Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De wanpraktijken van oud-VVD'er Jos van Rey ontrafeld

  •  
07-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
vanrey300_04.jpg
Van Rey lekte als wethouder jarenlang vertrouwelijke documenten en andere geheime informatie aan projectontwikkelaar Piet van Pol 
Als wethouder van Roermond heeft Jos van Rey jarenlang vertrouwelijke documenten uit vergaderingen van B en W en ander geheime gemeentelijke informatie doorgespeeld naar projectontwikkelaar Piet van Pol. Dat blijkt uit gespreksverslagen en andere documenten die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevonden tijdens huiszoekingen bij Van Rey en Van Pol. De twee hadden regelmatig heimelijke besprekingen, buiten het zicht van de verantwoordelijke ambtenaren. Dat schrijft NRC.
Van Rey en van Pol worden beiden verdacht van corruptie. Van Rey wordt echter van nog meer verdacht; verkiezingsfraude, witwassen en schending van zijn ambtsgeheim.
Uit het rechtshulpverzoek dat het OM in 2013 en 2014 aan de Verenigde Staten heeft gedaan valt nu voor het eerst gedetailleerd te lezen welke dubbelrol Jos van Rey volgens het OM jarenlang heeft gespeeld. In het rechtshulpverzoek staat onder meer:
Vertrouwelijke informatie, vanuit het overleg van het college van B en W, [werd] door Van Rey gedeeld met Van Pol, waardoor deze laatste feitelijk in een voorkeurspositie werd gebracht.
De twee gingen samen op vakantie naar het huis van Van Pol in Saint-Tropez, waar ‘lopende projecten van Van Pol in de gemeente Roermond besproken’ werden.
Maar daar blijft het niet bij. Via het bedrijf Liba BV, dat op naam van de kinderen van Van Rey staat, haalde de VVD’er tussen 2006 en 2012 een bedrag van 192.861,20 euro als sponsorgeld voor de VVD binnen. NRC schrijft hierover:
Het geld kwam van bedrijven “die betrokken zijn bij bouwprojecten” in de gemeente. Bouwconcern VolkerWessels en Van Pol maakten via dochterbedrijven zeker 20.000 euro over.
Het vermoeden bestaat dat Van Rey “met één of meerdere ondernemers van tevoren heimelijke afspraken heeft gemaakt om een bepaald bedrag in Liba BV te laten storten in ruil voor zijn medewerking dan wel die van de gemeente Roermond voor het verkrijgen van een opdracht en/of vergunning.
De ondernemers die wilden stoppen met betalen, kregen van Van Rey te horen dat ze dan niet langer hoefden te rekenen op medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van een vergunning.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.