Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

De willekeur regeert

  •  
24-02-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
schoolklas

© cc-foto: Ilmicrofono Oggiono

Handen schudden, mee de klas inlopen met je kind, een knuffel of een arm om je schouder: het voelt al bijna als iets uit een ander tijdperk.
Corona zet nu al een jaar lang onze levens op z’n kop. En hoewel de vaccinaties hoop bieden, leven we voorlopig helaas nog met het virus.
Ondertussen regeert bij het kabinet de willekeur. De routekaarten met een uitweg uit deze crisis waren al achterhaald toen ze gepubliceerd werden. Maatregelen worden ingesteld en ineens weer opgeheven, zonder dat te begrijpen is waarom. De avondklok zou als eerste worden opgeheven, oh nee: toch maar niet. Er is geen touw aan vast te knopen en het ondermijnt het draagvlak.
En bovenal is het kabinet deze hele crisis te laat en te langzaam geweest. We zagen het met de testcapaciteit, met het bron- en contactonderzoek, met de beschermingsmiddelen voor de medewerkers in de zorg, met het ingrijpen bij het stijgende aantal besmettingen en met de hulp voor het onderwijs. En we zien het ook nu weer bij het vaccinatieprogramma, we waren de laatste in Europa die begonnen met prikken en het is chaos bij de vaccinatiestraten. Nog altijd gaat het te langzaam, er moet sneller gevaccineerd worden.
We kunnen het ons niet veroorloven te laat te zijn. Elke dag telt bij de bestrijding van het virus. Mensen raken besmet en worden ziek. Werkenden verliezen hun baan en opdrachten. Kinderen lopen grote achterstanden op. Ondernemers, mensen in kunst en cultuur en evenementensector zien hun levenswerk in rook opgaan. Ouderen en jongeren vereenzamen.
We snakken met z’n allen naar een positief beeld voor de toekomst, met concrete plannen. Maar dit kabinet kijkt niet verder dan de volgende persconferentie. Waar blijft het sociaal herstelplan voor Nederland? Waarin nu al doorgekeken wordt naar wat op langere termijn nodig is. Naar hoe we straks het leven weer kunnen oppakken. Waarin de plannen staan om mensen te helpen met gezonder leven – zowel voeding als beweging. En oplossingen worden bedacht voor de coronaschulden die op zoveel plekken ontstaan. Waarin op creatieve manieren toch weer fysiek onderwijs voor mbo, hbo en universiteit mogelijk kan worden gemaakt. En ondernemers perspectief wordt geboden. Het kan allemaal, maar het is een kwestie van doen.
Eerst zijn er verkiezingen. En die gaan over hoe het nu verder moet. Hoe we echt samen uit deze crisis kunnen komen. Ik wil dat het anders gaat. Een eerlijke toekomst voor Nederland met corona, en betere plannen voor ons leven na corona. Dat is wat er op het spel staat op 17 maart.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (38)

mjansen2
mjansen24 mrt. 2021 - 7:45

Het is sowieso de willekeur die regeert niet alleen op het gebied van corona. Het overhevelen van vele voorheen nationale taken naar gemeentes die er niet voor zijn toegerust, processen zich aan de democratische controle voor zover aanwezig was onttrekken en de grote idiote beslissingsvrijheid die gemeente ambtenaren hebben met de uitvoering van allerlei wetten sancties voor b.v. uitkeringsgerechtigden waarbij de burger in de ene plaats anders wordt behandeld dan in de andere stad maakt dat de willekeur regeert. Ondanks grondwettelijke regels over gelijkheid van iedereen ....niet hier in Nederland met instemming van de PVDA

Paul Spijkers
Paul Spijkers2 mrt. 2021 - 20:48

Waar gaat dit donzig stukje over? Wat is het alternatief?

