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt keer op keer dat vleermuizen veel meer virussen bij zich dragen dan andere zoogdieren en die door hun grotere actieradius ook veel meer verspreiden. Dat maakt vleermuizen niet tot zondebokken, maar het zijn wel dieren die zeer gevaarlijke ziekten kunnen verspreiden. Het valt me ook op hoe ideologisch dogmatisch jullie ook hier weer reageren, zelfs op wetenschappelijk onderzoek wat niet in jullie straatje past.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 mei 2020 - 10:35

'Het valt me ook op hoe ideologisch dogmatisch jullie ook hier weer reageren, ' Ach houdt toch op met dat soort zinloze kletspraat! Vleermuizen maken gewoon deel uit van het ecosysteem. In mijn achtertuin vliegen ze iedere avond vrolijk rond. Het gaat mis omdat mensen zich voortdurend verplaatsen en de natuurlijke leefomgeving van die beesten slopen. https://edition.cnn.com/2020/03/19/health/coronavirus-human-actions-intl/index.html

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 mei 2020 - 17:13

Joe Speedboot 22 mei 2020 at 12:35 precies.