Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Wandeling: ontmoet iemand met een heel andere mening

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
wandelinglogo
Hoe vaak spreek je iemand met een andere kijk op de wereld? Joop.nl, EW en Arminius willen je uitnodigen voor een wandeling of een videogesprek met iemand die over sommige zaken een andere mening heeft. Tienduizenden mensen in heel Europa gingen je in de afgelopen jaren voor en beleefden een bijzondere ontmoeting. Doe je mee?
wandelinglogo
Als je je direct wilt aanmelden kun je hieronder voor de eerste van de in totaal zeven stellingen aangeven of je het hiermee eens of oneens bent. Na 19 mei, het einde van de inschrijfperiode, stellen wij dan een gesprekspartner aan je voor die een tegenovergestelde opvatting heeft over de stellingen. Wil je eerst nog meer weten over  De Wandeling ? Lees dan de veelgestelde vragen hieronder.
window.addEventListener('message', function (evt){ var embed = document.getElementById('mycountrytalks-embed'); var currentScrollTop = 0, newScrollTop = 0; var additionalSafeSpace = 50; if (evt.origin === 'https://app.mycountrytalks.org') { if ("wasResized" in embed.dataset) { currentScrollTop = document.documentElement.scrollTop || document.body.scrollTop; newScrollTop = currentScrollTop + embed.getBoundingClientRect().top - additionalSafeSpace; window.scrollTo(0, newScrollTop); } embed.style.height = evt.data + 'px'; embed.setAttribute('data-was-resized', 'true'); } }, false);
Zie je geen stellingen? Pas je cookie-instellingen aan of ga naar de site van Arminius.
Veelgestelde vragen
Wat houdt De Wandeling in? 
Mensen hebben vaak vooral contact met gelijkgestemden. Met  De Wandeling  willen we proberen om geïnteresseerden uit deze ‘filterbubbel’ te halen. We leggen u zeven stellingen voor en vervolgens koppelen we u aan een gesprekspartner die op zoveel mogelijk stellingen met u van mening verschilt. Op of rond zondag 30 mei kunt u elkaar dan ontmoeten tijdens een wandeling of een videogesprek.
De Wandeling  is een Nederlandse versie van het internationale project  My Country Talks  waarin sinds 2017 tienduizenden mensen uit diverse Europese landen met elkaar in gesprek gingen.  Kijk hier  naar de inspirerende TED-talk van de grondlegger Jochen Wegner.
Wat gebeurt er met mijn antwoorden en andere gegevens?
De gegevens binnen  De Wandeling  vallen onder het  privacybeleid van Joop. Daarnaast zijn er de volgende aanvullingen:
– Negen maanden na het evenement worden alle gegevens verwijderd. – Pas nadat u uw gesprekspartner heeft geaccepteerd zullen uw antwoorden, emailadres en naam met uw gesprekspartner worden gedeeld. Andere gegevens als telefoonnummers en postcodes worden niet gedeeld, deze worden alleen gebruikt om de koppeling tot stand te brengen. – Bij de inschrijving wordt naar uw achternaam gevraagd. U kunt ervoor kiezen om alleen de eerste letter van uw achternaam op te geven. – Alleen mensen van 18 jaar en ouder kunnen deelnemen. –  De Wandeling  is een samenwerking van debatpodium Arminius, Joop en EW. Gegevens die door deze organisaties verzameld worden kunnen alleen door de organisatie zelf ingezien worden. – U kunt uw toestemming voor de verwerking van uw gegevens en data elk moment intrekken, door bijvoorbeeld een e-mail te sturen naar dewandeling@arminius.nl.