Mokker
Mokker25 feb. 2021 - 11:39

Ik ben het helemaal eens dat men snakt naar concrete plannen om door de crisis te komen. Jammer dat Ploumen dan niet zelf de kans grijpt om in dit stukje dan ook inderdaad concrete plannen aan te dragen. Het blijft bij het uiten van wensen, maar het overtuigt niet als slechts het doel wordt genoemd maar geen enkel concreet plan om dat doel te bereiken.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194725 feb. 2021 - 14:03

Ze kijkt wel uit om met concrete plannen te komen. Met zoveel onzekerheden voor de boeg komt dat neer op speculeren. Een anders samengesteld kabinet zal het wezenlijk niet veel anders aangepakt hebben. We hebben nu eenmaal niet het type regering die bereid is tot repressie en disciplinering over te gaan als dat nodig is om besmettingen tegen te gaan. Daar houden te veel mensen niet van. Ik herinner me nog de varkenspest van 1997. Er zat een dag of wat tussen het besluit het vervoer stil te leggen en het tijdstip voordat het werkelijk inging. Toen waren er al duizenden varkens versleept.

Bouwman2
Bouwman225 feb. 2021 - 10:00

Mevrouw Ploumen, u leest natuurlijk wel de reacties op uw stukjeb.Ik zou dat ook doen als ik u was.Ik vind u een sympathieke en ook verstandige vrouw. Als ik u zie lopen met uw licht paarse jas aan, dan denk ik precies over u wat ik wilt dat ik denk. Ik heb een kleine opmerking: u vraagt zich af hoe het nu verder moet na de verkiezingen. Dan moet het anders. Meer samen. Maar mevrouw Ploumen er wordt al samengewerkt. En ook eerlijk samengewerkt. Dat moet u niet vergeten, schrijft u dus liever, er wordt al samengewerkt, maar ik vind dat er nog een schepje op kan. Gun je tegenstander ook iets. De gun factor is erg belangrijk als je onderhandelt. En eerlijkheid is relatief, wat de een eerlijk vind is voor een andere onterecht. Laat dat element weg, want niemand kan er iets mee. Ik gun u graag een mooie verkiezingsuitslag. Ik hoop dat u mee aan de knoppen mag draaien. Samen met Jesse Klaver uw vriend. Als u dat dan doet onder leiding van Mark Rutte ben ik contant. Dan mag het CDA van mij best meedoen met draaien. . Als u weer eens op straat loopt in uw paarse jas, degene die naar u dat verkeersregelaarsgebaar maakt, van doorijden dat ben ik dus. Vat u dat niet op als wegwezen, je wordt zo licht misverstaan, maar als aansporing. Maar van de PvdA weer een gunpartij zoals diie was met Diederik Samsin. Dat de keuze voor Asscher verkeerd heeft uitgepakt, is bekend. U doet het vast veel beter. Ik zie u graag, mevrouw Ploumen met uw licht paarse jas. Mooi rood is niet lelijk, maar als ik mocht kiezen, hetgeen me zelden is vergund, dan kies ik voor lichtpaars, net als u. Het is de kleur van de vastentijd, maar daarna wordt het weer lente, cliënten. en kunnen we weer dansen rond de meiboom op de Paasheuvel. . ,

tinekea2
tinekea225 feb. 2021 - 9:12

Het is weer typisch PvdA kritiek. Vertellen wat er mis is, en dat kan altijd, want er gaat altijd wel wat fout. Maar nooit zeggen hoe het dan wel foutloos kan.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman225 feb. 2021 - 12:08

Nou, daar ben ik het dus net mee eens. De PvdA is de partij van Joop denUyl, hoor, iemand die het durfde zeggen: mensen niet de straat op gaan. Gewoon thuis blijven zolang de energie crisis duurt. En idereen deed het, niemand gaf zich over aan dansen of op terrasjes de krant te lezen. Joop den Uyl met Liesbeth, die hadden natuurlijk gezag. De moerbeibladen ruischten , God kwam voorbij, nee niet voorbij. Hij toefde. Hij wist wat ik behoefde en sprak voor mij. .

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -25 feb. 2021 - 8:39

meer vraagtekens dan antwoorden of voorstellen. In het kort: stem op mij, dan zien we later wel wat er van komt (dan heeft het campagneteam van d66 meer succes; die zijn niet van scherm/krant/socmedia af te slaan !)

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2021 - 6:11

Ik vind Ploumen nog steeds een maat te klein. Dit stuk bevestigd dat beeld. Als je besluit om hier en op andere media een verhaal neer te zetten moet het een goed verhaal zijn. Concrete plannen verwacht je dan. Maar dat valt hier niet te zien. Matige partijleider, meer kan ik er niet van maken.

The Apple
The Apple24 feb. 2021 - 22:35

Epidemieën ontwikkelen zich volgens bepaalde patronen en zijn dus -in dat opzicht- wel degelijk voorspelbaar. Degenen die het hebben over "wijsheid achteraf" zijn degenen die hun foute inschattingen niet willen toegeven. De PvdA -in casu Asscher- heeft inderdaad de juiste richting voorgesteld – https://www.pvda.nl/nieuws/de-nederlandse-covid-strategie/ Ploumen is/was misschien relatief onbekend, maar ze is buitengewoon sympathiek en beschikt over veel meer daadkracht als haar over het algemeen wordt toegedicht (vanwege haar vriendelijke toon en de zachte G). Helaas is ze lijsttrekker van een partij die notoir onbetrouwbaar is, niet in de laatste plaats omdat ze sociaal-democratisch is en niet socialistisch, wat inhoud dat ze zich afhankelijk maken van een kapitalistische economische orde, in plaats van een andere economische orde na te streven. Sociaal-democraten willen niet begrijpen dat je uiteindelijk niet twee heren kunt dienen en dat is ze bij de vorige verkiezingen duur te staan gekomen. Dus ondanks dat ik haar zeer sympathiek vind zou ik niet op haar stemmen, omdat een goede uitslag geen garantie biedt voor een betere -economische- toekomst. maar hoogstens op wat gerommel in de marge van "het meest haalbare" binnen het systeem dat we hebben.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2021 - 10:47

https://www.nrc.nl/nieuws/2021/02/24/lilianne-ploumen-leunt-op-politieke-maatjes-uit-rutte-ii-a4033187 Waar ze op leunt 'volgens ingewijden(?)'. is op Bos en Dijsselbloem. Dat belooft in da geval niet veel goeds wat mij betreft. In hoeverre dit portret klopt kan ik evenmin zeggen als dat ik iets opmaak uit dit artikel zelf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2021 - 10:50

Kortom, waar ze werkelijk staat is voor mij een groot raadsel, al heb ik wel mijn vermoedens.

DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2021 - 14:08

@ Minoes&tuin Jij schrijft: Waar ze op leunt ‘volgens ingewijden(?)’. is op Bos en Dijsselbloem. Dat belooft in da geval niet veel goeds wat mij betreft. Ik zie niets terug van Bos en Dijsselbloem in dit stuk en de media optredens. Bos en Dijsselbloem zijn door de wol geverfde uitstekende bestuurders. Ploumen mist die kwaliteit. Intellectueel maakt zij een veel minder sterke indruk. En ook qua presentatie is ze veel minder sterk. Ik geloof best dat partij coryfeeën hun steun aanbieden aan Ploumen het is immers een zwakke kandidaat die een zware opdracht heeft gekregen. Maar van de hand van Bos en Dijsselbloem is helaas niets te zien. Jammer dat Dijsselbloem de handschoen niet heeft opgepakt. Die had wel een deel van de kiezers achter zich gekregen. En gelijk voldoende afstand genomen van de SP. Ik denk dat Ploumen voor een soort GroenLinks light binnen de PvdA staat. Sociaal empathisch van goede wil. Maar daar heb je nogal weinig aan in deze tijd.

The Apple
The Apple26 feb. 2021 - 10:35

Minoes - Als Daan tegen is, dan heb ik er alle vertrouwen in dat het wel goed komt.

Kit2
Kit224 feb. 2021 - 21:03

Beste Mevrouw Ploumen, er komen verkiezingen aan. Als U vindt dat er een plan moet komen voor herstel, dan is het toch echt de bedoeling dat U daarmee voor de verkiezingen komt. Of wilt U dat we stemmen op een plan dat er (nog) niet is? 'Het kan allemaal, maar het is een kwestie van doen', is echt geen plan. Dat is keukenmeiden-onzin.