Kan ik kiezen met wie ik in gesprek ga? Kan ik nog afzeggen? 
De koppeling met een gesprekspartner gebeurt geautomatiseerd op basis van zoveel mogelijk tegenovergestelde antwoorden én die relatief dicht bij u in de buurt woont. Voor een eerste indruk van elkaar, voordat u elkaar ontmoet, vragen we u iets over uzelf te vertellen.
De inschrijving opent op 21 april en eindigt op 19 mei. Daarna krijgt u van ons een gesprekspartner voorgesteld. Alleen als zowel u als uw partner aangeeft elkaar te willen ontmoeten gaat de ontmoeting door. Na deze fase gaat uw partner er van uit dat het gesprek doorgaat. U heeft vervolgens een week om contact met elkaar te leggen en een locatie en tijd af te spreken voor uw wandeling of videogesprek. Alleen emailadressen worden uiteindelijk uitgewisseld. Uw mobiele telefoonnummer en woonadres worden niet gedeeld en uitsluitend gebruikt om u te kunnen laten inloggen en om u te koppelen aan een andere deelnemer.
Waar vinden de wandelingen plaats?
De wandelingen vinden plaats op een locatie die u samen met uw gesprekspartner samen kiest. Bijvoorbeeld een stadswandeling of een natuurwandeling. U kunt er ook voor kiezen om uw gesprek online te voeren, bijvoorbeeld vanwege coronamaatregelen of beperkte reismogelijkheden. Hoe u dat het beste kunt aanpakken,  leest u hier.
Kan ik ook meedoen als ik op 30 mei geen tijd heb?
Het gesprek voeren op 30 mei is ons voorstel, maar verplicht is het niet. Als u en uw gesprekspartner liever een andere dag willen afspreken is dat ook mogelijk. Probeer dit dan wel in de dagen rondom 30 mei te plannen.
Wat zijn de voorwaarden?
Deelname is gratis en iedereen van 18 jaar of ouder kan deelnemen. U dient zich wel te registreren met uw echte naam, e-mailadres en telefoonnummer. Wie met valse gegevens registreert wordt uitgesloten van het evenement.
Gebeurt er iets met de inhoud van de gesprekken?
De inhoud van de gesprekken blijft volledig privé. Achteraf zullen wij u alleen vragen het gesprek te beoordelen met een cijfer tussen 1 en 10.
Wanneer hoor ik wie mijn gesprekspartner wordt?
U kunt zich tot en met 19 mei inschrijven voor  De Wandeling. In de dagen erna ontvangt u een mail met uw voorgestelde gesprekspartner.
Er is geen partner voor mij gevonden, wat nu?
Het is helaas mogelijk dat we geen gesprekspartner kunnen vinden bij u in de buurt. Deelname is dan deze keer helaas niet mogelijk. We hopen dat u met een eventuele volgende editie opnieuw mee wilt doen.
Staat uw vraag hier niet tussen?
Mail dan naar  dewandeling@arminius.nl
De Wandeling is een gezamenlijk initiatief van Arminius, EW, Joop.nl en wordt mede mogelijk gemaakt door het V-fonds.
logoswandeling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (14)