Paul!
Paul!24 feb. 2021 - 20:47

Eerlijk gezegd weet ik niet hoe ik het zou doen, ik ben blij dat ik dat niet hoef, regeren. Maar om het met betrekking tot de corona veel slechter te doen dan nu, lijkt me desondanks een kunst op zich. Althans dat is mijn indruk, misschien vergis ik me, maar ik zie weinig anders dan onkunde. De tweede golf was in mei of juni al lang en breed aangekondigd, maar het kabinet werd er desondanks in oktober compleet door overvallen.... Bij de vaccinatie was er teveel op 1 paard gewed om nog op het winnende paard voorbereid te zijn.... Zowel de verzwaringen als de versoepelingen lijken volledig willekeurig uit de lucht te komen vallen.... Strategische keuzes lijken compleet te worden bepaald door de lobby van de dag.... Natuurlijk is het knap om te zien hoe Hugo de Jonge en Mark Rutte, ongeacht alle terechte kritiek, hun goede humeur weten te behouden. Maar van een regering verwacht ik eigenlijk wel iets meer dan een goed humeur. Of de PvdA straks groot genoeg wordt om een stempel te kunnen drukken op het beleid weet ik natuurlijk niet. Maar ik stem bij voorkeur op een partij en een persoon waar ik enig vertrouwen in heb. Een ook het liefst op een partij die staat voor opvattingen die in de buurt komen van de mijne. Kortom, mijn stem heb je!

itsme3
itsme324 feb. 2021 - 20:11

Er valt zonder meer behoorlijk wat aan te merken op het beleid van het kabinet. Maar van de oppositie, inclusief PvdA, zie ik alleen maar acties voor de bühne. Ik krijg geen enkel moment het gevoel dat de oppositie het beter gedaan zou hebben. Zeker niet de partijen die klakkeloos achter de avondklok aan liepen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2021 - 18:50

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens25 feb. 2021 - 6:15

@ Kees Als je, je eigen linkje had gelezen is iedereen in de VS blij dat jouw grote held verdwenen is. En afgezet tegen de bijdrage van Trump die als beleid had niets doen maar wel zeggen dat de pandemie bijna over is, doet Biden wat je van een president mag verwachten.

Piet Helmons
Piet Helmons24 feb. 2021 - 17:21

Ik lees veel kritiek maar ik lees niet hoe de PvdA het anders en beter zou doen.

korheiden2
korheiden224 feb. 2021 - 16:47

Ik vind Ploumen sympathiek en integer. Misschien krijgt ze mijn stem. Tegelijkertijd vraag ik mij af welke politici de Corona-crisis beter zouden hebben behandeld. Nederland doet het gemiddeld ten opzichte van andere landen. Ik denk niet dat er veel gaat veranderen. Er komt weer een motorblok van VVD en CDA en die zoeken daar nog wat bij. Zoiets.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194724 feb. 2021 - 16:41

Dat de mensen die aan Corona zijn gestorven oud, ziek en kwetsbaar waren wil ik direct aannemen. Daar is genoeg over geschreven. Maar dat ook hun inkomen en opleiding zijn genoteerd, nee dat gaat er bij mij nog niet in zo zonder bronvermeldingen Justine Case.

1 Reactie
itsme3
itsme324 feb. 2021 - 20:28

Ik heb er even over gedacht tot ik een interview las waarin ze de schatkist leeg wilde scheppen en de staatsschuld naar 80% laten oplopen. Daarnaast maakt ze er een breekpunt van dat het minimumloon verhoogt moet worden naar net onder modaal. Kansloze zooi dus.

fluffie3
fluffie324 feb. 2021 - 15:40

Mijn stem heb je! 4 jaar geleden al maar nu zeker weer. succes!

Leontrotsky
Leontrotsky24 feb. 2021 - 15:18

We moeten naar een nieuw normaal na Corona. Dit nieuwe normaal moet zorgen voor een nieuwe cultuur, een nieuw financieel systeem, een nieuwe economisch systeem en een totaal andere manier van hoe we met elkaar omgaan. We gaan naar een circulaire economie waarin productiemiddelen, gebruik van middelen, consumptie, eigendom geheel anders gaan worden georganiseerd. Alles wordt van iedereen, en iedereen wordt van alles. Dit betekent onder andere dat eigendom geen plaats heeft in ons nieuwe economische systeem. Een beroemd man heeft eens gezegd "eigendom en bezit geeft alleen verdriet en zorgen, ik ben alleen gelukkig als ik niets bezit". We moeten dit terdege op ons laten inwerken. Als we geen eigendom hebben dan hebben we ook niet de zorgen en problemen die gepaard gaan met het willen behouden van dit eigendom. STel je voor dat we alles zouden kunnen lenen, en huren en dit alleen wanneer we iets echt nodig hebben. Als we dit doen kunnen we 10x efficienter alles inrichten en 10x langer een gemiddeld produkt gebruiken zodat de ecologische voetprint van ons consumentisme met een factor 10 kan worden verminderd..... En we worden er nog gelukkiger van ook.

Justine Case
Justine Case24 feb. 2021 - 14:30

Niets in dit betoog van de lijsttrekker gaat over de doden. Over de slachtoffers van de ziekte. Nou dan doe ik dat maar. Dus wat waren dat eigenlijk voor mensen? Ik bedoel, vanaf de bank genomen. Ze waren meer dan gemiddeld*: - oud - arm - dik - laag opgeleid - ziek - kwetsbaar Kortom, precies de mensen die in het verleden PvdA stemden, maar in de steek zijn gelaten. En de lijsttrekker weet dat als geen ander. Als de doden minder arm, minder laagopgeleid, minder kwetsbaar en minder dik waren geweest, dan hadden ze nu misschien nog geleefd. *Ik doe het uit mijn hoofd, maar de ongelovige vindt ongetwijfeld de cijfers op het grote boze net

Justine Case
Justine Case24 feb. 2021 - 14:07

> Waarin de plannen staan om mensen te helpen met gezonder leven – zowel voeding als beweging. Een moestuin, zeg maar. Altijd fijn voor de mensen. Maar ik zou liever zien dat de PvdA iets probeerde te doen aan de armoede.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin25 feb. 2021 - 10:38

:)

Rutger Groot
Rutger Groot24 feb. 2021 - 13:40

Het is allemaal waar. Maar wanneer gaat de PvdA weer eens de nadruk op zichzelf en haar waarde voor de kiezers benadrukken ipv alleen maar vertellen wat anderen fout doen? Ja Rutte en Co zijn ruk maar is dat nu de reden dat ik op de PvdA moet stemmen?

DenFlexwerker
DenFlexwerker24 feb. 2021 - 13:39

"We snakken met z’n allen naar een positief beeld voor de toekomst, met concrete plannen. Maar dit kabinet kijkt niet verder dan de volgende persconferentie. Waar blijft het sociaal herstelplan voor Nederland? Waarin nu al doorgekeken wordt naar wat op langere termijn nodig is. Naar hoe we straks het leven weer kunnen oppakken. Waarin de plannen staan om mensen te helpen met gezonder leven – zowel voeding als beweging...". Ik wordt al blij dit te lezen. Want ik weet al wat er gaat komen. Als belangrijke oppositiepartij gaat Ploumen niet alleen Rutte de les lezen maar ook met haar concrete plannen komen. Vooral dat woord 'concrete' stemt mij hoopvol, want allerlei vage, subjectieve, containerbegrippen opboeren kan iedereen. Je hebt mijn aandacht... "Eerst zijn er verkiezingen. En die gaan over hoe het nu verder moet". Nee, eerst kom je met die concrete plannen zodat er wat te kiezen valt. Je komt met termen zoals 'eerlijk' en 'beter' vaag, subjectief en alles behalve concreet. Het hele idee van verkiezingen is dat wij ons mogen uitspreken over, mede, wat wij 'beter' en 'eerlijk' vinden. Het feit dat Ploumen hier vragen oproept die ze zelf niet beantwoord, is reden tot twijfel aan haar. Heeft ze die antwoorden wel? Als ze die antwoorden wel heeft, waarom mogen wij die niet weten tot na de verkiezingen. Persoonlijk, als ik voor vier jaar teken, dan wil ik toch wel ongeveer weten wat die persoon gaat doen.