sjaak5
sjaak521 apr. 2021 - 19:31

Kom op. Stelletje contactgestoorde-zolderkamerfetisjisten . Een beetje buitenlucht zal jullie goed doen.

Grietje Genot
Grietje Genot21 apr. 2021 - 19:08

Ik reis het liefst door mijn kamer. Daar vind ik alle tegenspraak die ik kan wensen: Roger Penrose, bijvoorbeeld, of Hunter S. Thompson, Joan Didion, Marquis de Sade, Gore Vidal, Joseph Heller, Bertrand Russell, Richard Rorty, Kurt Vonnegut, etc, enz. De rest is of te stom om voor de duvel te dansen, of onderdeel van een trollenleger. Nee, wandelen doe je in stilte, want je neemt jezelf overal mee naartoe.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2021 - 20:30

De marquis was niet goed snik en zijn boeken zijn anders dan die van Didion niet om door te komen. Maar als het om tegenspraak gaat, hij zegt niks meer ...

Hakkepuf
Hakkepuf21 apr. 2021 - 19:06

Ik lees, hou je vast: Joop, Geenstijl en TPO digitaal en Panorama, Nieuwe Revu en EW van papier. Ik doe dit omdat ik meerdere kanten van het verhaal wil lezen en allergisch voor bubbels ben. De Panorama en Nieuwe Revu zijn net als Prodent tandpasta en Zwitsal zeep een overblijfsel van mijn opvoeding. Ik ben ook dol op reacties van totaal verschillende mensen. In het begin was Joop zeer eenzijdig met de reacties. Reacties van de verkeerde kleur werden geweigerd. De laatste tijd is het beter. Dit is de site zeer ten goede gekomen. De wandeling moet ik wegens iets teveel drukte aan mij voorbij laten gaan.

2 Reacties
Stheno
Stheno22 apr. 2021 - 17:28

Hakkepuf, Mee eens. Ondanks dat was het zelfs bij dit overleg-topic niet mogelijk voor mij om een reactie te plaatsen op een vaste reageerder. Het aantal toegelaten reacties op dit topic zou ook wel een indicatie mogen zijn.

adriek
adriek30 apr. 2021 - 14:18

Zijn er nog andere websites dan Joop dan?!

DaanOuwens
DaanOuwens21 apr. 2021 - 17:49

Ik denk dat dit een idee is dat inmiddels allang achterhaald is door de realiteit. Er is niets te bedenken waar mensen die ideologisch zich het meest verwant voelen met Joop een zinnig gesprek over kunnen hebben met mensen die een abonnement hebben op Elsevier. Ik vind het meer de nieuwe politieke correctheid, het idee we moeten met elkaar in gesprek blijven. In een discussie over wonen zijn de rechtse standpunten: Arme mensen hebben geen recht op zelfstandige huisvesting. En arme mensen kunnen verplicht worden elders te gaan wonen. Als je vindt dat de grondrechten gelden voor iedereen is het al onmogelijk daar een zinnig gesprek over te hebben. Kortom ik denk dat er nauwelijks nog een gedeelde gemeenschappelijke set normen en waarden is. En die is nodig om een zinnige dialoog te hebben. Maar aangezien die er niet is kan je alleen constateren dat je het vrijwel nergens over eens bent. Er is niets mis met een mooie lange wandeling langs het strand bijvoorbeeld. Maar dan bij voorkeur met prettig gezelschap.

2 Reacties
Jan Jansen2
Jan Jansen221 apr. 2021 - 22:24

@Daan Dus dit, grondrechten zijn voor iedereen anders zijn het priveleges. Daar is geen discussie over mogelijk en al helemaal geen prettig gesprek. Ophouden met dit pamperen van rechts.

DaanOuwens
DaanOuwens22 apr. 2021 - 9:28

@ Jan Jansen Jij schrijft: Ophouden met dit pamperen van rechts. Ik doe dat sowieso niet. Maar er zijn nogal wat mensen die vinden dat een dialoog zin heeft.

Ryan2
Ryan221 apr. 2021 - 15:56

Ik heb daar helemaal geen zin in. Als je het statistisch bekijkt, is er hooguit 10% van de bevolking gericht op altruïsme, oftewel inclusief denken. De rest bestaat gewoon uit luiwammesen (8%) en doortrapte conservatieven (10%) die alles proberen te vernachelen. Een gesprek met een wildvreemd persoon lijkt me helemaal niks. De kans op iets vruchtbaars is nihil.

2 Reacties
Ryan2
Ryan221 apr. 2021 - 15:56

Oeps.. Ik bedoelde natuurlijk 80%

ton14024
ton1402421 apr. 2021 - 17:47

90%. Die luiwammesen en doortrapte conservatieven vormen samen de rest.

Kuifje3
Kuifje321 apr. 2021 - 15:06

Ik ben benieuwd.

ton14024
ton1402421 apr. 2021 - 15:05

Ik ondersteun dit initiatief met heel mijn hart. Helaas wil de helft niet mee.