2 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky24 feb. 2021 - 15:46

Ik vind dit juist een heel verhelderend en duidelijk artikel. Ploumen heeft helemaal gelijk dat we na de verkiezingen pas weten welke kant het zal opgaan met Nederland. Wel denk ik dat we een kabinet van nationale eenheid nodig hebben vooral in deze tijd. Het initiatief van Jesse Klaver voor een monsterverbond op links stemt mij wat dat betreft zeer hoopvol, dit is precies wat we nodig hebben juist nu.

adriek
adriek24 feb. 2021 - 15:57

Het verkiezingsprogramma is een stuk concreter, maar het hoe, door wie en wanneer staat meestal niet beschreven. (hoe bouw je honderdduizend huizen, waar vindt je een paar duizend wijkagenten, wie betaalt de afschaffing van de btw op groenten en fruit en het eigen risico)

Fredje3
Fredje324 feb. 2021 - 13:35

Nu ben ik niet echt een fan van dit kabinet, maar intussen lopen we wel in met faccineren waardoor het lijkt dat haastige spoed misschien toch niet zo goed was. Verder is het logisch dat plannen en prioriteiten worden bijgesteld. Het is immers geen exacte wetenschap en er kunnen steeds nieuwe inzichten komen. Als je dan vanaf het begin tot het eind je planning al kant en klaar hebt, dan weet je zeker dat het mis gaat. Er is nu dan ook een keuze gemaakt voor ondernemers en tegen het opheffen van de avondklok. Verder vind ik het wel heel erg conservatief om te blijven hameren op fysiek onderwijs. Dit werkt omdat we het gewend zijn en niet omdat dit de beste manier zou zijn. Het zou veel beter zijn het contactloos onderwijs beter uit te te zoeken zodat leerlingen wel contactmomenten hebben maar veelal online onderwijs gaan doen. We moeten immers van het oude gewoon af naar het nieuwe gewoon. Al met al doet Nederland het niet enorm slecht. Er wordt steeds geschipperd tussen economie en gezondheid waardoor we straks niet in een enorm gat vallen als de economie naar de knoppen gaat en we houden het nog net gezond genoeg. Onze economie heeft samen met de scandinavische landen het minste last van de pandemie. Al met al dus geklaag om het klagen. Kom een keer met iets nieuws. Met plannen voor een nieuw normaal. Misschien is het wel tijd voor iets progressiefs?

JJP2
JJP224 feb. 2021 - 13:07

Met de wetenschap van nu hadden 'we', terugkijkend, het misschien anders moeten doen. Wat is dan het advies nu? Wie of welke partij die zo meteen mijn stem verdiend, geeft mij de garantie voor een perfect en vlekkeloos plan om uit deze crisis te komen en waarbij iedereen happy en tevreden is?

4 Reacties
The Apple
The Apple24 feb. 2021 - 13:22

JJP: "Met de wetenschap van nu hadden ‘we’, terugkijkend, het misschien anders moeten doen." Nee,dat wisten "we" toen ook al - https://www.pvda.nl/nieuws/de-nederlandse-covid-strategie/

BobSon2
BobSon224 feb. 2021 - 13:30

"geeft mij de garantie" onmogelijk "voor een perfect en vlekkeloos plan " onmogelijk "waarbij iedereen happy en tevreden is" onmogelijk. Maw , je kan beter niet stemmen.

nikita72
nikita7224 feb. 2021 - 13:32

Niemand kan toveren. We kunnen wel vooruitkijken: Zorg dat kinderen goed onderwijs krijgen. Dat was al een probleem vóór het corona-virus kwam. Het is niet de eerste ziekte die van dieren op mensen overspringt, We hadden al de varkensgriep, de vogelgriep en de Q-koorts. In de omgeving van geitenstallen hebben nog steeds meer mensen longproblemen. Bedenk welke bedrijven de overheid moet redden, en welke ondernemers je failliet laat gaan. Nu laat de overheid restauranthouders stikken en sponsort hij bedrijven in ierland die vliegtuigen verhuren (aan KLM). Tenslotte denk ik dat veel mensen nu beseffen dat een beetje natuur geen luxe is. Dat geldt ook voor een schoon milieu: tijdens de eerste lockdown hoefden nauwelijks nog baby's in een couveuse.

Justine Case
Justine Case24 feb. 2021 - 14:01

In de achteruitkijkspiegel zie je niet wat voor je ligt. En als je vooruit kijkt, dan zie je een realiteit die constant verandert, die altijd goed is, maar nooit de hemelse toestand bereikt waarin garantie op perfecte vlekkeloze plannen werkelijkheid wordt. Voor wie graag sprookjes leest kan ik Wilhelm Hauff aanraden.